Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO 26.Sayı

Başlatan canosayan, 15 Aralık 2010 - 19:58:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 11 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

canosayan

Sudo'nun 26. sayısında:

Semetey Coşkun'un Eclipse yazısında, kullanışlı IDE'lerden birisi olan Eclipse tanıtılmıştır. Genel olarak Java için olduğu bilinen Eclipse aynı zamanda C/C++ programlama için de kullanışlı bir ortam sunmaktadır. İşte bu yazıdaEclipse ile C/C++ geliştirme konusunu ele aldık. Eclipse, Linux ortamında C/C++ programlama için, programcılara oldukça kolaylık sağlayacak bütün donanımlara sahip gibi gözüküyor. Konu içerisinde Eclipse C/C++ IDE ile proje geliştirmeye başlamak için gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz. Çok fazla işleve sahip olan Eclipse'in tüm özelliklerini anlatmak mümkün olmasa da, en azından kullanmaya başlayıp, projelerinizi geliştirecek ve kullandıkça da keşfetecek kadar bilgiyi, yazıyı okuyarak edinebilirsiniz.

Abbas Dehmen ise Audacity yazısı ile analog cihazlardan ses kaydetmeyi anlattı. Uygulama ayarlarından da bahsedilen yazıda bir çok şarkıyı bölmek konusu da anlatılıyor.

Semetey Coşkun'un diğer yazsında en çok kullanılan ikililerden MySQL & PHP etkileşimi üzerinde duracağız. Konu içerisinde ana hatları ile; PHP ile MySQL veri tabanına bağlanma, ve bazı MySQL temel işlemlerini PHP'ye yaptırma konularını bulabilirsiniz. Bu temel işlemler PHP'den MySQL'e sorgu gönderme (mysql_query fonksiyonu), PHP ile MySQL'e gönderilen sorgu sonucunu elde etme (mysql_fetch_array() fonksiyonu), PHP & MySQL bağlantısında hata yakalama(mysql_error()) gibi konuları kapsamaktadır. Bunlara ek olarak da bazı PHP MySQL fonksiyonlarıbulunmaktadır (mysql_select_db() gibi...). Konu içerisinde bunlar gibi temel konuların anlatımlarını, ufak kod örnekleri ile beraber bulabilirsiniz.

Aysel Aksu ise bize eski bilgisayarların en büyük derdi olan işlemci ısınmasından bahsediyor ve nedenleri ile çözümlerini anlatıyor. Bütün bu önerileri ve yolları anlatırken dizüstü bilgisayarlarımıza değinmeyi de unutmuyor

Uğur Bozkan ise Reklam Yapmak yazısı ile bize yeni bir ufuk açıyor. İlk önce reklamcılığın basit temelleri anlatılan yazıda, uygulamanın kullanımları anlatılıyor  ve bizi çok hoş bir reklam ile tanıştırıyor.

Son olarak yine ayın ipuçları ve Aralık ayının en güzel masaüstü sahibi olan Serdar ÖNER'in masaüstünü görüyoruz.

İndirmek için http://indir.ubuntu-tr.net/indir/42
Blog sayfası için http://sudo.ubuntu-tr.net/sayilar/sudo-26-sayi-15-aralik-2010/
Chmod bizim işimiz.

sema

Ellerinize sağlık arkadaşlar. @sem, Eclipse için güzel bir kaynağımızın olması çok güzel, teşekkürler ve ellerine sağlık, kurup kullanıyorum (inşallah, en yakın zamanda). MySQL ve PHP için bir şey söylemeye gerek yok zaten, çok güzel kaynaklar oldu.

Abbas Dehmen sizin de ellerinize sağlık, yazılarınızı görmek çok sevindirici. Aysel Aksu'nun da ellerine sağlık, teşekkürler, imlânın da güzel olduğunu söylemeden geçmeyeyim.

Uğur Bozkan, reklam için söylenecek söz yok sanırım. Mükemmel olmuş, tebrikler ve teşekkürler.

Serdar Öner'i buradan da kutlayalım masaüstü yarışması için.

