Ezanvakti 7.0

Başlatan ironic, 28 Temmuz 2010 - 21:56:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Shamata

çok teşekkür ederim  @ironic

Shamata

bende bir sorun cikti program ile ilgili: vakit girdigi zaman otomatik ezan okunmuyor ama o anda terminale ezanvakti yazinca okumaya basliyor.

otomatik okunmasi icin ek birseyler mi yapmak gerekiyor?

ironic

Otomatik okuması için betiğin çalışması lazım. Sistem/Tercihler/Başlangıç uygulamaları` nı açarak başlatıcı ekleyebilirsin. Bu sayede betik, oturum açılışıyla beraber arka planda çalışmaya başlar.

Komut kısmına /usr/bin/ezanvakti yazmalısın. Ad ve yorum kısmını istediğin gibi girebilirsin. Tüm masaüstlerini desteklediği için, her birinde başlangıca ekleme işlemi farklı. Ortak bir yol var mı bilmiyorum ama şimdilik bu iş kullanıcıya kalıyor.

Shamata

yanlis anlasilma oldu galiba ...
program zaten eklenik birde sistem acildigi zaman calistigini goruyorum ama ezan vakti girince otomatik ezan okunmuyor.

videoda daha net goruluyor: http://www.2shared.com/file/Hm5w3eLn/out.html

ironic

Sistem açılışında

ps aux | grep ezanvakti | grep -v grep

komutuyla tekrardan kontrol edermisin. Açıkcası soruna ilişkin aklıma gelen tek sorun betiğin çalışmaması. Betik çalıştırıldığında ezan okunuyorsa bu öngörü daha da kuvvetleniyor.

En son 4.1 sürümünü çıkarmıştım buraya geçmedim. Ayarlar dosyasını silip (~/.config/ezanvakti) betiği baştan kurarak deneyelim.

http://distroguide.wordpress.com/gelistirdiklerim/

Shamata

Alıntı yapılan: ironic - 05 Aralık 2010 - 18:02:56
Sistem açılışında

ps aux | grep ezanvakti | grep -v grep

komutuyla tekrardan kontrol edermisin. Açıkcası soruna ilişkin aklıma gelen tek sorun betiğin çalışmaması. Betik çalıştırıldığında ezan okunuyorsa bu öngörü daha da kuvvetleniyor.

En son 4.1 sürümünü çıkarmıştım buraya geçmedim. Ayarlar dosyasını silip (~/.config/ezanvakti) betiği baştan kurarak deneyelim.

bu surumle ilgili degil cunku ilk basta kurdugum zaman calisiyordu ama sonra formatlayinca kurdum ve artik ezan okumamaya basladi. Sanirim bu ses ile ilgili bir problem, mesela openshot video editor daha once kurulu degildi ve openshotu kurunca da ses ile ilgili bagzi dosyalar kurmustu. sanirim sorun ordan kaynaklaniyor.

ironic

Yo sesle ilgili de değildir bence.. Betiği ilgilendiren tek bağımlılık mplayer. Onunla ilgili bir sıkıntı olsa, ezan okunurken bildirim baloncuğu çıkması lazım en azından, çünkü ilk bildirim gönderiyor.

Şöyle deneyelim. Videodaki gibi yine ezanveri dosyasında birkaç dakika ötesi için süre gir. Aşağıdaki komutla betiği çalıştırıp, sürenin gelmesini bekle.

ezanvakti & exit

Komutu girince uçbirim kapanacak. Betik arka planda çalışmaya devam edecek. 

sem

Bağlantıda bir sıkıntı var sanırım, sayfa bulunamadı hatası alıyorum...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

ironic

Alıntı yapılan: sem0900 - 06 Aralık 2010 - 17:45:36
Bağlantıda bir sıkıntı var sanırım, sayfa bulunamadı hatası alıyorum...

Günlüğümde çeşitli düzenlemeler yapıyorum. Eski konuyu kaldırmıştım.  :) Son halinin bağlantısını girişe ekledim.

billypostman

Uygulama çok güzel gözüküyor. Fakat benim şöyle bir sıkıntım var. deb dosyasını indirip Ubuntu Software Manager ile install ettim. Nasıl açacağım uygulamayı? Yani Accessories'da program çıktı ama ona basılınca açılmıyor.

DipNot : Ubuntu'da yeniyim de :)

sem

Uçbirimden

ezanvakti

Şeklinde çalıştırmayı deneyin...

