Windows ve Ubuntu karşılaştırması

Başlatan djcadavre, 30 Haziran 2008 - 21:44:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

djcadavre

Bir çok kişi gibi bende Ubuntuya geçtim, ama komut satırınından fazla anlamıyorum. Bu yazıyı benim gibi acemi ve yeni kullanıcılara itafen yazıyorum.

Ubuntu; Kullanabileceğiniz en kolay Linux dağıtımıdır. Diğer Linux dağıtımları gibi 64 Bit ve Flash sorunu yaşatmaz. Diğer dağıtımlar Ubuntu kadar kullanıcı dostu değildir, örneğin Mandriva kullanması çok daha zor bir dağıtım.

Ubuntu'nun en büyük avantajı Türkçe ve güzel bir foruma sahip olmasıdır. Komut olayları kafanızı karıştırıyorsa, örneğin komut nereye girilir diyorsanız, hangi komutlar ne işe yarar diyorsanız bu sorularınızın cevabının büyük kısmı bu forumda var.

Ubuntu'nun bana göre avantajları;

- Kolay kullanım (Youtube ile video izleme, film izleme, web tabanlı oyunları oynama v.b.)
- Türkçe menü
- Bedava ve açık kaynaklı

Yalnız Ubuntu da bir türlü MP4 uzantılı filmleri Total Video Convert gibi Windows tabanlı programlar ile kolaylıkla çevirirken Ubuntu da çeviremedim. Komutlar ve programların kullanımı biraz kafa karıştırıcı.

Wine programını kurmak çokta zor değil. Windows'a ait programları Wine ile çalıştırabilirsiniz. Ama Wolf E.T. rahatlıkla oynanabilirken CAMFROG'u oynayamadım. Yine Wine 'da Total Video Convert çalışmadı.

aMSN : Özellikle webcam durumunda çok iyi bir program. MSN Live'a göre bence daha iyi.

Kısaca özetler isek;

Normal bir kullanıcı, oyun (web tabanlı ve normal oyunlar), surf, sohbet, film izlemek gibi olayları sorunsuzca gerçekleştirebilir. Bence Ubuntu tam size göre. Hiç düşünmeden indirin derim.

Yönetim Notu (Eren): Allah sabır verdi de 30 dakika da ancak bu hale getirebildim.

heartsmagic

Yazının kaynağı neresi acaba?
Bir de yanlış anlaşılmasın ama Türkçe'si biraz kötü durumda.
Ve yine yanlış anlaşılmasın ama ufak tefek hatalar mevcut. Mesela Mandrivada yok denilen şeyler gibi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

bebek

özet geçilmeye çalışılmış, hatalar yapılmış. arkadaşımız yazısını gözden geçirirse mutlu oluruz galiba. Zira windoz X linux/ubuntu karşılaştırması bu kadar basite indirgenemez. linux/ubuntu ilmeyen biri olsam, şunu sorardım "Eeee?"...

djcadavre

Alıntı değil... Kendi tesbitlerimi yazdım. Hatalar olabilir. Çünkü dediğim gibi Linuxu bilmem Ubuntuyu yeni kullanmaya başladım. Karşılaştıklarımı yazdım... Düzeltmelere ve çözümlere acığım...

ufuk_k

1. Birçok bilgi yanlış. Doğru bilgileri forumdan ya da sorarak edinip tekrar yazabilirsiniz.
2. Özel isimlerin de doğru yazılışlarına dikkat etmek gerek.
3. Her türlü yazım hatasından arındırmanız gerek.
4. Kapsamlı bir değerlendirme/karşılaştırma için herşeyden önce iyi bir planlama ve araştırma gerek. Yoksa bu bir karşılaştırma olmaz.

djcadavre

İlginçtir ki bu bölümün adı "Temel Bilgiler / Kullanıcı Tavsiyeleri" yazımım başında dediğim gibi 2-3 haftadır kullanıyorum Ubuntuyu ve gözlemlediklerimi söyledim. Akademik bir çalışma değil ki... Ayrıca demişim ki varsa hatalarım yazın düzeltelim. Zaten forumların genel hatasıda bu herkes akademik çalışma bekliyor.

