Kulaklık Sorunu !!

Başlatan merhum, 20 Mart 2008 - 11:32:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

merhum

Herkeze Merhabalar ...

İlk önce Linux'te yeni olduğumu belirteyim arkadaşlar. Ubuntu'da ilk Linux'um. İnternetten araştırmalar içersindeyim devamlı birşeyler okuyorum tabi okuduklarımdan pek fazla bir şey anlamıyorum. Yine de başarılı bir şekilde ubuntuyu kurdum sayılır ekran kartı compiz herşey mükemmel adeta ses ile de bir problem yaşamıyorum rahat rahat Mp3 dinleyebiliyorum. Şuan için üstünden kalkamadığım bir webcam sorunum var zannederken bugün fark ettim kulaklık girişlerim çalışmıyor. Kulaklık girişlerin hiç bir işlevselliği yok kulaklık taktığımda sesin otomatik kesilmesi lazımken ses aynen devam ediyor. Normalde Pcde vista yüklü ve orda her şey gayet normal hiç bir sorun yok.

ubuntu ses denetimlerimi açtığım zaman sadece iki tane panel var biri ANA diğeri ise PCM  ayrıyetten alsamixer de de aynı olay

Card: HDA Intel                                                                   
Chip: SigmaTel STAC9872AK

lsmod | grep snd  Çıktısı

snd_hda_intel         263712  2
snd_pcm_oss            44672  0
snd_mixer_oss          17664  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                80388  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy           4740  0
snd_seq_oss            33152  0
snd_seq_midi            9600  0
snd_rawmidi            25728  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event      8448  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                53232  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              24324  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device          9228  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    54660  13 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               8800  1 snd
snd_page_alloc         11400  2 snd_hda_intel,snd_pcm

yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

heartsmagic

Hep bu Intel kartlarının sorunları, sanırım sorunsuz bir intel karta sahip olduğum için sevinmem lazım.

Sana sanırım 2 tavsiye verebilirim.

1. backports modüllerini yükle ve dene
2. Eğer işe yaramazsa Alsa'yı elle derle. Ne yazık ki bunu tavsiye etmiyordum ancak backports modülleri ile bazı sorunların çözülmediğini gördüm, bu nedenle denenebilecek geriye bir bu kalıyor.

https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

merhum

heartsmagic teşekkür ederim .. İlgilendiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için .. verdiğiniz ikinci yolla ve linki takip ederek sorunumu çözdüm fakat şuanda da her ikisi birden çalışıyor yani kulaklık takılı ikende laptoptan ses gelmeye devam ediyor.. bu konuda bilginiz varmı acaba

heartsmagic

Maalesef bilgim yok ancak bu da sorunlu olaylardan biri, yine alsa yapılandırması ile alakalı olabilir diye düşünmekteyim.

Pasaboku

kulaklık takılı olduğu halde hoparlörden ses gelmesi bir bug bunu bir ubuntu listesinde okumuştum ama şimdi nerde hatırlamıyorum. benim notebook'umda da aynı sorun var hardy heron'da bu sorunun çözülmesini dilemekten başka da pek çaresi yok :(

