Ezanvakti 7.0

Başlatan ironic, 28 Temmuz 2010 - 21:56:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aklan

Tamam, hâllettim, bilgilendirme için teşekkürler.

Yalnız bu seçeneği yapılandırma penceresine de ekleyebilirsiniz, bu şekilde ezanı erken ve geç okuma özelliğinden daha fazla kullanıcının haberi olur.

alquirel

@ironic,
Benle ilgili bir sorun mu var anlayamadım ama tahminim bilgisayarı beklemeye aldığımda böyle oluyor.
Mesela şuan (14:47) Sabah ezanını okuyor :D

osmancık

Alıntı yapılan: alquirel - 25 Ağustos 2011 - 14:48:22
@ironic,
Benle ilgili bir sorun mu var anlayamadım ama tahminim bilgisayarı beklemeye aldığımda böyle oluyor.
Mesela şuan (14:47) Sabah ezanını okuyor :D

evet böyle geç okumaları bende çok yaşıyorum.
.                .-.
         .-'``(|||)
      ,`\ \    `-`.
     /   \ '``-.   `
   .-.  ,       `___:
  (::: ) :        ___     UBUNTU
   `-`  `       ,   :
     \   / ,..-`   ,
      `./ /    .-.`
         `-..-(   )
                `-`

ironic

Alıntı yapılan: aklan - 24 Ağustos 2011 - 02:50:01
Yalnız bu seçeneği yapılandırma penceresine de ekleyebilirsiniz, bu şekilde ezanı erken ve geç okuma özelliğinden daha fazla kullanıcının haberi olur.

Yapılandırma penceresi ikili sütun şeklinde olmuyor ne yazık ki. Mevcut haline yeni eklemeler yaparsak bazı çözünürlüklerde ekranda taşma yapabilir. Mevcut hali de zaten büyük boyutlu oldu. Genelde sık kullanılacağını düşündüğüm özellikleri seçmeye çalıştım.

@alquirel ve osmancik, eğer askıya alınma varsa durum gayet normal :) Betik ilk çalışmada hesabı yapıp elde edilen saniye kadar beklemeye geçiyor. Tekrardan sistem çalışmaya başladığında kalan saniyeyi saymaya devam ediyor.

trap komutu ile sinyaller yakalanabiliyor ama askıya alma (sighup sanırım) sinyali için betiğe uygun çözüm var mı bakınmam gerek.

Şimdilik çözüm olarak sistem yeniden çalışmaya başladığında çalışan betiği sonlandırıp yeniden başlatın.

pkill ezanvakti
ezanvakti & exit

gibi..

alquirel

Teşekkür ederim @ironic,

Bir de daha önce soruldu mu bilmiyorum ama, arayüzde diyelim ki bi sûreyi dinlemeye başladık, o açılan küçük pencereyi kapatsak yanlışlıkla (sûreyi durdurmadan) nasıl durduracağız tekrardan, geçen çok uğraştım da :D
pkill de işe yaramıyor da  ???

decent

@alquirel
killall mplayer
denedin mi ?

alquirel

Tabii ki denememiştim :D
Sağol @decent

Gerçi bir mplayer süreci uğruna hepsini öldürmek de sanki daha iyi bir yol olmalı dedirtiyor ;)

osmancık

Alıntı yapılan: ironic - 26 Ağustos 2011 - 22:08:56

@alquirel ve osmancik, eğer askıya alınma varsa durum gayet normal :) Betik ilk çalışmada hesabı yapıp elde edilen saniye kadar beklemeye geçiyor. Tekrardan sistem çalışmaya başladığında kalan saniyeyi saymaya devam ediyor.

Sadece ilk çalışmadan yapmasın, sürekli yapsın hesabı?
.                .-.
         .-'``(|||)
      ,`\ \    `-`.
     /   \ '``-.   `
   .-.  ,       `___:
   `-`  `       ,   :
     \   / ,..-`   ,
      `./ /    .-.`
         `-..-(   )
                `-`

ironic

Alıntı yapılan: alquirel - 27 Ağustos 2011 - 01:49:47
Teşekkür ederim @ironic,

Bir de daha önce soruldu mu bilmiyorum ama, arayüzde diyelim ki bi sûreyi dinlemeye başladık, o açılan küçük pencereyi kapatsak yanlışlıkla (sûreyi durdurmadan) nasıl durduracağız tekrardan, geçen çok uğraştım da :D
pkill de işe yaramıyor da  ???

echo "stop" > /tmp/mplayer.pipe

komutuyla sadece çalışanı kapatabilirsin. Zaten iptal tuşuna basınca da bu komut işletiliyor.

