En iyi en kararli KDE dagitimi.

Başlatan cafenetland, 24 Kasım 2010 - 17:01:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 14 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

BatuhanK

ubuntu üstüne kde kurmak sorun yaratmaz denmiş ancak ubuntu 10.04 üstüne xfce kurduğumda gnome daki programlar aynen çalıştı üstünde, kde de öyle olur mu bilmem ama bence bunun yerine ayrıca kubuntu kurmak daha iyi olur

çok da kısa süre olmasa da pardus ve kubuntu kullandım kde olarak, açıkçası kubuntu da hiç sorun yaşamadım pardus ta tonla sorun yaşamama rağmen

rick

Alıntı yapılan: BatuhanK - 25 Kasım 2010 - 16:06:45
ubuntu 10.04 üstüne xfce kurduğumda gnome daki programlar aynen çalıştı üstünde,
Zaten çalışması gerekiyor; bir masaüstü çevresinin kurulumu, diğer masaüstü çevresinin programlarını silmez.

heartsmagic

Alıntı yapılan: guestwho - 25 Kasım 2010 - 03:33:03
Lakin ortaya konan işin kişilerin görüşlerinden bağımsız olabileceğini düşünmüyorum. Sanırım bu noktada biz de fikir ayrımındayız. Bunun dışında söylediklerine aynen katılıyorum.

Söylediğim gibi, yapılan işle öznel düşünceler ayrı. Eğer Wiki'ye, tutup "Kubuntu'da KDE kötüdür, ha bire çöker" bilgisi girilirse işte o zaman sana hak veririm. Böyle bir şey (en azından benim gördüğüm kadarıyla) olmadığına göre yapılan işle düşünceler ayrı şu anda. Kaldı ki @barışubuntu da muhtemelen bazı şeylerin farkına varmıştır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

BatuhanK

Alıntı yapılan: rick - 25 Kasım 2010 - 16:08:28
ubuntu 10.04 üstüne xfce kurduğumda gnome daki programlar aynen çalıştı üstünde,
Zaten çalışması gerekiyor; bir masaüstü çevresinin kurulumu, diğer masaüstü çevresinin programlarını silmez.

çalışması gerekiyor da örneğin dock için awn kullanıyorum, xfce de açılınca afalladı, e ben ona göre ayarlayınca bu sefer de gnome da şekli kayıcak

rick

Alıntı yapılan: BatuhanK - 25 Kasım 2010 - 21:58:12
Alıntı yapılan: rick - 25 Kasım 2010 - 16:08:28

çalışması gerekiyor da örneğin dock için awn kullanıyorum, xfce de açılınca afalladı, e ben ona göre ayarlayınca bu sefer de gnome da şekli kayıcak
Evet, muhakkak öyle olacaktır. Ben bu durum için iki farklı rıhtım kurdum.

ironic

Diğer önerilen dağıtımlarda(Arch hariç)  hangi KDE sürümü geliyor bilmiyorum ama 4.5 öncelikli tercih sebebin olsun bence. Benim bu konuda önerim Pardus 2011 . Birkaç gün önce Pardus hakkında okuduğum güzel bir yazı: 

http://www.linuxuser.co.uk/reviews/pardus-2011-beta-review/

rick

Alıntı yapılan: ironic - 26 Kasım 2010 - 22:56:05
Diğer önerilen dağıtımlarda(Arch hariç)  hangi KDE sürümü geliyor bilmiyorum ama 4.5 öncelikli tercih sebebin olsun bence. Benim bu konuda önerim Pardus 2011 . Birkaç gün önce Pardus hakkında okuduğum güzel bir yazı: 

http://www.linuxuser.co.uk/reviews/pardus-2011-beta-review/
Pardus 2009 KDE 4.4 kullanıyor. O yüzden en iyisi 2011'i beklemek. :)
http://www.kde.org/download/distributions.php

cafenetland

pardus 2011 betayi indirmek istedim yalniz iso boyutu  1gb. bunun cd ye sigani yok mu acaba. su an icin bos dvd kalmadi elimde, ve yukarida verilen incelemeyi okudugumda deneyesim geldi.

