[Çözüldü] Ubuntu'da program kurmak

Başlatan batuhane, 12 Temmuz 2008 - 15:50:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

batuhane

merhaba herkese önecelikle ubuntuda yazılım çalışmaları yapmak için bir kaç program indirdim ubuntuda bu programlar nasıl çalıştırır yani ubuntuda .exe dosyasının uzantısı nedir?

atomkarinca

Ubuntu'da .exe dosyası çalıştırmak için Wine programını kurmak gerekir. Terminal açıp

sudo apt-get install wine

yazarsan bu programı kurabilirsin. Fakat her program düzgün çalışmaz Wine'la. Elindeki programların diğer insanlarda nasıl çalıştığını ya da nasıl çalıştırabildiklerini görmek için Wine Application Database sitesine girip programın ismini aratman ve sonuçlara bakman gerekir.

MeBuNtU

Alıntı yapılan: batuhane - 12 Temmuz 2008 - 15:50:23
merhaba herkese önecelikle ubuntuda yazılım çalışmaları yapmak için bir kaç program indirdim ubuntuda bu programlar nasıl çalıştırır yani ubuntuda .exe dosyasının uzantısı nedir?

İndirdiğin programların adı ne ? Windows programlarımı linux programlarımı ? .exe derlenmiş çalıştırılabilir dosya/program demek windows ile linux mantığı farklıdır biraz.

izzetguntalaz

Öncelikle şunu belirteyim bu iş o kadar kolay değil.
Normalde Linux win programlarını çalıştıramaz.
Fakat bu iş için wine adında bir emulatör programı yazılmış.
Programın amacı win ortamını simüle etmek.
Wine nin kendi sitesinden programlar için verilmiş referansları okuyun.

Toparlarsak, wine bazı win uygulamalarını çalıştırır. Ama win kadar konforlu ve sorunsuz değil.
Üstelik win uygulamalarının açık kaynak karşılıklarıda var bunlarada bir gözgezdirin derim.

erginemr

Eğer amacınız Windows programlarını çalıştırmak değil de, Ubuntu'da nasıl program yüklenir/çalıştırılır öğrenmek ise; şu ana başlık altındaki sabit başlıklar çok işinize yarayacaktır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=12.0

Ubuntu'da program yüklemek için Web'den paket indirmenize gerek yok. İşinize yarayan hemen her şey depolarda mevcut. Başlangıç için Ubuntu menüsündeki "Progam Ekle/Kaldır" aracı ile daha fazla ve detaylı paket içeren "Synaptic" aracı işinizi görecektir.

Depolarda olmayan ya da eski sürümü bulunma paketleri ise, programın kendi sitesinden ya da her konuda faydalı pek çok paket barındıran www.getdeb.net sitesinden indirebilirsiniz.

Eminim Ubuntu'nun paket yönetim sistemine bir kez alıştığınızda Windows'unkini çok ilkel bulacaksınız.

MeBuNtU

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 12 Temmuz 2008 - 17:34:46

Öncelikle şunu belirteyim bu iş o kadar kolay değil.
Normalde Linux win programlarını çalıştıramaz.
Fakat bu iş için wine adında bir emulatör programı yazılmış.
Programın amacı win ortamını simüle etmek.
Wine nin kendi sitesinden programlar için verilmiş referansları okuyun.

Toparlarsak, wine bazı win uygulamalarını çalıştırır. Ama win kadar konforlu ve sorunsuz değil.
Üstelik win uygulamalarının açık kaynak karşılıklarıda var bunlarada bir gözgezdirin derim.
Wine bir emulatör değil library(kütüphane)topluluğudur.WineİsNotEmulator

ufuk_k

Gerekli bilgiler verilmiş ve forumda yeterince ilgili başlık var. Kapıyorum.