Ubuntu sistemimi nasıl kurtarabilirim ?

Başlatan Şakir, 30 Aralık 2010 - 15:46:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şakir

Merhaba arkadaşlar,

Dün farkında olmadan büyük bir hata yaptım. Nasıl kurtaracağımı bilmiyorum. Yardımcı olabilirmisiniz ?

Pc de 110gb kadar boş bir diskim vardı. 25 gb ayırıp windows kurdum. 85 gb lık kısımı biçimlendiremedim. Yedek disk olarak kullanacaktım ama kurulum aşamasında yeni bir disk oluşturmak için yeni seçeneği aktif olmadı. Bend e sonra disk yönetiminden yaparım deyip geçtim. Windows kurulumu bittikten sorna disk yönetiminden yeni disk oluşturmak istedim. Ayrılmamış kısımı ntfs olarak biçimlendirmek için gerekli işlemleri yaptım. Son dediğimde ise 85 gb lık kısımı görmedim ama diğer ubuntunun kurulu olduğu diskin rawe formatta olduğunu gördüm. Nasıl oldu bilmiyorum. Eğer ubuntunun kurulu olduğu diskte yapmış olsam işlemleri yeni seçenği çıkmaz önce diski sil seçeneği çıkardı. Doğru yaptığıma kesinlikle eminim. Daha önce de yüzlerce kez yaptım. Şu anda hata nerde ve ben nasıl ubuntuyu kurtarabilirim ? Ubuntuya özel birçok ayar yapmıştım. Kendimce ubuntu kurukum diski oluşturacaktım. Bir de ubuntudaki masaüstümde önemli belgelerim vardı.

Ubuntuyu kurtarmak için aklımda bir fikir var ama doğru olur mu bilmiyorum. raw formatını açabilen bir programla ubuntu diskimin yedeğini alıp ext 4 formatında biçimlendirdikten sonra tekrar geri yüklesem yedeği açılır mı sistem ? Bu fikrimde takıldığım bir konu var ki o da şu. Ubuntudaki disklerin isimleri değişik ve uzundu. Benim sistem diskimin ismini hatırlamıyorum. Rasgele verilmiş isimler bildiğiniz kadarıyla. Ubuntu eğer bunları not ederek açılıyorsa benim fikrim geçersiz olur. Sizce nasıl kurtarabilirim tüm sistemi ? Şu an için hiçbir diskimde işlem yapmıyorum. Tüm işlerimi taşınabilir diskimde yapmaya çalışıyorum.
Web Developer (PHP + (HTML + CSS + JQUERY))

http://www.sakirmehmetoglu.com.tr/hakkimda

mistrafantastic

öncelikle boot da ubuntu görülüyor mu? görülmüyorsa bahsettiğiniz seçeneği kullanabilirsiniz.

eğer boot da görülüyorsa ext2fsd kurun windows kısmına, dosyalarınızı alın. ext2fsd rawe olan bölümü de açabilir.
winston soft
djarum black (mobile) 

jacobs monarch nescafe 3 in 1 (mobile)  iletişim: [email]mistrafantastic@gmail.com[/email]

Şakir

Yanıtınız için teşekkürler. Grub menüm gözükmüyor doğrudan windows açılıyor. Programı kurdum ama anlayamadım. Diskleri görüyorum ama ext3 formatında. Ben her zaman ext4 kuruyorum. Bir de mount edemedim. Benim fikrim olur mu sizce ?

mistrafantastic

öcelikle ubuntunun üzerine windows kurduysanız grubun gözükmemesi normal.

ama bir de elinizde live cd varsa oradan görmeyi deneyin. ext3'ü live cd den görürsek, dosyaları alabiliriz.
winston soft
djarum black (mobile) 

jacobs monarch nescafe 3 in 1 (mobile)  iletişim: [email]mistrafantastic@gmail.com[/email]

Şakir

Dosya kurtarmak sorun değil ben kurtardım daha önce de. Amacım sistemi kurtarmak. Live cd var ama dvd okuyumucum çalışmıyor :) Arkadaşımdan alıp kurulum yapmıştım.

mistrafantastic

o zaman pendrivalinux.org'tan multiboot.exe'yi indir. buradan ubuntuyu flaş diske kurup dene.

