Fikir Edinmek İçin Ubuntu

Başlatan vkarakus, 12 Temmuz 2008 - 21:36:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vkarakus

Merhaba,

Foruma yeni katıldım. XP,Vista kullanıcısıyım. Ancak Ubuntu'yu tavsiyeler üzerine incelemek istiyorum.

Ana sayfada bulunan ;

http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

adresinden indirdiğim iso soyadlı dosyayı CD'ye kaydettiğimde;
Ubuntu'yu incelemek için kurmam mı gerekiyor yoksa şu meşhur Live CD ile sadece CD'den boot etmem yeterli mi?

Amacım nasıl bir işletim sistemidir görüp fikir edinmek. Eğer beğenirsem sistemimi bu yönde kurabilirim...

Teşekkür ederim.

atomkarinca

Kurmana gerek yok sadece CD'de başlatman yeterli olacaktır. Zaten başlangıçta sana birkaç tane seçenek soracak, yüklemek mi yoksa sadece Live CD'yi kullanmak mı istiyorsun diye, oradan istediğin seçeneği seçip devam edebilirsin. Bütün sistem yalnızca CD'den yüklendiği için nisbeten yavaş olacaktır, eğer DVD sürücün varsa bir miktar daha hızlı olabilir. USB'den de yapabilirsin fakat biraz dolambaçlı bir yol olduğu için öncelikle CD'den başlatıp denemen bence şimdilik yeterli olacaktır.

munirekinci

CD veya DVD üzerinden açtığınız işletim sistemi üzerinde değişiklik yapamayacağınız gibi, tam performans almanızda pek mümkün olmayacaktır. Ayrıca bu şekilde işletim sisteminin bütün nimetlerinden yararlanmak ta olanaksız. Ubuntu'yu Canlı olarak açıp bakın, donanımlarınızla sağlıklı biçimde çalışırmı test edin. Ancak yinede karar vermeden önce sabit diske yüklemenizi öneririm. Kurulum olarak wubi'yi önermem.

vkarakus

Teşekkür ederim. Az önce tamamlandı.

Ben henüz hiçbir şey bilmiyorum. Aslında bir anlatım hazırlanmış olsa diyorum. Nedir bu Gnome,KDE vs vs...
Windows arayüzü gibi bir şey mi?

Linux neler getiriyor neler götürüyor?
Neden Suse 4 GB ve Ubuntu yalnızca 700 MB?

Bir çok soru var aklımda. Toparlamam zor çünkü anlamlarını dahi bilmiyorum.

Ancak bir konuda bilgi sahibiyim.

Linux güvenli ve açık kaynak kodlu (denilen şey neyse?) olması nedeniyle sürekli gelişiyor. Ayrıca lisans sorunu yok.

Sunduğu destekler nelerdir bilemiyorum... Denemek öğrenmek istiyorum.

atomkarinca

Gnome, KDE, XFCE, LXDE, Enlightenment vb. bunlar masaüstü ortamı olarak geçer. Windows'ta önünüze gelen masaüstünün eşleniğidirler. Bunlardan istediğinizi seçebilirsiniz, hatta hepsini yükleyip istediğinizle istediğiniz zaman oturum açabilirsiniz.

OpenSuSE'nin daha büyük olması çok daha fazla paket içermesinden. Ayrıca DVD'nin içinde bir sürü kurtarma yazılımının da olması gerekiyordu, yani çok amaçlı bir DVD. Ubuntu'nun felsefesi herkesin erişebileceği bir sistem olduğu için ve dünyanın her yerinde hızlı internet olmadığı için CD ile devam ediyorlar ve edecekler. Internetiniz varsa herhangi bir paketi yüklemek sorun olmayacaktır.

Açık kaynak kodu demek herkesin kullandığı programın kodunu görebilmesi, istediği gibi değiştirebilmesi, istediğine verebilmesi, çoğaltabilmesi demek oluyor. Bunlar Richard Stallman tarafından geliştirilmiş kurallardır. Açık kaynak kodlu bir programın 3 özgürlüğü de kapsaması gerekiyor (kodunun görülebilmesi 0. kuraldı sanırım :)). İngilizce'de Free and Open Source Software (FOSS) olarak geçer. Free (yani özgür) para olarak değil özgürlük olarak free demektir: "Free as in free speech not free as in beer".

