[Nasıl]Nvidia sürücülerinin elle kurulumu

Başlatan heartsmagic, 16 Temmuz 2010 - 03:37:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

O kadar kalabalığa gerek yok, şöyle dene :)

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
SubSection "Display"
          Depth      24
          Modes      "1280x1024"
        EndSubSection
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

Çözünürlüğü değiştirebilirsin tabi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

alpsimus123

heartsmagic;
   Vermiş olduğunuz ''xorg.conf'' dosyası içeriğini bir kez olduğu gibi, bir kez de çözünürlüğü ''1024x768'' olarak (benim LCD monitörümün karakteristik çözünürlüğü) değiştirerek, kendi ''xorg.conf'' dosyamın içine kopyalayıp, yapıştırdım. Fakat her ikisinde de sistemi kurtarma kipinde açıp, xorg.conf dosyasını silmek zorunda kaldım. Vermiş olduğunuz ''xorg.conf'' dosyası içeriğinde başka hangi ifadeleri değiştirebilirim?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Mart 2012 - 13:05:04

heartsmagic;
   Ubuntu kullanan başka bir arkadaşımdan kendisine ait ''xorg.conf'' dosyasının içeriğini bana göndermesini istedim. Arkadaşım da bana e-posta ile kendi ''xorg.conf'' dosyasının içeriğini gönderdi. Fakat arkadaşım, sürücü olarak Ubuntu depolarından ''nvidia-96'' sürücüsünü yüklediğini ve yapılandırma komutları olan;
    sudo nvidia-xconfig
ve;
    sudo nvidia-xconfig --composite --allow-glx-with-composite --add-argb-glx-visuals
komutlarını verdiğini ve ''xorg.conf'' dosyasının son hali, yani yapılandırılmış hali olduğunu da bana bildirdi.
    Aşağıya aktaracağım bu dosya üzerinde, kendi sürücüm olan, 71.86 15 sürücüsü ile ilgili olarak değiştirmem gereken herhangi bir ifade var mı? Yoksa olduğu gibi mi kendi ''xorg.conf''dosyamın içine aktarayım? Siz ne dersiniz?
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder75)  Sun Jul 17 23:48:28 PDT 2011

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       30.0 - 110.0
    VertRefresh     50.0 - 150.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "AllowGLXWithComposite" "True"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "True"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Enable"
EndSection

heartsmagic

Sürücü namına değişecek bir şey yok xorg.conf dosyasında şu anda. Birçoğuna gerek yok aslında, benim verdiğim en sade şekli neden çalışmadı diye irdelemek lazım. Sistemi kurtarma kipinde açma, normal olarak aç uçbirime düşsün. Giriş yap, ardından
startx
komutunu ver. Sana neden X'in açılmadığını söyleyecektir.

alpsimus123

heartsmagic;
   Malesef yine Ubuntu yazan ve altında beş adet kırmızı nokta olan yerde donup kaldı. Onbeş dakika kadar o şekilde beklettim, fakat konsola kendiliğinden düşmedi. Ben Ctrl+Alt+F1 ve diğerlerini (Ctrl+Alt+F2....) kullanarak konsola düşmek istedim, fakat yine konsola düşemedim. Sonuçta yine Ctrl+Alt+Del ile resetlemek ve xorg.conf dosyasını silmek zorunda kaldım. Ne yapacağımı şaşırdım açıkçası.

burk

@alpsimus123  @heartsmagic'in verdiği Xorg içeriğiyle uçbirime ulaşmayı denediniz mi?

alpsimus123

burk;
  heartsmagic'in verdiği xorg.conf dosyası içeriğini kullanarak ve çözünürlüğü değiştirerek, üç kez sistemi yeniden başlattım. Fakat her seferinde, Ubuntu yazan ve altında beş kırmızı nokta bulunan yerden ileriye gidemedim. Sistemim orada donup kalıyor ve konsola da düşemiyorum. Sistemimi yeniden açabilmek için xorg.conf dosyasını silmek zorunda kalıyorum.

kralsant

Arkadaşlar merhaba ben çalışan cd ubuntu kullanıyorum ama ekran hiç net değil neden acaba ekran kartım tanınmadımı acaba nasıl tanıtırım?

if

Alıntı yapılan: kralsant - 07 Mart 2012 - 22:09:53
Arkadaşlar merhaba ben çalışan cd ubuntu kullanıyorum ama ekran hiç net değil neden acaba ekran kartım tanınmadımı acaba nasıl tanıtırım?

