Deja Dup ile Adımlı Yedekleme

Başlatan XRumer, 21 Ocak 2011 - 18:11:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Mac OS X kullananlar ya da biraz araştırmış olanlar Time Machine (Zaman Makinesi) adlı yedekleme yazılımını duymuştur, görmüştür. Bu yazılım sizin isteğiniz doğrultusunda belirli aralıklarla yedekleme yapıyor, yazılım arkaplanda yedekleme yaparken sizin ruhunuz duymuyor. Time Machine'in asıl özelliği ise adımlı(incremental) yedekleme yapmasıydı. Peki nedir adımlı yedekleme?

Adımlı yedeklemede ilk gün sistemde ne var ne yoksa (ya da siz nelerin yedeklenmesini istiyorsanız) yedekliyor. Sonraki günlerde ise üzerinde değişiklik yapılmış dosyalar ve yeni eklenmiş dosyaları yedekliyor. Üzerinde değişiklik yapılmamış dosyalar yedeklenmiyor. Yani aynı dosya hiç değiştirilmemişse tekrar yedeği alınmıyor. Bu sayede yedeğin boyutu gereksiz yere şişmiyor.



İşte Time Machine bu tarz bir yedekleme yapıyordu. Ayrıca aynı yazılımla bilgisayarı yedeğin alınmaya başladığı tarihten itibaren istediğimiz bir güne döndürebiliyorduk. Aynı türden yedeklemeyi Windows 7'nin kendi yedekleme yazılımı da yapabiliyordu. Ubuntu'ya döndükten sonra ilk iş bu tarz bir yedekleme yazılımı aramaya başlamıştım ki Ubuntu Yazılım Merkezi'nde öne çıkan uygulamaların arasında Deja Dup yazılımı gördüm.

Deja Dup tam istediğim şeydi. Adımlı yedekleme yapabiliyor, yedekleri şifreleyebiliyor, herhangi bir konumdaki yedekleri görüntüleyebiliyor, bilgisayarı herhangi bir tarihe döndürebiliyor. Üstelik bunu çok güzel yapıyor. Tam olmasa da Türkçe desteğine sahip. Nasıl yapıldığını kısaca anlatalım. Yazılımı ilk çalıştırdığımızda ana ekran karşınıza çıkacak. Restore, daha önce alınmış bir yedekten geri getirmeyi sağlar. Backup seçeneği ise yedekleme yapmayı sağlar. Üstte de yedek, düzenle, yardım seçenekleri var.



Tercihlere girdiğimizdeyse (eğer ilk defa yedekleme yapıyorsanız yedeklemeye başlamadan önce de bu tercihleri size seçtirecektir) çeşitli ayarlar görüyoruz. Storage sekmesinde sistemi nereye yedekleyeceğimizi seçiyoruz.  Files seçeneğinde ise yedeklenecek dizinleri seçiyoruz. Include files in folders klasörü, yedeklenecek klasörler oluyor. Expect files in folders ise o klasörün içinde bulunan ama yedeklenmesini istemediğimiz (yani istisna olmasını istediğimiz) klasörlerdir. Schedule seçeneğinde ise otomatik olarak düzenli aralıklarla yedekleme yapılıp yapılmayacağını, hangi aralıklarla yedekleme yapılacağı ve yedekleri ne kadar bir süreyle saklayacağımızı belirliyoruz.

İlk yedekleme dosyaların boyutuna ve sayısına bağlı olarak biraz uzun sürebilir (sürmeyebilir de) fakat sonraki günlerde sadece değişen dosyalar ve yeni dosyalar yedekleneceği için aynı uzunlukta sürmeyecektir. Eğer her gün otomatik yedeklemeye açarsanız tam gece yarısı yedekleme yapılacaktır. Siz farkında olmayacaksınız, tabii bildirim alanında bir simge görünecek ama size bir bildirim gelmeyecek. Eğer gece yarısı bilgisayar kapalıysa büyük ihtimalle bilgisayarı sonraki açışınızda yedekleme yapılacaktır.



