Ubuntu üzerinden dreambox'a ulaşıp dosya silme nasıl yapılır?

Başlatan cannizaro, 25 Aralık 2010 - 15:36:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cannizaro

Dreambox uydu alıcım var ve linux işletim sistemi kullanıyor. Dreambox'a ethernet üzerinden dosya gezgininden ulaşıyorum ancak işe yaramayan ve yer kaplayan bazı dosyaları silemiyorum, yeterli iznim olmadığı için. Eğer mümkün ise dreambox da nasıl root olup bu dosyaları silebilirim?

bytan

Alttaki ile root yetkisi alıp işlem yapabilirsin:

gksu nautilus

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Sherlock Holmes

Kullanıcı ayarlarından,
kullanıcı ayrıcılıklarını düzenleyerek,
eksik olabilecek izinleri edinebilirsiniz.
Sistem - Yönetim - Kullanıcılar ve Gruplar,

cannizaro

gksu nautilus ile ağ üzerinden dreambox klasörlerini göremiyorum.gksu nautilus ile açılan dosya yöneticisinde Git-Konum menüsünden ftp://192.168.1.4 ile de ulaşamıyorum. Normal dosya yöneticisinden ftp://192.168.1.4 ile giriş yapıbiliyorum.  İzinleri değiştirmeyi de denedim oda sonuç vermedi

Sherlock Holmes

Dosya gezgini olarak adlandırdığınız nautilus yanılmıyorsam,öyle ise receiver'da herhangi bir dosya'ya
sağ tıklayıp erişim haklarında Grubu olarak ne belirtildiğine bakarmısınız.

Ayrıca Uçbirim üzerinden sudo su
sonrasında cd yazıp,
uydu alıcısının konum yolunu yapıştırıp, enter'larmısınız.

cannizaro

evet nautilus dan bahesidiyordum  :) erişim hakları grubu olarak "erişim hakları belirlenemedi" yazıyor.

root@xxx:/home/xxx# cd '/home/xxx/.gvfs/root olarak 192.168.1.4 üzerinde ftp/share/locale/de'
bash: cd: /home/xxx/.gvfs/root olarak 192.168.1.4 üzerinde ftp/share/locale/de: Erişim engellendi

Diğer sonuçta bu. Sanırım pc den dosyalar silinemiyor. Denemiş olduk  :D teşekkürler yardımlarınız için.

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: cannizaro - 27 Aralık 2010 - 13:36:45
Diğer sonuçta bu. Sanırım pc den dosyalar silinemiyor.

Umutsuzluğa kapılmayınız. :)
Burada samba ile paylaşımın nasıl yapılacağı anlatılmış.
Şayet takıldığınız devamını bilmediğiniz yer olur ise,
şu'anki başlıktan,
veya samba ile ilgili forumda'ki başlıklardan devam edebiliriz.

cannizaro

Düşünürken aklıma geldi dreambox şifresi değiştirirken telnet ile bağlanıyordum. Ordan giriş yaptım silmek istediğim dizine ulaştım. Ancak izinler yetmiyor sanırım fazla komut bilmediğimden burada takıldım. Silmek istediğim dizin, dil dosyaları, gereksiz ve yer kaplıyor.

xxx@xxx:~$ telnet 192.168.1.4
Trying 192.168.1.4...
Connected to 192.168.1.4.
Escape character is '^]'.

PLi dm500 OpenPLi 20101217 (based on 1.09)
welcome on your dreambox! - Kernel 2.6.9 (14:07:19).
dm500 login: root
Password:

BusyBox v1.01 (2009.10.15-23:55+0000) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

root@dm500 ~ # cd share
root@dm500 /share # cd locale
root@dm500 /share/locale # rmdir de
rmdir: `de': Read-only file system
root@dm500 /share/locale #

help ile komutları listele dedim;
Built-in commands:
-------------------
. : alias bg break cd chdir command continue eval exec exit export
false fg getopts hash help jobs kill let local pwd read readonly
return set shift times trap true type ulimit umask unalias unset
wait

heartsmagic

"Read-only file system" dediği sürece ne yazık ki silemezsin üzerinden bir şey. Hani Dreambox'ın yapısını bilmediğim için fazlaca bir şey söyleyemiyorum ancak görünen mesele yetki sorunundan ziyade sadece dosya sisteminin okuma amaçlı olarak bağlanması.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cannizaro

Peki imajı hiç yüklemeden çıkarıp düzenleyip yükleme şansım varmı. Uzantısı .img ama hiçbir programla açamadım. Fikir vermesi açısından bu imajın nasıl yapıldığı ile ilgili bir kaç komut vereyim;