Alıntı yapılan: osmancık - 27 Ağustos 2011 - 20:51:20
Alıntı yapılan: ironic - 26 Ağustos 2011 - 22:08:56

Sadece ilk çalışmadan yapmasın, sürekli yapsın hesabı?

Betik çalışmaya başladığında döngüsel olarak çalışıyor. Yani bir vakit okunduktan sonra diğer vakti hesaplayıp yeniden beklemeye geçiyor. Eğer askıya alınma işlemi varsa, sistem yeniden işler hale gelince çalışan betiği sonlandırıp yeniden başlatma gerekli. Yoksa  betik 2. defa çalışmış olur. 5.7 sürümünü hazırlamaya başladım. Eğer bu işlem mümkün görünürse bir şeyler yapmaya çalışırım.

5.7 sürümünde aylık ve haftalık vakit çizelgesini görüntüleme,uçbirim için renk özelleştirmeleri yapabilme ve rengin isteğe bağlı kullanımı gibi özellikler ekleyeceğim. Farklı bir özellik isteyen varsa bildirebilir. Tatilim bitmeden yeni sürümü tamamlamayı düşünüyorum.

decent

"EzanVakti.desktop dosyasına aşağıdakine benzer satırlar eklenerek Unity kısayolu daha kullanışlı hale getirilebilir" diye düşünüyorum.

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Ezanvakti
Comment=GNU/Linux için Ezan vakti bildirici
Icon=/usr/share/ezanvakti/bilesenler/ezanvakti2.png
Exec=/usr/bin/ezanvakti --arayuz
Terminal=false
Type=Application
Categories=GTK;Application;Utility;

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=Dinlesabah;Dinleogle;Dinleikindi;Dinleaksam;Dinleyatsi;Vakitler;Kuran;Sure;Ayet;Hadis;Bilgi;Esmaulhusna;Ramazan;Iftaranekaldi;Arayuz;Arayuz2;Guncelle
[Dinlesabah Shortcut Group]
Name=Sabah Ezanı Dinle
Exec=ezanvakti --dinle-s
TargetEnvironment=Unity

[Dinleogle Shortcut Group]
Name=Öğle Ezanı Dinle
Exec=ezanvakti --dinle-o
TargetEnvironment=Unity

[Dinleikindi Shortcut Group]
Name=İkindi Ezanı Dinle
Exec=ezanvakti --dinle-i
TargetEnvironment=Unity

[Dinleaksam Shortcut Group]
Name=Akşam Ezanı Dinle
Exec=ezanvakti --dinle-a
TargetEnvironment=Unity

[Dinleyatsi Shortcut Group]
Name=Yatsı Ezanı Dinle
Exec=ezanvakti --dinle-y
TargetEnvironment=Unity

[Vakitler Shortcut Group]
Name=Ezan Vakitleri
Exec=ezanvakti --vakitler
TargetEnvironment=Unity

[Sure Shortcut Group]
Name=Sureler
Exec=ezanvakti --sureler
TargetEnvironment=Unity

[Ayet Shortcut Group]
Name=Ayet Meali Göster
Exec=ezanvakti --ayet
TargetEnvironment=Unity

[Hadis Shortcut Group]
Name=Hadis Göster
Exec=ezanvakti --hadis
TargetEnvironment=Unity

[Bilgi Shortcut Group]
Name=Bunları biliyor musunuz ?
Exec=ezanvakti --bilgi
TargetEnvironment=Unity

[Esmaulhusna Shortcut Group]
Name=Esma-ül Hüsna
Exec=ezanvakti --esma
TargetEnvironment=Unity

[Ramazan Shortcut Group]
Name=İftar / İmsak Vakitleri
Exec=ezanvakti --dinle-s
TargetEnvironment=Unity

[Iftaranekaldi Shortcut Group]
Name=İftara Ne Kaldı ?
Exec=ezanvakti --iftar
TargetEnvironment=Unity

[Arayüz - 1  Shortcut Group]
Name=Gelişmiş Arayüz
Exec=ezanvakti --arayuz
TargetEnvironment=Unity

[Arayüz - 2 Shortcut Group]
Name=Basit Arayüz
Exec=ezanvakti --arayuz2
TargetEnvironment=Unity