Gelelim yedekten geri getirmeye: Yazılımın açılışındaki Restore seçeneğini tıklamanız yeterli. Eğer, yedekleri kaydettiğiniz konumu yazılım biliyorsa/bulabiliyorsa, doğrudan yedek tarihlerini karşınıza koyacaktır, eğer bilmiyorsa, yedeklerin konumunu belirtmenizi isteyecektir. Resimde de gördüğünüz gibi daha önceki yedekleme tarihleri karşınızda duruyor. Birini seçip o yedeği geri getirebilirsiniz. Yedekleriniz sadece kişisel dosyalardan oluşuyorsa sorun yok ama ayar dosyaları da buna dahilse bilgisayarı yeniden başlattığınızda bilgisayarın o tarihteki haline dönmüş olduğunu göreceksiniz.

heartsmagic

Güzel bir alternatif olmuş, eline sağlık.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Warlord

Gerçekten çok güzel ve yararlı olmuş. Emeğine sağlık. Linux'un Win'den eksiği olmadığını tekrar tekrar göstermek gerçekten hoş.
Teşekkürler..

GNUbuntu

Teşekkürler. Denemeye değer bir yazılıma benziyor  :)
Önce Saygı...

XRumer

Burada adımlı yedeklemenin avantajına dikkat etmek lazım. Back In Time seçenekleri ve arayüzüyle daha iyi olabilir ama yedekleme biçimi olarak Deja Dup'un gerisinde. Bir örnekle anlatalım. Back In Time ile yedek alıyorsunuz diyelim.
Klasörünüz boyutu ilk gün 100 mb olsun. 2. gün 110 mb olsun. 3. gün hiçbir değişiklik olmasın. 4. gün 130 mb olsun.
Back In Time daha önce yedeklenmiş şeyleri de yedeklediği için
İlk gün 100 mb yedek alacak
2. gün 110 mb yedek alacak.
3. gün 110 mb yedek alacak.
4. gün 130 mb yedek alacak.
Sonuç 450 mb boyutunda yedek.
Deja Dup ise zaten yedeklenmiş olanlara dokunmayacak ve sadece değişiklikleri ve farkı alacak.
Bu durumda;
İlk gün 100 mb yedek alacak.
2. gün 10 mb yedek alacak.
3. gün yedek almayacak.
4. gün 20 mb yedek alacak.
Sonuç 130 mb boyutunda yedek.

Yani Back In Time alınan yedeklerin boyutu olağanüstü bir hızla şişecek Deja Dup ise daha kullanıcı dostu.

cemale

peki yedeklediğimiz dosyaların silinmesini nasıl engelleriz..
şöyleki;ben dosyalarımı  windowstaki tabirle d ye yedekledim ve herhangi biri bu dosyaları silebilir..(ben deneme amaçlı şifreli yedekleme yaptım ve sonra  sildim.şifre  falan sormadı ve yedeklerim silindi.)
kazayla yada bilgisayarı kullanan biri bunu kolaylıkla silebilir.bunu engelleyebilirmiyiz..
Gerçekçi Ol İmkansızı İste !

fugue

bu rehbere göre ubuntu one üzerine yedekleme yaptım
28.3 MB dolu görünüyor ubuntu one'da
normal midir bu?
"The past is a foreign country: they do things differently there"

heartsmagic

Bu neleri yedeklediğine bağlı değil mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

fugue

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Ocak 2012 - 20:37:41
Bu neleri yedeklediğine bağlı değil mi?

komple home dosyasını yedeklemeye çalıştığımı belirtmemişim
sorunu düzelttim
"The past is a foreign country: they do things differently there"

syagdiran

Ben deneme amaçlı Kök dizinini yedeklemiştim. (Home dizinim diskin başka bir bölümünde ondan mı oldu bilmiyorum) Yedekten geri yükleme denemem başarısız oldu. Şu an bilgisayarın konuk oturumundan yazıyorum. Hesabıma ulaşamıyorum.

aksuugur76

Buradaki resimler uçmuş.Tekrar konulsa daha işe yarar bir belgelendirme çalışması olur.

cagriemer

Alıntı yapılan: aksuugur76 - 30 Ocak 2012 - 23:19:21
Buradaki resimler uçmuş.

