Linux Sistem Yönetimi - Gerçek Hayatta Linux Problemlerine Çözümler

Başlatan ufuk_k, 14 Temmuz 2008 - 16:07:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ufuk_k

Bu kitaba, ilk kitapçıda gezerken rastlamıştım. Fiyatı çok uygun değildi ve ihtiyacım olmayacağını düşündüm. Fakat şu anda indirime girdi. Heh, amacım tabii ki reklam yapmak değil, ancak böyle bir Türkçe çevirinin de bilinmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.

Kitap yazarları kullanıcının temel bir Linux dağıtımını kurup kullanabildiğini (özellikle Debian ve türevleri) kabul ederek, sistem yönetimi ile ilgili faydalı ve sürekli ihtiyaç duyulacak bir çok bilgiyi vermeye çalışmışlar. Ben daha önce İngilizce'sini incelemiştim. Açık Akademi yayınevi, Türkçe'ye kazandırarak iyi bir iş yapmış. Çünkü kitap O'Reilly yayınevinin ve O'Reilly açık kaynak olsun, programlama olsun oldukça faydalı ve gerçekten harika kitaplara sahip. Ben bir konuda orjinal yayın incelemek istediğimde ilk başvurduğum kaynaklar O'Reilly kitapları oluyor. İsteyenler sitesinden göz atabilirler: http://oreilly.com/

Kitaptaki ana başlıklara gelirsek:
Çok fonksiyonlu sunucu hazırlama, E-posta yapılandırması, Apache, DNS-BIND yapılandırması, Ağ Servisleri (Samba vb.), Bash betikleri hazırlama gibi bölümlerden oluşuyor.
İşin güzel tarafı, genelde Debian dağıtımı üzerinden gidiyor (tabii ki başka sistemler için de ipuçları veriyor) ve bu da çok kullanışlı bir hale getirmiş. Çeviri de aslında gayet iyi.

Olumsuz taraflarına gelince, Açık Akademi yeni bir yayınevi olduğundan mıdır bilemiyorum, baskı hataları çok fazla. Ancak komutlarla ilgili hatalar gözüme çarpmadı. Daha çok Türkçe kullanımı ile ilgili ("de" yazımı, vb.) ve ufak tefek İngilizce kalmış hatalı yerler var. İyi bir düzenlemeden geçirilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Umarım başka bir baskı ile bu hatalar giderilir, çünkü kullanıcıyı yanlış yönlendirmese de, estetik açıdan hoş durmuyor. Yine de yazılı kaynak açısından, Lİnux sistem bilgisini geliştirmek ve yönetimi öğrenmek isteyen kullanıcılar için çok iyi bir kaynak olduğu tartışmasız.

Kitabın fiyatı en son baktığımda 10 YTL'ye düşmüştü. Buradan ulaşabilir, inceleyebilirsiniz:

http://dukkan.acikakademi.com/product_details.php?item_id=17

egitimist

Yukarıdaki kitaba alternatif olmasa da başlangıç düzeyinde bilgi içeren belgeler.org'un GNU lisanslı çevirisi;
Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu PDF
"The Linux System Administrators' Guide" ekitabının çevirisidir.

munirekinci

@egitimist

Döküman bence çok faydalı, Linux'e giriş yapmış herkesin okuması gerekiyor. Teşekkürler.

ufuk_k

Malesef İngilizce sürümü kadar güncel değil verdiğiniz döküman, ikisi de var ve karşılaştırma yaptım. Orjinalinde eklenen bölümler, güncellenen bilgiler var.

