[Nasıl] Zekr: Kur'an-ı Kerim programı

Başlatan atomkarinca, 16 Temmuz 2008 - 18:17:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yunus_

Mürşid 5'i deneme amaçlı internetten indirip kurdum. Ücretli olduğu için tekrar kaldırdım. Çok güzel çalışıyor. İnşallah en kısa zamanda orjinalini alıp tekrar kuracağım. İlginiz için çok teşekkur ederim.

Allah razı olsun.
Silemiyorsan karalayacaksın !

Yusuff

Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

ceddiguzel

Karmic için kurulum

Sırasıyla önce sources.list dosyamızı konsolda açıp

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Aşağıda var olan adresleri ekleyelim

Alıntı Yapdeb http://ppa.launchpad.net/zekr/ppa/ubuntu karmic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/zekr/ppa/ubuntu karmic main

Hemen ardından ve yine konsolda

Alıntı Yapsudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys DD78FB18733D65E230844EC8EC9C35EAEF400C7C

girdikten sonra

sudo apt-get update  diyelim

Ben bunları yaptıktan sonra synaptic ile zekr , ttf-me-quran ve diyanetin mealini kurdum

Görünen gayet sorunsuz çalışıyor

Tabi siz aşağıdaki komutuda tercih edebilirizsiniz

sudo apt-get install zekr  ttf-me-quran zekr-quran-translation-tr-diyanet

Kolay gelsin

erkuserdem

Ubuntu Christian Edition var, söyleyelim Ubuntu Islam Edition çıkarsınlar, bakarsınız patlama yapar ülkemizde :)

ceddiguzel

GNUbuntu

Zekr için Arapçadan başka dilde okunuş yok.

http://www.seslikuran.com/default.asp Buradan sesli Kur'an meali indirebilirsin.
Önce Saygı...

yunus_

Zekr'de yanılmazsam beta 0.7.5 beta itibariyle bir ezber çalışması var. Fakat çözemedim bi türlü ezber olayını.
Silemiyorsan karalayacaksın !

omerismail

ubuntu 9.10 da zekr kurulduğunda problem çıkartıyordu. ceddigüzel arkadaşa teşekkür ederim. şimdi çalışıyor. ubuntuda virtualbox içinde kurduğum xp yede mırşit ve alim kurdum. tamam oldu.
selamlar

ceddiguzel

Alıntı yapılan: omerismail - 26 Ocak 2010 - 11:05:32
ubuntu 9.10 da zekr kurulduğunda problem çıkartıyordu. ceddigüzel arkadaşa teşekkür ederim. şimdi çalışıyor. ubuntuda virtualbox içinde kurduğum xp yede mırşit ve alim kurdum. tamam oldu.
selamlar

Sen sağolasın . Allah gönlüne göre versin .

kalender

Alıntı yapılan: ceddiguzel - 29 Kasım 2009 - 11:15:34
Karmic için kurulum

Sırasıyla önce sources.list dosyamızı konsolda açıp

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Aşağıda var olan adresleri ekleyelim

Alıntı Yapdeb http://ppa.launchpad.net/zekr/ppa/ubuntu karmic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/zekr/ppa/ubuntu karmic main

Hemen ardından ve yine konsolda

Alıntı Yapsudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys DD78FB18733D65E230844EC8EC9C35EAEF400C7C

girdikten sonra

sudo apt-get update  diyelim

Ben bunları yaptıktan sonra synaptic ile zekr , ttf-me-quran ve diyanetin mealini kurdum

Görünen gayet sorunsuz çalışıyor

Tabi siz aşağıdaki komutuda tercih edebilirizsiniz

sudo apt-get install zekr  ttf-me-quran zekr-quran-translation-tr-diyanet

Kolay gelsin

@ceddigüzel in yukarıdaki anlatımı ile zekr i kurdum fakat offline olarak dinleyemiyorum ayrıca aşağıdaki açıklamalara göre ghamdi.zip i indirip offline kurulumu yaptım resimlerdede görüldüğü üzere play tuşuna basıyorum çalıyor görünüyor ama sayaç çalışmıyor 00:00 da kalıyor çubuk ilerlemiyor işlemleri sudo zekr yazıp zekr i root olarakta çalıştırıp offline kurulumu yaptım gene olmuyor ghamdi kullanıcısının sahipliğini kullanıcıya çevirdim gene olmadı * her şey normal çalışması lazım hiç bir hata yok ama bir türlü çalışmadı bu arada ses kartındada bir sorun yok ne yapabilirim?