Alıntı Yap/home/sem0900/ezanveri dosyası bulunamadı.
Çıkılıyor...

Gibi bir hata alıyorsanız;

ezanvakti --guncelle

komutunu verip ayarlarınızı yapınız....

Dipnot: Hoş geldiniz...

Bende de aynı şekilde oldu, bu şekilde uçbirimden çalıştırabiliyorum fakat donatılardan yine çalışmadı....

[b]sem0900@debian:~$ '/usr/share/applications/ezanvakti.desktop'
/usr/share/applications/ezanvakti.desktop: line 1: [Desktop: command not found
/usr/share/applications/ezanvakti.desktop: line 4: için: command not found
/usr/share/applications/ezanvakti.desktop: line 6: --arayuz: command not found
/usr/share/applications/ezanvakti.desktop: line 9: Application: command not found
/usr/share/applications/ezanvakti.desktop: line 9: Utility: command not found[/b]

sem0900@debian:~$ ezanvakti --ayet -u

Günlük Ayet (4278. ayet)       

Allah'ı bırakıp da dostlar edinenlerin işlediklerini Allah gözetlemektedir. Sen, onlara vekil olmağa memur değilsin.
sem0900@debian:~$ ezanvakti --esma
el-VEKÎL

Usûlüne uygun şekilde, kendisine tevdi edilen işleri en güzel şekilde neticelendiren...

Kendisine iş ısmarlanan zâta vekîl denir. Allah Teâlâ en güzel ve en mükemmel vekîl'dir. İşlerin hepsini tedvîr, tedbîr ve idare eden O'dur. Fakat kendisi hiçbir işinde vekîle muhtaç değildir. Allah Teâlâ, kendisine tevekkül edenlerin işlerini en iyi neticeye ulaştırır.
sem0900@debian:~$ ezanvakti --hadis -u
19. hadis

إنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إلَى الْبِرِّ وَ إنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إلَى الْجَنَّةِ وَإنَّ الرَّجُلَ لَيَصْدُقُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ صِدِّيقًا وَ إنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إلَى الْفُجُورِ وَ إنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إلَى النَّارِ وَ إنَّ الرَّجُلَ لَيَـكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّابًا

Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.             
Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103, 104.
sem0900@debian:~$ ezanvakti
/home/sem0900/ezanveri dosyası bulunamadı.
Çıkılıyor...

sem0900@debian:~$ ezanvakti --guncelle
ezanveri dosyanız güncelleniyor..
sem0900@debian:~$ ezanvakti
Sabah ezanı için bekleniyor..

".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

billypostman

Sayın @sem0900 açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Son bir sorum daha olacaktı.

billypostman@POSTMAN:~$ ezanvakti --arayuz
Bu özellik YAD gerektirmektedir..

Bu YAD nedir?

sem

YAD arayüz için gerekli bir bileşen olarak biliyorum sadece.  Yani uçbirim dışında görsel olarak çalıştırmanızı sağlar... (eğer yanlış bilmiyorsam)

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,23946.msg288036.html#msg288036

Bu iletide YAD için verilen ppa sitesi üzerinden üzerinden sisteminize uygun olanı ekleyebilirsiniz...

"PPA nedir?" için bağlantı
Burası dünya?

ironic

Alıntı yapılan: sem0900 - 18 Aralık 2010 - 03:05:24
YAD arayüz için gerekli bir bileşen olarak biliyorum sadece.  Yani uçbirim dışında görsel olarak çalıştırmanızı sağlar... (eğer yanlış bilmiyorsam)

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,23946.msg288036.html#msg288036

Bu iletide YAD için verilen ppa sitesi üzerinden üzerinden sisteminize uygun olanı ekleyebilirsiniz...

"PPA nedir?" için bağlantı

Evet arayüz kullanımı için YAD gerekli. Basit yoldan şu komutlarla depo eklenerek kurulabilir.

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/y-ppa-manager
sudo apt-get update && sudo apt-get install yad

Arayüz olarak iki kullanım var. Basit ve gelişmiş.

