[Çözüldü]Linuxe Geçiş Yardım

Başlatan hckr, 22 Ağustos 2010 - 11:23:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hckr

Merhaba,

Arkadaşlar şu windows işletim sistemlerinden bıktım artık Ubuntu'ya geçiş yapmayı düşünüyorum ancak bir kaç sorum var:

1-İlk olarak dizüstü bilgisayarıma Ubuntu kurmak istiyorum.Sürücülerde sorun olabilir mi?Sürücüleri nasıl kuracağım?Wi-Fi sürücüsünde sorun olur mu?

2-Program kurarken sanırım komut sisteminde komutlar mı yazmak gerekiyor,yoksa direk indirip Windowstaki gibi tek tıkla kurabiliyor muyum bunu bir örnekle açıklayabilir misiniz?Ubuntu deposundan program kurmaktan bahsetmiyorum ordan tek tıkla kuruluyormuş ancak mesela internetten indirdim linux için bir program onu nasıl kuracağım?Bir örnekle açıklarsanız sevinirim.

3-İlk olarak dizüstü bilgisayarıma kuracağımı söylemiştim.Ve ubuntu 64-Biti kurmak istiyorum.Ancak resmi sitede tavsiye edilmiyor.Dizüstü bilgisayarda 2GB Ram takılı ve Intel Core 2 Duo işlemci mevcut.Sizce bir sıkıntı olur mu?

4-Ubuntu son sürümün Türkçe çevirili versiyonu mevcut mu?

Cevaplar için teşekkürler

eribol

1. Kurup denemeden bilemezsiniz ama eğer linux ile uyumlu ise herhangi bir şey kurmanıza gerek yok. Gerekli yönlendirmeleri ve yüklemeleri sistem yapıyor.
2. Tek komutla birçok program kurabilirsiniz ama aynı şekilde birkaç tıklama ile de birçok paketi aynı anda kurabilirsiniz.
3.
Alıntı Yapİlk olarak laptopuma kuracağımı söylemiştim.Ve ubuntu 64-Biti kurmak istiyorum.Ancak resmi sitede tavsiye edilmiyor.
Ne diyorlar peki?
4. Evet.

Bu konu birçok başlıkta geçer ama dediğim gibi denemeden kesin sonucu bilemeyiz. Bir de hızlı cevap almak için üst üste mesaj atmasanız güzel olur. Verecek cevabı olan, esirgemez.

hckr

Alıntı yapılan: eribol - 22 Ağustos 2010 - 12:25:59
1. Kurup denemeden bilemezsiniz ama eğer linux ile uyumlu ise herhangi bir şey kurmanıza gerek yok. Gerekli yönlendirmeleri ve yüklemeleri sistem yapıyor.
2. Tek komutla birçok program kurabilirsiniz ama aynı şekilde birkaç tıklama ile de birçok paketi aynı anda kurabilirsiniz.
3.
Alıntı Yapİlk olarak laptopuma kuracağımı söylemiştim.Ve ubuntu 64-Biti kurmak istiyorum.Ancak resmi sitede tavsiye edilmiyor.
Ne diyorlar peki?
4. Evet.

Bu konu birçok başlıkta geçer ama dediğim gibi denemeden kesin sonucu bilemeyiz. Bir de hızlı cevap almak için üst üste mesaj atmasanız güzel olur. Verecek cevabı olan, esirgemez.
Not recommended for daily desktop usage deniyor...
1.Kurup denedim ve sorun çıktı driverlar tam anlamıyla çalışmıyor ne yapabilirim?

bytan

Çalışmayan sürücü üzerine  forumda araştırma yapabilirsin.

Tavsiye edilmeyen nedir ben anlamadım? Hangi sürüm için deniyor? Eğer 10.10 için baktıysan normaldir. 10.04 indirip kurmalısın.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

opusxx

Program kurulumlarında hem komut hemde görsel olarak synaptic paket yöneticisi ile kurulum yapabilirsiniz. Komtlardan hiç korkmanıza gerek yok. Eğer bir kaç deneme yaparsanız ilk başlarda keyif vermeye başlar sonrada önemini daha iyi anlamış olursunuz. apt-get ve aptitude komutlarını sitede aratırsanız bir fikir edinmiş olursunuz. Synaptic ise sisteminize yükleye bileceğiniz tüm programları ayağınıza kadar getirir. Sizin tek yapmanız gereken, ihtiyacınızı  siteden araştırıp hangi program olduğunu öğrendikten sonra synatic te aratıp tek tık ile indirip kurulumuna bakmanız olacaktır.
Gelelim depo dışı programlara :). Depo dışı olan internetten indirdiğiniz programların öncelik ile dosya türleri şıkıştırma türleri ani farklı olacaktır. Bu neden ile sıkıştırma araçlarını ve kurulum yönergelerini bilmeniz gerekiyor. Bu nun içinde sitede bolca kaynak var  . Bunun dışında ubuntu için .deb paketleride bulman mümkün. kurmuş olduğunuz sürümde gdebi var ise ( kiubuntunun sürümlerinde kurulu gelir ) indirmiş olduğunuz .xxxx.deb paketine çift tıklama ile kura bilirsiniz.
bytan' ın da demiş olduğu gibi 10.4 ü indirip kurun.. Ben debian kullandığım için 10.10 sürümünü bilemiyorum fakat büyük ihtimal deneme amaçlı son kullanıcıya değilde geliştirme ve hata ayıklamak için yayınlanan bir sürüm olsa gerek. Ve yine büyük ihtimal 10.10 sürümü bu sitede anlatılmıştır.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Ağustos 2010 - 13:11:39

