MİT ve Emniyet de millî yazılım Pardus'u kullanıyor

Başlatan Contempt, 20 Temmuz 2008 - 12:49:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Contempt

 
Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü de Türk yazılımcılar tarafından hazırlanan Pardus'u kullanmaya başladı. 

Microsoft şirketi tarafından hazırlanan Windows programında güvenlik açıkları olduğunu tespit eden Emniyet, bu programı TÜBİTAK ve ODTÜ tarafından geliştirilen Pardus yazılımıyla değiştirmeye karar verdi. Pilot birim olarak seçilen Ankara Emniyeti'nde elde edilen başarının ardından polis teşkilatının tamamı yüksek güvenlik sağlayan sisteme geçiş yaptı. Anadolu Pars'ı anlamına gelen Pardus uygulamasına, pilot olarak seçilen Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde geçildi. Tüm birimlerdeki bilgisayarlarda kurulu bulunan Microsoft uygulamaları kaldırılarak yerine Pardus yazılım programı yüklendi. Emniyet'in Pardus'u seçmesinde tamamen milli bir program olmasının yanı sıra yüksek güvenlik sağlaması, ücretsiz olması ve online güncelleme imkanının bulunmasının etkili olduğu öğrenildi. Pardus, açık kod uygulaması ile ilgili kurumlara kendilerine has yazılım imkânı sunuyor. TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen programın araştırma geliştirme ve kurum ihtiyaçlarına göre eklemeler, düzenlemeler yapılmasına imkân sağlamasının da tercih nedenleri arasında olduğu belirtildi. 1999 yılında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından alınan bir kararla kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinin milli güvenlik açısından risk oluşturduğu ve bundan ötürü açık kaynak kodlu milli bir işletim sistemi geliştirilmesine karar verilmişti. Bu kararın ardından 2000'li yılların başlarında TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından özel bir proje başlatılmıştı. Tamamı Türk bilişim uzmanları tarafından üretilen yerli yazılım Pardus, ilk olarak Aralık 2005'te kullanıma sunulmuştu.

Almanya ve Fransa'da Microsoft kamudan uzaklaştırıldı

Microsoft'un dünyadaki en yaygın yazılım sistemi Windows'un program şifrelerini açıklamaya yanaşmaması ve NSA, CIA ve FBI gibi Amerikan istihbarat teşkilatlarının Windows programlarını kullanarak elektronik istihbarat yapması, bazı devletleri tedbir almaya zorluyor. Almanya, Fransa ve Rusya'nın ardından Venezuela da geçtiğimiz ay aldığı bir kararla kamu kuruluşlarından Microsoft ürünlerinin kullanımını yasaklamıştı. Bilişim uzmanları, Avrupa merkezli birçok finansal kuruluş ve şirketin de duyduğu kaygılardan ötürü Microsoft ile yollarını ayırdığına ve daha güvenli olduğunu düşündükleri "Linux'' sistemlerine geçtiğine dikkat çekiyor. Bilişim dünyasında açık kaynak sistemi "Open-Source-System'' olarak adlandırılan Linux işletim sistemi, güvenli olması, program şifreleri ve diğer uygulamalarının herkese açık olması, yazılımların ücretsiz temin edilebilmesi nedeniyle giderek daha yaygın uygulama alanı buluyor.

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=716233&title=mit-ve-emniyet-de-millî-yazilim-pardusu-kullaniyor
Herşeye Rağmen...

erginemr


Contempt

Hayal olmaktan çıktı sanırım artık.
Ama linux heledaha hakettiğe yere gelemedi.
Kullanıcı ortalamasındaki düşük oranlarda anılması kabul edilebilinir değil :(
Herşeye Rağmen...