structi

linkteki sitede alsadriverın içine girip  sudo make yazdığımda
make[1]: Entering directory `/home/structi/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore'
gcc -D__KERNEL__ -DMODULE=1 -I/home/structi/alsa-driver-1.0.9rc4a/include  -I/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include -I/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm-i386/mach-default -O2 -mpreferred-stack-boundary=2 -march=i586 -D__SMP__ -DCONFIG_SMP -DLINUX -Wall -Wstrict-prototypes -fomit-frame-pointer -Wno-trigraphs -O2 -fno-strict-aliasing -fno-common -pipe -DALSA_BUILD -nostdinc -iwithprefix include -DMODVERSIONS -include /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/modversions.h  -DKBUILD_BASENAME=hpetimer   -c -o hpetimer.o hpetimer.c
cc1: error: /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/modversions.h: No such file or directory
In file included from hpetimer.c:22:
/home/structi/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/sound/driver.h:29:26: error: linux/config.h: No such file or directory
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h:22,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/thread_info.h:16,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/thread_info.h:21,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/preempt.h:9,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/spinlock.h:49,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/module.h:9,
                 from /home/structi/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/adriver.h:45,
                 from /home/structi/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/sound/driver.h:42,
                 from hpetimer.c:22:
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/cpumask.h:88: error: 'CONFIG_NR_CPUS' undeclared here (not in a function)
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/thread_info.h:16,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/thread_info.h:21,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/preempt.h:9,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/spinlock.h:49,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/module.h:9,
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h:83: error: 'CONFIG_X86_L1_CACHE_SHIFT' undeclared here (not in a function)
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h:83: error: requested alignment is not a constant
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h: In function 'cpuid_count':
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h:618: warning: pointer targets in passing argument 1 of 'native_cpuid' differ in signedness
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h:618: warning: pointer targets in passing argument 2 of 'native_cpuid' differ in signedness
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h:618: warning: pointer targets in passing argument 3 of 'native_cpuid' differ in signedness
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/processor.h:618: warning: pointer targets in passing argument 4 of 'native_cpuid' differ in signedness
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/gfp.h:4,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/slab.h:14,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/percpu.h:5,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/desc.h:11,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/elf.h:50,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/elf.h:7,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/module.h:15,
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/mmzone.h: At top level:
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/mmzone.h:43: error: requested alignment is not a constant
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/mmzone.h:93: error: requested alignment is not a constant
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/mmzone.h:305: error: requested alignment is not a constant
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/module.h:21,
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/module.h:64:2: error: #error unknown processor family
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/sched.h:51,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/irq.h:13,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/irq.h:23,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/hardirq.h:5,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/hardirq.h:7,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/interrupt.h:11,
                 from hpetimer.c:26:
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/jiffies.h:33:3: error: #error You lose.
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/jiffies.h:225:31: error: division by zero in #if
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/jiffies.h:225:31: error: division by zero in #if
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/pid.h:4,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/sched.h:72,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/irq.h:13,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/irq.h:23,
                 from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/hardirq.h:5,
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/rcupdate.h:71: error: requested alignment is not a constant
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/rcupdate.h:74: error: requested alignment is not a constant
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/hardirq.h:5,
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/irq.h:176: error: requested alignment is not a constant
In file included from /usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/linux/hardirq.h:7,
/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic/include/asm/hardirq.h:12: error: requested alignment is not a constant
make[1]: *** [hpetimer.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/structi/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore'
make: *** [compile] Error 1

hatası alıyorum bunun sebebi sizce nedir?

heartsmagic

Tadından yenmeyecek bir belge:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=455147

Kulaklık, mikrofon vs. sorunu olan biri dener de geri bildirim yaparsa çevirir sabitleriz.

Senin problemin derleme için gerekli paketleri kurmamandan kaynaklanmakta. Kısacası 2. adım.

structi

bu sayfadakileri uygularken alsa driver yüklemesinde hata oluştu sudo make mrproper dediğimde
rm -f .depend *.o snd.map*
rm -f /*.ver
rm -f modules/*.o modules/*.ko
make[1]: Entering directory `/home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/acore'
Makefile:6: /home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/Makefile.conf: No such file or directory
Makefile:16: /home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/alsa-kernel/core/Makefile: No such file or directory
Makefile:28: /home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/Rules.make: No such file or directory
make[1]: *** No rule to make target `/home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/Rules.make'.  Stop.
make[1]: Leaving directory `/home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/acore'
make: *** [mrproper] Error 1

./configure --with-oss=yes --with-cards=hda-intel  dediğimde
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ISO C89... none needed
checking for ranlib... ranlib
configure: error: cannot find install-sh or install.sh in "." "./.." "./../.."

hatalarını alıyorum bunu nasıl çözebilirim

heartsmagic

2. adımı eksiksiz yaptın mı?

structi

evet oraya kadar herşey eksiksiz tamamlandı

heartsmagic

O zaman şunu dene. Eğer automake kurulu değilse kur, tekrar configure yürüt. Eğer automake zaten kuruluysa automake1.9 paketini kur, tekrar dene.

structi

Yüklü değilmiş. Direkt 1.9 kurdum ve tekrar denedim adımları. İlk olarak make clean'da hata veriyor.
rm -f .depend *.o snd.map*
rm -f /*.ver
rm -f modules/*.o modules/*.ko
make[1]: Entering directory `/home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/acore'
Makefile:6: /home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/Makefile.conf: No such file or directory
Makefile:16: /home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/alsa-kernel/core/Makefile: No such file or directory
Makefile:28: /home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/Rules.make: No such file or directory
make[1]: *** No rule to make target `/home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/Rules.make'.  Stop.
make[1]: Leaving directory `/home/structi/alsa/alsa-driver-1.0.15rc3/acore'
make: *** [clean] Error 1

heartsmagic

make clean'e gerek yok. Sen o açtığın paketi sil, sıkıştırılmış olandan tekrar açıp, yeniden dene.

