sistem izleyici

Başlatan lener49fi, 23 Ağustos 2010 - 12:16:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lener49fi

Merhaba. Panele eklenen "Siztem izleyici" kutucukarı neleri gösteriyor? forumda "sistem izleyici" diye arama yaptım ama sonuca ulaşamadım.
Vakit ayırdığınız için teşekkürler.. ;).

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: lener49fi - 23 Ağustos 2010 - 12:16:59
kutucukarı neleri gösteriyor?

Işlemci | Bellek | Ağ | Takas alanı | Yük | Sabit Disk

Tercihler'den belirtmesi gerekir halbuki.  :-\

patalojik

Çok kapsamlı bir soru sormuşsun. Panele ekleyerek incelemeni öneririm.

opusxx

Yanlış hatırlamıyorsam sistem izeyici değil de sistem gözlemcisi olarak aratmalısınız. Ubuntu'da da sistem gözlemcisi olark geçiyor olması lazım.
Kısaca önemli olan ikisini açıklayacak olursam
cpu: programın işlemciyi ne kadar kullandığını
memory: programın ramler'i mb olarak ne kadar kullandığını gösterir.
Takas/swap: kurulum sırasında ikinci bir ram gibi kullanılması için ayırdığınız alandan programın ne kadarını kullandığını görürsünüz.
nVidia GeForce 8600 GT (512)
Lxde + Awesome wm 3.4.6
philips 109b6 (19 inc )
AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+  1024 ram,

lener49fi

Peki "sistem yük ortalaması" neyi gösteriyor?

Sherlock Holmes

metalok

Yeni konu açmamak için bu konudan devam ediyorum.

Sistem Gözlemcisinin işlemler bölümünde çalışan uygulamaların analizini nasıl yapabilirim. Yıllardır Windows kullana kullana görev yöneticisinde çalışan uygulamaları tanır olduk. Haliyle windows'ta çalışan zararlı bir programı görev yöneticisinden tespit edebiliyoruz. Lakin linux'ta ne çalışıyor herhangi bir fikrim yok. Bunun için göz atabileceğim bir kaynak var mı? Google baktım ama sonuç alamadım.

Kısaca ubuntu'da sistem gözlemcisine baktığımda çalışan zararlı bir uygulama var mı, yok mu nasıl anlayabilirim?
Keşfettim, yükledim, kullanıyorum.

Luna

Alıntı yapılan: metalok - 02 Şubat 2013 - 10:20:27

Sistem Gözlemcisinin işlemler bölümünde çalışan uygulamaların analizini nasıl yapabilirim. Yıllardır Windows kullana kullana görev yöneticisinde çalışan uygulamaları tanır olduk. Haliyle windows'ta çalışan zararlı bir programı görev yöneticisinden tespit edebiliyoruz. Lakin linux'ta ne çalışıyor herhangi bir fikrim yok. Bunun için göz atabileceğim bir kaynak var mı? Google baktım ama sonuç alamadım.

Kısaca ubuntu'da sistem gözlemcisine baktığımda çalışan zararlı bir uygulama var mı, yok mu nasıl anlayabilirim?

Size nacizane tavsiyem bunu en azından bu sıralar kafaya takmamanız. Zararlı yazılımlar çekirdek uzmanlarımız tarafında etkisiz hale getiriliyor kısa sürede.
İşlemci : İntel i5 750 2.66Ghz LGA 1156
Ekran kartı : GIGABYTE GTX 470 Super Overclock 1280 MB GDDR5 320 Bit
Ana Kart    : BIOSTAR H55 HD LGA1156 DDR3-1600
HDD : WESTERN DIGITAL Caviar Blue (WD3200AAJS) 3.5inç 320GB
RAM : G.SKILL Ripjaws 2 GB DDR3 1333Hz CL9 + 4 GB Team Elite 1333 Mhz
Kasa : Aerocool X Strike Mid Tower
PSU    : XILENCE Eco Series 550W

metalok

Alıntı yapılan: Luna - 02 Şubat 2013 - 17:25:37
Alıntı yapılan: metalok - 02 Şubat 2013 - 10:20:27

Size nacizane tavsiyem bunu en azından bu sıralar kafaya takmamanız. Zararlı yazılımlar çekirdek uzmanlarımız tarafında etkisiz hale getiriliyor kısa sürede.

Öncelikle yanıt için teşekkürler.
Ubuntu'yu yeni keşfettiğim için forumlardan görüp öğrendiğim kodları deniyorum. Farklı uygulamalar kurup kaldırıyorum. Daha önce yüklediğim bir uygulamanın kötü niyetli bir uygulama olduğunu nasıl anlayabilirim? Neticede Linux deyip antivirus kullanmıyoruz.

ekremsenturk

Bir uygulamanın kötü veya iyi niyeti olmaz. Kullanıcının niyeti kötü veya iyi olabilir. Uygulamayı kendin kurduğuna göre, ne niyetle kurduğunu kendin bilmelisin. Ne işe yaradığını bilmediğin bir uygulama kurmuş isen, beğenmediğinde kaldırırsın, olur biter.

metalok

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 02 Şubat 2013 - 22:28:41
Bir uygulamanın kötü veya iyi niyeti olmaz. Kullanıcının niyeti kötü veya iyi olabilir. Uygulamayı kendin kurduğuna göre, ne niyetle kurduğunu kendin bilmelisin. Ne işe yaradığını bilmediğin bir uygulama kurmuş isen, beğenmediğinde kaldırırsın, olur biter.