Kullandıkça öğrenirsin merak etme. Hoşgeldin.

vkarakus

Alıntı yapılan: atomkarinca - 12 Temmuz 2008 - 23:49:49
Kullandıkça öğrenirsin merak etme. Hoşgeldin.

Teşekkür ederim;

Bahsettiğiniz şeyleri derli toplu anlatan bir kaynak oluşturuldu mu?
Bulup okusam diyorum... Bu şekilde sorarak vakit almak ve yormak istemem. Öğrenmek istiyorum.

atomkarinca

Vikipedi'den Gnome başlığına baktım ve gayet net açıklamışlar ayrıca sayfanın altında çok güzel linkler de var. Oradan başlayabilirsin mesela.

ufuk_k

Ubuntu'yu forumu inceleyerek kurup kullanırsan her türlü bilgiye erişebilirsin. Olmayanları da açıklarız. Pratik yapmak, öğrenmek için en güzel yoldur. Bunu da Ubuntu'yu kurup kullanarak yapman gerekir.

Kutadgu

Alıntı yapılan: munirekinci - 12 Temmuz 2008 - 22:05:30
Kurulum olarak wubi'yi önermem.

Münirekinci neden böyle düşünüyorsunuz? . Ben ilk başta normal kurmuştum. Sonra bilgisayar bozulunca herşeyi baştan yüklemem gerekti. Bu sefer xp yi kurduktan sonra wubi den kurdum , onuda deneyim diye. Sorunsuz çalışıyor. Ama şimdi içime kurt düştü acaba silip normal kurulum mu yapsam ki?

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: ozguran - 13 Temmuz 2008 - 11:26:24
Alıntı yapılan: munirekinci - 12 Temmuz 2008 - 22:05:30
Kurulum olarak wubi'yi önermem.

Münirekinci neden böyle düşünüyorsunuz? . Ben ilk başta normal kurmuştum. Sonra bilgisayar bozulunca herşeyi baştan yüklemem gerekti. Bu sefer xp yi kurduktan sonra wubi den kurdum , onuda deneyim diye. Sorunsuz çalışıyor. Ama şimdi içime kurt düştü acaba silip normal kurulum mu yapsam ki?

Ben de @ munirekinci gibi düşünüyorum.

Hdd nizin boş bir bölümüne birde normal kurun. Bakalım düşünceleriniz nasıl olacak.
Hep aklıma takılmıştır Win altında Ubuntu neden çalıştırılır ?

WarGasm

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 13 Temmuz 2008 - 11:41:54

Bende kurdugumda wubi ile billdows altindan kurdum. problem yasadigimda program ekle kaldirdan kaldirip yeniden kuruyorum (1 defa basima geldi ama yinede bi daha gelmeyecegi anlamina gelmez)
diger sebebime gelirsek hard diskimde onemli oldugunu dusundugum dosyalarim bulunuyor ilk defa linux kuracagim ve 2 isletim sistemi ile calisacagim icin windows altindan kurmak geldi partisyonlarla v.s. ile ugrasmamak yeni partisyon yaratmamak icin ve problem yasamadim hersey gayet guzel calisiyor ve billdowsdan tamamen ayrilacagim zaman (-ki cok yakin bir zaman gibi gorunuyor) formatlayip yeniden tabii ki kuracagim. ama wubi de bir problem yok bence ilk kullanacak arkadaslar wubi ile kurup denesin begenirlerse paketlerini yedeklesinler begenmezlerse program ekle kaldirdan kaldirirlar tekrar hard diskle ugrasma derdi olmadan.. Live cd yerine kuracak arkadaslarin yeterli miktarda yeri varsa ilk partisyonunda ben wubinin kullanimindan yanayim live cd yerine cdden calismiyor ve degisiklikler v.s. yapiliyor tek farki baska bir isletim sistemi altinda program olarak gorunuyor.
Ps : kimseye akil verme derdinde degilim kaldi ki linux hakkinda hicbirsey bilmedigim de soylenebilir okuyup uygulayarak cozume ulasiyorum su an icin. amacim sadece yeni bir kullanici olarak baska bir yeni kullaniciyla dusuncelerimi paylasmak.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: WarGasm - 13 Temmuz 2008 - 11:56:51
Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 13 Temmuz 2008 - 11:41:54

