Dosya Yazma İzinleri

Başlatan emreseckin, 24 Aralık 2010 - 01:25:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emreseckin

Arkadaşlar sudo sorununu çözdüm .Synaptic paket yöneticiside çalışıyor format attım sonunda uğraştığıma deymemiş 2 gün uğraştım yarım saatte çözüldü :p sadede geleyim
emre@new-host:~$ sudo apt-get install bind9

E: /var/lib/dpkg/lock kilit alınamadı - open (11: Özkaynak geçici olarak kullanılamaz durumda)
E: (/var/lib/dpkg/) yönetim dizinini kilitlenemiyor, başka bir işlem tarafından kullanılıyor olmasın?

Hatası alıyorum heralde bu klasörlere chmod yazma izni verilmesi gerekiyor ? Chmod değeri kaç olması gerek kod biçiminde yazarsanız sevinirim
Normalde FTP lerde klasörler 755 php dosyalar ise 644 olur tam yazma ve okuma izni verilmesi için 777 girilmesi gerek yanlışım var mı :)

serkanburda

Bu hatanın sebebi birden fazla kurulum aracının açık olmasıdır. Aynı anda synaptic, yazılım merkezi açıksa ya da terminalden yükleme yaparken synaptic çalışırsa vb durumlarda verir bu hatayı,diye biliyorum. Ve hatta http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=9151.25 :) Hepsini kapatıp sadece bir tanesiyle işlem yapmaya çalışın.

emreseckin

Sistemi test etmek için,
# touch /var/www/phpinfo.php
# nano /var/www/phpinfo.php  oluşturduğumuz dosyanın içine
<?php phpinfo();
?>
yazıp kaydedin demişte /var/www klasöründe değişiklik yapamıyom chmod kaç vermem gerek sizlere danışmak zorundayım başım ağrımasın sonra

canosayan

chmod değilde chown yapsak daha iyi olur
sudo chown kullanıcıadiniz:kullaniciadiniz -R /var/www
Chmod bizim işimiz.

emreseckin

Cevap için teşekkür ederim Chmod ile Chown farkı nedir ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Aralık 2010 - 02:43:36

phpmyadmin içeri aktarma boyutunu yükseltmek için etc dizini içinde değişiklik yapmam gerekiyordu

sudo chown kullanıcıadiniz:kullaniciadiniz -R /etc olarak girdim yazma izni geldi ayarları halletttim kaydettim şimdi eskisi gibi sudo komutunu yemiyor allahım neden bütün terslikler hep beni bulur ki ?
sudo: /etc/sudoers is owned by uid 1000, should be 0
sudo: no valid sudoers sources found, quitting

bytan

@emreseckin,

Neden /etc üzerinde chown ve chmod kullanmaya çalışıyorsun?
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

Alıntı yapılan: emreseckin - 25 Aralık 2010 - 00:53:06
Cevap için teşekkür ederim Chmod ile Chown farkı nedir ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Aralık 2010 - 02:43:36

phpmyadmin içeri aktarma boyutunu yükseltmek için etc dizini içinde değişiklik yapmam gerekiyordu

sudo chown kullanıcıadiniz:kullaniciadiniz -R /etc olarak girdim yazma izni geldi ayarları halletttim kaydettim şimdi eskisi gibi sudo komutunu yemiyor allahım neden bütün terslikler hep beni bulur ki ?
sudo: /etc/sudoers is owned by uid 1000, should be 0
sudo: no valid sudoers sources found, quitting

Seni bulmuş, zira ne işe yaradığını tam olarak bilmediğin bir komutu uygulamışsın. @bytan'ın işaret ettiği gibi bu komutu neden kullanmak istediğini ben de anlayamadım, muhtemelen sen de anlamamışsındır. Sen temiz bir kurulum daha yap ve lütfen bir şeyler denemeden önce:

1. Forumdaki Acemiler İçin İlk Durak bölümüne göz gezdir.
2. Amacını tam olarak açıklayarak forumda sorunu sor, derdini aktar. Ardından da bir cevap bekle.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

emreseckin

Chown yada chmod kullanmadan nasıl yazma izni verebilirim ki ?