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

cafenetland

Alıntı yapılan: bytan - 27 Kasım 2010 - 02:06:38
http://www.pardus-linux.org/pardus-indir/
ISO Kalıbını USB Belleğe Yazmak - Pardus-Linux.org | Wiki
http://www.pardus-linux.org/pardus-indir/pardus-2011-indir/
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/ (ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/)

usb bellegim yok.
bu linklerdekiler de 1 gb ve uzeri.
dvd elimde yok su an
cd var, ama 700 mb uzeri oldugu icin yazamiyorum.

ama VmWare´e kurdum,
biraz inceledim.
yarin dvd alir yazarim artik.

bytan

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

stratovarius

Pardusun artık cd versiyonu çıkmayacak diye biliyorum.

Ayrıca Ati kullanıcıydınız galiba ekran kartı driverlarını kurduktan sonra gruba ekleme yapmanız lazım şu anda. Grafik kartı seçici yoktu en son denediğimde.

Gruba bu eklemeyi yapmazsanız açılmıyacaktır. (ne eklediğimizi hatırlamıyorum)

Ekran kartını kurmadan mutlaka araştırınız. (2011 için bu sözler)

cafenetland

Alıntı yapılan: stratovarius - 27 Kasım 2010 - 12:36:25
Pardusun artık cd versiyonu çıkmayacak diye biliyorum.

Ayrıca Ati kullanıcıydınız galiba ekran kartı driverlarını kurduktan sonra gruba ekleme yapmanız lazım şu anda. Grafik kartı seçici yoktu en son denediğimde.

Gruba bu eklemeyi yapmazsanız açılmıyacaktır. (ne eklediğimizi hatırlamıyorum)

Ekran kartını kurmadan mutlaka araştırınız. (2011 için bu sözler)

eyvah eyvah,

ben de hususi bugun dvd almistim yazar kurarim diye,
tam surum 14 aralikta mi cikiyordu ?
umarim onda da boyle gereksiz bir sorun olmaz.
yoksa ati yi cikartip bir nvidia takicam artik,

bytan

PF @ ST

furkankalkan

Konuyu açan arkadaşa sesleniyorum KDE nin kararlılığı biraz da pcnin gücüne bağlı olsa gerek 0 dan Kubuntuyu kurmak yerine Ubuntuya KDE kursaydın  hatalarla uğraşmazdın Ben de şuan Kubuntu Kullanıyorum fakat GDM (GNOME)  kullandığım için KDE hakkında pek birşey söyleyemeyeceğim fakat arkadaşların dediğine bakılırsa pek de kararlı değilmiş
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

heartsmagic

Alıntı yapılan: dewilman - 11 Aralık 2010 - 20:51:24
... Kubuntu Kullanıyorum fakat GDM (GNOME)  kullandığım için KDE hakkında pek * bir şey söyleyemeyeceğim fakat arkadaşların dediğine bakılırsa pek de kararlı değilmiş

Arkadaşların dediğine bakmamak lazım, birebir kullanıp görmek lazım, bundan sonra tavsiye vermek lazım bence. Aksi takdirde yine bir KDE tartışması başlar gider. İlk elden öneri sunsak çok güzel olacak.

cafenetland

ekran kartim ati HD 5 serisi ve hicbir kde dagitimindan verim alamdim.

hemen hemen butun kde dagitimlarini denedim. ve ati kart ile kde kullanmamaya karar verdim.

eger nvidia kart alirsam o zaman ilk isim kubuntu kurmak olucak.

eribol

Ekran kartı sorunu haricinde başka hiç bir sorun görmüyorum kde tarafında. Hatta şu an çok stabil ve çok fazlaca seçeneğe sahip. Neyi nerede bulacağımı, nasıl ayarlayacağımı bir kaç günlük kullanımdan sonra biliyorum. Ufak bir özelleştirme sonucunda neredeyse gnome kadar hızlı bir kde elde edebiliyorum(compiz gibi neredeyse tüm efektleri de açık halde).