Ohhh son anda büyük gaf tan silerek kurtuldum... :)
nVidia GeForce 8600 GT (512)
Lxde + Awesome wm 3.4.6
philips 109b6 (19 inc )
AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+  1024 ram,

hckr

Alıntı yapılan: bytan - 22 Ağustos 2010 - 12:49:56
Çalışmayan sürücü üzerine  forumda araştırma yapabilirsin.

Tavsiye edilmeyen nedir ben anlamadım? Hangi sürüm için deniyor? Eğer 10.10 için baktıysan normaldir. 10.04 indirip kurmalısın.
Alıntı yapılan: opusxx - 22 Ağustos 2010 - 13:08:39
Program kurulumlarında hem komut hemde görsel olarak synaptic paket yöneticisi ile kurulum yapabilirsiniz. Komtlardan hiç korkmanıza gerek yok. Eğer bir kaç deneme yaparsanız ilk başlarda keyif vermeye başlar sonrada önemini daha iyi anlamış olursunuz. apt-get ve aptitude komutlarını sitede aratırsanız bir fikir edinmiş olursunuz. Synaptic ise sisteminize yükleye bileceğiniz tüm programları ayağınıza kadar getirir. Sizin tek yapmanız gereken, ihtiyacınızı  siteden araştırıp hangi program olduğunu öğrendikten sonra synatic te aratıp tek tık ile indirip kurulumuna bakmanız olacaktır.
Gelelim depo dışı programlara :). Depo dışı olan internetten indirdiğiniz programların öncelik ile dosya türleri şıkıştırma türleri ani farklı olacaktır. Bu neden ile sıkıştırma araçlarını ve kurulum yönergelerini bilmeniz gerekiyor. Bu nun içinde sitede bolca kaynak var  . Bunun dışında ubuntu için .deb paketleride bulman mümkün. kurmuş olduğunuz sürümde gdebi var ise ( kiubuntunun sürümlerinde kurulu gelir ) indirmiş olduğunuz .xxxx.deb paketine çift tıklama ile kura bilirsiniz.
bytan' ın da demiş olduğu gibi 10.4 ü indirip kurun.. Ben debian kullandığım için 10.10 sürümünü bilemiyorum fakat büyük ihtimal deneme amaçlı son kullanıcıya değilde geliştirme ve hata ayıklamak için yayınlanan bir sürüm olsa gerek. Ve yine büyük ihtimal 10.10 sürümü bu sitede anlatılmıştır.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Ağustos 2010 - 13:11:39

Ohhh son anda büyük gaf tan silerek kurtuldum... :)
@bytan Ubuntu resmi sitesinin download sayfasında 64-Bit seçeneğinin yanında Not recommended for daily Desktop usage yazıyor 10.04 sürümü için
@bytan ve @opusxx yardımlarınız için teşekkür ederim

eribol

64 bit kullanan birçok kullanıcı var. Hatta artık herkes 64bit kullanıyorda diyebilirim.

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: hamzaxx - 22 Ağustos 2010 - 13:26:18
64-Bit seçeneğinin yanında Not recommended for daily Desktop usage yazıyor 10.04 sürümü

Sebep ise kullanılmakta, geliştirilmekte olan uygulamalar, paketler, bağımlılıklar,
32-bit üzerinde gerçekleşiyor.
Bu durumda 64-bit'e uyarlanması, çalışması ve hata olasılıkları olduğundan,
günlük kullanıma uygun olmadığı belirtiliyor.
Hatta bazı paketlerin 32'lik olupta 64'lük için mevcut olmadığı söyleniyor'ki,
hiç denk gelmedim.
Yeterli bir süredir Günlük haftalık aylık kullanmaktayım 64'ü,
ama bir sıkıntı ve sorun göremedim şu ana kadar.
hmmmm
genel bir 64-bit flash sorunu var deniliyor, benim için sorun değil.  :D

eribol

Bu 64 paketini geliştirmeyen 3 önemli yazılım var. Flashplayer, java(unstable 64bit var sanırım) ve firefox. Ama 3 paketi de 64 bit sistem üzerinde rahatlıkla hepimiz kullanıyoruz.

hckr

Alıntı yapılan: eribol - 22 Ağustos 2010 - 13:51:59
64 bit kullanan birçok kullanıcı var. Hatta artık herkes 64bit kullanıyorda diyebilirim.
Teşekkürler.İki versiyonu da indireceğim yine de