http://tldp.org/LDP/sag/html/index.html
http://www.draxeman.com/sag.html

egitimist

İngilizcesi iyi olan arkadaşlarımın linux konusunda döküman sıkıntısı çekeceğini sanmıyorum. O dökümana Türkçe olduğu için link vermiştim. Mesajımda Açık Akademinin kitabına alternatif olamayacağını da belirttim. Kaldı ki Açık akademinin yayınlarını bende tavsiye ederim. Hatta geçenlerde indirimden sonra TCP/IP Ağ Güvenliği 15 YTL+4YTL (kargo bedeli) adlı kitaplarını sipariş etmiştim. (Kitap, İstanbul içinde 2 günde elime ulaştı.) Bu arada Açık Akademi basılı yayın çalışmalarına 3-4 ay önce zarar ettikleri gerekçesiyle son vermiş. Bu üzücü bir durum, tabi.  Ellerinde kalan kitapları 50% oranında indirimle satıyorlar.

ufuk_k

Anladım demek istediğini. Ancak umarım ben de kendimi yanlış anlatmamışımdır, senin önerdiğin kaynağı kötülemek için değil, bilgilendirme amaçlı bunu söyledim. Yoksa elbette çok güncel olmasa da, ufak tefek eksiklikler de olsa Türkçe kaynaklar her zaman önemlidir. Kaldı ki, aslında benim önerdiğim kitaba zaten alternatif değil; çünkü Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu çok daha farklı ve aynı derecede kullanışlı bilgilerle donatılmış bir kitaptır.

Zaten bu gibi durumların olması da çok normak, çünkü çeviriyi yapıp belge hazırlamak çok zor bir iş. Güncellemelerin hepsine yetişmek ve belgeye bunu aktarmak her zaman mümkün olmuyor. Ben İngilizcemiz ne kadar iyi olursa olsun, Türkçe kaynakların, daha doğrusu anadildeki kaynakların her zaman daha bir güzel anlaşıldığını düşünüyorum. Yıllardır İngilizce okuma yapıp belge hazırlıyorum, ancak iyi bir Türkçe ile yazılmış belgenin, üstelik de güzel bilgilere sahip belgelerin yerini tutamıyor hiç bir şey ne yazık ki. Aynı zevki vermiyor her zaman. Keşke devam edebilselermiş, daha düzgün bir Türkçe ve baskı ile. Piyasa kalitesiz kitaplardan geçilmiyor.

fortran

Alıntı yapılan: egitimist - 14 Temmuz 2008 - 20:10:24
Yukarıdaki kitaba alternatif olmasa da başlangıç düzeyinde bilgi içeren belgeler.org'un GNU lisanslı çevirisi;
Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu PDF
"The Linux System Administrators' Guide" ekitabının çevirisidir.
Teşekkürler egitimist, ancak ufuk_k'nın dikkat çektiği kaynak güzel bir kaynaktır. İlgilenen arkadaşlara öneririm. ;)
Özgür yazılım dergisi: eniXma

zeitgeist

Alıntı yapılan: egitimist - 14 Temmuz 2008 - 20:10:24
Yukarıdaki kitaba alternatif olmasa da başlangıç düzeyinde bilgi içeren belgeler.org'un GNU lisanslı çevirisi;
Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu PDF
"The Linux System Administrators' Guide" ekitabının çevirisidir.

Alıntı yapılan: zeitgeist - 11 Kasım 2008 - 18:42:48
Genel olarak Linux, özel olarak Ubuntu işletim sisteminin temel sistem özellikleriyle ilgili ayarları yapabileceğimiz uygulamalar hakkında bilgi almak isterdim. Linux ile tanışalı fazla olmadığı için isteklerimi tam olarak ifade edemeyeceğimi düşünerek win ile örnekleyebilirim: registry, msconfig v.d. gibi uygulamaları kastediyorum. Sanırım gconf-editor sistem özellikleriyle oynayabileceğimiz uygulamalardan biri. Bahsettiğim uygulamalarla ilgili dökümanları örneklerle birlikte görmek isterim. Bunun yanı sıra dosya sisteminde bulunan klasörlerin neleri ihtiva ettiğini bilmek de iyi olurdu. Büyük ihtimalle bahsettiğim  konularla ilgili dökümanlar nette de vardır ama dergi tayfasının elinden sunulsa daha lezzetli olabilir...

Pek hoşuma gitti bu döküman.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles