[Çözüldü] disk bölümleme problemi

Başlatan sercangdr, 05 Kasım 2010 - 10:35:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sercangdr

Arkadaşlar 160 gb harddiskim var.ubuntu için 20 gb , windows için 40 gb , takas alanı için 3gb yer ayırıp geri kalan 97 gb lık bölümü hem ubuntudan hemde windowstan görebileceğim şekilde harddiskimi nasıl bölümleyebilirim.kök dizini olayını beceremiyorum.sistemimde şuan hiç* bir şey yüklü değil.forumda arama yaptım ama bulamadım. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

if

Gparted başlığı yardımcı olacaktır.

krwlng

Öncelikle windows kurulumuna başlayın, kurulum işleminde disk bölümleme kısmına geldiğinizde mesajınızda belirtmiş olduğunuz şekilde bölümleri ayırın, takas alanı için ayrıca alan bölmenize gerek yok ubuntu kurulumu sırasında ayarlanır, sonra 40 gb olarak seçtiğiniz bölüme windowsu kurun. Sonra ubuntu kurulumuna geçin, ubuntu disk bölümleme uygulaması çıkınca ayırdığınız 60 gb bölümü seçip ubuntuyu bu bölüme kurun. Geri kalan kısmı hem ubuntu hem de windowsta kullanmak için, ister windows'ta isterseniz ubuntu'da, bu bölümü ntfs olarak biçimlendirin, çünkü ntfs olursa ubuntu ve windows diski görür fakat ext olursa yalnızca ubuntu görür diski. Bu şekilde istediğiniz gibi bir yapılandırmaya sahip olabilirsiniz.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

sercangdr

Alıntı yapılan: krwlng - 05 Kasım 2010 - 11:12:38
Öncelikle windows kurulumuna başlayın, kurulum işleminde disk bölümleme kısmına geldiğinizde mesajınızda belirtmiş olduğunuz şekilde bölümleri ayırın, takas alanı için ayrıca alan bölmenize gerek yok ubuntu kurulumu sırasında ayarlanır, sonra 40 gb olarak seçtiğiniz bölüme windowsu kurun. Sonra ubuntu kurulumuna geçin, ubuntu disk bölümleme uygulaması çıkınca ayırdığınız 60 gb bölümü seçip ubuntuyu bu bölüme kurun. Geri kalan kısmı hem ubuntu hem de windowsta kullanmak için, ister windows'ta isterseniz ubuntu'da, bu bölümü ntfs olarak biçimlendirin, çünkü ntfs olursa ubuntu ve windows diski görür fakat ext olursa yalnızca ubuntu görür diski. Bu şekilde istediğiniz gibi bir yapılandırmaya sahip olabilirsiniz.

şuan makine boş hiçbir işletim sistemi yok ve makinem netbook olduğu için şimdilik ilk ubuntu kuracağım.haftaya usb cd alıcam anca ozaman windows yükleyebilirim.ubuntu kurulumuna başladağım zaman disk bölümleme kısmında ntfs  diye bir seçenek yok.kısacası ben ubuntu kurulumu sırasında yapılan disk bölümleme işleminde yardımlarınızı bekliyorum

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

sercangdr

ubuntu kullanacağım alanı ext4 olarak / şeklinde , ortak depo kullanacağım alanı fat32 olarak /media/D şeklinde ve daha sonra windowsu kuracağım bölümü fat32 olarak /media/E diye bağlasam olurmu acaba???

if

Olur; yalnız FAT32 değil de NTFS yapsanız daha iyi olur.Dosya sistemlerinin karşılaştırılması

sercangdr

Alıntı yapılan: if - 05 Kasım 2010 - 13:10:02
Olur; yalnız FAT32 değil de NTFS yapsanız daha iyi olur.Dosya sistemlerinin karşılaştırılması

bende NTFS yapmak istiyorum ama ubuntu kurulumunu yaparken bölümleme seçeneklerinde dosya sistemi NTFS diye bir seçenek göremiyorum

if

Ubuntu canlı cd üzerinden Gparted uygulaması ile bölümleri biçimlendirebilirsiniz, sonra kuruluma geçebilirsiniz.

sercangdr

Alıntı yapılan: if - 05 Kasım 2010 - 13:58:54
Ubuntu canlı cd üzerinden Gparted uygulaması ile bölümleri biçimlendirebilirsiniz, sonra kuruluma geçebilirsiniz.

tavsiyeniz için teşekkür ederim yalnız son bir sorum olacaktı netbookumu yeni aldım bilgilerinde 160 gb hdd yazıyor ubuntu kurulumu sırasındada 160 gb olarak görüyor ancak mmakineyi ilk aldığımda xp ile geldi ve hdd 148 gb olarak görünüyordu ve şimdi sizinde önerdiğiniz işlemde yine 148 gb olarak görüyorum hdd yi.acaba bunun sebebi nedir?

krwlng

Sabit disklerde donanım bölüm boyutu ile yazılım bölüm boyutu birbirinden farklıdır. Yani sabit disk üreticisi için o sabit disk fiziksel olarak 160 gb tır, fakat yüklediğiniz işletim sistemi alan hesaplama birimi olarak ne tür bir hesaplama şekli kullanıyorsa, sabit diskiniz o kadar görünür. Bu da genellikle diskin boyutuna göre artar veya azalır.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

bytan

Başlığa sebep olan sorun çözüldü mü?
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

sercangdr

evet çözüldü ilginiz için teşekkür ederim