[Guncelle Shortcut Group]
Name=Güncelle
Exec=ezanvakti --guncelle
TargetEnvironment=Unity

osmancık

Alıntı yapılan: ironic - 27 Ağustos 2011 - 22:16:58Farklı bir özellik isteyen varsa bildirebilir. Tatilim bitmeden yeni sürümü tamamlamayı düşünüyorum.
ezanvakti -v komutunu çok sık kullanıyorum. Bunu bir kısayola bağlayıp balocuk olarak gösterme gibi bişey yapabilir misiniz? Aynı ezan bildirimleri gibi olabilir. Mesela ctrl+alt+e tuşuna basınca baloncuk olarak bugünün vakitlerini göstersin.
.                .-.
         .-'``(|||)
      ,`\ \    `-`.
     /   \ '``-.   `
   .-.  ,       `___:
   `-`  `       ,   :
     \   / ,..-`   ,
      `./ /    .-.`
         `-..-(   )
                `-`

ironic

@decent, ekleme için teşekkürler. Üzerinde ufak düzenleme yapıp yeni sürüme ekledim.

Alıntı yapılan: osmancık - 03 Eylül 2011 - 19:24:22
Alıntı yapılan: ironic - 27 Ağustos 2011 - 22:16:58Farklı bir özellik isteyen varsa bildirebilir. Tatilim bitmeden yeni sürümü tamamlamayı düşünüyorum.
ezanvakti -v komutunu çok sık kullanıyorum. Bunu bir kısayola bağlayıp balocuk olarak gösterme gibi bişey yapabilir misiniz? Aynı ezan bildirimleri gibi olabilir. Mesela ctrl+alt+e tuşuna basınca baloncuk olarak bugünün vakitlerini göstersin.

@osmancik, ezanvakti -v oldukça geniş bir çıktı veriyor. Bildirim baloncuğunda verimli olacağını sanmıyorum. İsteğinize en uygun basit arayüz olur sanırım. Herhangi bir yere örneğin panele bir başlatıcı ekleyip komut kısmına ezanvakti --arayuz2 yazın. Girişte ekran görüntüsü de mevcut.

5.7 çıktı

Alıntı Yap
* Uygulama geneli uçbirim çıktıları için renk kullanma/kullanmama seçimi yapılabilmesi
* Renk kodları artık yapılandırma dosyasından okunuyor ve renk özelleştirmeleri yapılabilir.
* Gelişmiş arayüzle tümleşik çalışan özel Kuran dinleme penceresi eklendi. (Kuran dinle listesi 000-Özel Pencere girdisi ile başlatılıyor.)
* Aylık ve haftalık vakitlerin listelenebilmesi (--vakitler --aylik/30 ve --vakitler --haftalik/7 )
* Artık root dizininden de ayarlar dosyası okunduğu için sürümler arası geçişlerde ayarlar dosyanızı silmeniz zorunlu değil.
Eksik ayarlar için öntanımlı değerler kullanılacak.
* Unity menü desteği (@decent)
* Vee artık launchpad deposu var. Girişte yönergeler mevcut.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=21393.msg257817#msg257817

Bilgi:
Depo eklemeden önce eski sürümü kaldırın. YAD henüz derlenmediği için depoya eklenemedi. Bugünlük yad'ı diğer kaynaklardan kurun (kurulu değilse).

pkill ezanvakti
sudo apt-get purge ezanvakti

syagdiran

Alıntı Yapironic
5.7 sürümünü kurdum ve kullanıyorum. Allah razı olsun.

decent

Alıntı yapılan: ironic - 05 Eylül 2011 - 00:34:41
@decent, ekleme için teşekkürler. Üzerinde ufak düzenleme yapıp yeni sürüme ekledim.
...

Rica ederim, yeni sürüm için biz teşekkür ederiz.

ironic

Alıntı yapılan: syagdiran - 05 Eylül 2011 - 00:53:21
Alıntı Yapironic

cümleten..

@osmancik, istediğinize uygun ufak bir deneme yaptım.

516. satır ile başlayan bloğa aşağıdaki kırmızı renkli eklemeyi yapın.

