Ubuntu için fazlasıyla sürücü kurmak

Başlatan stef_q, 15 Ocak 2011 - 18:48:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

stef_q

Soracağım şey birazcık ilginç gelebilir... Linux üzerine kurulan paketler sistemi diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi yavaşlatmıyor ( tabi bu paketler devreye girmediği sürece ).  Peki bu durumdan yararlansak ve şöyle bir şey yapsak: Linuxun çekirdeği bize sunulurken genelde herkesin ihtiyaçları doğrultusunda , yani piyasada daha fazla kullanılan ve sadece ubuntun çalışacağı donanımlar için gerekli sürücü paketlerini içerecek şekilde sunuluyor. Peki biz diğer donanımlar içinde gerekli paketleri kursak bize ne gibi zararı olabilir. Tabiki evdeki donanımımızda kurulu Ubuntuya bunu neden yapalım? Anlamı yok. Ama Linuxu genelde usb ile birçok donanıma takma gereksinimi duyanlarımız var, (hatta backup alıp başkasına yükleyenler, veya remastersys gibi iso halinde başkalarına kuranlar var...)  sürekli yanımda taşıyorum diyenler için çok iyi bir fikir olabilir. Mesela ben birçok laptopta ubuntuya ihtiyaç duydum fakat wirelesi tanıyamadığı için sıkıntı yaşadım. Bazen daha başka parçaları tanıtmakta zorluk çektim. Sonuçta bu paketler sistemi yormayacak ise (yavaşlatmayacak ise), sadece sabit bellekten yiyecekler. Mesela usb sinde boş alan varken, 200-300 mb lik bir alan daha vedakarlık yapıp tonlarca sürücüyü de kullanabilirler. Tabi yükleyeceklerimizde açık kaynak olmayan sürücülerde olacaktır illaki... Zaten donanım tanınması için başka paket yoksa açık kaynak olmasada kurmak şart... (malesef)

Bu şekilde birçok sürücü paketi sorunsuzca kurulabilirmi ? Eğer olursa, bu paketleri nasıl topluca yükleyebiliriz ?

bytan

Canlı usb gibi bir şey mi düşünüyorsun? Canlı cd/usb hazırlayacaksan UCK kullanılabilir. İstediğin paketleri eklersin. Usb üzerinde kurulu bir ubuntu ise istediğin, bu ubuntu'ya da eksik gördüğün sürücüleri arar bulur eklersin.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

stef_q

Canlı USB olayını zaten yapıyorum. Benim meselem oraya önceden driver paketlerinin çoğunun yüklü olması. Kaybım sadece usbdeki boş alan miktarı olacaktır. Ama o hiç sorun değil. İstediğim paketleri ekleyebileceğimi biliyorum fakat eskik sürücü algılanmasında bazen elimizin altında internet olmayabiliyor (veya internete bağlanamıyorda olabiliriz :) ) sonuç olarak drivlerin yüklü olması her zaman bir kardır. Benimde sorum birçok ek driver paketini nasıl kurabilirim ? Synaptice girip driver diye aratıp herşeyi yüklüyüm mü ? :D Bu sadece benim değil birçok usb ile Ubuntuyu sürekli farklı yerlerde kullanan kullanıcılarımızında işine çok yarayacaktır.

heartsmagic

Bu senin hedefine bağlı, donanım sürücüleri dediğimiz şey çok geniş bir alan.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

stef_q

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Ocak 2011 - 22:41:54
Bu senin hedefine bağlı, donanım sürücüleri dediğimiz şey çok geniş bir alan.

Doğru hedefime bağlı. Sonuçta önümüzde bitmeyen bir donanım listesi var. Fakat Linuxun pazar payının çok küçük olduğu, bu yüzdende üzerine yazılımış sürücü paket sayısının az olduğu red edilemez bir gerçek (birçok donanım firmasınında destek vermemesini de göz önünde bulunduralım) . Zaten bir sürücü deb paketi varsa onun kararlı bir sürümünü kurmamdan bana bir zarar geleceğini pek sanmıyorum. Kurulacak paketlerin ne kadar büyük olduğu da ayrı bir tartışma konusu. Ubuntu ile derlenen ve bize sunulan linux çekirdeiğini boyutu çok büyük değil, ama tonlarca donanımı tanıyor. Yani ben bir o kadar daha donanımı tanıtabilirsem ne mutlu bana :) Bu kadar fazla paketi elle dışardan tek tek bulup indirmem mümkün değil. En azından synapticte bulunan sadece driver bazlı paketleri topluca indirmem mümkün mü ? (veya buna benzer başka bir yöntem... ? )

Ozmo

kerneli kurarken generic seçebilirsin en azından debiyanda öyle ben debian kurarken kernel kurma kısmında bu bilgisayarının donanımına göre yoksa tüm sistemler için 2 seçenek sunuyor bende generic i seçiyorum iş bitmiş oluyor... bazı donanımları tanımıyor bende elle tanıtıyorum...

stef_q

Alıntı yapılan: Ozmo - 18 Ocak 2011 - 12:18:06
kerneli kurarken generic seçebilirsin en azından debiyanda öyle ben debian kurarken kernel kurma kısmında bu bilgisayarının donanımına göre yoksa tüm sistemler için 2 seçenek sunuyor bende generic i seçiyorum iş bitmiş oluyor... bazı donanımları tanımıyor bende elle tanıtıyorum...

Böyle olduğunu bilmiyordum. En azından bu da bir artı sağlayacaktır.

http://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2010/02/upd1.png (Bu resimdeki boyutlara bakmayın). Resimdeki aynı güncellemeler bendede çıkıyordu. Bu durumda benim çekirdek zaten dediğiniz gibi donanıma göre derlenmiyor mu ? :-\