[Çözüldü] 2. HDD'e ubuntu kurulumu nasıl?

Başlatan holywars, 21 Ağustos 2010 - 16:20:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

holywars

Tekrar merhabalar,

2 Tane 500GB'lık HDD'im var (sata 2)

Caviar Black HDD'de win 7 kurulu durumda

Caviar Blue HDD tamamen sıfır ve ham (ubuntuyu buraya kurmak istiyorum).

Sorularım;

1) HDD'de jumper teli mevcut değil master slave yapmama gerek varmı ki birde HDD üzerlerinde master slave vs. işaretlenmemiş.

2) Ubuntuyu 2.ci hdd'e yüklememden sonra grub ekranı çıkarmı yoksa yine özel bir kod ile yerleştirmek mi gerekicek, nedir ?

3) Ubuntuyu da windows gibi bölümleme (C/D/E gibi) yapmak akıllıca mı olur yoksa tek bir bölümde 500Gb olsa daha mı iyi olur ve yapılabilirmi?

aybars

1-Eğer jumper bulabilirsen iyi olur.İstersen kontrol et bios'dan felan.
2-Evet grub ekranı çıkar ama ubuntunun olduğu hdd'nin boot edilmesi lazım.Bios'dan ayarlarsın.
3-/home dizinini ayrı bir bölümde kullanırsan senin açından daha iyi olur.İleride yedek alma gibi bir şey olursa zorlanmazsın.

krwlng

Sata sabit disklerde jumpera gerek yoktur. Benim tavsiyem windows olan hdd söküp yeni hdd takıp ubuntu kurman ve daha sonra ikisini bağlayıp bilgisayarı biostan ubuntu olan sabit disk ile açıp terminalden update-grub komutu ile windowsu gruba tanıtman. Ubuntu olan diskte home için farklı bir bölüm oluşturursan yedeklemelerde sıkıntı çekmezsin. Bunlar benim fikirlerim, daha değişik fikirler gelebilir.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

sem

* GRUB kendiliğinden yüklenecektir.  Fakat yüklü olduğu harddisk dışında başka bir harddiskten boot edilmesi için (Windows'un kurulu olduğu), diğer harddiski grub'a tanıtmanız gerekebilir. Tam olarak kesemedim ben de hiç iki harddisk kullanmadığım için... Yani GRUB yüklenecektir fakat Windows'u görebileceğinden emin değilim, el ile ayarlamanız gerekebilir...

* Ubuntu'da C/D gibi kavramlar mevcut değil. Fakat bu kavramlar ile demek istediğiniz bölümlere ayırmak ise, ben bölümlere ayırmanızı tavsiye ederim... 500 GB çok büyük bir bölüm çünkü... Ayrıca depo, başka dağıtım denemeleri yapacaksanız onlar için ayrı bölümler oluşturabilirsiniz, hafıza sıkıntısı çekmeyeceksiniz belli ki... Hem ilerde başka bölümlere ihtiyacınız olursa kolaylık olacaktır sizin için...

Ben yazana kadar cevaplar gelmiş bile...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

holywars

Yanıtlar için teşekkürler ozaman sırası ile,

1) Win 7 yüklü olan hdd in fişini çekicem,

2) Ubuntuyu yükleyeceğim, bu yükleme esnasında mı bölüm kurmalıyım yoksa daha sonra ubuntu kuruldukdan sonra bölümleme yapmalıyım?

3) Bios'un hdd ile boot bölümünden ilgili ubuntu hdd'i çelilip açıldığında update-grub ile grub oluşturacağım.

Sanırım hepsi budur, uygulamaya geçmeden önce 2. maddeye biraz detay lazım.