Bende kurdugumda wubi ile billdows altindan kurdum. problem yasadigimda program ekle kaldirdan kaldirip yeniden kuruyorum (1 defa basima geldi ama yinede bi daha gelmeyecegi anlamina gelmez)
diger sebebime gelirsek hard diskimde onemli oldugunu dusundugum dosyalarim bulunuyor ilk defa linux kuracagim ve 2 isletim sistemi ile calisacagim icin windows altindan kurmak geldi partisyonlarla v.s. ile ugrasmamak yeni partisyon yaratmamak icin ve problem yasamadim hersey gayet guzel calisiyor ve billdowsdan tamamen ayrilacagim zaman (-ki cok yakin bir zaman gibi gorunuyor) formatlayip yeniden tabii ki kuracagim. ama wubi de bir problem yok bence ilk kullanacak arkadaslar wubi ile kurup denesin begenirlerse paketlerini yedeklesinler begenmezlerse program ekle kaldirdan kaldirirlar tekrar hard diskle ugrasma derdi olmadan.. Live cd yerine kuracak arkadaslarin yeterli miktarda yeri varsa ilk partisyonunda ben wubinin kullanimindan yanayim live cd yerine cdden calismiyor ve degisiklikler v.s. yapiliyor tek farki baska bir isletim sistemi altinda program olarak gorunuyor.
Ps : kimseye akil verme derdinde degilim kaldi ki linux hakkinda hicbirsey bilmedigim de soylenebilir okuyup uygulayarak cozume ulasiyorum su an icin. amacim sadece yeni bir kullanici olarak baska bir yeni kullaniciyla dusuncelerimi paylasmak.

Evet yazdıklarınıda haklısınız.
Ama az çok Linux deneyimi olan ve disk tabloları hakkında bilgi sahibi olan bir kullanıcının
win altında bir linux dağıtımı kullanmak istemez diye düşünüyorum.

atomkarinca

Wubi'nin tek farkı başka bir işletim sisteminin altında program olarak görünmesi değildir. Kendi partisyonunu oluşturmadığı ve tek dosya üzerinden çalıştığı için daha yavaş çalışır. Tabii ki şimdiye kadar hiç işletim sistemi yüklememiş bir insan için Wubi önerilir ama belli bir bilgi edindikten sonra Ubuntu'yu ayrı bir partisyona kurmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Eğer sadece eğlence için kullanıyorsanız Wubi'den daha iyisi yoktur, uzun soluklu düşünüyorsanız da normal kurulumdan iyisi yoktur.

munirekinci

Alıntı YapBahsettiğiniz şeyleri derli toplu anlatan bir kaynak oluşturuldu mu?
Bulup okusam diyorum... Bu şekilde sorarak vakit almak ve yormak istemem. Öğrenmek istiyorum.

Şurası faydalı olabilir; http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Ubuntu_Belgeleri

Sypro

Halen üzerinde çalştığımız ve çevirileri + kodlanması devam eden bir proje var. Çok kısa bir zaman sonunda sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz. Orada kurulumdan önce
Gnu/Linux nedir?
Gnu/Linux Tarihi
Kernel 2.6.x
Ubuntu hakkında
..
Masaüstü yöneticileri (Gnome KDE Xfce Fluxbox Blackbox Enlightenment bla bla)

ile ilgili de kapsamlı açıklamalar olacak merak etmeyin:)

not: bitmedi gitti proje, yeni sürüm çıkacak yakında:)

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

vkarakus

Alıntı yapılan: munirekinci - 13 Temmuz 2008 - 12:35:52

Şurası faydalı olabilir; http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Ubuntu_Belgeleri

Teşekkür ederim. İnceleyeyim.

Ancak şunu eklemek isterim. Daha evvel bir arkadaş Suse Linux diye bir versiyonu denemiş ve adı "GRUB" olan bir programı Format atmasına rağmen kaldıramadığını söylemişti. Sonraları bunun korkusuna ben denemekten vazgeçtim.

