CD Kapağı kendi kendine açılıyor

Başlatan sparus, 06 Ocak 2011 - 22:24:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sparus

Merhabalar.

Enteresan bir sorunum var. Açıkcası konuyu bile tam olarak nereye açacağımı bilemedim.

Ubuntu 10.10 kullanıyorum. CD sürücüsünün kapağı kendi kendine açılıyor. Belli bir rutini yok. Kafasına göre. Yani beli bir işlem yaparken değil... Sorunu nasıl tespit edeceğimi dahi bulamadım. Bu sorunun kaynağını tespit etmek için hangi komut verilmeli, neye bakılmalı? Hani vrüs yedik diyeceğim de, pek de ihtimal vermiyorum.  :D CD kapağını kapatmaktan bi hal oluyorum. Her ihtimale karşı ben bir lspci çıktısı koyayım. (Bu yazıyı yazarken üç defa açıldı.) 

00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. P4X333/P4X400/PT800 AGP Bridge (rev 82)
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:0f.0 RAID bus controller: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
00:11.6 Communication controller: VIA Technologies, Inc. AC'97 Modem Controller (rev 80)
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 78)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550] (Secondary)

Edit: CD kapağı açıldıktan sonra düğmeye basarak kapatırsam açılmaya devam ediyor. Ancak elimle kapatırsam -ki iktirerek kapatıyorum. Öyle elinle iteleyince kapanmıyor- bilgisayarı bir daha açana kadar açılmıyor.

Sherlock Holmes

Bir dizüstünden'mi bahsediyorsunuz.?
Klavye kısayolları olarak atanabilecek "eject" seçeneği var,
böyle bir kombinasyon kullanıyormusunuz.?
"evet" ise iptal edetmeyi denermisiniz. (yalnışlıkla/farkında olmadan tıklamayınız bağbında)

badhero

Dizüstü bilgisayarlarda sürücüyü kapatma düğmesi yok bildiğim kadarıyla. Masaüstü bilgisayardır.

barış

Donanımda mı hata var acaba? Hayatımda ilk kez duyuyorum böyle bir şey ne yalan söyleyeyim :) ama herhangi bir kısayoldan da kaynaklanıyor olabilir @9N0M3'nin dediği gibi.
@9N0M3 aklımdayken sorayım, böyle bir kısayol sisteme öntanımlı olarak mı geliyor? (eject kısayolu)

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: badhero - 06 Ocak 2011 - 22:39:26
Dizüstü bilgisayarlarda sürücüyü kapatma düğmesi yok bildiğim kadarıyla. Masaüstü bilgisayardır.

hmmm...

Alıntı yapılan: sparus - 06 Ocak 2011 - 22:24:22
CD kapağı açıldıktan sonra düğmeye basarak kapatırsam açılmaya devam ediyor.

Dizüstünün Cdrom'unun tuşu basılı tutularak kapatılabilinir. (elle iterek,tuşu basılı tutarak)
Böyle algıladım.....

sparus

Afedersiniz... Bir masaüstü bilgisayarından söz ediyorum ve hiç bir kısayol atamış değilim hiç bir şey için. :) source.list'te de CD seçeneği yok. O da ihtimal dışı yani.

Sherlock Holmes

@barışbuntu,
bende şu an "XF86Eject" diye bir tuş öntanımlı,
ama hangisi olduğunu bilmiyorum açıkcası.

Alıntı yapılan: sparus - 06 Ocak 2011 - 22:45:51
hiç bir kısayol atamış değilim hiç bir şey için.

sadece bir ihtimal idi.

eject -t
cdrom'u kapatıyormuş, denermisiniz.

sparus

Alıntı yapılan: 9N0M3 - 06 Ocak 2011 - 22:46:06
@barışbuntu,
bende şu an "XF86Eject" diye bir tuş öntanımlı,
ama hangisi olduğunu bilmiyorum açıkcası.

Alıntı yapılan: sparus - 06 Ocak 2011 - 22:45:51
hiç bir kısayol atamış değilim hiç bir şey için.

sadece bir ihtimal idi.

eject -t
cdrom'u kapatıyormuş, denermisiniz.

Evet kapatıyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Ocak 2011 - 23:01:22

Alıntı yapılan: barışubuntu - 06 Ocak 2011 - 22:41:56
Donanımda mı hata var acaba? Hayatımda ilk kez duyuyorum böyle bir şey ne yalan söyleyeyim :) ama herhangi bir kısayoldan da kaynaklanıyor olabilir @9N0M3'nin dediği gibi.
@9N0M3 aklımdayken sorayım, böyle bir kısayol sisteme öntanımlı olarak mı geliyor? (eject kısayolu)

Mesaj yazarken üç defa kapağın kendi kendine açılması kısayolu akla getiriyor. Ama ne, nasıl? :) Mesela şu an açılmıyor.