Kolay Gelsin

opusxx

64bit kullanıyorum, flashplayer, java sorunsuz çalışıyor. Tabiri caiz ise uçuyor :)
Lxde + Awesome wm 3.4.6
philips 109b6 (19 inc )

Tuxie

@hamzaxx bunları sorarak olmaz driverların tanınıp tanınmayacağını en iyi deneyerek görebilirsin.Denemekten bu kadar korkmamalısın tak cd ye başlat bakalım komutlarlamı oluyor kim uyduruyor böyle şeyleri bilmiyorum zamanında aynı şeyler le bende karşılaştım sanırım winzortun uydurması şeyler bunlar.
Ubuntu ve komut aah aah hiç güleceğim yoktu hayatımda gördüğüm en görsel ve eğlenceli bir arayüz takımına sahip işletim sistemi kendisi, ve ayrıca ubuntu çoğu donanımı tanır ve sen ek birşeyler kurmazsın.illka ki 64bit kurmanda gerekmiyor normal bir kullanıcıysan 32bit öneririm hadi kolay gelsin

hckr

Alıntı yapılan: Tuxie - 22 Ağustos 2010 - 14:15:47
@hamzaxx bunları sorarak olmaz driverların tanınıp tanınmayacağını en iyi deneyerek görebilirsin.Denemekten bu kadar korkmamalısın tak cd ye başlat bakalım komutlarlamı oluyor kim uyduruyor böyle şeyleri bilmiyorum zamanında aynı şeyler le bende karşılaştım sanırım winzortun uydurması şeyler bunlar.
Ubuntu ve komut aah aah hiç güleceğim yoktu hayatımda gördüğüm en görsel ve eğlenceli bir arayüz takımına sahip işletim sistemi kendisi, ve ayrıca ubuntu çoğu donanımı tanır ve sen ek birşeyler kurmazsın.illka ki 64bit kurmanda gerekmiyor normal bir kullanıcıysan 32bit öneririm hadi kolay gelsin
Diyelim ki driverları tanımadı o zaman ne olacak linux kullanamayacak mıyım?

maydin95

Sistem - Yönetim - Donanım Sürücülerinde tanınmayan donanım varsa oradan kurunuz. (internete bağlı olması gerekir) Hangi sürücüleri tanımadı ki bir söyleyin de bir şey söyleyelim.
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

opusxx

Forum bu yüzden var :). Linux kullanamayacaksınız diye bir şey yok. pc donanımınızada bağlı bir şey. Sorun olduğu takdir de forumda yeni bir başlık açıp iletin. 2 yıldır çoğu zamanımı linux ta geçiriyorum. Bakın ubuntu ve ya şu anda kullandığım demiyorum. Zaman işidir donanımınız hatasız tanınsada tanınmasada öğrendikçe ihtiyacınıza göre bir linux yapma çabası içine gieceksiniz. Ati driverları biraz sorun çıkarta bilir ama denemeden hiç birşey söylenemz. Çıkan sorunların büyük bölümü gideriliyor. Ubuntu yu deneyin olmadı başka linux sürümleride var, tecihlerde var. Sonuçta virüs, trojen ve diğerleri yok. En önemlisi kıyafet seçermiş gibi üstünüze oturanı + tasarımını seçme sanşınız çok daha yüksek. Oyun oynamayı bırakmamda en büyük etkentir linux. Evde yapıcak birşey bulamadım mı windows değil linux ta vakit geçirmek için can atıyorum :) . Linux özgürlüğün verdiği bir keyif işi desem yalan olmaz. Tabii ki sorunları da ayrı bir keyif seviyorum uğraşmayı :) Hmm bu arada nvidia ekran karımda sorun var ama linuxta çözümünü buldum. Kafanız fazla karışmasın diye o konuya girmek istemiyorum şimdilik. Çünkü linux ile 2 yılda bir çok düşüncem değişti. SAdece bir işletim sisteminin insanı bu kadar etkilemesi sizi korkuta bilir belki ama bu değişim iyi yönde emin olun. Son söz olarakta herşeyin bir bedeli vardır, denemeden tecrübe etmeden sabır etmeden öğrenilemez. Benim için bedeli oyun ama windowsta kurulu :D....

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Ağustos 2010 - 14:56:29

Düzeltme: '' pc donanımınızada bağlı bir şey de olabilir''
Lxde + Awesome wm 3.4.6
philips 109b6 (19 inc )

Tuxie

@hamzaxx öyle söylüyosunuz ki hep olasılıklar  burada bakla falımı açıcaz arkadaşlarla birlikte nereden bilebilirz tanınıp tanınmayacağını donanımını yazmamışsın,en azından bilgisayarının modelini bile bilmiyoruz kusura bakma yani.
hem dediğim gibi denemeden nasıl bileceksin bu kadar çekingen olma sonunda bişey yok olmazsa kurduğun gibi kaldırırsın olur biter.burada sana kurmadan söyleceğimiz herşey askıda kalır bi faydası olmaz gibime geliyor.