Linux bunun için ne yapabilir?

Başlatan bazoka, 07 Eylül 2010 - 02:20:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bazoka

uzun zamandır (profesyonel olmasam da ) linux kullanıcısıyım ve  hemen hemen denemediğim sürüm kalmadı (  tabi ki sürekli yenisi eklensede temel dağıtımları denedim).
linux ve windows'u karşılaştırmak niyetinde değilim elbetteki. lakin uzun zamanda farkettiğim bir şey var ve bunu sizinle paylaşmak istiyorum:

daha önce yıllarca masa üstü sistem kullanmış olsam da şu an da bir notebook da devam ediyorum. linuxla tanıştığımdan bu yana ya windows ve linuxu yanyana, ya da sadece linuxu kurdum. masa üstü bilgisayarlarda çalışırken sıkıntı duymasam da şimdi notebookda windows ve linux arasında donanım kullanımına dair bir fark sezdim?!
windows vistayı açı  p saatlerce çalışsam da cpu denetimim orta ayarlardayken (gerektiğinde arttır..) işlemci ısınmasından çok ram ısınıyor. fakat sürekli cpu fan sesi duymamam gayet iyi bir durum. lakin ubuntu açtığımda cpu denetimim orta ayarlardayken (gerektiğinde arttır..) işlemci fan sesi durmak bilmiyor.sadece bilgisayarda işlem yapmayı bıraktıktan baya bir süre sonraa (haliyle..) işlemci rahatlıyor. merak edip baktığımda (işlemci fanı deli gibi çalışırken ve ubuntudayken bilgisayarı kapattığımda ) bu sefer windows sürecinden farklı olarak cpu nun olduğu bölge çok sıcak ama ram bölümü normal görünüyordu ( elle kontrol ettiğimde ). linux bunu cpu normal çalışmasına ve program kullanırken ağırlıklı olarak cpu ya yüklenme olayından ziyade işlemi ram e de dağıta bilir mi acaba?

heartsmagic

Son söylediğin cümle çok makul değil, zira bellek ve işlemci ayrı donanımlardır ve vazifeleri farklıdır. Birinin yapacağı işi diğerine yükleyemezsin.
Fan sorunun için farklı nedenler olabilir. İşlemci ayarlaması yapabiliyor mu Ubuntu? Grafik kartın nedir? Sürücüleri kurulu mudur?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

bazoka

grafik kartım nvidia 8400 gs ve sürücüler kurulu, ubuntu işlemci ayarı yapabiliyor.

heartsmagic

Bu durumda ne yazık ki fan meselesi üzerine gitmeliyiz. Dizüstünün marka ve modeli nedir? Bazen BIOS güncellemeleri ile üstesinden gelebiliyoruz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

bazoka

hp pavillion 6580 et markası, bios güncellemeleri yapılmış ve fan temizlenmiş durumda.

heartsmagic

Bu modele ait bir fan sorunu geçmemiş kimse, ya tembellikten ya da sana özel bir durum var. Açıkçası BIOS da güncelse, fanlar da temizse geriye ne kalıyor bilemiyorum. İki şey geliyor aklıma.

1. Yeni sürüm bir çekirdek denemek.
2. Hata kaydı girmek.

Hata kaydına örnek:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/156344

Farklı bir model için bu. Ayrıca orada modülleri kullanarak bir çözüme gidilmiş ancak şu anda bu işin kendiliğinden yapılıyor olması lazım. Aksi takdirde işlemci ayarlaması falan da yapılmazdı.

lsmod içeriğini buraya bir geçer misin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sem

Alıntı Yaplinux bunu cpu normal çalışmasına ve program kullanırken ağırlıklı olarak cpu ya yüklenme olayından ziyade işlemi ram e de dağıta bilir mi acaba?

Bu söylediğiniz buradan halledilecek bir şey değil, doğrudan geliştiricilerin yapabileceği bir şey. Program geliştirme aşamasında bazı noktalarda hız mı, boyut mu kararı verilmeli. Boyut ram'inizi, hız ise işlemcinizi etkiliyecektir. Yani ayar olarak; bu programlar işlemci değil ram kullansın gibisinden ayar yoktur... Gerçi başlığınızda belirtmişsiniz siz de, bu sorunun çözümü Linux ve dağıtımı geliştirenlerde...

Hız, boyut seçimini programcılık ile ilgisi olan arkadaşlar için şu şekilde söyleyeyim, bir C programı yazarken bir işlem fonksiyon ile halledilirse kodun boyutu küçük olur, fakat işlem daha yavaş halledilir. Ama aynı işlem makro ile yapılırsa daha çabuk işlemi halleder, işlemciyi daha az süre meşgul eder. Fakat kod büyüdüğü için  belleği daha fazla işgal edecektir...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

XRumer

Bugün bir yerde (sanırım bu forumda) Ubuntu 11.04 ile birlikte çeşitli donanımların ısınması sorununa ve ekran kartı performansı meselelerine eğilineceği yazıyordu. Belki 11.04 ile bu sorunu yaşamazsınuz.

krwlng

heartsmagic'e katılıyorum, ram ve işlemci tamamen farklı donanım parçalarıdır birinin yaptığı işi diğerine yaptıramazsınız, öyle olsa yüksek işlemcili bilgisayarlarda ram'e gerek kalmazdı herşey işlemci ile yapılırdı. Ram sadece ekran kartı ramdac'lerine benzediği için paylaşımlı ekran kartlarında destekleyici bellek olarak kullanılabiliyor, onun da ne kadar performanslı olduğu ortada. XRummer'ın belirttiği gibi ısınma sorunu ile ilgili çalışmalar mevcutsa 11.4 te bunun sonuçlarını görebiliriz belki.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!