Ayın ipuçları da her zamanki gibi güzel. SUDO tasarım ekibinin de ellerine sağlık..
susema

raspacı

Emeği geçen arkadaşlara teşekkür eder istikrarlarından dolayı kutlarım. Umarım bir sonraki sayıda bir yazıyla katkı sunabilirim.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

sem

Teşekkürler arkadaşlar güzel yorumlarınız için...  Sağ olun...

@sema çok güzel ve olumlu bir yorum olmuş, @raspacı vakit bulup, yazabildiğiniz sürece biz de mutlu oluruz. Şimdiden teşekkürler size de...

Reklam yazısını hazırlayan ve bizim için çok güzel bir reklam videosu hazırlayan Uğur Bozkan'a ayırca teşekkürler ederim... Videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum...

Ve diğer emeği geçen arkadaşların da ellerine sağlık diyorum... Tasarım Ekibimizi de tebrik ediyorum, benim çok hoşuma giden bir tasarım olmuş bu ay =)

ÖNEMLİ

Byük ihtimal ile; bağlantıya bir güncelleme geçilecek diye tahmin ediyorum. Çünkü ekler ile alakalı bir sıkıntı oldu gibi gözüküyor. Bu sorun hallediltikten sonra, bağlantıya bir güncelleme geçilecektir diye düşünüyorum. Bu gibi bir durumda yine bu başlık altından güncelleme bilgisi de duyurulacaktır.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

xhektor

Dergi tasarımı harika olmuş. Her başlık öncesi  resimler hazırlayan arkadaşa teşekkür ederim. Ayrıca teşvik eden güzel yorumlar içinde teşekkür ederim.

ubuntuki lilith

İki kez indirdim ikisinde de açılmıyor, hata alıyorum.

sema

Alıntı yapılan: ubuntuki lilith - 15 Aralık 2010 - 23:12:43
İki kez indirdim ikisinde de açılmıyor, hata alıyorum.

Zip dosyasına sağ tıklayıp buraya çıkart dediğinde açılıyor ama zip dosyasından açmaya çalışınca hata veriyor, doğrudur.
susema

matisse

Bu sayımızda ufak bazı değişikliklikler göreceğiz.
Kapak kısmında yer alan "sudo"logomuz artık dergimizin logosu olarak bu sayıda olduğu gibi diğer sayılarda karşımıza çıkacak.
Dergimizin sayısını belli eden iconumuzda bu yeniliklikler arasında ....
Gelelim en büyük yeniliğimize , dergimizin görsel öğelere ihtiyacının olduğunu düşünerek, tasarıma görselliklerle renk kattık. Bu görsel öğeler, okuyucunun daha çok ilgisini çekeceği yönündeyim.
Tasarım ekibi adına başta ben ELİF(matisse), emeği geçen  arkadaşlara ve siz okuyuculara teşekkür ediyorum.
Bir solukta okuyacağınız dergimizle sizleri başa başa bırakıyorum.
Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun, anlamazsın.
Uçar gider, koşsan da tutamazsın...

if

Önceki sayılarda yer alan Linux dünyasından haberleri aradı gözlerim. Değerli konuların olduğu bir sayı idi ama derginin büyük bölümü bana hitap etmiyordu. Bu cümledeki 'ben' Eclipse, Php, MySQL, Blender, Audacity kullanmayan ve kullanmayacakları ifade ediyor. Tabi bu demek değil ki gereksiz, kötü bir dergi ortaya konmuş. Derginin hazırlanmasına yardımcı olan herkese, yazarlarına teşekkür eder, elleri dert görmesin temennisinde bulunurum.

agritux

Çok güzel bir sayı olmuş arkadaşlar. Ellerinize sağlık. Tasarımı özellikle çok hoş olmuş. Tasarım ekibine ayrıca tebriklerimi sunmayı borç bilirim.
Bu arada Aysel Aksu'ya da hoş geldiniz demeden geçemeyeceğim. Çok güzel bir konu olmuş. İçeriği adeta biraz genişletmiş donanım konusu. Güzel bir yazı olmuş. Benim gibi eski bilgisayar kullanan arkadaşların yardımına koşacak bir konu olmuş. Ayrıca linux kullanan kullanmayan herkesin google'da arattığında erişebileceği bir kaynak olduğundan dergi popülerliğini artırır diye düşünüyorum.