Bu arada birde swap alanı olarak ne kadar ayırsam kafi, normalde ram olarak 4 Gb mevcut.

aybars

1-Evet.
2-Kurulum enasında disk bölümleme var oradan /home dizini için ayrı bir bölüm oluşturup bağlayabilirsin.
3-Ubuntu yüklendikten sonra grub kurulacaktır zaten.

swap alanı için 1-2 gb ayırsan yeter.

holywars

ben bu aşağıdaki resimdeki gibi / olarak kurulumu gerçekleştirecektim.

http://wiki.ubuntu-tr.net/images/thumb/3/35/Resim9.png/500px-Resim9.png

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum/10.04

Wiki de anlatıldığı gibi uygulamayı düşünüyordum /home olarak nasıl yapmalıyım yada neden yapmalayım diye sorsam, windows yüzünden sorular olmadan olmuyor kusura bakmayın :)

aybars

Evet o şekilde yapacaksın.Birde aşağıda bağlama noktası diyor."/" dizinini bağladıktan sonra birde "/home" için bölüm oluşturup bağlayabilirsin.

aybars

Doğru.Ama bu şekilde kullanmanı tavsiye etmem.Takas alanı çok fazla aynı şekilde kök dizin için 200 gb çok fazla onun yerine oraya 15 gb ayırıp kalan kısmı normal bir şekilde ext4 biçimlendirip /media/depo şeklinde kullan derim.

holywars

Kafam iyice karıştı,

Öncelikle dizinler ve boyutlar bu sekilde de mi olmalı;

/ (15Gb)
Swap (8Gb) (Wikide ram miktarınızın 1.5 - 2 katı denilmiş)
/home (477Gb)

bunlar da hata varmı varsa ne değişsecek.

/ ve /home dizinleri arasındaki fark nedir, yani win'de C ve D bölümleri gibi düşünmüyoruz gibi geldi bana.

aybars

Onlarda hata yok zaten isteğe bağlı.Ben sadece senin açından iyi olur diye söyledim.
/home dizini kullanıcı dosyalarının bulunduğu dizindir./ ise kök dizindir.

holywars

Kök dizin derken win 7'nin boot olayı gibi ayırdıgı 100Mblık alan gibi bişeymi yani ben bu kök dizini 15Gb yada 100Gb yapsamda fazla bişey değişmez hatta 100Gb yapsam boşuna hiç kullanmayacağım bir atıl bölge mi olur ?

Şayet kök dizini doğru anlamışsam ozaman /home dışında bir başka dizin daha yapsam daha iyi olmaz mı?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Ağustos 2010 - 18:47:22

kısaca;

(15Gb)
/home (477Gb)

yoksa

(15Gb)
/home (277Gb)
/home (200Gb)

Hangisi tercih edilmeli..

Takıldığım  yer /  (15Gb) kök dizin. 

aybars

Hayır kök dizin sistemin tamamıdır.senin oluşturduğun /home dizinide buraya bağlanacak bilgisayarı her açtığında.15 gb oluştursan yeter kök dizin.

holywars

OK şimdi ubuntuyu yüklüyourm bakalım, son olarak şayet ileride bir problem yaşarsam sadece /kök dizini formatladığımda herşey düzelmiş vs. mi olur.

Win'de C ve D bölümleri varken sadece C ye format atmak gibi mi de denilebilir? :)

aybars

Onun gibi birşey oluyor.Yani senin eğer kullanıcı dizininde önemli dosyaların olur ve sistemide herhangi bir şekilde açamazsan dosyalarını kurtarma şansın daha yüksek olur.

holywars

Evet şimdi herşey tastamam oldu..

Yanlız kafama takılan bişey, grub ekranından sonra yarım saniye kadar bir ekran gelip gidiyor ve tam göremiyorum fakat oradadayken hoparlorden cızıltı sesi geliyor, sanki elektrik dalgalanması gibi bişey. Anakart yada diğer parcaların zarar görmesinden korktum ..

aybars

Ciddi bir şey olduğunu sanmıyorum.

garafatma

Ses kartını devreye aldığı için olabilir, sorun değil pek
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

holywars

OK ozaman çözümlenmiş bir başlık daha sayenizde, herşey için tekrar tekrar teşekkürler özellikle sabrınız için :)