bytan

Alıntı yapılan: emreseckin - 25 Aralık 2010 - 11:43:08

Her ne yapmak istiyorsan, yazma izni vermeden, "sudo" komutunu kullanarak yapmalısın.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

heartsmagic

Alıntı yapılan: emreseckin - 25 Aralık 2010 - 11:43:08

@bytan'ın söylediği gibi.
Ayrıca hadi diyelim ki chown/chmod ile bir şeyleri değiştireceksin neden tüm /etc üzerinde yapıyorsun bunu? Tüm sistemi ilgilendiren bir dizin orası. Kısacası senin de koşmadan önce biraz yürümeyi araştırman gerekiyor @emreseckin. Bir başka arkadaşa daha izah etmeye çalışıyoruz bunu bir iki gündür.

emreseckin

Şimdi durumu size şöyle izah edeyim format atacağım yine malesef :) ama canımız sağolsun taş atıyoruzda elimiz mi yoruluyor amacım şuydu etc klasörü içinde phpmyadmin klasörüne girdim baktım ki php.ini yok dedim etc üzerinde php.ini diye aratayım arattım 3 tane dosya buldu kilitliydi max_file=2 yazıyordu bunu 200 olarak değiştirmek istedim fakat dosya üzerinde değişiklik yapamıyoruz sadece okuma izni var dedim etc üzerine 777 chmod vereyim dosyayı kaydedeyim sorun burdan kaynaklandı

heartsmagic

O durumda şunu yapacaksın:
gksudo gedit /falanca/felanca/nerede/bu/dosya
Şifreni gireceksin, açılacak dosya. Düzenleyeceksin istediğin şekilde, kaydedip kapatacaksın.

emreseckin

Teşekkür ederim deneyeceğim TÜrkçe ubuntu kurdum dili ingilizce olmuş :P nasıl türkçeye çevirebilirim bunu

bytan

Alıntı yapılan: emreseckin - 25 Aralık 2010 - 15:54:39
Teşekkür ederim deneyeceğim TÜrkçe ubuntu kurdum dili ingilizce olmuş :P nasıl türkçeye çevirebilirim bunu

Bu başka bir başlığın konusu. Arama yaptıktan sonra bulduğun sonuçları uygula. Olumsuz durumda yaptıklarını anlatan bir başlık aç, duruma bakalım.

PF @ ST

emreseckin

@bytan hocam.

/var/www içerisine
touch /var/www/phpinfo.php
nano /var/www/phpinfo.php

Oluşturduğumuz dosyanın içine
<?php phpinfo();
?>

yazıp kaydedeceğim bundan sonra chown ve chmod kullanmak istemiyorum www klasörünün yazma izni yok nasıl yazma izni verebilirim ?

bytan

Alttaki ile yazıp kaydedebilirsin:

sudo nano /var/www/phpinfo.php

PF @ ST

emreseckin

teşekkür ederim dediğiniz gibi yaptım oldu :P

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Aralık 2010 - 05:53:21

/var/www klasörü içine Vbulletin dosyaları atmam gerekecek tam yazma izni vermem gerekiyor heralde bunun için ne yapmam gerek ? izinleri hep root için ayarlanmış

bytan

Alıntı yapılan: canosayan - 24 Aralık 2010 - 09:06:10
chmod değilde chown yapsak daha iyi olur
sudo chown kullanıcıadiniz:kullaniciadiniz -R /var/www

PF @ ST

tiamin

Merhabalar...
Konsolda
sudo passwd root
komutu ile root a şifre bilirleyip açılış ekranından root kullanıcısı ile giriş yapabilirsin. Bence bu tehlikeli br yöntem. Ben 2 girişimden sonra yaptığım değişiklikler sonucu bi daha açamamıştım ubuntuyu  :D :D :D
sudo nautilus yazarak o an için root yetkisi alabilir ve var klasörüne yazma yetkisine sahip olabilirsin.
Açıkcası bu 2 si arasındaki tam farkları bilmemesemde ikiside tehlikelidir. Bilmeni isterim.
Diğer mesajınada yazdığım gibi Ehcp yada ispconfig gibi bir panel kurarsan herşey daha kolay olacaktır.
Kolay Gelsin
Sudo ve Su kardeşler :)