Arch, ubuntu, mandriva üzerinde de kullandım. Kaç aydır kde'ye ait herhangi bir hata iletisi aldığımı hatırlamıyorum. Gnome ile kıyaslayınca da çok daha fazla özelleştirilebilir olması en büyük artısı. İçinde barındırdığı araçlarla yine gnome'dan bir kaç adım önde. Plasma aracı ile çok daha esnek bir masaüstü elde etmek mümkün. Dolphin dosya yöneticisine ait özellikler mükemmel. Paneli ise yapılandırmak çok daha kolay(ufak tutamaç tutturmak gibi bir huyu var, gnome-panel'in).

Ama gnome kadar hızlı değil. Ki bu da doğal geliyor bana.

Ozgurluk

Bu sorunun iki yanıtı var Mandrake'nin drankconf ayar yöneticisini seviyorsanız ve Mandriva projesinin son zamanlarda güncellenmediğinden şilayetçi iseniz o zaman size Mandriva'ya bira bir benzeneyen en kolay kullanılan KDE dağıtımı ve aynı zamanda Kde'yi en iyi Kulanan dağıtım kesinlikle PCLinuxOS
Suse'yi de önerebilirim. Pardus aslında o kadar iyi dağıtım değil. Ben sevemedim ama KDE ile ilgili yeni kullananlar için tavsiye ederim o ayrı. Fakat KDE iyi olmasına rağmen kullanıcıyı çok fazla sayıda ki seçeneklerden ve kontrollerden soyutlayabilmiş değil. Bence kullanım açısından en masaüstü ortmaı Gnome, KDE * tabi ki kötülemiyorum fakat, KDE'ye sempati duyamadım. Sonuçta Gnome bir Gnu projesi ve KDE'nin bir Zamanlar QT kütüphanelerinin kapalı olması üzerine Richard Stallman tarafından kapalı kaynak dünyasını baltalamak için geliştirdiği projedir gnome, KDE'de sonra kütüphaneler açık kaynağa döndü. Fakat KDE'yi ana geliştirenleri almanlar olarak düşünürsek almanlar fazla ayrıntıyı seviyor gibi, KDE yazılım geliştirme ortami için çok iyi ama son kullanıcı için karışık bir masaüstü. Gnome soyutlama işini daha kolay hallediyor. Gnome ile başlangıç seviyesinde ki bir insan bilgisayar ile günlük işlerinin hepsini halleder gibi, fakat KDE'nin menüleri bana biraz karışık geliyor. Ama kde'nin programlama araçları ve visual programlamada ki yeri tartışılmaz. Biraz subjektif bir bakış açısından da bakarsak bana göre GNOME UBUNTU bu dağıtımdan şaşmayın derim. Eğer diğer linuxlar arasında macera yapıcaksanız veya linux üzerinde programlama gibi işlerniz varsa virtual box üzerinde istediğiniz dağıtmı kullanabilrsiniz... Ama günlük işleriniz oyun oynamak, sohbet, internet, dosya transferi gibi işlerse ubuntu'dan şaşmayın derim. Saygılarımla.

heartsmagic

Alıntı yapılan: Ozgurluk - 04 Ocak 2011 - 21:45:41
... Sonuçta Gnome bir Gnu projesi ve KDE'nin bir Zamanlar QT kütüphanelerinin kapalı olması üzerine Richard Stallman tarafından kapalı kaynak dünyasını baltalamak için geliştirdiği projedir gnome,...