@atomkarınca dan alıntı

Eklentiler

Program İngilizce çeviriyle geliyor. Başka dilde çeviri olsun istiyorsanız Bu adresten istediğiniz çeviriyi indirin ve programda Tools > Add > Translation yolunu izleyin ve indirdiğiniz çeviri dosyasını işaret edin. View > Translation menüsünden istediğiniz çeviriyi aktif hale getirebilirsiniz.

Eğer offline dinlemek istiyorsanız bu adresteki sayfanın üst kısmında bulunan üç kıraatten birini indirin. (Ghamdi'yi indirdiğinizi varsayıyorum) zekr klasöründeki /res/audio klasöründe yeni bir klasör oluşturun ghamdi isminde, indirdiğiniz ghamdi.zip dosyasını buraya açın, ghamdi-offline.properties dosyasını indirin ve programda Tools > Add > Recitation yolunu izleyerek bu dosyayı kurabilirsiniz. Audio > Recitation menüsünden de istediğiniz kıraati seçebilirsiniz.
Dal Rüzgara Küskün Değildir Ama Kırılmıştır Bir Kere!

ceddiguzel

Bnezeri bir sorunu bende yaşamıştım
Normal kulllanıcı olarak offline  bir işe yaramıyordu
Bende sudo ile çalıştırıp öyle offline dinledim
Halen işe yarıyor

kalender

aynı adresteki al-afasy.zip dosyasını indirip arşivden çıkardıktan sonra root haklarıyla /usr/share/zekr/res/audio içine kopyalayalım aynı şekilde aynı yere afasy-offline.properties dosyasını da kopyaladıktan sonra zekr programını açıp araçlar>ekle>tilavet yolu ile offline properties dosyasını gösterelim ses>tilavet yolu ilede root haklarına gerek kalmadan al-afasy yi dinleyebiliriz ghamdi de bir sorun var o sadece root haklarıyla dinlenebiliyor
Dal Rüzgara Küskün Değildir Ama Kırılmıştır Bir Kere!

tuxturk

Zekr'i ceddiguzel'e göre bende kurdum ve online olarak bir sorun yaşamadım
Ama offline olarak sorun yaşadım

Gerekli offline dosyayı indirip usr/share/zekr/audio altına kopyaladım
Daha sonra recitation.properties dosyasını Araçlar/ ekle / Tilavet yolu ile gösterdim ama offline olarak çalışmıyordu

Sorunu ise şu şekilde çözdüm

usr/share/zekr/audio altında göstermiş olduğum recitation.properties dosyasının görüntüsü şu şekilde idi

Alıntı Yapaudio.id = abdulbasit-mujawwad-64kbps-offline
audio.version = 0.7.5
audio.lastUpdate = 07-08-2010
audio.quality = 32kbps

audio.license = Unknown
audio.language = ar
audio.country = EG

Özellikle boldlanmış bölümleri aşağıdaki gibi değiştirdim

Alıntı Yapaudio.id = abdulbasit-mujawwad-64kbps-offline
audio.version = 0.7.5
audio.lastUpdate = 07-08-2010
audio.quality = 64kbps

audio.license = Unknown
audio.language = tr
audio.country = EG

Şu an için sorun yok . Net bağlantısı olmaksızın offline olarak hatmime devam edebiliyorum
Benzeri sorun yaşayanlar için bir yardımı olur inşallah

Not : Ben Zekr'i ilk çalıştırdığım zaman İngilizce idi ve ben Türkçeye çevirdim . Düzeltmeleri ona göre yaptım .