ama sistem kurtulması ancak grubu kurduğundaki duruma bağlı. eğer grub görürse bir şansın olabilir.

grubu tekrar kurma ile alakalı konular forumda mevcut sanırım:)
winston soft
djarum black (mobile) 

Şakir

Teşekkürler. Ben grubu kurtarmayı deneyeyim. Sonrasında uygun işlemleri denerim.

bytan

Canlı cd ile açtığın zaman fdisk çıktında nasıl görünüyor?

sudo fdisk -l
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ekremsenturk

Bilgisayarı Ubuntu kurulum CD'sinden başlat ve Uçbirimden sudo grub-recheck komutunu gir. Şifre sorulduğunda ubuntu yaz ve ardından sudo update-grub gir ve yeniden başlat. CD'yi yeniden başlatmadan önce çıkarmayı unutma.

heartsmagic

Zannımca bu işi Testdisk kotarır. Hani dosya kurtarma değil de, disk üzerinde işlem yapılacak sanıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Şakir

İlginiz için teşekkürler arkadaşlar. Elimde cd/dvd sürücü yok. Bu nedenle taşınabilir diskimdeki ubuntuyu açarak yaptım işlemleri.

http://www.okulinux.com/index.php/component/content/article/60-ubuntu-grub2-yenden-kurulumu.html

Bu sitedeki adımları uyguladım.

&grub-install /dev/sda

komutuna kadar sorunsuz geldim ama burda bir hata verdi. Not etmedim hatayı. Bir ilerleme kaydedemediğimi düşünerek tekrar arama yaptım ve başka bir sitedeki adımları uyguladım.

http://www.walleq.com/makale/43-Ubuntu-Grub-Boot-Loader-Kurulumu/

Denememe rağmen yine bir olumlu sonuç elde edemedim.

Son olarak burada yazanları denedim. Yine taşınabilir diskimden açtım bilgisayarı. Tercihler veya Yönetimden farkında olmadan kurulum bölümüne girdim ve adım adım sitede yazılanları uyguladım. Herhangi olumlu bir sonuç elde etmedim. Bir hata da almadım. Kapattım uygulamayı. Ardından pc yi kapatarak uyudum. Bugün açtığımda pc açılışında doğrudan windows açılıyordu. Yani herhangi bir işlem yapılmamış gibiydi. Taşınabilir diskimdeki ubuntuda biraz işim vardı. İşlerim için açmak istediğimde grub mensünde 2 seçenek daha eklendiğini gördüm. Bunlar sabit diskimdeki ubuntuydu. Birinciden diski açtım ve şu anda sabit diskimdeki ubuntudayım.

fearless@fearless-hack-team:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for fearless:

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0xeb0943a5

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1               1        5222    41945056+  42  SFS
/dev/sda2   *        5222        5235      102400   42  SFS
/dev/sda3            5235        8486    26112000   42  SFS
/dev/sda4            8486       19458    88130392   42  SFS

Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x000741c2

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1               1       58744   471861148+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdb2           58745       60802    16525313    5  Ek
/dev/sdb5           58745       58988     1952768   82  Linux takas / Solaris
/dev/sdb6   *       58988       60802    14571520   83  Linux
fearless@fearless-hack-team:~$

Şimdilik 1 sorum 1 sorunum var :) İlk soru grubu nasıl kuracağım :) Adımları uygulamama rağmen sabit diske değil de taşınabilir diske kuruyorum nedense. İkinci sorun ise sabit diskteki bölümlerin formatı SFS ve boş olan 85 gb lık kadar alanı biçimlendiremiyorum. Windowsda aygıt yöneticisinden yeni disk oluşturmayı denediğimde bu hali aldı. Tekrar denemedim. Yedek disk olarak kullanmam için ne yapabilirim ?

Sizin de gördüğünüz gibi 43 gb lık alanı takas alanı olarak görüyor. Ben hep 2 gb takas alanı yaparım kurulumlarda. Şu an için yapmak istediğim şu. Windows ve Ubuntunun olduğu diskler hariç diğer tüm bozuk biçimlenmemiş veya takas alanı olan tüm diskleri silip 1 tane 2 gb lık takas alanı geri kalanı da ntfs yedek disk yapmak istiyorum.

