Kurulumda HDD sorunu

Başlatan zgunduz, 25 Aralık 2010 - 01:51:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zgunduz

Merhaba arkadaşlar,

Bi sorunum var bugün windows 7 kurdum ubuntuyuda kurucam yanına ama siteden okuduklarım kadarıyla 4 tane birincil disk oluşturabiliyomuşuz, ve ubuntuyuda birincile kurmamız gerekiyomus, şimdi benim sorunum 4 tan birincil bölüm oluşmaması, mesela söylüyorum

100 mb sistem var
50 gb win7 var
80 gb kendi alanım var
bide geri 18.5 gb kadar bi alan kalıyor, buraya ubuntu kurmak istiyorum, ama bölümlerken windows dan bu ilk söylediğim 3ünden sonra genişletilmiş mantıksal sürücü olarak disk açıyor, 4 birincil disk olmadan bu şekilde olması normal mi ? Ve ikinci olarak o 18.5 gb alana ubuntu kurabilirmiyim ?

Şimdiden teşekkürler..

sema

Öncelikle Ubuntu'yu her iki bölüme de kurmanızda hiçbir sakınca yok. Yani mantıksal olsa da sorun olmaz. İkincisi evet, 18 GB'lık alana kurabilirsiniz ama takas alanı da oluşturmak için bence o bölümlerden birini mantıksala çevirip deneyin. Üçüncü olarak lütfen forumda arama yapalım, çünkü HDD konusu forumda birçok defalar anlatıldı, anlatıldı, anlatıldı.. Son olarak hoş geldiniz :)
susema

zgunduz

Öncelikle teşekkür ederim :) Bi çok konu okudum aslında ama kafamdaki soruya yanıt bulamadım, şimdi siz 18 gblik alana kursanız bişey olmaz diyorsunuz yani 6 ya bölüm kursam yine bir şey olmaz normal kurabilirim dimi doğru anlamış mıyım ? amacım 18 gb alandan 3 gb alanını takasa ayırmak, çok fazla program yüklemem zaten. Ve son olarak bi arkadaşım başka bi işletim sistemi kurarken 1 gb kadar bi boşluk bırak demişti yani hdd er arasında anlam veremedim bu dediğine, bi bilginiz yada yorumunuz var mı bu konudada.

sema

İsterseniz şu konuyu okuyun;

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,17050.0.html

Takas alanı için 3 GB fazla olur. 1 yeterli olur ya da 1.5 yapın, daha fazlası gereksiz bence. İkincisi de evet, 6 bölüm de olsa farketmez, kurabilirsiniz. Bunun için o birincil bölümlerden birini genişletilmiş alana çevirerek yapabilirsiniz. Arkadaşınız neden öyle demiş ki, boşluğa gerek yok.

Arama kutucuğuna da HDD bölümleme yazarsanız haklı olduğumu görürsünüz, bence en çok konuşulan konu budur, her hafta düzenli olarak açılır :)
susema

zgunduz

" Bunun için o birincil bölümlerden birini genişletilmiş alana çevirerek yapabilirsiniz. " Bu cümleden demek istediğinizi anlayamadım. :(

sema

O bölümlerden birini mantıksal alana çevirin.
susema

zgunduz

O söylediğinizi windows üzerinde yapmayı deniyorum şimdi ama olmuyor silip tekrar oluşturduğumda yine birincil oluyor ilk taraf.
Ben size son bişey söyliyim o zaman,

100 MB Sistem
50 GB Windows 7
60 GB Kendi alanım
20 GB Kendi alanım
16 GB Ubuntu
2 GB Takas alanı.

Bu durumda böldümde son 3 ü birleşik görüyor. Daha sonra 3. olarak 60 GB Silsem de hala mantıksal olarak kalıyor. Bu şekildeyken Direk kuruluma başlasam kurabilirmiyim.

sema

Ubuntu'nun CanlıCD'si ile dener misiniz, bölümleme için hep CanlıCD'yi kullanırım. Size ilk etapta zor gelirse forumda disk bölümleme konularına bolca bakıp öyle deneyin. Olmadı Gparted ile yapın. Gparted bir disk bölümleme programı Ubuntu tarafında ya da yine Ubuntu'da, Sistem >> Yönetim >> Disk Aracı var yardımcı olabilecek. Veyahut da Win'de de disk bölümleme programları var.

Not: Şu son paragrafınızı yeni okudum, evet olur. Birleşik dediğiniz genişletilmiş bölüm anladığım kadarıyla.
susema

zgunduz

Tamam çok teşekkür ederim gecenin bu vaktinde sorularımı cevapladığınız için :) Birazdan deniyorum umarım sorunsuz kurabilirim.

heartsmagic

İlk iletinden yola çıkıyorum, meseleyi aslında uzatmaya gerek yok. Son bölümü sileceksin, bir tane uzatılmış bölüm açacaksın, altına da istediğin kadar bölüm oluşturacaksın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zgunduz

Keşke biraz daha açıklayıcı anlatsan

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

zgunduz

Son bölümü siliceksin demiş arkadaş, hangi son bölüm benm ubuntu haricinde olması gerekenler
100 mb sistem
50 gb windows
60 gb kendi dosyalarım
20 gb kendi dosyalarım

bunların dışında kalan 18 gb a ubuntu kurucam işte. Neyi siliyim neyi uzatiyim ?

heartsmagic

Alıntı yapılan: zgunduz - 25 Aralık 2010 - 01:51:24
100 mb sistem var
50 gb win7 var
80 gb kendi alanım var
bide geri 18.5 gb kadar bi alan kalıyor, buraya ubuntu kurmak istiyorum, a

İlk iletinden yola çıkıyorum demiştim. Görüldüğü üzere dört bölüm varmış o zaman, hâlâ var mıdır bilemiyorum. Çözüm gayet basitti: Dördüncü bölüm silinir, yeni bir uzatılmış bölüm oluşturulur, altına Ubuntu için istediğin kadar, takas alanı için istediğin kadar bölüm oluşturulur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.