Şuraya en kolay iş bu yazılanlar yalnış yazmaktır. Ama bence doğrusu "bu yazılan yalnış cünkü bu böyle su söyle" demek olsa... Bir adım ileri gidebiliriz...

heartsmagic

@djcadavre beklediğimiz şey akademik çalışma değil, kişisel görüş olsa bile yanlışlardan arındırılmış bir yazıdır. Elbette kişisel görüşünü yazmakta serbestsin. Hatta buraya Ubuntu'yu beğenmediğini ve bunun nedenlerini bile yazabilirsin ancak doğru bilgilerle. Sana cevap yazan herkes az çok neyin eksik olduğunu zaten söylemiş. Senin yazıyı tekrar gözden geçirip bizim itiraz ettiğimiz noktaları değerlendirmen lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DeFacto

cool ve Free yerine "hoş" ve "serbest" yazmanı da Ubuntu'nun Türkçe oluşunu vurgulamandan dolayı tavsiye ederim.

Eren

30 - 40 dakika arası uğraşarak yazıyı en azından okunabilir bir hale soktum.

Çağlar

Ubuntu şu an ki haliyle firmalarda kullanılabilecek kadar iyi olmasa da ev kullanıcıları için çok uygun bir işletim sistemi, bu tamamen benim düşüncem, fakat Ubuntu yüklü bilgisayarımı açmak bile beni mutlu ediyor, evde birde windoz'lu bilgisayarım var açmıyorum çünkü sürekli canımı sıkıyor. Ubuntu bir tane I <3 ubuntu:D
We got a badass over here!

DeFacto

Ubuntu aslında bende biraz da sempati uyandırıyor ondan. winzortda açıkçası sıkılıyorum. Ama oyun oynamak için de zorunlu olarak winzorta giriyorum (warcraft her ne kadar Ubuntu'da çalışsa da net üzerinden oynamak için winzort şart)

Kutadgu

Ev kullanıcısıyım ama Autocad, Warcraft, iTunes vs. derken mecbur kullanmak zorunda kalıyorum. Yinede suçlunun Linux olduğunu düşünmüyorum. Mesela Apple itunes un windows verisyonunu hazırlayabiliyorken ve ücretsiz indirmeye sunuyorken, "Unix" tabanlı olan Ubuntu için destek vermiyor.Her nekadar mach kernelini kullanıyor olsada Ubuntu ya, windowsa olduğundan çok daha benzer bir sistem...Sevmediğim şeylere mecbur kalmak sinir bozucu oluyor.

DeFacto

Maalesef aynı şeyler benim de başıma geldi.. Babam işi gereği pencad isimli bir yazılım kullanıyordu. AutoCad'in Pimapen için özelleştirilmiş versiyonu gibi birşeydi. Ama ben babamı QCad'e alıştırdım :) Arkadaşımın ablası fotoşop cs2 ile artık bizi mutant yapıyordu o derece alışmıştı ama Gimp'in tadı ayrı diyor.. Mac'in neden winzort üstüne çalışmasını da çıkar ilişkisi ile sonuçlandırıyorum ben. Sonuçta insanlar winzorta bi bedel ödüyor, epıl da bundan az da olsa verdiği ürün/hizmet kadar pay alıyordur.

MusaRami

Mp4 ve diğer formatları çevirmek için Wine altında Gom Encoder deneyebilirsiniz.
...

ceer

Windowsa belli sebeplerle muhtaç olan ama Ubuntu kullanmak isteyenler " vmware workstation " programı ile sanal makinada windows kullanabilirler. Kullanmasını bilmeyenler çok kolay ve hızlı bir şekilde öğrenebilirler.

egray

sistemimde ubuntu-pardus-windows var.İnternet hızı ubuntuda çok bariz bir şekilde üstün.Aslında pardus kullanmak istiyorum ama ubuntu her işimi daha iyi gördüğü için haftalarca açmadığım oluyor (pardus ve windowsu)

zuugoor

Tüm ubuntu,linux kullanıcılarına merhaba,
      Benim bu güzel foruma ilk mesaj yazışım  :D yaşım 36 ilk bilgisayarım vestel goldstardı sonra commodore 64,amiga,pc-100 falan derken bu günlere geldik eskiden hard diski söküp oyun çektirmeye giderdik disketlere sığmazdı oyunlar neyse o günden bu güne o bill gates denen **********ürettiği ismini söylemek istemiyorum o işletim sistemini kullanıyodum.Şu anda ubuntuya geçtim sanki öldümde cennete gittim, nereye kime teşekkür etsem diye arandım durdum  :D  bu forumu buldum sıkışınca açıyorum yardım alıyorum sayenizde işallah bende bilgilerimi kısa sürede geliştirir vaşka insanlara yardımcı olurum.