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 30 Aralık 2010 - 21:09:38
Bilgisayarı Ubuntu kurulum CD'sinden başlat ve Uçbirimden sudo grub-recheck komutunu gir. Şifre sorulduğunda ubuntu yaz ve ardından sudo update-grub gir ve yeniden başlat. CD'yi yeniden başlatmadan önce çıkarmayı unutma.

fearless@fearless-hack-team:~$ sudo update-grub
Generating grub.cfg ...
/usr/sbin/grub-probe: error: cannot find a GRUB drive for /dev/sda2.  Check your device.map.

İlk komut sonucu ise ;
fearless@fearless-hack-team:~$ sudo grub-recheck
sudo: grub-recheck: command not found

Teşekkürler ilgiliniz için. Olmadı sanırım :/

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Aralık 2010 - 22:23:13
Zannımca bu işi Testdisk kotarır. Hani dosya kurtarma değil de, disk üzerinde işlem yapılacak sanıyorum.

Programı kurdum ama hem menüde bulamadım hem de nasıl kullanacağımı ne işe yaradığını bilmiyorum. İngilizce açıklamasını okudum ama pek anlayamadım. Deneyiminiz var ise bilgilendirmenizi rica ediyorum.

Hepinize ayrı ayrı teşekkürler.

heartsmagic

1. Diskler normal görünüyor, sen Grub kurulumunda nerede kaldın?
2. sdb denilen yer harci disk mi? Grub kurulumunda hangisini kullanıyorsun?
3. Ben takas alanını 43GB olarak görmüyorum:
Alıntı Yap/dev/sdb5           58745       58988     1952768   82  Linux takas / Solaris
Kısacası boyutu: Yaklaşık 2GB.

ekremsenturk

Harici disk'ten sabit disk'teki ubuntuyu başlat ve daha önce tavsiye ettiğim komutları gir. Ama önce harici disk'i kapatıp sonra Bilgisayar'dan ayır. (1. sudo grub-recheck 2. sudo grub-update)

Şakir

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Ocak 2011 - 21:26:06
1. Diskler normal görünüyor, sen Grub kurulumunda nerede kaldın?
2. sdb denilen yer harci disk mi? Grub kurulumunda hangisini kullanıyorsun?
3. Ben takas alanını 43GB olarak görmüyorum:
Alıntı Yap/dev/sdb5           58745       58988     1952768   82  Linux takas / Solaris
Kısacası boyutu: Yaklaşık 2GB.

Grubu kur komutunda kalıyorum hep. sdb benim 500 gb lık taşınabilir diskim. Takas alanını resimden gördüğüm için öyle dedim.

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 03 Ocak 2011 - 22:33:09
Harici disk'ten sabit disk'teki ubuntuyu başlat ve daha önce tavsiye ettiğim komutları gir. Ama önce harici disk'i kapatıp sonra Bilgisayar'dan ayır. (1. sudo grub-recheck 2. sudo grub-update)
fearless@fearless-hack-team:~$ sudo grub-recheck
sudo: grub-recheck: command not found
fearless@fearless-hack-team:~$ sudo grub-update
sudo: grub-update: command not found

Herhangi değişen bişey yok. Windowsa .eml uzantılı bir virüs bulaştı. şu anda windows da bozuldu. Uygulamalar çalışmıyor. Hiç uğraşmadan daha iyi bir çözüm aklıma geldi. Şu anki ubuntuda olan sadece programlarımın yedeğini alıp tüm diski yavaş biçimlendirip baştan bölümleyip kurmak istiyorum. remastersys kurulu şu anda. sadece programların ve ayarların yedeklerini nası alabilirim ? Menüden gördüğüm kadarıyla sadece program ve ayarlarımın yedeğini alacak bir fonksiyonu yok. ya da ben tam anlayamadım okuduğumu. Bilgisayarın yedeğini alıyorum ama dvd den büyük oluyor. Onlarca program sildim. Bütün belgeleri boşalttım ama halen dvd den büyük yedeğım. Bu nedenle sadece program ve ayarlarımın yedeğini nasıl alabilirim ? Örnek olarak compiz, firefox eklentilerim gibi.

heartsmagic

Sadece uygulamaların yedeğini alma diye bir olay yok sanıyorum. DVD'den büyük olma sorunu da kurulu sisteme ve dahil etmeyeceğin dizinlere göre değişecektir. Ayarların içinse ev dizinini yedeklemen büyük oranda seni kurtaracaktır.