GNU ve FSF adına Stallman'a teşekkür edelim elbette ancak Gnome'u başlatan kendisi değildir. Gnome'u başlatan iki kişidir ve onlardan biri şu an birçok insanın özgür yazılıma ihanet ediyor diye etiketlediği Miguel de Icaza'dır, kısacası Mono'nun babalarından biri. "İroni" de burada yatar işte, Gnome için kapalı kaynak kodu baltalayan proje diye lanse ederiz, geliştiricisini yüceltiriz fakat Mono girince araya yerden yere vururuz. Söylemlerim senin için değil @Ozgurluk, sakın yanlış anlama :) Fakat genelde kantarın topuzu kaçıyor birçok durumda.

En azından Gnome'un babalarından birini doğru olarak ifade edebilmek adına düzeltme yapmak istedim.

Ozgurluk

Düzeltme için sağol. Gnome'u ben daha çok seviyorum. KDE ile aram iyi değil. Bana Gnome'un arayüzü daha basit geliyor. Mono project konusu aslında tam bir sakal-bıyık meselesi. Yazılımlar tamamen özgür olmalı diyenlerde haklı. Diğer türlü Gnu/linux altında kapalı kaynak yazılımlarda olmalı diyenlerde haklı.

Yazılımların tamamen özgür olması kullanıcıların ihtiyacına yönelik kişisel ve işletmelere yönelik sıfırdan yazılım üretmektense açık kaynak kodlarına bakılarak, ihtiyaca göre yazılımın düzenlenmesi daha mantıklı olucaktır. Bir yandan da skype, opera gibi programlar olmasa belkide çoğu insan linux'a hiç geçmiycek. Çetrefilli bir durum. Bence kapitalist endüstri devam ettiği sürece bu tartışmalar sürer gider. Fakat Gnome gerçekten müthiş, Gnome'u gnome yapan bana göre basitliği ve sadeliği. Umarım Gnome 3.0 da bu çizgisini korur. Arkadaşlara burada inatla KDE'li dağıtım olarak PCLinuxOs kullanmalarını tavsiye ederim. PC linux OS bağımsız bir tabana sahiptir fakat. Mandriva'nın araçlarını kullanır. Benim tavsiyem internetten dvd'sini çekmeniz yönümde.

Kde kullanıcaklara tavsiyem şiddetle PCLİNUXOS, sonra Suse, Sonra Pardus. Hatta Can Uğur Ayfer'in kim korkar linux'dan adlı kitabının bölümlerine göz gezdiren arkadaşlar pclinuxos'a yabancı kalmıyacaklardır. Saygılarımla.

guestwho

Alıntı yapılan: Ozgurluk - 04 Ocak 2011 - 21:45:41
...Fakat KDE iyi olmasına rağmen kullanıcıyı çok fazla sayıda ki seçeneklerden ve kontrollerden soyutlayabilmiş değil...

Çok fazla seçenek ve kontrol ? Bunlar bana ve bazılarımıza henüz pek yeterli gelmiyor maalesef; demek ki burada "göreceli" bir kavramdan bahsediyorsun. Hem bunlar son kullanıcıdan ne diye soyutlansın ki ? Burada Linux kullanıcılarından bahsediyoruz ve "bazı" Linux kullanıcılarının elektrik düğmesi kadar mekanik bir masaüstü ortamına ihtiyacı yok...

Alıntı YapKDE'nin bir Zamanlar QT kütüphanelerinin kapalı olması üzerine Richard Stallman tarafından kapalı kaynak dünyasını baltalamak için geliştirdiği projedir gnome, KDE'de sonra kütüphaneler açık kaynağa döndü.

Burada kapalıdan kastın ne tam olarak ? Kaynak kodlarının kapalı olmasını kastediyorsan; Qt kütüphanelerinin kaynak kodları hiç bir zaman kapalı olmadı.

Alıntı YapKDE'de sonra kütüphaneler açık kaynağa döndü.