EsatYuce

aysberg313

trusty için ppa yoktu ben de maverick 10.10 ekledim sorun olur mu depoyu kaldırayım mı? Bu arada anlatımda emeği geçen her kese teşekkürler.
Sevmezdim kabuklu yemiş, Linux çekirdeği tadıncaya dek !..

if

@aysberg313, kendi sitesinde .deb paketi mevcut. 10.10 PPA'sı için paket mevcut mu ki?

aysberg313

@if, ne yaptığımı bilmiyordum ki o sırada, şuursuzca uğraşıyordum bildiğimden değil yani sonra dedim ki ben yaptım oldu :)

.deb paketini bulamadım sitede, sitede ki linklerin bir çoğu da açılmıyordu zaten bulabildiğim uygun paket tar.gz idi oda kurulumda hata veriyordu. Depolardakini kuranlarda sıkıntı yaşıyormuş dedim hiç bulaşmayayım. add-apt repository ppa:zekr/ppa ile ekleyip uçbirimden kurdum. Bazı hatalar verdi (ttf-me-quran) ama program çalıştı fontu da google'dan bulup kurdum. En son da güncelleme gelirse çeksin diye aşağıda dediğim gibi maverick ppa ekledim. Niye bu kadar anlattım onu da bilmiyorum ramazan malum oruç kafaya vurdu kusura bakmayın .

morg_

heartsmagic

@aysberg313, hangi PPA'yı ekleyip kurdun? 10.10 için olan PPA'dan hayır gelmez, güncelleme alamazsın. Eklediğinde dahi çalışıyor olması bir garip zaten. PPA'yı nereden ekledin? Şurası mı: https://launchpad.net/~zekr/+archive/ubuntu/ppa

@morg_, sitesinden tar.gz paketini indirebilirsin. Java temelli kendisi, kurulum yapmadan da kullanılabilir. Fakat benim sistemimde çalışmadı. 64bit mimarisi üzerindeyim, hem Oracle Java hem de OpenJDK ile denedim, ikisinde de patlıyor uygulama. Bir önceki sürüm de patlıyor. @aysberg313 sistemin kaç bit?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aysberg313

@heartsmagic, evet verdiğiniz linkteki ppa'yı eklemiştim. Sistem 64bit. Kurulumu şu şekilde yaptım:

sudo add-apt-repository ppa:zekr/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install zekr

Kurulum sırasında ufak tefek birkaç hata verdi yukarıda dediğim gibi ttf-me-quran fontu sorun çıkardı onu da google'dan buldum. Ama program sorunsuz çalıştı daha sonra sudo apt-get update'i tekrar yürüttüğümde ppa:zekr/ppa ile ilgili hatalar vermeye devam edince bende o depoyu kaldırıp 10.10'un ppa'sını ekledim. Şimdi uyarınız üzere onu da kaldırıyorum ama dediğim gibi program şu an kurulu ve sorunsuz çalışıyor sadece ses ile ilgili küçük problem var başlat dediğinde okuyor durdurduğumda program donuyor programı tekrar başlatıyorum o kadar onun dışında sorun yok.

heartsmagic

Sen add-apt yaptığında 14.04 eklemeye çalışır ancak PPA'nın desteği olmadığı için işe yaramaz. Anladığım kadarıyla onu 10.10 olarak değiştirip üstesinden geldin ve kurdun uygulamayı. Bağımlılıklarında da sorun olmadığı için kuruldu demek ki. Depoyu tutmanın bir anlamı yok elbette, güncelleme gelmez oraya.

Ancak, demek ki oradaki paket hâlâ çalışıyor. Gerçi gördüğüm kadarıyla eski bir sürüm var orada. Yeni sürüm benim sistemimde çalışmadı ne yazık ki. Denemek için kurmuştum.

aysberg313

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Temmuz 2014 - 04:42:50
Ancak, demek ki oradaki paket hâlâ çalışıyor. Gerçi gördüğüm kadarıyla eski bir sürüm var orada. Yeni sürüm benim sistemimde çalışmadı ne yazık ki. Denemek için kurmuştum.

Ben ortalığı gerçekten çok karıştırmışım  ;D   :o  :-X  :-[  :(

Son iletinizden sonra bendekinin versiyonuna bir kontrol etmek istedim:

┌zifiri@zifiri:~$
└──>>> dpkg -l | grep zekr
ii  zekr                                                  1.1.0+repack-1                                      all          Quranic Study Tool

Bu, oradaki eski paket olmadığı anlamına geliyor sanırım, yazılım merkezindekini çekmiş  ;D

Peki yeni sürüm benim sistemimde neden çalışıyor da sizinkinde çalışmıyor?

┌zifiri@zifiri:~$
└──>>> dpkg -s zekr
Package: zekr
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: non-free/x11
Installed-Size: 6222
Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
Architecture: all
Version: 1.1.0+repack-1
Replaces: zekr-quran-recitation-online-abdulbasit (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-afasi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-ajmy (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-ayyub (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-ghamdi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-husary (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-huzaifi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-minshawi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-shatri (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-shuraim (<< 0.7.0~beta2-1)
Provides: zekr-quran-recitation-online-abdulbasit, zekr-quran-recitation-online-afasi, zekr-quran-recitation-online-ajmy, zekr-quran-recitation-online-ayyub, zekr-quran-recitation-online-ghamdi, zekr-quran-recitation-online-husary, zekr-quran-recitation-online-huzaifi, zekr-quran-recitation-online-minshawi, zekr-quran-recitation-online-shatri, zekr-quran-recitation-online-shuraim
Depends: default-jre | java5-runtime | java6-runtime | java7-runtime, libbasicplayer-java, libcommons-codec-java, libcommons-collections3-java, libcommons-configuration-java, libcommons-io-java, libcommons-lang-java, libcommons-logging-java, liblog4j1.2-java, liblucene2-java, libswt-gtk-3-java, libtritonus-java, velocity, libswt-cairo-gtk-3-jni, libswt-gnome-gtk-3-jni, libswt-webkit-gtk-3-jni | libswt-mozilla-gtk-3-jni, zenity, libjs-jquery, ttf-sil-scheherazade | ttf-kacst (>= 1.6.2+mry-1) | ttf-farsiweb
Recommends: ttf-freefont | ttf-dejavu, libmp3spi-java, libvorbisspi-java, libjorbis-java, libjspeex-java, libjlayer-java, islamic-menus
Suggests: zekr-quran-translation, zekr-quran-recitation, ttf-me-quran
Breaks: zekr-quran-recitation-online-abdulbasit (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-afasi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-ajmy (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-ayyub (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-ghamdi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-husary (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-huzaifi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-minshawi (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-shatri (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-recitation-online-shuraim (<< 0.7.0~beta2-1), zekr-quran-translation-extras (<< 0.12)
Conffiles:
/etc/zekr/zekrrc 1fbdf9259a294950598d24a7cf756551
/etc/zekr/java_home 841e4639188c2394d98f45b552f5b505
Description: Quranic Study Tool
Zekr is an open platform Quran study tool for simply browsing and researching
on the Holy Quran (Koran).
.
A few selected features:
  - Zekr supports managed/scoped searching of the whole Quran and translations,
    with matching and non-matching diacritics;
  - A builtin Quran recitation player;
  - Revelation pack support (revelation order of suras or ayas);
  - Advanced search using Lucene powerful text search library: Boolean
    operators, groups, wild cards, scopes, ...;
  - "Uthman Taha (experimental)" theme: This theme uses me_quran font (designed
    by Meor Ridzuan) for rendering Quran ayas;
  - Zekr is flexible in adding new plugins, themes, language packs, and Quran's
    translations and recitations.
.
You can find more Quran translations and recitations in Zekr's website:
http://www.zekr.org
.
If you would like to ask for a solution of any problem you have with zekr,
report bugs, ask for new features, help in developing zekr, contribute in
documenting zekr and extending zekr's wiki, translate zekr in your native
language, and prepare Quran translations available in your language for zekr
you are welcome to the project Google group: http://zekr.org/quran/contact
.
Please be advised that although the Quran text used in Zekr which is provided
by http://tanzil.info is one of the most accurate electronic Quran texts
passed both manual and automatic text verification processes, it may still
have typos. If you find any typos, please report it in the Google group
mentioned above.
Original-Maintainer: Debian Islamic Maintainers <debian-islamic-maintainers@lists.alioth.debian.org>
Homepage: http://www.zekr.org

heartsmagic

Depolarda var mıymış kendisi :) Eh, ben de depodan kurmamıştım zaten, doğrudan tar.gz paketini çekip onu çalıştırmayı denemiştim. Depolardaki de çok bağımlılık istiyor, denemek gelmedi içimden ne yazık ki :) Kurmak isteyen arkadaşlar varsa doğrudan kurup bakabilirler.