ufuk_k

Haber güzel de, bence ciddiye alınacak derecede Pardus ya da başka bir GNU/Linux dağıtımının yaygınlaşması imkansız gibi. Çünkü koşullar uygun değil ve çeşitli resmi anlaşmalar var. Microsoft ile yapılmış bir çok anlaşma olduğunu az çok hepimiz tahmin ediyoruz, önce bu anlaşmaların sona ermesi gerekiyor. Daha sonra da ciddi bir eğitim verilmesi gerek. Tabi ne olursa olsun yaygınlaşma hem tekelleşmenin önüne geçecektir, hem de insanlara yeni iş alanları da yaratacaktır. Çünkü bu kadar fazla sayıda yerde Linux dağıtımı kullanılması, çok ciddi bir Linux eğitimi ve desteği ihtiyacını doğuracaktır.

heartsmagic

Pardus Tübitak altında geliştirildiği sürece bu yaygınlaşma devam edecektir. Benim korkum yarın bir gün Pardus'a olan bu desteğin çekilmesidir. Umarım öyle bir şey görmeyiz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Contempt

Eğitim konusu şart.
Ama hep merak etmişimdir acaba kamuda veya mit  veya emniyet müdürlüğünde çalışam memurlarımız linux sistemleri ve kullanımı konusunda yeterli mi veya verilecek eğitimlerle yeterli hale gelinebilinirmi. Sonuçta binlerce memurdan bahsediyoruz.
Herşeye Rağmen...

heartsmagic

Memurun eğitimi değil bence söz konusu olan, alışmasıdır. Memur dediğimiz kesimden meraklı olmayanı hariç kaçı Windows'u çok iyi biliyor? Bir problemle karşılaştığında kendisi çözebiliyor? Aynı şey Pardus için de geçerli olacaktır. Bu işten anlayan teknik ekip koşturacaktır bence.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

izzetguntalaz

#7
Zamanla herkez öğrenebilir. Yeterki istek olsun.

munirekinci

#8
Alıntı YapEmniyet'in Pardus'u seçmesinde tamamen milli bir program olmasının yanı sıra yüksek güvenlik sağlaması....

Bu kadar sahtekarlık, yalancılık, küstahlık olmaz ki ama!
Bu haberi yazan Linux'u , KDE'yi, Openoffice'i, Kopete'yi, Firefox'u, Konqueror'u Tübitak'ın yazdığını mı zannediyor. ya da Tübitak bu projelerden herhangi birisi için emek harcadı mı?

1 sene önceki yine Zaman gazetesinin bir haberinde (Haber başlığı; "Türk Kedisi Windows'u tırmalıyor")
Alıntı Yap10 milyon satırlık Linux koduna 50 bin satır ekleyen ....
yazmışlardı. (Bu yazılan kodlar Linux'a değil Pardus'un kendi programlarına yazıldı, bu haberde hatalı)

Bu ne yaman çelişkidir, bir haberde tamamı milli'dir deniyor öbüründe 10.000.000 satırlık kod içerisinde 50.000 satır kodları olduğu söyleniyor.

Böyle haber anlayışımı olur, hadi Pardus'u yaygınlaştırmak için ulusal dağıtım falan diyoruzda, ulusal dağıtımın anlamı bu dağıtımı bir araya getiren kişilerin Türk olduğunu belirtiyor. İçindeki kodların tamamını Türklerin yazdığını değil. Tamamen milli program demek ile ulusal dağıtım olması arasında uçurumlar var.

Pardus'u Türkler yazdı, %100 Türk malı diyerek reklamını yapacaklar hiç yapmasın, hiçbir kimse aslını inkar etmemeli, Pardus bir Linux dağıtımıdır ve varlığınıda Linux'a borçludur. Bunu böyle bilmeli.

atomkarinca

Alıntı yapılan: munirekinci - 20 Temmuz 2008 - 18:31:21
Alıntı YapEmniyet'in Pardus'u seçmesinde tamamen milli bir program olmasının yanı sıra yüksek güvenlik sağlaması....