Alıntı YapGerekli olanlar
- cvs
- autoconf
- automake
- libtool
- gettext
- make
- makeinfo (texinfo)
- tar
- bunzip2 (bzip2)
- gunzip (gzip)
- patch
- infocmp (ncurses-bin / ncurses-devel)
- gcc
- g++
- flex
- bison
- pkg-config
- wget
- libpng2 or libpng3 (DirectFB)
- ftpd (or other ftp server)

mkdir dreambox
cd dreambox
export CVS_RSH=ssh
cvs -d anoncvs@cvs.tuxbox.org:/cvs/tuxbox -z3 co -P -rdreambox .
cd cdk
chmod 755 prepare
./prepare dm500
make checkout
make dreamboximage_root
make rebuild-flash
make flash-compress

Ben bunları yaptım ama sıfırdan imaj yaratmak 1Mbit internetle 2-3 saat sürüyor. Çok dosya yüklüyor netten.
Benim istediğim "make flash-compress" komutu ile ".img" imaj dosyasını oluşturduğumuz gibi işlemi tersine çevirip, klasöre çıkarıp, kendime göre düzenleyip tekrar imaj haline çevirip cihaza yüklemek. Bu mümkünmü? Bu arada ilginiz için çok teşekkürler...

heartsmagic

Ben pek anlayamadım meseleyi. Konu nasıl buraya geldi :)
Açıkçası tam anlayamadığım için fikir de yürütemiyorum.

cannizaro

:D Evet karıştı biraz. Aslında linkde verdiğim imaj dosyasını klasöre çıkarıp düzenleyip tekrar imaj hanine getirebilsem sorunum çözülecek  :D

http://www.pli-images.org/downloads.php?cat_id=11&download_id=100

O komutlarıda imaj dosyasının nasıl oluşturulduğu hakkında bilgi vermesi açısından verdim. Belki açıklayıcı olur diye.

heartsmagic

Kısacası elinde .img dosyası var düzenlemek istiyorsun? Açıkçası bağlama işi şöyle oluyor:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=1611.0

Fakat düzenleme nasıldır bilemiyorum. Buradan bağlayarak bir yere alır, düzenlere, ardından tekrar oluşturabilirsin belki.

Sherlock Holmes

Silmek istediğiniz dosyaların işe yaramadığını nereden öğrendiniz, bu arada.
Içerisinde bulunan .img dosyaların elbett bir artısı/yararı vardır'ki oraya konulmuş.
Diğer durum için dosya içeriği değişikliği yapmaya yönelik olan,
burası bu işlemin Linux'tan ziyade FTP'ye dayalı bir işlem gerektirdiğine bir örnek.(örneğe samba'yı dahil edebiliriz)
Benzer marka bir uydu cihazına sahip olupta, Linux kullanan kişi fazla yok anlaşılan.En azından tecrübeler paylaşılabilirdi.
Şurada'ki yazıda işlemler esnasında "eskisini kaldırıp yenisi yüklenmesinden" bahsediliyor,
belki bu işlem içerisinde elle yapılabilecek müdahaleler olabilir.(tamami ile otomatik değil ise)
Yazılımın kendisi.
Başlamadan evvel mutlaka mevcut içeriği yedekleyiniz.

cannizaro

İşe yarayabilir ama almanca yada italyanca dil kullanmayacağımdan gereksiz dil dosyaları, o yüzden sadece türkçeyi bırakmak istiyorum. Bunları yapmak istememin sebebide yer sıkıntısı, dreambox 500s modellerinde 8 Mb flash var, böyle oluncada her kb önemli oluyor. Ayrıca zaten bunu yapanlar var kendine özgü modlar yapanlar yani. Nasıl yapıldığı ise zaten önceden verdiğim kodlarda var, yani tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra klasörler halinde tüm doyalar oluşuyor bu aşamada istediğini çıkarıp istediğini ekleyip (plugin, tema, dil dosyaları) "make flash-compress" komutunu verince .img uzantılı imaj dosyası oluşuyor. Bunu daha önce denedim ama süreç çok uzun sürüyor. Benim amacım ise bu dosyaları direk cihazdan düzenlemek yada elimdeki herhangi bir imaj dosyasını "make flash-compress" komutu öncesi klasör halinde çıkarıp düzenleyip tekrar imaj haline getirmekti. Böylece açılış logosundan dillere ve kendi kullandığım pluginlerden kendi istediğim temaya kadar kendime özel bir imaj oluşturup sürekli bunu kullanabilirim. Elimde zaten yedeklerim mevcut eğer sorun olursa ethernet ile oda olmaz ise rs232 kablosuyla tekrar atabilirim yazılımı. Bu arada linkler için teşekkürler.

Sherlock Holmes

Amacınız kişiselleştirmek. :D
Belirtiğim linkte skins veya emulator olarak arama yapmanızda yardımcı olabilir.
Kolay gelsin.