Ayın ipuçlarını yine büyük bir zevkle okudum. Bilmediğim birkaç şey varmış doğrusu :)
Ayın masaüstü'nü de tebrik ederim.

Derken belirtmek istediğim iki nokta var. Bilmiyorum benden mi kaynaklanıyor ama, "içindekiler" de konulara tıkladığımda doğru sayfalara yönlendirmiyor. Diğer nokta ise, tekrar benden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirterek söyleyim, ayın masaüstü resmi sanırım sabit bir çözünürlükte değil. Durum böyle olunca, benim monitör mesela flat, ama sanırım ayın masaüstü scoop yani wide. Böyle olunca bende çok şekilsiz görünüyor. Dergiyi wide bir şekle sokup da incelemem gerekiyor :)

Onun dışında çok güzel bir sayı olduğunu tekrar belirteyim :)
Banada doğum günü hediyesi oldu ubuntu-tr den :) teşekkürler.

aysel_aksu

Öncelikle hoş bulduk demek istiyorum. İlk yazım olmasından kaynaklanan belirli aksaklıklar vardı yazımda. Örneğin; hitap şeklinde sıkıntı çektim birazcık. Çünkü dergilerin genel anlamda bir hitap şekli var ya da şöyle söylemem daha iyi olacak ; okuyucuya yaklaşımı farklı oluyor her derginin. Bir de uzunluğunu nasıl tutmam gerektiği konusunda tereddüt  yaşadım. :) bunlar aşılmayacak sıkıntılar değiller sanırım :) ya da öyle inanıyorum.

Bence de dergi güzel olmuş :))  Özellikle Php öğrenmeye çalışırken rehberlik edecek dergimiz bana.

Tüm emeği geçen arkadaşlara teşekkürler. Ellerinize sağlık . Güzel bir sayı olmuş.

heartsmagic

Öncelikle geçeceğim ileti vesilesiyle tüm arkadaşların tekrar tekrar eline sağlık, yeni gelenlere de hoş geldiniz diyeyim.

Dergideki Türkçe sorunu sadece Ubuntu üzerinde file-roller ile açıldığında ortaya çıkıyor. Bu şekilde doğrudan açıp, dergiyi de buradan açmaya kalkarsanız sorun yaşayabilirsiniz, hatta yaşarsınız. Bunun yerine @sema'nın söylediği gibi önce arşivden çıkartıp, ardından çalıştırmayı deneyin.

Bir not da Windows üzerinde indirip okuyacak arkadaşlar için. Haliyle hepsinde deneme imkânım yok fakat Windows üzerinde indirilen zip arşivini kurduğum Winzip uygulaması ne yazık ki açamadı. Biraz garip bir sorun. 7zip arşivden çıkartıyor ancak başarılı bir şekilde. Hani herkeste aynı sorun olur mu bilemiyorum ancak not düşeyim istedim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yakusha

arşivimdeki yeri aldılar... dün 1. sayıyı okumuştum, gecenin şu saatinde yeni sayıyı :) indiriyorum...
Artık bu forumu kullanmıyor.

canosayan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Aralık 2010 - 04:03:32
Öncelikle geçeceğim ileti vesilesiyle tüm arkadaşların tekrar tekrar eline sağlık, yeni gelenlere de hoş geldiniz diyeyim.

Dergideki Türkçe sorunu sadece Ubuntu üzerinde file-roller ile açıldığında ortaya çıkıyor. Bu şekilde doğrudan açıp, dergiyi de buradan açmaya kalkarsanız sorun yaşayabilirsiniz, hatta yaşarsınız. Bunun yerine @sema'nın söylediği gibi önce arşivden çıkartıp, ardından çalıştırmayı deneyin.

