DHCP de mac filtreleme nasıl yapılır ?

Başlatan myardim, 16 Ağustos 2010 - 23:29:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

myardim

Merhaba Arkadaşlar

Normalde DHCP ile belirttiğim aralıklarda otomatik ip atayabiliyorum.
Fakat benim yapmak istediğim bilgisayarın mac adresini kaydedip sadece kayıtlı olan
mac adresli bilgisayarlara ip atamak yardımcı olursanız sevinirim...

plymouth

Normal olarak Dhcp konfigurasyonu içerisinde gereken Gateway, Subnetmask, Domain-name, DNS, kiralama süreleri (aşagıda kırmızı ile gösterilen kısım) gibi bilgileri girdiğiniz
konfigurasyon gövdesi içine;

{
...
...

host ns {
hardware ethernet 12:34:56:78.AB:CD;
fixed-address 192.168.2.10;
}

..
..
}

bilglerini -ya da benzerini- eklemeniz gerekir.
"host ns" kalp değildi diye hatırlıyorum. Siz "host ali" diye bile yazabilirsiniz eşleşmesi gereken veya doğruluğu teyid edilecek bir derece de bir önem ihtiva etmiyor.
Doğru olması gereken sadece MAC adresi olarak belirttiğiniz kısım.
Umarım yardımım dokunmuştur.
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

myardim

teşekkür ediyorum bugün geç oldu yarın ilk işim bunu denemek  olucak umarım işe yarar

tekrardan teşekkürler.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Ağustos 2010 - 05:18:58

sahurdan sonra uyku tutmadı uğraştım ve yaptım tabi sizin yönlendirdiğiniz bilgi doğrultusunda şimdi yaptıklarımı anlatayım...

öncelikle < sudo gedit /etc/dhcp3/dhcpd.conf > komutuyla dhcp.conf dosyamızı açıyoruz.
# A slightly different configuration for an internal subnet.
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.0.0 192.168.0.0;------------------------------------>satırına hiçbir otomatik ip atanmayacak şekilde aralık veriyoruz.(yani subnet ile aynı ikiside)
option domain-name-servers 202.188.0.133, 202.188.1.5;
option domain-name "";
option routers 192.168.0.1;
option broadcast-address 192.168.0.255;
default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;

daha sonra şu satırların başındaki #(diyez) işaretlerini kaldırıyoruz.
host fantasia {
hardware ethernet xx:xx:xx:xx:xx;
fixed-address 192.168.0.10;
}

sizinde dediğiniz gibi hardware ethernet kısmına mac adresini  fixed-adress kısmına ise vermek istediğimiz ip numarasını veriyoruz
bu dosyayı kaydedip dhcp serverımızı < sudo /etc/init.d/dhcp3-server restart > komutuyla restart ettikten sonra deniyoruz
ben bu şekilde başarılı sonuc aldım.

test olarakta diğer bilgisayarın mac adresinin bir harfini değiştirerek yazdım diğer bilgisayar bağlanamadı. ;)

ayrıca Emre Öner'in sudo dergisi 10.sayısında yazmış olduğu DHCP ile ilgili yazı bana çok faydalı oldu. ilgililerede buradan belirtmek istedim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Ağustos 2010 - 08:49:09

range 192.168.0.0 192.168.0.0;------------------------------------>satırına hiçbir otomatik ip atanmayacak şekilde aralık veriyoruz.(yani subnet ile aynı ikiside)

sanırım bu satırın başına # (diyez) işaretini koyarakta kapatabiliriz. ama benim o an aklıma gelmediği için bu şekilde bir çözüm bulmuştum
# işareti koyarak kapatmayı denemedim ama onuda denicem büyük ihtimalle olur...