Alıntı Yap
        7|--haftal[ıi]k)
          echo -e "\n${RENK7}${RENK6}Tarih        Sabah  Güneş  Öğle    İkindi  Akşam   Yatsı${RENK0}"
          hafta=$(date -d 'next week' +%d.%m.%Y)
          grep '[0-9][0-9]\.[0-9]*\.[0-9]*' "${EZANVERI}"  | grep -B7 $hafta | gawk \
            -v renk0=${RENK0} -v renk2=${RENK2} -v renk3=${RENK3} -v renk7=${RENK7} \
            '{printf "%s%s%s%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s%s\n"\
            , renk7,renk3,$1,renk2,$2,$3,$4,$5,$6,$7,$8,$9,$10,$11,$12,$13,renk0}' ;;
        --osd|--bildirim)
          notify-send "Ezanvakti ${SURUM} - vakitler" \
            "$(printf '%s %s\n%s %s\n%s %s\n%s %s\n%s %s\n%s %s\n' \
            Sabah "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<0$sabah) \
            $(echo $sabah_kalan | tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            Öğle "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$ogle) \
            $( echo $ogle_kalan |tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            İkindi "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$ikindi) \
            $(echo $ikindi_kalan | tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            Akşam "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$aksam) \
            $(echo $aksam_kalan | tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            Yatsı "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$yatsi) \
            $(echo $yatsi_kalan |tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')")" \
            -t $BILGI_BILDIRIM_SURESI"000" ;;

*)
          hatali_kullanim $2 ;;
      esac
    } ;;

--vakitler --osd ya da --vakitler --bildirim ile çalışıyor. Masaüstü ortamına göre görünümü farklı olacaktır. Düzgün bir görünüm için elle hizalamalar yapmak gerekebilir.

osmancık

Alıntı yapılan: ironic - 05 Eylül 2011 - 18:11:56
Alıntı yapılan: syagdiran - 05 Eylül 2011 - 00:53:21
Alıntı Yapironic

cümleten..

@osmancik, istediğinize uygun ufak bir deneme yaptım.

516. satır ile başlayan bloğa aşağıdaki kırmızı renkli eklemeyi yapın.

Alıntı Yap
        7|--haftal[ıi]k)
          echo -e "\n${RENK7}${RENK6}Tarih        Sabah  Güneş  Öğle    İkindi  Akşam   Yatsı${RENK0}"
          hafta=$(date -d 'next week' +%d.%m.%Y)
          grep '[0-9][0-9]\.[0-9]*\.[0-9]*' "${EZANVERI}"  | grep -B7 $hafta | gawk \
            -v renk0=${RENK0} -v renk2=${RENK2} -v renk3=${RENK3} -v renk7=${RENK7} \
            '{printf "%s%s%s%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s   %s:%s%s\n"\
            , renk7,renk3,$1,renk2,$2,$3,$4,$5,$6,$7,$8,$9,$10,$11,$12,$13,renk0}' ;;
        --osd|--bildirim)
          notify-send "Ezanvakti ${SURUM} - vakitler" \
            "$(printf '%s %s\n%s %s\n%s %s\n%s %s\n%s %s\n%s %s\n' \
            Sabah "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<0$sabah) \
            $(echo $sabah_kalan | tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            Öğle "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$ogle) \
            $( echo $ogle_kalan |tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            İkindi "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$ikindi) \
            $(echo $ikindi_kalan | tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            Akşam "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$aksam) \
            $(echo $aksam_kalan | tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')" \
            Yatsı "$(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <<<$yatsi) \
            $(echo $yatsi_kalan |tr -d '\\' | sed -r -e 's:\[([0-9]{1,2}(;[0-9]{1,2})?)?[m]::g' -e 's:033::g')")" \
            -t $BILGI_BILDIRIM_SURESI"000" ;;

*)
          hatali_kullanim $2 ;;
      esac
    } ;;

--vakitler --osd ya da --vakitler --bildirim ile çalışıyor. Masaüstü ortamına göre görünümü farklı olacaktır. Düzgün bir görünüm için elle hizalamalar yapmak gerekebilir.
Valla çok güzel oldu gerçekten. Kde klavye kısayollarından bu komuta istediğim tuşu atadım süper oldu. Gerçekten çok teşekkürler :)
Depo işi de iyi olmuş. Bir sonraki sürümde bu yaptıklarımın kaybolmaması için yeni sürüme bu özelliği eklersiniz de mi :D
.                .-.
         .-'``(|||)
      ,`\ \    `-`.
     /   \ '``-.   `
   .-.  ,       `___:
   `-`  `       ,   :
     \   / ,..-`   ,
      `./ /    .-.`
         `-..-(   )
                `-`

ironic

Dün Launchpad'e geçtiğim güncellemede kod üzerinde iyileştirme yapıp bu özelliği de ekledim.  :) Son hali daha iyi oldu. Depoyu eklediyseniz güncellemeleri denetleyin.