Bir not da Windows üzerinde indirip okuyacak arkadaşlar için. Haliyle hepsinde deneme imkânım yok fakat Windows üzerinde indirilen zip arşivini kurduğum Winzip uygulaması ne yazık ki açamadı. Biraz garip bir sorun. 7zip arşivden çıkartıyor ancak başarılı bir şekilde. Hani herkeste aynı sorun olur mu bilemiyorum ancak not düşeyim istedim.

hım. açıkçası bu durumda sorunun herkeste olduğunu değilde bende olduğunu düşünmek gerekiyor. bendeki file roller'da bir problem olabilir.

serkan dosyayı bir açıp tekrar sen sıkıştırsan. bakalım durum değişecek mi?
Chmod bizim işimiz.

heartsmagic

heartsmagic

Arşivin içinden doğrudan açamama sorunu bildiğimiz üzere Türkçe karakter sorunuydu. Ne yazık ki bunun altında Zip'in kendisi ve/veya File Roller yatmakta. Bu nedenle farklı bir şekilde sorunu çözdük, 7zip kullandık.

Ubuntu tarafında File Roller ile artık doğrudan arşivden çıkartmadan da dergi açılabiliyor, çok büyük bir sorun değildi ancak halledilmiş oldu.
Fakat, Windows tarafında bu şekilde yapmamıza rağmen Wİnzip bir türlü arşivi ne açabildi ne de çıkartabildi. 7zip yine sorunsuzca açıp çıkartabiliyor arşivi. Bu nedenle Windows kullanıcıları da 7zip ile işlerini görebilirler.

badhero

Geçmiş sayılara göre içerik zenginliği bakımından düşüş gözlemledim. Makaleler yine dolu dolu ama sayıları az geldi. Tabi bu da bizim elimizdeki bir şey, bir bakıma özeleştiri oldu. Ellerinize sağlık; arşivimdeki sayılara bir yenisi daha eklendi.

"İşlemci Isısı" makalesi sıcaklık ile ısı kavramlarını kafamda sorgulamama neden oldu. :) Eski bilgileri güncellemiş oldum.

lener49fi

açamadım zip'i.. 7zip ile mi açılıyor yani bu?

heartsmagic

Alıntı yapılan: lener49fi - 21 Aralık 2010 - 11:27:55
açamadım zip'i.. 7zip ile mi açılıyor yani bu?

Windows tarfı için soruyorsan, evet.

neneki

gene bomba gibi bir sayı düştü demek :)

muratcan

Çok güzel bir sayı çıkartmışsınız. Emeklerinizden ötürü projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bir sonraki sayıyı iple çekiyorum.

asukaki

Yapanın çıkaranın yazanların ellerine sağlık. ;)
Bir sorunum var affola :) yukarda da yazılmış açılmama sorunu. Dikkat ettim indirdiğim zipli sudo sayıları açılmıyor.
warning [/home/asukaki/İndirilenler/sudo_15_aralık_2010_sudo_26.zip]:  5574 extra bytes at beginning or within zipfile
  (attempting to process anyway)
caution: filename not matched:  sudo_15_aral\?\?k_2010_sudo_26.pdf

şöyle bir hata veriyor çıkartmaya çalışırkende açmaya çalışırkende.
Linux'la Her Şey Mümkün!

raspacı

zipli dosyadaki Türkçe karakterleri sağ tık > yeniden alandır yöntemiyle kaldırıp denemek işe yarar belki(aralık kelimesindeki "ı" lardan bahsediyorum).
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

heartsmagic

Şu an İndir projemizde bir sorun var, dergiyi edinemiyorum fakat sorayım, @asukaki, sorunu nerede hangi uygulama ile yaşıyorsun?

asukaki

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Ocak 2011 - 21:34:58
Şu an İndir projemizde bir sorun var, dergiyi edinemiyorum fakat sorayım, @asukaki, sorunu nerede hangi uygulama ile yaşıyorsun?
İndirdiğim sudo dergisini arşiv yöneticisi ile açmak isterken daha doğrusu açıyorum içindeki pdfye tıkladığımda söylediğim hatayı veriyor bana. Çıkartmaya çalıiştığımda da aynı hatayı veriyor. Hata bu warning [/home/asukaki/İndirilenler/sudo_15_aralık_2010_sudo_26.zip]:  5574 extra bytes at beginning or within zipfile
  (attempting to process anyway)
caution: filename not matched:  sudo_15_aral\?\?k_2010_sudo_26.pdf

İsmini değiştiremediğim için bir şey söyleyemiyorum raspacı arkadaş ismi değiştirirken hata veriyor.
Linux'la Her Şey Mümkün!