SUDO 34. sayida[1] Deja Dup ile ilgili ekran goruntulerini iceren bir yazi mevcut. Oraya da goz atabilirsiniz.

[1] http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=30075.0

guopx

Merhabalar
Deja ile komple kök dizini yedeklemeyi deneyeceğim fakat merak ettiğim birkaç şey var:
/media dizinini yoksayılacak olarak göstermezsem komple windows ve yedek bölümünü de yedeklenir mi? (windows ve ubuntu kurulu bilgisayarda)
Bir de yedeklenmesine gerek olmayan dizinler hangileri? /tmp /proc gibi mesela
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

cintrak

benim şöyle bir sorunum var. yedekleme yapacam ama alttaki "şimdi yedekle" (Back up now) tuşu aktif olmuyor. yanındaki tuş "geri yükle" de öyle.... herşeyi denedim.. tuşu bir türlü aktif edemiyorum. lütfen yardım !!!!

heartsmagic

@cintrak, yeni bir konu açmışsın bu sorun için, oradan devam edelim lütfen.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

syagdiran

Şöyle de yapıyor mu acaba? Mesela ben masaüstü dosyalarımı yedekledim diyelim. Sonra masaüstüne yeni her hangi bir dosya oluşturdum. Dejadup onu da yedekledi diyelim. Sonra ben oluşturduğum o dosyayı masaüstünden sildim. Dejadup da aynı şekilde yedekten siler mi? Yoksa muhafaza etmeye devam mı eder? Dejadup'un benim sildiğim dosyayı yedeklerden silmesini istiyorum. Böyle olabilir mi?

turkerataturk

Peki diyelim pc çoktü windows gibi güvenli modda açıp geri yüklemeyi nasıl yapılıyor ?
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

heartsmagic

man deja-dup
man duplicity

:)

Deja-dup alt tarafta duplicity kullanıyor, onda da çok geniş seçenekler var. Deja-dup'ın da --restore parametresi bu işi görüyormuş. Fakat, senin verdiğin örnekle sistem nasıl kurtarılır bilemiyorum. "Çökmekten" kasıt nedir? Deja-dup ile neyin yedeğini aldırmayı planlıyorsun örneğin?

Hep söylerim, Linux sistemlerde "çökme" tabiri çok muğlak bir ifade. Ne çöktü? Şu güne kadar çöküpte, göçüpte, bozulup da tekrar kurtaramadığım kararlı hiçbir Linux dağıtımım olmadı. Ubuntu'yu Alfa aşamasında bir kere yeniden kurmak zorunda kaldığımı hatırlıyorum. İnanın tümden sistemi yedekletip yedekletip tekrar geri dönmeye çalışmaktansa sorunun üzerine eğilip çözmek çok daha kolay bizim tarafta.

Bir sistem düşünün ki kullanıcının biri tüm çekirdekleri siliyor sonra kendisini açamıyor. Bu sistemi bile ayağa kaldırdık (chroot + bir canlı CD). Ne olabilir ki sistemin geri dönülemeyecek şekilde çökmesi için?

- X çekirdeğinde sistem açılmıyor.
Eski bir çekirdek kullan.
- Eski çekirdeğim yok.
Kurtarma kipini kullan, muhtemelen açılır sistem.
- X çöktü.
Neden çöktüyse, düzeltmesi mümkündür yüksek ihtimalle.
- Falanca oldu
Linux bu, çözülür :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.