Okular kaldırma sorunu

Başlatan frtxyz, 26 Ocak 2011 - 17:17:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

frtxyz

Merhaba, synapticten xps dosyalarını görmek için " okular " isminde bir program yükledim fakat pek işime yaramadığı için kaldırdım yanlız şöyle birşey gözüme çarptı. Programın yüklenmesi 10 dakka sürerken kaldırma işlemi 3 sn. ye sürdü. Programın açıklamasına baktığımda KDE4 için yazıyor (ben gnome kullanıyorum). Acaba ben programı kurarken KDE4 de kurmuş oldummu? Programın bağımlılıklarına bakıyorum ve hepsi bilgisayarda yüklü duruyor. Sadece okular kaldırılmış. Çok pipirikli diyeceksiniz ama can çıkar huy çıkmaz. Bilgisayarda gereksiz bir .txt dosyası olsa format atmaya kadar götürebilir beni. Şu karın ağrımdan kurtarın ne olur. Bağımlılıklarını aşşağıda yazıyorum bunlar o programla ilgili mi yoksa o program yokkende varmıydı yardımcı olursanız sevinirim.

-kdebase-runtime
-libc6
-libfreetype6
-libgcc1
-libjpeg62
-libkdecore5
-libkdeui5
-libkio5
-libkparts4
-libkpty4
-libkutils4
-libokularcore1
-libphonon4
-libpoppler-qt4-3
-libgca2
-libqimageblitz4
-libqt4-dbus
-libqt4-svg
-libqt4-xml
-libqtcore4
-libqtgui4
-libspectre1
-libstdc++6
-phonon
-zlib1g

bunlar okularız özelliklerine tıkladığımda (synapticten) bağımlılıklar sekmesinde yazıyor. Birkaç tane daha var ama onlar bilgisayarda yüklü görünmüyor yüklü olanlar bunlar. Bi el atın lütfen.
Samsung R530 Dizüstü Bilgisayar
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

Windowsta neymiş :D hayata pencerelerden bakma; dışarı çık. Hayat sokaklarda. UBUNTU...

ebubekirs

Programı --purge parametresi ile ya da paket yöneticisinden tamamen kaldır ile temizlerseniz ilgili bağımlılıkları da temizlenir. Bağımlılıklar başka programlarla da ilgili olabilirler. Bu durumda kaldırılmazlar zaten.

sudo apt-get autoremove

komutu ile sisteminizde artık ihtiyaç kalmamış bağımlılıklarla ilgili dosyaları temizleyebilirsiniz.

Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

frtxyz

bende o şekilde kaldırdım fakat halen içinde KDE yazısı geçen bağımlılıklar yüklü duruyor makinada. yukarıdaki listede görebilirsiniz. benim kde ile ne ilgim var?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Ocak 2011 - 17:37:49

ayrıca usr/share ve başka klasörlerde halen KDE4 klasörü duruyor. Neden onlar silinmedi o halde.
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

Windowsta neymiş :D hayata pencerelerden bakma; dışarı çık. Hayat sokaklarda. UBUNTU...

Yiğit Ateş

Gereksiz paketleri Ubuntu Tweak ile de kaldırabilirsiniz.

eribol

Kaldırın kde paketlerini. Mesela libqtcore4 paketini kaldırırsanız hemen hemen tüm kde paketlerini de beraberinde kaldırmaya çalışır.

heartsmagic

Eğer autoremove kullanmana rağmen ilk iletideki paketler kaldırılmıyorsa bu paketler başka bir uygulama için bağımlılık olabilirler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

frtxyz

Yanıtlar için çok teşekkürler. Ben aslında birazda sistemi anlamaya çalışıyorum. Benim bildigim bu kde bir masaüstü yazılımı degilmi? Eğer ben bunu kullanmıyorsam ve bu paketlerin de okular programı ile ilgisi yoksa benim bilgisayarımda ne işi var? Daha teknik bilgiye ihtiyacım var.
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

eribol

Kde'nin temeli qt kütüphanesi, okular ise qt ile yazılmış ama aynı zamanda Kde masaüstü yöneticisinin Belge Okuma programı. Yani kde kütphanelerine de ihtiyaç duyuyor. O yüzden beraberinde ihtiyaç duyduğu paketlerde kurulmuş. Durum bu, kısaca.

ebubekirs

Örneğin Amarok yüklediğinizde birçok kde paketi birlikte yüklenir.

kdebase-runtime kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdemultimedia-kio-plugins kdoctools
libkdecore5 libkdesu5 libkdeui5 libkdewebkit5 libkdnssd4 libkfile4 libkhtml5
libkio5 libkjsapi4 libkjsembed4 libkmediaplayer4 libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkparts4 libkpty4 libkrosscore4 libkrossui4 libktexteditor4 libkutils4 liblastfm0
libmysqlclient16 libnepomuk4 libnepomukquery4a libphonon4 libplasma3 libpolkit-qt-1-0 libqapt-runtime...

gibi.

frtxyz

Yani teknik olarak ben okuları kaldırdığımda KDE ile ilgili hiçbirşeyin bilgisayarımda kalmaması gerekiyor doğrumu anladım. Eğer hal böyleyse bilgisayarımda kalan diğer paketlerin ne olduğunu nasıl anlayacağım. Yada şöylemi demeli, aynen windowstaki gibi programı bilgisayardan kaldırıyoruz ama bütün çöpleri ne yazıkki bilgisayarda kalıyor.
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

ebubekirs

Alıntı yapılan: frtxyz - 27 Ocak 2011 - 15:13:09
Yani teknik olarak ben okuları kaldırdığımda KDE ile ilgili hiçbirşeyin bilgisayarımda kalmaması gerekiyor doğrumu anladım. Eğer hal böyleyse bilgisayarımda kalan diğer paketlerin ne olduğunu nasıl anlayacağım. Yada şöylemi demeli, aynen windowstaki gibi programı bilgisayardan kaldırıyoruz ama bütün çöpleri ne yazıkki bilgisayarda kalıyor.

Kalanlar çöp değil, aynen Amarok gibi yüzlerce uygulama var KDE kütüphanelerine ihtiyaç duyan.

frtxyz

Alıntı yapılan: ebubekirs - 27 Ocak 2011 - 15:11:59
Örneğin Amarok yüklediğinizde birçok kde paketi birlikte yüklenir.

kdebase-runtime kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdemultimedia-kio-plugins kdoctools
libkdecore5 libkdesu5 libkdeui5 libkdewebkit5 libkdnssd4 libkfile4 libkhtml5
libkio5 libkjsapi4 libkjsembed4 libkmediaplayer4 libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkparts4 libkpty4 libkrosscore4 libkrossui4 libktexteditor4 libkutils4 liblastfm0
libmysqlclient16 libnepomuk4 libnepomukquery4a libphonon4 libplasma3 libpolkit-qt-1-0 libqapt-runtime...

gibi.

Ben amarok kurmadım hiç.  Kurulu programlar : Gimp, Skype, Teamwiever, Thunderbird, Uget, qBittorrent, Audacity, Cairo Dock ve Ubuntunun ilk yüklemedeki standart pogramları.
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

eribol

Örnek denmiş, örneğin amarok kuruldu ise denmiş.

frtxyz

Alıntı yapılan: eribol - 27 Ocak 2011 - 15:17:48
Örnek denmiş, örneğin amarok kuruldu ise denmiş.

Sağol okadarını anladım zaten, bende bu konuda bilgisi vardır diye yüklü olan tüm programlarımı gönderdim arkadaşa, hani bu programlar arasında aynı durumda olan varsa boşuna uğraşmayım anlamında. Teşekkürler.
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