Şakir

Disk kullanımına bakıyorumm da usr klasörü en çok yeri kaplıyor.Şimdi ben kendi bilgimce klasörleri temizlemeye çalıştım ama olmadı. openarena oyununu kurmuştum bi ara. Oyunu kaldırmıştım ama hala klasörü duruyormuş. usr klasörünü boşaltabilecek yardımcı bir program olsa çok iyi olur. Bilmediğim ve gereksiz klasörleri temizlerim.

heartsmagic

O şekilde yardımcı bir uygulama yok. Uygulamaları kaldırırken tamamen kaldırma şıkkını kullan, mümkün mertebe kalkar her şey. Geriye kalanlarsa uygulamadan uygulamaya değişecektir. Elle temizlik yoluna gitme.

Şakir

Peki şu anda kurulu olan tüm uygulamaların listesini nasıl alabilirim ? Ayarlar da önemli değil. Kurduğum programların ve eklentilerin listesini alayım yeter. Tekrardan kurarım. Listeyi aldıktan sonra yavaş biçimlendirme ile tüm diski silip yeniden oluşturmayı düşünüyorum.

sema

Böyle bir şey yok sanırım. Yazılım Merkez'inde kurulu paketleri görebilirsin. Özelliklerine bakıp paket ismini alırsın. Uçbirim aracılığıyla kurduklarına da ana dizindeki .bash_history'den bakabilirsin (uçbirim geçmişi, Ctrl + H).
susema

guestwho

You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!

bytan

Alternatif:

dpkg --get-selections > liste.txt
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Şakir

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. 2 yöntemle de listeyi aldım. Şimdi yavaş biçimlendirme ile tüm diski silmeye başlıyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Ocak 2011 - 01:19:53

Ya arkadaşlar bir soru(nu)m var :) 160 gb lık diski en fazla kaç bölüme ayırabiliriz ? Şu anda ubuntu kuruyorum. %85 e geldi ama kurulum sırasında swap alan oluşturamadım. Diski 5 bölüme ayırdım. 100 mb windows kendisi oluşturdu, 40 gb windows için, 25 gb ubuntu için, 85 gb yedek disk ve 3 gb da swap için ayırdım. swap için ayırdığım bölüm dışındaki 4 bölümü biçimlendirip kullanıyorum şu anda ama swap a ayırdığım 3 gb lık alanı biçimlendiremiyorum. Biçimlendir diye bir seçenek çıkmıyor. Windows 7 de ve ubuntu 10.10 da denedim ama olmuyor. Ayrılmamaış alan olarak duruyor öylece. Ben bu 3 gb lık alanı nasıl biçimlendirip kullanabilirim :)

heartsmagic

Bir diskte dörtten fazla birincil bölüm olmaz, işletim sisteminden bağımsız bir mesele bu. Üç tane birincil bölümün olsun, ardından bir tane uzatılmış bölüm aç. Bunun altına istediğin kadar bölüm açabilirsin.

Şakir

Şu anda windowstayım. Disk yöneticisinden yedek diskimi sildim. onun yerine swap ayıracağım bölümü oluşturdum. Şua nda 85 gb kadar boşta bir diskim var ama dediğiniz gibi uzatılmış disk olarak bölümlendiremiyorum. 3 gb lık ve 85 b lık kısımları silip tek bir disk oluşturup onu da küçülterek yapmayı denedim ama bu kez de 2 tane ayrı ayrı ayrılmamış kısım oluştu :) Tek olarak birleşmiyorlar.

ekremsenturk

Windows 7'nin Efi için ayırdığı ve görünmeyen bir bölümü daha var. Ubuntu kurulumu esnasında yine Efi için ayrı bölüm ayrılsınmı diye soracak. Ubuntu'yu Efi'siz ve yedek bölümsüz (aslında Swap bölümü olmadanda) kurabilirsin. Kısaca Windows için bir görünen ve bir görünmeyen bölümün var. Ubuntu bölümünü kurulum esnasında Ubuntu'dan seçip düzenleyebilirsin.