alquirel

Birkaç geribildirim yapmak istiyorum;

Uygulamada oynatıcıyı duraklat seçeneği mevcut. Oldukça kullanışlı bir özellik ama müzik oynatıcı hâl-i hazırda zaten duraklatılmışsa (yani ezan başlamadan önce müzik oynatıcı herhangi bir dosya çalmıyorken) ezan bittikten sonra (bu seçenek etkinse) oynatıcıyı başlatıyor.
Bir çözüm olarak seçeneği kaldırmak geliyor aklıma ama bu seferde müzik oynatıcı çalışıyorsa ezanla karışacak.
Seçenek etkin olduğunda müzik oynatıcı açık ama bir şey çalmıyorsa bu sefer de ezandan sonra kontrolüm dışında çalmaya başlıyor. :)

İçinden çıkılmaz bir durum. Kodla önüne geçilebilir bir durumsa bildirmiş olayım.

Bir diğeri de, geçenlerde oturumu kapat yapıp geri giriş yaptım. Tahminim ayrıca bir ezanvakti süreci daha başlatmış oldum, ezanlar çifter çifter okunuyordu (İstanbul semaları gibi  :) )

Bir de sorum olacak. Ezan vakitlerini sleep ile beklemenin bir alternatifi yok mu? Alarm uygulamaları gibi saati kontrol ederek yapılabilir mi mesela?

ironic

Merhaba, geç de olsa yanıtlamaya çalışayım.

* Oynatıcı duraklatma için ps komutuyla uygulama durumuna bakmayı denedim ama bayraklar duraklatma anında değişmedi. Daha fazla deneme yapmak gerek. Başka çözüm yolları da olabilir. Karışık bir konu. Araştırmaya devam :)

* Bu gibi sorunlar için çerez dosya denetimi eklemiştim. Betik hem arka planda sürekli çalışma hem de bu tür özel işler için kullanılınca denetim zorlaşıyor. Yeni sürümde betiği iki parçaya bölmeyi planlıyorum. Bu şekilde hem performans hem de yeni özellikler için kolaylık sağlayacak.

*  Sleep sorunu için trap ile sinyal yakalamayı planlamıştım ama askıya alma sinyali sistem geneline verildiği için betik üzerinden sinyali yakalama yapılamıyor. Diğer bir çözüm olarak crontab kullanımını eklemeyi düşünüyorum. İsteğe bağlı olarak kullanılacak yani sleep y da crontab seçilebilecek.

Geri bildirimler için teşekkürler.

mayla

Alıntı yapılan: ironic - 28 Temmuz 2010 - 21:56:09

Depo; Ubuntu 10.04, 10.10, 11.04 ve 11.10 sürümlerini desteklemektedir.

sudo add-apt-repository ppa:fbostanci/distroguide
sudo apt-get update
sudo apt-get install ezanvakti

Deponun 12.04 ü desteklemesi için çalışmalar başladı mı acaba? Şimdi eklemeye çalıştığımda

"E: Unable to locate package ezanvakti"

diyor.

ironic

Ubuntu kullanmadığım için şu sıralar güncelleme geçmem oldukça zor. Derlenen bir uygulama olmadığı için oneiric paketlerini kullanabilirsin.

wget https://launchpad.net/~fbostanci/+archive/distroguide/+files/ezanvakti_20110912-1%7Edistroguide%7Eoneiric_all.deb

wget https://launchpad.net/~fbostanci/+archive/distroguide/+files/ezanvakti-ses_1.0-3%7Edistroguide%7Eoneiric_all.deb

Arayüz için gerekli olan yad uygulaması eklenen depoda var ve precise desteği de mevcut.

sudo apt-get install yad

syagdiran

Programın 12.04 LTS uyarlamasını hasretle bekliyorum.

heartsmagic

@syagdiran, bir önceki iletide zaten duruma cevap verilmiş. Eski paketleri denedin mi? Ek bağımlılığı yoksa, sadece python'a bağlıysa zaten çalışır bu uygulama 12.04 üzerinde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

syagdiran

Şu an sorunsuz bir şekilde Ubuntu 12.04 LTS'ye kurmuş bulunmaktayım.

Aequitas

@ironic, öncelikle eline sağlık.
Bunu Arch üzerinde nasıl kullanabilirim?

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)