Elle kapattıktan sonra çıkarmak için düğmeye astığınızda aslında içeriye alıyor. Tekrar basarsanız çıkarıyor. Böyle tuhaf. :)

Sherlock Holmes

Tamam,
panele sağ tıklayıp "özel uygulama başlatıcısı" ekleyip,
komut satırına /dev/cdrom/ eject -t şeklinde eklermisiniz. (açıldığında paneldeki simgeyi tıklayıp kapatınız)
En azından sorununuz çözülene kadar CDromu eliniz ile kapatma zahmetinden kurtulmuş olursunuz.

sudo gedit /etc/fstab
içeriğinizi buraya aktarırmısınız.?

sparus

Alıntı yapılan: 9N0M3 - 06 Ocak 2011 - 23:05:45
Tamam,
panele sağ tıklayıp "özel uygulama başlatıcısı" ekleyip,
komut satırına /dev/cdrom/ eject -t şeklinde eklermisiniz. (açıldığında paneldeki simgeyi tıklayıp kapatınız)
En azından sorununuz çözülene kadar CDromu eliniz ile kapatma zahmetinden kurtulmuş olursunuz.

sudo gedit /etc/fstab
içeriğinizi buraya aktarırmısınız.?

Tamam dediğinizi uygulayacağım.

/etc/fstab içeriği şöyle;
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=756a9039-c3c8-4a01-a343-fdfed9561c5a /               ext4    errors=remount-ro 0       1
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0

Sherlock Holmes

Cd takılı iken, (okurken)
işlem esnasında'da çıkartıyormu.?
Yani film izlerken yarıda kesilip Cd'nin çıkarmış olduğunu farkettiniz'mi hiç.?

sparus

Alıntı yapılan: 9N0M3 - 06 Ocak 2011 - 23:14:54
Cd takılı iken, (okurken)
işlem esnasında'da çıkartıyormu.?
Yani film izlerken yarıda kesilip Cd'nin çıkarmış olduğunu farkettiniz'mi hiç.?

Böyle bir deneyimim hiç olmadı. yani film falan izlemiyorum. Bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Ama ilk fırsatta denerim.

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: sparus - 06 Ocak 2011 - 23:17:47
Böyle bir deneyimim hiç olmadı. yani film falan izlemiyorum. Bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Ama ilk fırsatta denerim.

Eğer'ki aksi durumu kabul edersek,
yani CDromun işlem yaparken çıkartmayacağını,
CDrom ile bağı kaldırmanızı isteyecektim.
Şöyle izah edeyim;
Bağı kaldırılmış vaziyette olan CDrom muhtemelen işlem yapmayacaktır. (yani CDrom açılmayacak)
Bu duruma elle yön verebilmeniz için,
Panele "özel uygulama başlatıcısı" yöntemi ile
unmount /dev/cdrom  Bağı kalkacak
mount /dev/cdrom işlem için tekrar bağ kurulacak.
Böylelikle beklenmedik anda CDrom açılmaz/çıkartmaz umarım.
Hatta çıkartıp kapatma düğmeleri'de eklenir.
eject /dev/cdrom
eject -t /dev/cdrom
Paneldeki buttonlar ile soruna müdahale imkanına erişmiş olursunuz en azından.

sparus

Panele özel uygulama başlatıcı eklerken /dev/cdrom/ parametresi için bir dizin değil uyarısı veriyor. sadece eject -t komutu ile çalışıyor. Bir bilgi notu olarak yazmak istedim. Yani; komut olarak  /dev/cdrom/ eject -t yazıldığında bir dizin değil uyarısı alınıyor ama sadece komut olarak eject -t yazılırsa çalışıyor.

AguilaNegra

Moralinizi bozmayayım ama,sorun donanımsal da olabilir.
Bende de aynısı oldu,hem Ubuntu hem de Pardus da da tekrarlayınca,aygıtı değiştirdim şimdi sorun yok.
Eski bir pc ve eski bir donanım,belki de ömrü bitti ama sizdekinin yaşı nedir?

heartsmagic

Kullandığın ortamın klavye kısayollarına bir bak, zira sanırım sürekli yazı yazarken oluyor bu iş.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: sparus - 07 Ocak 2011 - 08:30:45
ama sadece komut olarak eject -t yazılırsa çalışıyor.

Tamam, komutu işler hale getirip kullanabilmeniz güzel.
Fakat bir çözüm değil, farkettiğiniz gibi.
@AguilaNegra'nın belirtiği üzere,
sorun donanımsal ise,
gösterilebilecek tüm gayret lüzumsuz olabilir.

sparus

Alıntı yapılan: AguilaNegra - 07 Ocak 2011 - 11:13:29
Moralinizi bozmayayım ama,sorun donanımsal da olabilir.
Bende de aynısı oldu,hem Ubuntu hem de Pardus da da tekrarlayınca,aygıtı değiştirdim şimdi sorun yok.
Eski bir pc ve eski bir donanım,belki de ömrü bitti ama sizdekinin yaşı nedir?

Geç cevap için kusura bakmayın...

Sanırım haklısınız. Dün windows'u açtım. Bakalım ne olacak diye. Aynı şey orada da olunca ben de sorunun donanımsal olduğuna karar verdim. Vaktinizi aldım kusura bakmayın. Donanımsal olmasaydı ubuntu tarihine geçecektim ancak olmadı. :)

GAREZ

onu açıp swichlerini temizle... ( su, kolonya v.s. kullanma... ) kontak sprayi ( yağsız... ) bulursan çekmecenin altında ve çekmece motorunun olduğu yerde swichler olacak... onları kontrol et... en son ihtimalde chip setinde ( DVDRW cihazlarındada var... ) sorunudur... flex kablo sorunuda olabilir mekanizmayı sıkıştırınca çekmece o şekilde açılıyor...