Binlerce Teşekkürler                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Saygılar,İyi Çalışmalar

zeitgeist

@zuugoor,

İşin Microsoft tarafını dile getirirken kişisel yargılarında biraz ağır ifadeler kullanmışsın. Gözüme çarpan ifadeleri tekrar düzenledim.

Vermek istediğin ana mesajın ya da anlatmak istediklerinin bu haliyle de anlaşıldığına emin olabilirsin.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

sem

Eski halini görmedim ama bu hali ile de aynen anlaşılıyor =)

Öncelikle hoş geldiniz diyeyim...

Sonralıkla tavsiyem daha güncel bir sürüm kullanmanız olacaktır. İyi günler diliyorum...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

zuugoor

Sayın zeitgeist o bill gatesin yatacak yeri yok bu dünyada ne söylesem azdır.Senelerce milyonlarca insan para ve zaman hatta akıl sağlığını o ve ekibi yüzünden kaybetti.Ubuntu sürümüm 10.04 ama orda nedense farklı çıkmış.Acemilik işte.İnanın o bill gates e o kadar kızıyorum ki yakalasam ısırcam onu

enginbahadir

Bağlantın biraz hızlıysa http://media-convert.com/ adresinden .mp4 dahil çoğu ortam biçimi üzerinde oynama yapabilirsin. Ubuntu üzerinde wine ile World of Warcraft rahatlıkla oynayabiliyorum, Warcraft III bazı ayarlar ile oynanabilir diye düşünüyorum.

Şahsım adına Ubuntu' da sorun yaşadığım tek konu, .uha uzantılı arşivlerimi açmak oldu. Wine ile kullanırken bazı hatalar verdi. Bunun dışında, bir windows ev kullanıcısı neler yapabiliyorsa en az onların yaptıklarını ben de yapabiliyorum.

Ayrıca bir not belirteyim: İnternet kafeler... Yaşadığım çevrede bulunan bir internet kafeye, ısrarlarım sonucunda Ubuntu kurduk bu sabah. İzlenimlerimi buradan belirtirim ileriki zamanlarda :)

unid

Bence Windows 7 ile Ubuntu karşılaştırması gayet büyük bir başarı olur, ama ubuntu'nun en güzel tarafı 64 bitte çok hızlı çalışması.

Ayrıca Develop olarak bütün işlemlerinizi yapabilirsiniz, linux aşığı biriyseniz daha da güzel oluyor.

Attığın tüm zarlar kaybettirdi bana..
Hani sen benim düş-eşimdin !

nikbinliknet

10.04 LTS sürümünü kullanıorum. 64bir bilgisayarda şu an uçuyor.
İşletim Sistemi:  Ubuntu 17.10
İşlemci: Intel® Core™ i3 CPU M 330 @ 2.13GHz × 4
Ekran: NVIDIA GeForce 310M/PCIe/SSE2

maximus___

linux un en güzel tarafı; "agaya beleş" olması... sadece işletim sistemi değil, sonradan kuracağınız bütün yazılımlar da beleş... daha ne olsun.

diğer bazı işletim sistemleri gibi iki senede bir yeni versiyon çıkarıp, insanları yeni versiyona geçirmeye zorlamıyor. yeni versiyonlar da paralı. elin mahkum geçmek zorundasın çünkü eski versiyonun desteğini kaldırıyor. (isim telafuz etmedim bazı arkadaşların tepesi atıyor. bence isimleri bilboardlarda yayınlanmalı ama burada gereksiz polemikler çıkıyor).

alquirel

Windows'un en önemli farklarından biri de bu konuların parasız olamayacağı fikrini en küçük hücrelere kadar işleyebilmesi.

Daha dün bir arkadaşa gösterdim Ubuntu'mu, dedim Windows'un alternatifi, orijinal ve ücretsiz, verdiği tepki şuydu:

[Ne eksik ne fazla]
"Yaa bırak kesin biyerden indirip kırmışsındır şifresini..."