Söylediğim gibi Qt kütüphanelerinin kaynak kodları her daim açık ve erişilebilirdi, aynı şekilde KDE'nin de öyle. İşin aslı Qt kütüphaneleri "1.45.x" sürümüne kadar "özgür yazılım" felsefesi ile çelişiyordu, fakat kaynak kodları bakımından "1.45.x" sürümüne kadar bile "açık kaynak" idi. Burada "özgür yazılım" ile "açık kaynak" tabirlerinin farklı iki kavramı temsil ettiğini hatırlatmakta fayda var...
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!

amon-ra

bugün deneme amaçlı pardus 2011 rc indirdim kurdum ve biraz kurcaladıktan sonra bir şansı  hakkettiğine kanaat getirdim. daha hiçbir sorunla karşılaşmadım. bir kde dağıtı arıyorsanız kullandıklarım arasından mandriva'yı öneririm ama pardusta fena sayılmaz
olmuş gibi bizim Hasankeyf bu sefer :)

Ozgurluk

KDE' de ki lisans sorunları yüzünden Gnome projesi başlamıştır. KDE'nin kapalı kaynak macerası Gnome projesi yüzünden uzun sürmemiştir. Burada KDE düşmanlığı yapmıyorum sahip olduğu ideler ve araçlar ile KDE linux'da visual programlama ile en iyi masaüstü diyebiliyorum.  KDE'nin 1998 de QT'nin Qpublic lisansını çıkarması ile kaynak kodları açılmış ve QT Özgür yazılım olma garantisi altına alınmıştır. Burada ki Gnome'un rolünü es geçmemek lazım. Soyutlamadan kastım ise, Herkesden vi editor yada emacs kullanmasını bekleyemezsiniz. Onun için masaüstü ortamı son kullanıcılarada ne görüyorsan onu elde edersin mertebesinde en geniş rahatlığı sunmalı. Bunlar belkide itiraf ediyim benim subjektif görüşlerim fakat Gnome bana son kullanıcıyı teknik işlerden soyutlama konusunda daha başarılı gibi geliyor... Kaldı ki soyutlama önemli bir konu insanlar modüler olarak linux kurulumu yapamadığı zamanlar. Mandrake linux (Mandriva) Linux'un kurulumu zordur düşüncesini bertaraf ederek bir çok kişiyi linux kullanıcısı yapmıştır. Ubuntu'da giderek popülerliğinin artmasının sebebi olarak Gnome'u en iyi yapılandıran dağıtım olması. Bence son kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği bir ortam yaratmıştır. Ben gene üstüne basarak söylüyorum KDE ile yaptığım yorumlar kendi subjektifime dayanmaktadır. Kullanıcı olarak kendi beğenilerim ile yorum yapmaya azcık hakkım vardır.

Benim için en iyi KDE kullanan dağıtım hakkında ki görüşlerim PCLinuxOS üzerindedir. Yuvarlanan sürüm olması ve synaptic kullanması, mandrivanın ayar yöneticisini kullanması, kullanımı kolay olması daha ne söylenebilir ki! Bu konu başlığı ile ilgili benim görüşüm PCLİNUXOS'dur. Tabiki karar verip kullanıcak arkadaşlarındır karar ama bana göre en stabil en iyi en hızlı kde kullanan dağıtımı PCLİNUXOS, Chakra'da denenemeye değer.

bekiraslan

kullandığım kde dağıtımları
opensuse, mandriva, pclinux, mepis, mint
mint in software center daki kasılmaları saymaz isek (benzer sorun pclinuxOs dede oldu ama mint kadar değil) gayet kararlı idiler bir sorun yaşamadım.

görüş bildiren arkadaşlar neye göre karar verdiler bilmiyorum ama opensuse ürettiği fps değerleri ile açık ara önde bitirdi. Açık ara diyorum çünkü animasyonlarla (sallanan, saydam, gölge...)  dolphin kullanımında neredeyse 2 katı değerlere ulaştı. DVD oynatımında bu kadar fazla fark oluşmasada kwin performansı çok iyi.

sıralarsam eger opensuse mandriva pclinux mint (en hızlı olan mepis idi ama kwin de aynı başarıyı gösteremedi)

yanıt tek ise openSUSE.