Bu kadar sahtekarlık, yalancılık, küstahlık olmaz ki ama!
Bu haberi yazan Linux'u , KDE'yi, Openoffice'i, Kopete'yi, Firefox'u, Konqueror'u Tübitak'ın yazdığını mı zannediyor. ya da Tübitak bu projelerden herhangi birisi için emek harcadı mı?


@munirekinci seni anlıyorum pardus konusunda da tamamen hemfikiriz, ama burada yanılıyorsun bu haber habercilik açısından son derece doğru hazırlanmış bir haber.  Haberde -tamamen milli bir program olmasının- gibi bir ibarenin  geçmesinin nedeni tamamen ortalama bir gazete okuyucunun ilgisini çekmesi içindir. (başka türlü kimse bu haberi okumazdı bile). Teknik konular ve ayrıntılar ancak senin benim gibilerin ilgisini çeker ve biz bir avuc insanız.
Esas beni sevindiren MIT in Linuxa geçmiş olmasıdır. Hadi hayırlısı diyorum.

fcengiz

Saygıdeğer @munirekinci , verilen haberde yanlışlıklar var, fakat reklamın iyisi kötüsü olmaz derler! Bence bu şekilde yazmak yerine, ZAMAN gazetesine bu haber ile ilgili bir mail atabilirsin yada atabiliriz! Haberin çok güzel olduğu, mümkün olduğunca sık sık Linux ile ilgili haberler yapmalarını fakat haberde hatalar olduğunu, Linux nedir? dağıtım nedir? gibi, bu yüzden haber yaparken doğru kaynaklardan bilgi alınmasını yada teyit edilmesi türünden bir mail olabilir mesela...  Malesef hala insanların büyük bir kısmı bilgisayar=windows sanıyor.... Keşke bütün gazetelerde Linux ile ilgili haberler çıksa.....

Contempt

Zaman gazetesi ve samanyolu haber bu tür haberlere her zaman gereken hassayitei gösterdiğine hep rastlamısımdır. Ve münirekinci' nin demek istediği ne katılmak istiyorum sonuçta Pardus  da bir linux dağıtımıdır güvenli olmasıda linux tan geldiği içindir. Keşke haber de pardusun yanı sıra linux ile bir kaç söz etselermiş ki daha açıklayıcı ve anlayılsı olurmuş.
Herşeye Rağmen...

egitimist

Benim tahminim; MİT ve Emniyet, binadaki 3-5 bilgisayara Padus yüklemiştir ve bu bilgisayarlarda open office kullanılıyordur. Özel amaçlı yazılımların emülatör ile linux altında verimli çalışacağını sanmıyorum. Örneğin; ehliyet alırken çalışılan polis memuru windown altında çalışan bir ağ yazılımını kullanıyordu. Bildiğim kadarıyla POLNET de windown altında çalışan bir ağ yazılımı. Mesela mobese kameralarının yönetildiği yazılım da windown altında çalışıyor. Yani platform değiştirmek sorun değil, asıl sorun kullanılan yazılımların açık kaynak kodlu alternatiflerinin oluşturulması.

Aslında bu yazılım inkılabına Milli Eğitim Bakanlığı öncülük etmeliydi. Çünkü geçmişi yaklaşık 4-5 yıl olan İLSİS (Personel yönetim sistemi atama-yer değiştirme vb. işlemlerin yapıldığı web tabanlı uygulama) ve geçmişi 2 yıl olan e-okul (15 milyon öğrencinin karne, taktir, teşekkür, devamsızlık, nakil, kayıt, diploma, sınav başvuru-tercih vb. işlemlerin yapıldığı web tabanlı uygulama)  asp ile kodlandığı için iexplorer6 ve 7 haricinde hiç bir tarayıcı altında görüntülenemiyor görüntülense bile çalışmıyor. Bu iki (yavaş ve sorunlu) web tabanlı yazılımdan önce MEB'i windown'a bağlayan hiç birşey yoktu. İleri görüşlü politikacılarımız olmadığında bu fırsat şimdilik kaçtı. Şimdi yok ben açık kaynağa dönüyorum dense harcanan kaynaklar-emekler heba olacak. Eğitim yönetimi alanında da pek çok sorunun çıkması cabası. Tabi en iyisi yeniden yapmaktansa uyumlu hale getirmeye çalışmak olacaktır.

