Server ve Ek Bileşenleri Tavsiyesi

Başlatan tiamin, 27 Aralık 2010 - 21:48:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tiamin

Merhabalar;
Lunix biraz yabancı birisiyim. Genel olarak işlerimi win server üzerinde halletmeye çalıştım hep. Ama win dns server artık çok can sıkmaya başladı. ::) ::) Daha önceleri ubuntu 9,04 ispconfig, webmin kullanmıştım ama buradaki hassas ayarlamaları birbaşka arkadaş yapmıştı ssh üzerinden. Simdi öğrenmek istediğim şeyler şunlar;
1) Ubuntu kurulurken apache yi kurmak la apt-get ile kurmak arasında bir fark varmı?
2) Pc de 3 tane harddisk var. 160gb 250gb ve 1tb olmak üzere. Bunlardan birisini ntfs tutmak istiyorum. Kalan ikisini nasıl bölümlemeliyim. Yani;
boot, swap, tmp, /, var gibi hangi bölümlere hangi büyüklüklerde ayırıp hangi dosya sistemi ile birincilmi yoksa mantıksal mı biçimlendirmeliyim?
3) 8-10 civarında sadece kendime ait domain barındıracagım. Bunlar için ispconfig gibi bir panelmi kurmalıyım yoksa direkt ubuntu üzerinden panelsizmi halletmeliyim?
4) Ubuntu server kurup üzerine gnome kurmakla ubuntu desktop kurup üzerine server bileşenlerini kurmak arasında bir fark varmıdır?
5) Siteler ADSL üzerinden yayın yapacak (upload 1024) server. Elimdem serveri ~5saat açık tutacak benim modifiye ettiğim bir ups var. Burada ubuntu üzerine bir firewall kurmam gerekirmi?
6) Raid önerirmisiniz?
7) Son olarak ta server optimizasyonu ile ilgili bir kaynak önerebilirmisiniz?

Şimdiden yardım eden herkese teşekürler.
Sudo ve Su kardeşler :)

canosayan

bir kaç maddede fikir belirteyim.

1-sonuçta ikisi de apt-get ile kuracak fark olmaz.
2-tmp ve benzeri dizinler için illa ayrı yerler ayırmanız gerekmez. tüm sistemi / üzerine kurabilirsiniz
3-panel olarak önerim ehcp. her ne kadar ingilizce olsada türk arkadaşlar geliştiriyor. çok zorlanmazsınız. hatta sizin için bir çok uygulamayı kendisi kurar. buna apachede dahil.
4- az yabancıysanız desktop üzerine sunucu kurun derim. gnome kurulumu boğucu olabilir
5- ubuntu varsayılan olarak ufw ile gelir. aslında yeterli kalacaktır. bu biraz sunucuya beklediğiniz şiddetlede alakalı
6-raid konusunda fazla bilgim yok. ama olsa iyi olabilir
Chmod bizim işimiz.

tiamin

Merhabalar...
Tavsiyenize uydum ve vmware üzerinde ubuntu desktop 10.10 kurdum. Ehcp yide biraz boğuşma sonucu kurabildim. :D
Şimdi denemeleri yapmaktayım.
Fakat hala windows tan ubuntuya geçişte disk bölümlemelerini merak etmekteyim. Çünkü ufak bir hatanın ileride cok sıkıntı çıkaraacağını düşünmekteyim. Bu konuda birkaç tavsiye bekliyorum.

heartsmagic

Hani, pek tecrübem yok ancak bölümler şu şekilde olabiliyor sanırım sunucularda: /, /tmp, /var, /usr, /home
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tiamin

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Aralık 2010 - 22:35:12
Hani, pek tecrübem yok ancak bölümler şu şekilde olabiliyor sanırım sunucularda: /, /tmp, /var, /usr, /home
2 Sene önce birisi ile bir kurulum yapmıştık. O zaman bana
BOOT
TMP
SWAP
/
VAR
YEDEK
şeklinde bölümletmişti diski. İşte bunları yazdığım notu buldum ama dosya sistemini ve disk alanlarını tam kestiremiyorum. Birde bu bölümlerden hangileri birincil hangileri matıksal olmalı? Birincil ile mantıksal arasındaki fark nedir acaba?

heartsmagic

Aslında bölümlemenin bu şekilde olması da şart değil, biraz da ihtiyaca bakıyorum sanırım bunlar. Fakat gördüğüm büyük sunucuların çoğu bir şekilde bazı bölümleri ayrı tutuyor. Bunun bazı sebepleri olabilir, dediğim gibi ben de çok tecrübeli değilim :)

Mesela /var bölümü ayrılmıştır, olur da kayıt dosyaları çok şişerse tüm diski doldurmasın diye olabilir. Belki de /var çok erişilen bir bölümdür de o nedenle tek bir bölümde olmamalıdır da ayrı bir bölümde olmalıdır :)
/home bölümü ayrılmıştır da, kullanıcıların kullanacağı bu bölüm ayrı bir şekilde yönetilmek istenir.
/tmp ayrılır belki, güvenlik açısından sıkıntı olmaması için.
..

Dediğim gibi biraz da ihtiyaçlara bakar. Sunucu eposta hizmeti verecekse buna göre mail ayrı bir bölümü olabilir, bir ihtimal /var/www ayrılabilir web sunucusu ise bu.

"Logical" yani mantıksal olması da diskin durumuna bağlı. Malum bir diskte dörtten fazla birincil bölüm olmuyor, bu nedenle bu dört tanesinden bir tanesi mutlaka uzatılmış olmalı, altında da mantıksal bölümler olur.

tiamin

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Aralık 2010 - 23:42:51
Dediğim gibi biraz da ihtiyaçlara bakar. Sunucu eposta hizmeti verecekse buna göre mail ayrı bir bölümü olabilir, bir ihtimal /var/www ayrılabilir web sunucusu ise bu.

Evet mail ve www kısımlarının ayrı olacağını düşünmemiştim. Bu konuda bence  haklısın. Sorularıma burada bir cevap ararken google amca ya da bakıp duruyorum. Bu konu ile ilgili pek döküman yok gibi olanların hepsi aynı şeyi anlatmış.
Eğer kendi sorunlarımı çözebilirsem ADSL üzerinden web server ile ilgili donanım ( cunku kendime 5 saat yetecek bir ups yaptım 300 tl gibi bir rakama  ;D ) ve yazılımsal olarak gerekenlerin anlatıldıgı bir makale hazırlayacagım.

heartsmagic

Hazırlaman gayet güzel ve yararlı olur, zira kaynak sıkıntısı çekiliyor bu konuda.
Google'dan da net bir cevap alamazsın zira söylediğimiz gibi ihtiyaçlara göre değişiyor bu konuda. Gerçi üç aşağı, beş yukarı bazı konular bellidir.