partition işlemleri, ntfs alanı biçimlendirip başka dağıtım kurulması

Başlatan bsod1, 06 Aralık 2010 - 02:07:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bsod1

selam arkadaşlar, bilgisayarımda 150gb ntfs alan var, içinde windows kurulu ve ben onu sileceğim ve birkaç sorum var.

*disk utility'den format deyip, ext4 seçmem yeterli midir?

*o şekilde sildikten sonra, 1.3gb ntfs alanım(disk utility'den tek bootable alan burası gözüküyor, grub kurulu ama, alan ntfs)daki bootloader'da sorun oluşur mu? yani windows otomatik olarak grub'dan kalkacak mı? yoksa açılışta sorun yaşayabilir miyim?

* o alanı ext4 yaptıktan sonra, başka bir dağıtım kurduğumda, grub'u elle düzenlemem gerekir mi? yoksa ubuntu'yu açıp update-grub yapsam hallolur mu? yeni bir dağıtım kurduktan sonra grub kurmassam herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım?

teşekkürler..

if

1- Evet.
2- Bu 1.3GB NTFS alanın biçimlendirmek istediğiniz 150GB'lık alanda olup olmamasına göre değişir. Eğer değilse, bir sorun olmaz. Eğer içindeyse ve bilgisayar windowsun grubuyla başlayacak şekilde düzenlenmişse işletim sistemini açamazsınız. Yok Ubuntu'nun grubunu kullanıyorsanız sudo update-grub2 komutuyla kalkacaktır.
3- Elle düzenleme yapmanıza gerek yok. komutu uyguladığınızda Ubuntu'nun grubuna eklenecektir eğer varsa. Yoksa ya Ubuntu'ya ya da yeni dağıtıma grub kurmanız gerekir.