Habere dönecek olursak ülkem adına sevindim. Gönül ister ki bu proje tüm devlet kurumlarına yayılsın. 

DeFacto

Yalnız sürekli program denmiş bu ilgimi çekti :) Ben de şu winzortu tırmalaması konusuna takıldım. Şuan winzortu Pardus'un tırmalaması ne mümkün ? Yanına yaklaşır ancak. Biraz üstünkörü yaklaşmışlar olaya. Diğer Linux dağıtımlarını düşünmemişler. Ben Pardus'un gelişmemesini isteyen vatan haini biri değilim yanlış anlaşılmasın :) Sadece olaya biraz daha gerçekçi yaklaşıyorum. Olaya emniyetten filan değil de okullardan, üniversitelerden başlamaları gerekir diye düşünüyorum. Bu da önemli bir başarıdır tabiki de ama winzortu Türkiye olarak tırmalamamız için daha fazla reklam ve başlangıç noktasına dikkat çekmek istedim..

joomlabeyi

#14
Bu haberi bende başka bir haber sitesinde okudum ve yine başka bir forumda da haber olarak ekledim.
Bir yönden baktığımızda aslında sevindirici bir olay.Hepimizin bildiği gibi başta devlet kurumları olmak üzere firma vs. ve  bir çok son kullanıcı linux'a geçmek gibi bir karar verme sürecinde pek te cesaretli olmadıkları kesin.

Özellikle de devlet kurumları.En azından bir adım atılmış elbette belli bir süre sonra bundan daha iyi gelişmelerin yaşanacağına inanıyorum.

Yazılan yorumların bir kısmında da pardus'un milli bir program denmesinden rahatsızlıklar dile getirilmiş.Bence de evet yanlış bir söylem.Tübitak pardus'un yüzde kaçının kodlamasını kendisi yaptı?

Eğer yanlış düşünüyorsam söyleyin ama Linux zaten bu tekelleşmeye karşı değil mi yani herhangi bir millete,herhangi bir kuruma ait olmasına.

Eren

Pardus'un gelişiminde görev alanların hepsi TÜRK değil, yabancı geliştiricilerde mevcut. Pardus'un dünya genelinde yerel siteleri olduğu için bu yerel sitelerdeki insanlarda katkı yapıyor. Kısacası geliştiricileri bile %100 Türk diyemeyiz.

DeFacto

Bir dakika.. Her Linux dağıtımı %100 kendi kodlamasını mı yapıyor ? Pardus'u yerdik o açıdan biraz da milli dağıtım açısından. Misal Ubuntu'nun Debian kökenli oluşu sanırım kodlarının da %100 ünün özgün olmadığını belirtir herhalde. Ve daha bir çok örnek vardır bu düz mantığa göre. Geliştiricilerin de Türk olup olmaması bence bir şey ifade etmiyor. Ubuntu geliştiricilerinin %100 ünün İngiliz olduğunu kim söyleyebilir ? Ama Ubuntu İngiltere'den doğmuş ve geliştirilen bir dağıtım. Pardus da Türkiye'mizde doğan ve gelişen bir dağıtımdır. Milliyetçilik duygularımızla değil de bu desteğin Türkiye'den doğuşundan kıvanç duymalıyız. (ki Pardus ile gurur duyanlara bu lafım).

Eren

Ben Pardus ile gurur duyuyorum, bence KDE kullanan en iyi dağıtım. Ancak Türk malı değil, milli dağıtım değil, geliştiricilerinin tamamı Türk değil. İlk adımı Türkler tarafından atılmış uluslararası bir dağıtım. Pardus Türkçe desteği en fazla olan dağıtım. Pardus da kullanılan tasma, yalı, pisi, kaptan gibi araçlar ise Pardus'ub aracı.

heartsmagic

Arkadaşlar hararete gerek yok :)
Pardus Türk kökenli bir dağıtımdır, nasıl ki Suse denince Almanya akla geliyorsa Pardus denince de Türkiye akla geliyor ve bu çok normal.