structi

Bu sefer oldu. Hepsini kurdum ama şimdi de ses kartı çöktü. Çift tıkladığımdaNo wolume control GStreamer plugins and/or devices foundhatası veriyor. Bu ne ya! Sorun üzerine sorun...  Yeni geçtim linux'a ama gitmek tez olacak sanırım. :(

heartsmagic

Öncelikle kartın çok sorunlu bir kart. Ne yazık ki uğraşmaktan başka çaren yok. Tabi ki bırakma kararı sana ait, sayıyla karşılarız.
O başlıktaki her şeyi tamamen yaptın mı? Mesela bunları yapmadan önce diğer alsa paketini kaldırman söyleniyordu sanırım. Bütün o adımları yaptın mı?

structi

hayır diğer alsa paketlerini falan kaldırmadım hiç? hepsini kaldırıp tekrar denesem olur mu acaba?

heartsmagic

Sen o adımları sırayla yap bakalım. En baştan başla, umarım sistem çok melez olmamıştır ancak sakin sakin yaptıktan sonra sanırım olacaktır.

structi

Çok şükür yeni ubuntuda kulaklığa tamamen çare bulnmuş ama bu seferde bilgisayarın mikrofonu çalışmıyo nasıl hallebilirim?

ufuk_k

alsamixer kısmından microfonun sesini açtın mı? "m" harfi sesi açar ve kapatır. Yukarı-aşağı tuşlarıyla sesi ayarlarsın.

structi

valla yaptım ama olmadı bende anlamadım başka bişeyden olabilir mi?

sdk

merhaba ben de linux kullanımında yeni sayılırım. bundan birkaç zaman öncesinde yine ubuntu kullanma girişimim olmuş fakat bir java sorunu yüzünden vazgeçmek zorunda kalmıştım. şimdi şahsi bilgisayarıma tekrar ubuntu kurdum ve bu kez sorunlardan kaçmaktansa çözmeye kararlıyım. :) bende şuan kulaklıkla ilgili sorun yaşıyorum ve nasıl çözebilecegimi anlayamadım tam olarak bana yardım edebilecek biri varsa inanın çok sevinirim. ben de kulaklığı takmama rağmen kulaklıktan ses gelmiyor hoparlörlerden ses gelmeye devam ediyor. sorunu nasıl çözdüğünüzü verdiğiniz linkte tam anlamadım şuan saat geç olması nedeniyle çıkmak zorundayım şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

heartsmagic

Ses simgesine çift tıklayarak tüm kanalları kontrol etmekle işe başlayabilirsin. Eğer bundan eminsen forumda bu başlığın haricinde başka bir yerde bu konunun daha konuşulduğunu hatırlıyorum. Hatta birden fazla defa konuşuldu. Fakat yorgun hafızam çözülüp çözülmediğini hatırlayabilmem konusunda bana pek yardımsever davranmıyor.

sdk

Karamsarlığa düşmek istemiyorum fakat ben dün gece 2ye kadar ses simgesinden özelliklerine girerek tek tek bütün alternatifleri denedim bütün kombinasyonları denedim. Fakat sonuç hüsran senin verdiğin linkte de nasıl bir çözüm getirildiğini anlayamadım bu sorunu çözebilen biri yok mu hiç :( yada daha önce böyle bir sorun yaşayan olmadı mı? bu benim için çok önemli arkadaşlar akşamları tek yaptığım şey bilgisayarımda lost , prision break gibi dizileri izliyorum lütfen bi yol gözterin çok mutlu olurum

heartsmagic

Benim verdiğim linkten yola çıkarak Alsa'yı elle derlemen gerekiyor. Fakat o başlık Hardy zamanından kalma, kısacası şu an durumu nedir bilemiyorum.

Fakat sen hiç bize donanım bilgisini vermemişsin. Vakit bulup da araştıracak olanlar hiçbir şey yapamazlar. Eğer kendi imkanın varsa ses kartınla ilgili bir araştırma yapabilirsin. Daha sonra vakti olanlar da sana yardımcı olmaya çalışacaklardır.

sdk

şuan işyerindeyim akşam bir araştırma yapıcam tekrar yardımlarınıza ihtiyaç duyabilirim. bu arada aklıma geldi daha önce vista kullanıyordum format attığımda ses kartını otomatik tanımıştı ben de driver kurmamıştım otomatik tanıdığı için taaaa ki kulaklığım çalışmayana kadar. yani aynı sorunu daha önce vistada da yaşadım ses kartı driverını kurdum sorun ortadan kalktı. bir tek şey isticem sizden ses kartının donanım bilgisini nasıl görebilirim chipseti nedir markası modeli bunu nasıl görebilirim?