Basit arayüz için ( /usr/bin/ezanvakti --arayuz2 ) komutunu istenilen yere başlatıcı olarak eklenebilir.
Gelişmiş arayüz ( /usr/bin/ezanvakti --arayuz ) komutu da gelişmiş arayüz uygulamasını başlatır. Aynı zamanda menüye eklenen başlatıcıyla da başlatılabilir.

billypostman

Teşekkürler @ironic. Böyle çok daha güzel. :)

ahmetturan

Program gayet güzel olmuş. Böyle bir şeye ihtiyaç vardı gerçekten.
Blog'daki kaynak kod linki tekrar aynı sayfaya yönlendiriyor. Acaba burada bir hata mı var?
Yada kodu indirmek için ne yapmamız gerekiyor?
boş zaman mahsûlleri
qtHesap
qtRehber

ironic

Kaynak kodu güncellemeden sonra henüz sunucuya yüklemedim. Derlenmiş kod olmadığından .deb  paketi içerisindeki data.tar.gz dosyası içerisinden de kaynak kodlara ulaşabilirsin.

ahmetturan

@ironic, acaba uygulamaya güneşin doğuş vaktini de eklemeniz mümkün mü?
boş zaman mahsûlleri
qtHesap
qtRehber

ironic

Alıntı yapılan: ahmetturan - 24 Aralık 2010 - 15:08:31
@ironic, acaba uygulamaya güneşin doğuş vaktini de eklemeniz mümkün mü?

Evet tabi ki de mümkün. Bir sonraki sürüm de eklerim.

Mevcut sürüm için çözüm

sudo gedit /usr/bin/ezanvakti

ile ana betiği açıp aşağıdaki bölümlerde, kırmızı renkli eklemelerin yapılması yeterli.

Alıntı Yap

# Satır 68-71' deki kısım

function bugun() {
       export $(grep $(date +%d.%m.%Y) "${EZANVERI}" | gawk \
       '{print "sabah="$2$3 "\nogle="$6$7 "\nikindi="$8$9 "\naksam="$10$11 "\nyatsi="$12$13}')
    }

function bugun() {
       export $(grep $(date +%d.%m.%Y) "${EZANVERI}" | gawk \
       '{print "sabah="$2$3 "\ngunes="$4$5  "\nogle="$6$7 "\nikindi="$8$9 "\naksam="$10$11 "\nyatsi="$12$13}')
    }

# Satır 476-480 daki kısım

echo 'Sabah  : ' 0$(sed 's:[0-9]:&\::' <(echo $sabah))
     echo 'Öğle    : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $ogle))
     echo 'İkindi   : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $ikindi))
     echo 'Akşam  : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $aksam))
     echo 'Yatsı    : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $yatsi))

echo 'Sabah  : ' 0$(sed 's:[0-9]:&\::' <(echo $sabah))
     echo 'Güneş  : ' 0$(sed 's:[0-9]:&\::' <(echo $gunes))
     echo 'Öğle    : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $ogle))
     echo 'İkindi   : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $ikindi))
     echo 'Akşam  : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $aksam))
     echo 'Yatsı    : ' $(sed 's:[0-9][0-9]:&\::' <(echo $yatsi))   

ahmetturan

değişiklikleri yaptım oldu.
teşekkür ederim.
boş zaman mahsûlleri
qtHesap
qtRehber

ebubekirs

5.1'e güncelledim. Eline sağlık @ironic. Çok başarılı ve kullanışlı olmuş.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

asukaki

Telefonda buna benzer bir şey kullanıyordum. Diyanetin sitesinden edindiğim buda bilgisayar için oldu çok teşekkürler arkadaşım! ;)
Linux'la Her Şey Mümkün!

microgazi

selamlar ironik usta öncelikle böyle bi paylasimda bulundugun icin Allah razı olsun yanlız söyle bi sorunum var hersey güzel çalısıyo yanlız vakit geldiginde ezan okumuyo
acaba ekstra bi ayar mı yapmak gerekiyo

ironic

Alıntı yapılan: microgazi - 11 Ocak 2011 - 12:08:43
selamlar ironik usta öncelikle böyle bi paylasimda bulundugun icin Allah razı olsun yanlız söyle bi sorunum var hersey güzel çalısıyo yanlız vakit geldiginde ezan okumuyo
acaba ekstra bi ayar mı yapmak gerekiyo

Teşekkürler. Biraz geç olacak ama yine de yanıtlayayım. Betiği başlangıç uygulamalarına ekleyerek, oturum açılışında arka planda çalıştırılmasını sağlayabilirsin.

Sistem >> Tercihler >> Başlangıç uygulamaları bölümünden yeni girdi eklemeyi seçip, ad kısımına herhangi bir ad; komut kısmına

/usr/bin/ezanvakti

yazılması yeterli.

Bir sonraki sürümde bu konu ile ilgili bir ekleme yapmayı planlıyorum.