ubuntu 10.10 kurulum sonrası bazı sorularım var

Başlatan piyorto, 28 Aralık 2010 - 07:26:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

piyorto

ilk önce herkese merhaba ve forumu açarak benim gibi acemilerin sıkıntılarına derman olduğunuz için teşekür ederim.

ubuntu 10.10 sürümünü kurdum.ve hemen kurcalamaya başladım. bazı sorunlarım oldu.eğer müsait bir zamanınızda cevaplarsanız sevinirim.

ilk önce web sitelerine girdiğim zaman font ayarlarında mıdır bilmiyorum sitelerin yazıları çok farklı gözüküyor.windows ta da firefox kullanıyorum.ancak orada yazılar daha farklı.ubuntu daki firefox ile yazılar daha farklı.bu farkı nasıl çözebiliriz.?

ikinci olarak windows ta herzaman pc'yi kapatmadan önce ccleaner programı ile bilgisayarı temizlerdim.yani geçmiş kayıtları,site kayıtları gibi kullananlar bilir.acaba ubuntu da bu programın alternatifi nedir.ayrıca ubuntu da geçmiş kayıt yapıyor mu.örneğin windosta en son işlemlere bakıldığında hangi resime bakıldı,hangi video izlendi,hangi not defterine bakıldı kayıdı tutuyordu.ubuntu da da benden başkası baktığında hangi işlemler yapmışım görebiliyor mu?

ubuntu ile dvd'ye veri kayıt ettiğimiz de bu kayıtlar başka bir windows kullanıcısı açtığında sıkıntı oluyormu? dvd'yi okuyamama gibi.

laptop kullanıyorum ve windows ta  bataryada sarj bittiğinde aniden kapanıyor aslında laptop ışığında azaldığı belli oluyor ancak sürekli olarak orayı takip etmek mümkün değil.acaba ubuntu da örneğin %20 olduğunda ya da çalışmayacak kadar sarj kaldığında sesli bir şekilde uyarı vererek beni ikaz etmesi mümkün mü? sözüm ona windows tada sesli vermesi mümkün müş ancak bende birtürlü olmadı.

son olarak ta aşağıdaki masaüstü resmi linux ile yapılmış.masaüstü resminin alt kısmında bir menü şekli var.onu nasıl yapabiliriz.

hilmisu

Merhaba,
*İlk sorundan başlayalım, evet font ayarları farklı bunları tarayıcının ayarlarından değiştirebilirsin.
*Ccleaner gibi bir program mutlaka vardır, ben bilmiyorum. Fakat bu programa gerek yok kullanıcı bilgileri, web history gibi bilgileri yine tarayıcının ayarlarından silebilirsin.
ctrl+shift+del tuş kombinasyonu mozilla firefox'da (clear recent history) yakın geçmişi sil anlamında, ayrıca "geçmiş" (history) kısmından bütün browser geçmişini görüntüleyip silme imkanın var.
*Ubuntu "places" tabının altında "recent documents" en son açtığın belge, resim vs. kaydını tutuyor.
*Dvd yada herhangi birsey kaydettiğinde hiç bir problem olmaz her işletim sistemi görebilir.
*system->preferences->power management seçeneğine giderek güç ayarlarını kolayca yapabilir, istediğin uyarıyı aktive edebilirsin. sanırım sesli değil de sadece "message box" olarak uyarı veriyor.
*o resimin altında ki şekil için, "avant window navigator"(hatta o program avant window navigator ancak başka seçeneklerde var; gnome do gibi) programını öneririm. Ubuntu software center'dan kolayca indirip çalıştırabilir ve istediğin kısayolu yada animasyonu  ekleyip kullanabilirsin.