Bira Gibi "Özgür" :)

Başlatan marjinal1st, 25 Ekim 2010 - 20:41:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cagliari

Daha önce dediğim gibi esasta özgür olan geliştiriciler değildir, yazılım kodlarının kendisi özgürdür... özgür yazılım, özgür insan değil. Kodların sahibi olmayınca yazılım geliştiricileri de bazı serbestlerikler kazanıyor elbette, istediğimiz gibi kullanabiliyoruz dağıtaiblyoruz değiştirebiliyoruz vs vs.. Fakat kimsenin olmayan bir şeyi nasıl bu bizim diyebiliriz ki. Havadaki oksijene, deredeki suya bunlar bana ait diyebilir miyiz? Bunu söyleyenlere hangi gözle bakarız? Ben sanki akli dengesi birz bozuk bu arkadaşın diyeceğim gibi geliyor. Her şeyi bencilce düşünmeye gerek yok. Bir şey herkese ait olunca kişiye sunduğu özgürlükler de bu kadar oluyor, yani GPL'de tanımlandığı kadar.

Genel Kamu Lisansı'nın yansıttığı anlayışa göre yazılım kodları da aynen bilgi gibi düşünülür, kodlar da birer bilgidir. Bir bilginin sahibi olabilir mi? Günümüz anlayışı tüm insanlık tarihine hakim olsaydı şu an hangi durumda olabilirdik acaba. Tekerleği bulan insan bu icadı kendine ait olarak görseydi, her kullanılacağı yerden bir kazanç payını kendine hak görseydi.. Newton, calculus'u yayınlamayıp tüm uygulamalarını kendine hak görseydi. Hatta kendisinden sonra bağımsız olarak keşfedecek başka matemaitkçileri de fikrimi çaldı falan diye dava etseydi.  Günümüzde teknoloji ve mühendislik seviyesi ne durumda olurdu? Söylediklerim ne kadar tuhaf değil mi, oysa ki tam böyle bir dünyada yaşıyoruz, tam  şu anda. Ama gene de insanlara tuhaf gelen, fanatikçe sayılan bu yaşantı değil de GPL oluyor. İnsanlık tarihinin en büyük hatalarından biri sanırım bu şirket denen kurumların meşrulaştırılması olmuştur.

İnsanlar son birkaç yüyzıl öncesine kadar tüm buluşlarında, isim vermeseler de bu lisansı kullanmışlardır. GPL, istisnasız tüm yazılımların doğal lisansıdır. Tüm diğer lisanslar ise işte ortaya çıkan bu farklı çıkarlar, amaçlar, isteklere göre, uydurulmuş lisanslardır. LGPL de öyle, GNU'nun insaflı tarafını yansıtıyor :). Ben tabii, böyle konuşuyorum ama, hiçbirine de bir tepkimiz yok. Durumu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.

guestwho

    @Yiğit Ateş teşekkür ederim, gördüğün hataları düzeltebilirsin. :) @Rick isteyen Wiki 'ye ekleyebilir tabii Wiki 'ye faydası olacaksa.

Alıntı yapılan: cagliari - 28 Ekim 2010 - 14:50:45
İnsanlık tarihinin en büyük hatalarından biri sanırım bu şirket denen kurumların meşrulaştırılması olmuştur.

    "Enteresan bir tespit olmuş. "Şirketleşme" tarihte ilk kez İngiliz imparatorluğunun sömürgecilik faaliyetlerine başladığı dönemde ortaya çıkmıştır. Hatta yine sömürgecilik teklifini vaktinde İngiliz imparatoruna sunanlar da şirket yapılanmalarıdır. Zaten sömürgeciliği yürütenler de taşeron şirketler olmuştur. Şu lisans olayı o kadar komik bir hal aldı ki artık her şirket kendi kafasına göre lisans / patent türetebiliyor. Bu durumu http://patentabsurdity.com/resources.html adresinden alıntı yaparak anlatmaya çalışacağım...

Alıntı YapWe are all members of the software industry, because we all use software every day. More than 200,000 software patents have been issued by the US Patent Office and they have a backlog of 1 million applications uninspected, many of them software patents.

""If you're selling online, at the most recent count there are 4,319 patents you could be violating,"" said David E. Martin, chief executive of M-Cam Inc., an Arlington, Va.-based risk-management firm specializing in patents. ""If you also planned to advertise, receive payments for or plan shipments of your goods, you would need to be concerned [with] about approximately 11,000."" — LA Times, 8 Feb 2003.

    Alıntının Türkçesi :

    Hepimiz yazılım endüstrisinin mensuplarıyız, zira hergün yazılım kullanıyoruz. Birleşik Devletler Patent Ofisi tarafından 200.000 'den fazla yazılım patenti yayınlandı ve çoğunluğu yazılım patentinden oluşan, henüz teftiş edilmemiş 1 milyon başvuru kayıt altında tutulmakta.

    "Şayet çevrimiçi satış yapıyorsanız, en son sayıma göre 4,319 patenti ihlal ediyor olabilirsiniz" -- Risk yönetimi alanında uzmanlaşmış Virginia menşeeli "M-Cam Inc." firması CEO' su David E. Martin'in açıklaması...

    "Ayrıca ürünlerinizin reklamı, tahsilatı ya da deniz aşırı nakliyatı konularında plan yaptıysanız , yaklaşık olarak 11.000 patent ihlali konusunda endişe etmek durumundasınız." -- Los Angeles Times, 8 Şubat 2003.
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!