Linux dağıtımlarının bence de ısrarla milli olarak belirtilmesi doğru değil ancak köken olarak nereden geldiği de inkar edilemez sanırım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DeFacto

Ben de bunu belirtmek istedim. Nasıl Ubuntu Debian Slax Slackware kökenli ise Pardus da Türkiye kökenli gibi bir benzetme yapsam :D

heartsmagic

Yok o zaman elmayla armutu benzetmiş olursun :)
Biz daha çok inegöl köfte, kuru köfte, sulu köfte gibi benzetme yapalım :D
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

matafleur

Özgür yazılım?

Milli yazılım?

Yalanda olsa doğruymuşçuk oynayan haber değeri olmayan haber?

Zamandan da fazlası çıkmazdı kanımca.Rastladığım ilk çarpıtılmış haber değil.

Ama asıl sorun şurada.Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığı çıkarmadımı bu gün televoleleri başımıza?

Aynı şey linux içinde olmak zorundamı?

atomkarinca

Alıntı yapılan: matafleur - 21 Temmuz 2008 - 04:18:48
Özgür yazılım?

Milli yazılım?

Yalanda olsa doğruymuşçuk oynayan haber değeri olmayan haber?

Zamandan da fazlası çıkmazdı kanımca.Rastladığım ilk çarpıtılmış haber değil.

Ama asıl sorun şurada.Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığı çıkarmadımı bu gün televoleleri başımıza?

Aynı şey linux içinde olmak zorundamı?
@matafleur bu yazı sana yakışmamış. Lütfen ciddiye alacağımız bir fikir beyan edebilirmisin.

matafleur

#23
ne gibi?

Ciddiye almak derken kastın?

Efendi seninle aynı fikri beyan etmek zorunda değilim ben.Ama bu hiçbirzaman terbiyeni bozmanı gerektirmez.

Ne demek ciddiye almamak?


Ciddiye almadığın yer neresi ?

Özgür yazılımla milli yazılımın çelişmesimi?

Haberin benim gözümde yanlış yazılmasından dolayı haber değeri olmaması mı?

Zamanın daha önceden de rastladığım çarpıtılmış haberler yayınlamasımı?

Yoksa Linux un da reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığıyla televolelere dönüştürülmesimi?(Kaldıki bu gün Türkiyede özgür yazılım=beleş yazılım mantığı bu şekilde oturtulmuş durumda)

_______________________
//*Lütfen ciddiye alacağımız*//

Mümkünse genel adına değil kendi adına konuşmanı tavsiye ederim.Herkesin fikrini beyan edebilecek kapasitesi olduğuna inanıyorum.Aynı saygıyı senin de buradaki insanlara göstermeni beklerim.


O yüzden bırak mümkünse benim yazılarımın bana yakışıp yakışmadığını denetlemeden önce kendi yazdıklarına bir çeki düzen ver.

vatansiz

iki senedir linux kullaniyorum pardus ciktiginda cok sevinmistim ama milli yazilim kelimesini duyar duymaz sogudum cünkü ben türk degilim neden türklerin millli yazilimini kullanayim,  bu türk olmayip türk milli takimini tutmaya benziyor. bundan dolyai pardusa bir antipati duymaya basladim bu güne kadar en az 20 degisik linux versiyonu kurdum denedim ama bunlarin icinde pardus olmadi. ne zaman pardus bu uzerindeki milli yazilim damgasini kaldirirsa o zaman deneyecegim . nedir bu milliyetcilik anlamiyorum bir yazilimda bile milli kelimesi geciyor, devletler artik sinirlari ortadan kaldirirken bizdeki mantiga bakin