Bir Kez Daha OpenOffice.org'un Geleceği Tartışılıyor

Başlatan sudusleri, 25 Ağustos 2010 - 20:33:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sudusleri

2010 yılının başlarında Hollanda merkezli danışmanlık firması Software Improvement Group hükümet kurumlarına Oracle'ın nasıl bir tutum izleyeceği belli olana dek OpenOffice yazılımını konuşlandırmamaları uyarısında bulunmuştu. Oracle o dönemde Sun'ı satın alma sürecindeydi ve Sun'ın sahip olduğu projelere yatırım yapmayı sürdürüp sürdürmeyeceği belirsiz gözüküyordu.

Bu uyarının üstünden geçen sekiz ay sonunda OpenOffice projesinin devamlılığı konusunda hala şüpheler bulunuyor. Bunun en büyük sebepleri arasında da Oracle'ın Android platformunda Java kullanması nedeniyle Google aleyhine açtığı dava ve Sun alımından sonra Oracle'ın sahip olduğu açık kaynak işletim sistemi Open Solaris'in fişinin çekilmiş olması gösteriliyor.

OpenOffice Oracle'ın sahip olduğu tek açık kaynak yazılım değil. MySQL de büyük bir ihtimalle Oracle'ın gelir merkezli düşünce yapısından zarar görecek bir başka açık kaynak yazılım. Ancak MySQL'in OpenOffice'e göre önemli bir farkı var ki o da MySQL'in daha önce pek çok kez kendi başının çaresine bakmak zorunda kalmış olması. Dolayısıyla bugün MySQL'e eşdeğer nitelikte Oracle'dan bağımsız olarak çalışan pek çok proje mevcut. Drizzle bunlardan en öne çıkanı. Diğer MySQL benzeri projeler arasında Percona ve MariaDB de sayılabilir.

Tıpkı MySQL ve OpenOffice gibi şimdi Oracle'a geçen bir diğer açık kaynak proje de Solaris işletim sisteminin bir versiyonu olan OpenSolaris olmuştu. Oracle bundan sonra gelir getirmediği için OpenSolaris projesine destek vermeyeceğini açıklasa da Nexenta önderliğinde yürütülen bağımsız Illumos projesi OpenSolaris'i yaşatmaya devam edecek gibi gözükmekte.

Ancak iş OpenOffice'e geldiğinde durum biraz daha karışık çünkü bu güne dek Sun tarafından sunulan projenin benzerleri pek gün ışığına çıkmadı. Tüm dünya çapında son derece popüler olan OpenOffice daha 2005'lerde 40 milyon kez indirilme başarasını yakalamıştı. Açık kaynaklı ve ücretsiz olarak dağıtılan ürünlerin "satış kaydı" olmadığı için kaç adet kullanıcı tarafından tercih edildiklerini saptamak çok zor. Ancak analist tahminleri tüm dünya çapında Ofis uygulamalarında OpenOffice'in %10 gibi bir paya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Şimdi ise oldukça popüler ama kendisine kazanç sağlamayan bir ürüne sahip olan Oracle'ın nasıl bir adım atacağı merakla beklenmekte. OpenOffice'in popülerliği göz önünde bulundurulursa Oracle'ın bu projeden tamamen vazgeçmesi çok mantıklı olmayacaktır. Belki OpenOffice'e verilen desteği StarOffice gibi kendilerine gelir getirecek ürünlere yönlendirebilirler.

Ancak yine de uzmanlar açık kaynaklı OpenOffice projesine şimdiye dek 450.000 geliştiricinin maddi beklenti olmaksızın katkı sağladığını ve kod derlemesinde bulunduğunu belirterek Oracle desteğini çekse bile aynı projenin belki başka bir isimle hayatını sürdüreceğini iddia ediyorlar. Kimsenin emin olamadığı nokta ise şu: Böyle bir şey gerçekleşirse yani Oracle firması OppenOffice'ten desteğini çeker, ancak projenin ölmesine razı olmayan geliştiriciler başka bir isim ile yola devam etmeye karar verirlerse Oracle tamamen açık kaynak kodlarına dayalı bu yazılım için patent ihlali davası açabilir mi?

Kaynak: http://www.turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=29172
Düşten yumak oldun... alıp gittin günahları...

stef_q

Son yazılan cümledeki paten ihlali neden olsun ? OpenOffice sadece açık kaynaklı bir program değil aynı zmanda GPL yani özgür yazılım lisansı altında değilmidir ? Özgür yazılımlar başkaları tarafından geliştirilebilir diye biliyorum. Bu sebeptendir ki; GPL yazılımların geleceği bu tür firmalara bağlıdır fakat bu firmalar en kötü durumda sadece GPL olan bir yazılımın gelişimini yavaşlatır, fakat hiçbir zaman daha kötü bir hal almasına sebep olamazlar.

marjinal1st

Bugün özgür yazılım için ne yaptın? :)

krwlng

Merak etmeyin bence oracle elini çekerse daha iyi olur. Belki canonicle bünyesine katar openoffice projesini.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

eribol

Halihazırda alternatifler var. En kötü ihtimal gönüllü geliştiriciler diğer alternatiflere ağırlık verirler.

maydin95

OpenOffice.org'un lisansı farklıydı sanırım. Lisans değiştirilebiliyordu. GPL'de hep aynı lisans ile gidecekti herhalde.
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

stef_q

Alıntı yapılan: maydin95 - 31 Ağustos 2010 - 16:32:08
OpenOffice.org'un lisansı farklıydı sanırım. Lisans değiştirilebiliyordu. GPL'de hep aynı lisans ile gidecekti herhalde.

openoffice direk olarak gnu lisansına bağlı. doğal olarak benim yukarıda belirttiğim felsefeme göre korkmaya luzum yok :)