Synaptic paket yöneticisi ile kaldırma

Başlatan hasanyılmaz, 27 Haziran 2008 - 16:55:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasanyılmaz

Yazılım kaldırırken iki seçenek var;

Kaldırma için işaretle
Tamamen kaldırma için işaretle

Bunlar arasındaki fark ne?

erginemr

Tamamen kaldırmak için işaretlerseniz (konsoldaki karşılığı: sudo aptitude purge <paket_adı>), paketin ayarlarının tutulduğu dosyalar da sistemden kaldırılıyor. Dolayısıyla, şöyle bir denemek için kurduğunuz paketleri bu şekilde kaldırabilirsiniz.

DeFacto

Peki bir uygulamayı kaldırcaz ve kurarken bunu bizden SDL istemişti bağımlılık olarak SDL de gider mi ?

heartsmagic

Alıntı yapılan: DeSPeRaDo - 27 Haziran 2008 - 21:08:41
Peki bir uygulamayı kaldırcaz ve kurarken bunu bizden SDL istemişti bağımlılık olarak SDL de gider mi ?

Eğer başka bir paket SDL'ye bağlı değilse gider.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DeFacto

Sanırım wine bağlı. Teşekkürler cevap için.

heartsmagic

Eğer GUI istemem diyorsan şu komut ismi geçen pakete ihtiyaç duyan diğer paketleri listeler:

sudo dpkg --purge --dry-run paket_ismi

Error falan diyecek gözün korkmasın.

DeFacto

ya bu çok güzel oldu :D Çok sağ ol ileride işime yarayacak. Gerçi bu aralar derlemenin türlü türlü yöntemlerine giriyorum. Sonuç olarak her program için paket yok ama her programın bir kaynak kodu var ;) Ve winzortta tanıştığım çoğu başarılı yazılımın Linux'e entegresi ya .rpm ya da kaynak kod :) Alien diye bir olay varmış convert için de ben pek sıcak yanaşmıyorum o tarz yazılımlara.

DeFacto

Bir de bir arşiv oluşturmak istiyorum. GUI ile yaptığımız çoğu işin sadece bir satırda toplanması :) Ben bu paket bağımlılıkları için bu komuttan fazlasını yaparım GUI'de öyle değil mi ? Yeni bir konu açıyım en iyisi. Bilinen faydalı komutlar diye :)

heartsmagic

Anlamadım ben tam olarak ne yapmak istediğini.
Bir de unutmadan yukarıdaki komuta dikkat et, zira aslında listeleme komutu değil kendisi. --dry-run eklediğimizden yaparmış gibi oluyor. O olmazsa ve komutu verdiğin pakete başka bir program bağlı değilse siler geçer.

DeFacto

aMSN'i siliyordum az daha :D Kısacası  sudo nautilus gibi lspci gibi sistem bilgisini görmeye yarayan, root hakları ile programlara girişimizi sağlayan gksu gibi ve daha aklıma gelmeyen, kullanıcıya bilgisayarı ile ilgili bilgi veren komutlar. Biraz saçma oldu :) Toparlasam şöyle bir zaten sizlere de ne demek istediğimi anlatma başarısına ulaşabilecem. Şimdiden saçmalamak için bi toparlandıktan sonra açacağım konuyu :)