Sanırım bu "GRUB" denen program başlangıç ekranında seçenekler sunuyor. Eğer Windows kurulu bir sistemdeyseniz; çalışmak istediğiniz işletim sistemini seçebiliyorsunuz. Ancak tekrar kurulum yapmak istediğinizde Partition'ları kaldırsanız da "GRUB" silinmiyor diye öğrenmiştim.

Nedir bu işin aslı?

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: vkarakus - 14 Temmuz 2008 - 20:21:13
Alıntı yapılan: munirekinci - 13 Temmuz 2008 - 12:35:52

Teşekkür ederim. İnceleyeyim.

Ancak şunu eklemek isterim. Daha evvel bir arkadaş Suse Linux diye bir versiyonu denemiş ve adı "GRUB" olan bir programı Format atmasına rağmen kaldıramadığını söylemişti. Sonraları bunun korkusuna ben denemekten vazgeçtim.

Sanırım bu "GRUB" denen program başlangıç ekranında seçenekler sunuyor. Eğer Windows kurulu bir sistemdeyseniz; çalışmak istediğiniz işletim sistemini seçebiliyorsunuz. Ancak tekrar kurulum yapmak istediğinizde Partition'ları kaldırsanız da "GRUB" silinmiyor diye öğrenmiştim.

Nedir bu işin aslı?

win xp için anahtar kelime Fixmbr

vkarakus

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 14 Temmuz 2008 - 20:24:50

win xp için anahtar kelime Fixmbr

Kusura bakmayın anlayamadım. Sizin için bir anlam ifade ediyor ama ben Fixmbr'nin ne olduğunu bile bilmiyorum.
Sadece fikrim var.  fdiskmbr ile aynı şey mi???

tabi fdiskmbr komutu dos'ta kullanılıyordu. Şimdi partition'ları uçmuş bir PC'ye nasıl uygulanır bilemiyorum. Hoş böyle bir PC'de yok.
Bu olay çok önce olmuştu ve çözüm getirememişti arkadaş... Sonrasını bilemiyorum.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 11 Temmuz 2008 - 08:37:51
Windows xp nin onarma uygulaması.

Kullanımı şöyle:
1. Win xp cd boot edilir.
2. Kuruluma gelirken "R" tuşuna basılır.
3. Size sistemnizdeki win i gösterir. Siz "1" enter yapar onaylarsınız.
4. Sonra "fixmbr" yazarsınız. Sizden o xp yi kurarken ki yönetici şifrenizi ister.
5. Sizden yeni mbr yazımı konusunda onay ister. Türkçe win de "E" ingilizce de "Y" basılır.
6. Exit enter yapılıp çıkılır.

Grub u silmek demişsin o yüzden verdim. Anahtar kelime demek forumda o kelimeyi arat demek.
Şunu hatırlatayım yukarıdaki yöntemi uygulayabilmen için win xp kökü yerinde olması lazım.
Yani sabit diskinde tüm partisyonları uçurduysan yukarıdaki yöntem işe yaramaz.

vkarakus

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 15 Temmuz 2008 - 08:30:45
Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 11 Temmuz 2008 - 08:37:51
Windows xp nin onarma uygulaması.

Kullanımı şöyle:
1. Win xp cd boot edilir.
2. Kuruluma gelirken "R" tuşuna basılır.
3. Size sistemnizdeki win i gösterir. Siz "1" enter yapar onaylarsınız.
4. Sonra "fixmbr" yazarsınız. Sizden o xp yi kurarken ki yönetici şifrenizi ister.
5. Sizden yeni mbr yazımı konusunda onay ister. Türkçe win de "E" ingilizce de "Y" basılır.
6. Exit enter yapılıp çıkılır.

Grub u silmek demişsin o yüzden verdim. Anahtar kelime demek forumda o kelimeyi arat demek.
Şunu hatırlatayım yukarıdaki yöntemi uygulayabilmen için win xp kökü yerinde olması lazım.
Yani sabit diskinde tüm partisyonları uçurduysan yukarıdaki yöntem işe yaramaz.

Teşekkür ederim. Ben denemeliyim. Ardından da sorularımı sorarım. Vaktinizi boşuna çalmayayım. :)