xp kurulu olan bilgisayara kubuntu nasıl kurulur

Başlatan centipede, 02 Temmuz 2008 - 02:05:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

centipede

arkadaşlar merhaba,
ilk kez linux ile tanışıyorum.
kubuntu isteme sitesine üye oldum sanırım isveç * ya da isviçre (yanılıyorda olabilirim) bana bir tane kubuntu cd si gönderdiler.
kubuntu 8.04
ancak ben bu konuda yeni tanıştığımdan çok yetersizim.
* birçok linux'a ait kelime ve terimler bana çok yabancı.
bilgisayarım 80gb lık hard diske sahip
25 gb lık kısmında xp diğer alanında ise yedeklerim var ve benim için gerçekten önemliler.
http://www.ubuntu-tr.net/index.php?topic=1633.0
yukardaki siteye ait adreste kurulum aşamaları resmedilmiş ancak bana şimdilik yetersiz geldi.
xp nin kurulu olan bölümünede (xp'nin 25 gb lık bölümünden kullanarak ve xp yide bozmadan) kurabileceğimi okumuştum.
bu konuda bana yardımınız nasıl olabilir. resimler wiki denilen bir yere eklendiğinden bahsedilmiş ancak oraya nasıl ulaşabilirim. * ya da oradaki güncellenmiş olan bölüm benim derdimede derman olabilecekmi...
sıkılmadan detaylı anlatabilecek, dahada güzeli sorduğum soruya cevaben resimli anlatılan yerin site adresini gönderecek arkadaşıma şimdiden teşekkür ederim.
saygı ve sevgilerimle

ufuk_k

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Kurulum
Burada kurulum, öncesi ve sonrası ile ilgili * her şey var.
Eğer 80-25=55 GBlık kısmı bozmadan yer ayırmayı düşünüyorsan bunu yapabilirsin. Oradaki verilerin silinmeden yeni bir bölüm yaratabilirsin. Çünkü 25 GB windoz alanından bir 10 GB alman gerekecek Ubuntu için, en az bu da. Hangi bölümü istersen o bölümü küçültüp ortaya çıkan boş alandan yeni bir ext3 bölümü yaratabilirsin. Verilerin silinmez. Dikkatlice yaparsan kurulum epey kolaydır.

XemreG

Sana Patition Magic öneririm ben hiçbir sorun yasamamıstım bizamanlar malum işletim sistemi varken. Aşağıdada resimli anlatım yapmıs olan bir siteyi veriyoum gayet basit bir işlem ama genede sorunlar çıkabilir bende hiç çıkmamıs olması çıkmayacağı anlamına gemez. Programla istediğin herşeyi rahat bir şekilde yaparsın fakat yedek almanı şiddetle öneriyorum bişey olmasada elinde yedek olmusolur.

http://stallion.blogcu.com/1956568/

İstersen windows bolumunden parça ayıra bilir istersen yedek olarak kullandığın bölümden parça alarak kullanabilirsin kolay gelsin..

Cann

Xp'de iken gelen CD'yi CD yada DVD-Rom'unza takınınz.Açılan pencerede Ubuntu inside Windows seçeneğini seçiniz.Oradan gereken ayarları yapabilirsiniz.Burda kurulum dosyaları sabit diskinize atılır.Yeniden başlattığınız da ise kurulum bu dosya ile gerçekleşir.

Size önemli not;

1.Ubuntu inside Windows kurulumunda Siz Ubuntu için ne kadar yer ayrılmasını seçiyorsunuz.Kurulumun kendisi seçmiş olduğunuz sürücüden, seçmiş olduğunuz kadar alanı ubuntu için ayırıyor.
Örneğin C'ye kurmak istiyorsunuz ve Ubuntu bunun için C sürücüsünde otomatik olarak kendine yer açıyor.
2.Ubuntu'yu kurduktan sonra kaldırmak isterseniz XP'nizde büyük ihtimalle sorun yaşayacaksınız.
3.Sisteminizin yedeğini alınız Norton Ghost vb programlarla,Ubuntuda problem çıktığında yada kaldırmak istediğinizde sistem Ubuntusuz ve sorunsuz olarak eski haline geliyor.Örneğin ben üç gün içinde 3 defa Ubuntu yükledim.Ghost'suz bu saatler alırdı.

heartsmagic

Partition Magic ve bilhassa lisanssız olarak kullanılan PM bölümleme sorunlarına yol açabiliyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erginemr

Ben de disk bölümleyicisi/birleştiricisi olarak, açık kaynak kodlu bir alternatif olan GParted Live CD'yi öneriyorum. Ben asla yarı yolda bırakmadı.

munirekinci

Gparted varken Partition Magic bence çok lüzumsuz.