Farz ı misal, windows'a bir fotoğraf düzenleme programı yüklerken içinden virüs çıkıyor ve fark etmeden sisteme yerleşiyor. Oysa yüklediğin foto programını beğeniyor ve zararsız sanıyorsun.

monthy_python

Bu söylediğiniz şeyler linux'ta pek olmuyor. olsa bile (*) kaynak kodlar herkese açık olduğundan farkedilmesi çok kısa zaman alıyor.
kuracağınız programları güvenli yerlerden kurarsanız bu yönde bir sorununuz olmaz.

terminal'e:
komutunu girerek çalışan uygulamaları görebilirsiniz.

* bir ubuntu temasında böyle bir şey olmuştu, saatler içinde farkedildi, tema siteden kaldırıldı. ha tam da o sırada yüklediyseniz (farkedilmeden önce yani) nasıl anlarsınız, ve ne yepılması gerekli ben de bilmiyorum. bilen biri açıklarsa daha iyi olur.

ct

@metalok,

Bilindik açık kaynaklı özgür programları kurarsanız çok da sıkıntı olmayacaktır. Olabildiğince PPA eklemekten kaçınılmalı. Başka işletim sistemlerinde korsan kullanılan bütün programlar bilindik olmalarına rağmen bu riski taşımaktalar. İşletim sisteminin kendisi korsan olanlar var ki yorum bile yapamıyorum. Kötü niyetli yazılımlardan önce sistemdeki yazılımların açıkları önemli. Yazılımların olabildiğince son kararlı sürümleri kullanılmalı. Gereksiz servisler kapatılmalı. Sistem yöneticisi değilseniz bunları çok da umursamanıza gerek yok açıkçası. Çok gizli çok tehlikeli belgeleriniz varsa zaten değil internete bağlı bir bilgisayara koymak, kolayca yokedemeyeceğiniz sabit sürücüye bile yüklemezsiniz. Eğer şifreleriniz önemliyse periyodik olarak değiştirmeli ve sağlam şifreler seçmelisiniz. Bunların dışında başka işletim sistemlerindeki alışkanlıklar Linux dağıtımlarında gerekmeyebiliyor.

@monthy_python'un verdiği top'ın dışında açılıştan itibaren bütün prosesleri aşağıdaki komutla elde edebilirsiniz. Gerçi bu çıktılara ihtiyacınız var mı bilmiyorum.

ps -ef
ps -ef | less

Servisleri yönetmek/incelemek için arayüzü bulunan bum programını kullanabilirsiniz.

apt-get install bum

sudo bum

ekremsenturk

Alıntı yapılan: metalok - 03 Şubat 2013 - 00:43:38
Farz ı misal, windows'a bir fotoğraf düzenleme programı yüklerken içinden virüs çıkıyor ve fark etmeden sisteme yerleşiyor. Oysa yüklediğin foto programını beğeniyor ve zararsız sanıyorsun.

Windows'ta istenen program ile birlikte, istenmeyenlerinde kurulabiliyor olmasının nedeni, EXE uzantılı dosyaların içine çalıştırılabilir kodların dışında, başka (yabancı) dosyalarında eklenebiliyor olmasından kaynaklanıyor. Windows, bilinçsiz kullanıcılar için bir çok kolaylık sağlıyor ve bu kolaylıklardan kötü niyetli üçüncü şahıslarda gönüllerince faydalanabiliyorlar.

metalok

Verdiğiniz bilgiler yeterince aydınlatıcıydı.
Teşekkür ederim.

heartsmagic

Kötücül yazılımlar işletim sistemleri ayırt etmezler, bilinçsiz kullanıcı X sisteminde neyse Y sisteminde de odur. Bizim tarafta bir kullanıcı benim veya bir başkasın paketleyeceği uygulamayı sudo ile kursun yanında zilyon tane uygulama da kurdurtulur örneğin, sorun değil kısacası Linux olması. Herhangi bir şey olması sorun değil, zira yekiyi veren kullanıcı.

Bu şuraya da çıkıyor aynı zamanda, Linux'ta virüs vs. olmaz değil. Sadece yapısal olarak daha fazla uğraştırır, kötü düşünenleri. Fakat yapılmak istendikten sonra en nihayetinde bizlerin kullandığı birer sistem, her sistemin de bir açığı vardır.

@metalok, bu konuda arkadaşların geneline katılıyorum. Eğer sıfıra yakın sorun yaşamak istiyorum diyorsan varsayılan depolardan ayrılma. Haliyle orası da elbette %100 güvenli değil, ancak en fazla güvenli olabileceğin liman o depolardır. PPA eklerken (şu ana kadar başımıza gelmese de) bir şeyler olabileceği ihtimali aklında bulunsun. Sağdan soldan betik yürütürken bunun içinde ne vardır diye aklının bir köşesinde şüpheler bulunsun. Tabi bunları söyleyerek korku senaryoları yazmak değil amacımız, ancak olur da birileri karşılaşırsa "Hani kardeşim olmaz diyordunuz" demesinler, zira demiyoruz da.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.