@kralsant, ekran kartı tanınmıştır. Ubuntu'da tanınmayan bir donanım henüz görmedim. Belki ekran kartı sürücüsü yüklemek gerek. EK sürücülerde kurulabilinecek sürücü görünüyorsa yükleyip, iyileşme olup olmadığı görülür.

heartsmagic

Sistemin donup kalması çok garip. Sürücü veya yanlış yapılandırma sorunlarında genelde X açılmaz, onu da irdeleyebiliriz. Senin sisteminde her ne oluyorsa donup kalıyor demek ki. xorg.conf dosyasına sadece şunu ekleyip açmayı deneyebilir miyiz?

Section "Device"
Driver "nvidia"
EndSection

alpsimus123

heartsmagic;
   Vermiş olduğunuz;
   Section "Device"
Driver "nvidia"
EndSection

ifadesi de aynı sonucu verdi, yani Ubuntu yazan yerde yine takılıp kaldı.

heartsmagic

Bu durumda kurulan sürücüler ne yazık ki sorun yapıyor. Nvidia kursan da sürücü olarak işlendiğinde sistem açılmamakta ısrar ediyor. xorg.conf boş bırakılırsa muhtemelen sürücüleri yüklemeyecektir kendisi. Örneğin şu an
glxinfo | grep render komutu ne döndürüyor?

alpsimus123

heartsmagic;
   glxinfo | grep render
komutu;
   Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig

çıktısını veriyor. Açıkçası benim pek umudum kalmadı heartsmagic. Hiçbir şey yapamayacak mıyız? İki adet yapılandırma komutunu verip de sonuca neden kolayca ulaşamıyoruz? Neden eski kartların sürücüleri (96 kodlu sürücüden eskileri) depolarımızda yok?

heartsmagic

Sürücü de devrede görünmüyor haliyle şu an. Eski sürücülerin depodan kaldırılma sebebini inan ben de bilmiyorum. Açık kaynak olan sürücülerle sorun yaşıyor muydun peki?

alpsimus123

heartsmagic;
  Açıkçası açık kaynak topluluğuna ait sürücüler hakkında pek bilgim yok. Tek bildiğim Nvidia'nın sahipli sürücüleri kadar kuvvetli olmadıkları. Açıkçası sahipli sürücüleri kullanmayı tercih ederim.
  Benim bilmek istediğim, ekran kartı yapılandırma komutlarını neden veremiyoruz? Hata Nvidia sürücüsünden mi, yoksa Ubuntu'dan mı kaynaklanıyor? xorg.conf dosyasını neden ayarlayamıyoruz ve ayarlasak bile neden sistemim açılmıyor?
  xorg.conf dosyasının içinde başka neleri değiştirebiliriz?
  Açık kaynak topluluğuna ait sürücülerden benim ekran kartıma ait hangilerini yükleyebiliriz? Fakat daha kuvvetli olan sahipli sürücüyü kurmuş iken, onu kaldırıp, açık kaynak sürücülerine dönmek içime sinmiyor açıkçası. Sahipli sürücüleri kullanmak için yapabileceğimiz başka bir şey yok mu? Yardımcı olursanız sevinirim.

if

Aramalarımda hep bu kartın 71.xxx kodlu sürücülerle sıkıntı yaşadığına dair iletilere denk geldim.

alpsimus123

if;
  Aramalarınız sırasında buluğunuz sonuçlarda, problemin çözümü için tavsiye edilen herhangi bir link var mı idi? Bu linkleri verebilirmisiniz. Belki bu sonuçlardan birşeyler yapabiliriz.

heartsmagic

@alpsimus123, sorun Ubuntu'da mı yoksa sürücülerde mi cidden bilmiyorum. Bunu anlamanın tek yolu başka bir dağıtımda bu sürücülerin çalışıp çalışmadığını denemek ne yazık ki. Mümkünse Debian tabanlı olmayan bir dağıtım denenmeli, aksi takdirde sorunu daraltamayabiliriz.

xorg.conf dosyasına işlenen en temel sürücü meselesi bile sistemi çakmaya yetiyor, ek ne yapılabilir bilmiyorum. Hani bazen bu dosyaya girilecek bazı parametreler sorunları çözmemiz konusunda iş görüyor fakat ben etrafta bir tavsiyeye denk gelmedim. Belki @if'in gördüğü başlıklarda bir şeyler olabilir.

Ayrıca, açık kaynak sürücüler eğer sisteminde sorunsuzca çalışıyorsa bence kapalı olanlar için ısrar etme. Sanırım bu kartla oyun oynayacak veya grafik temelli uygulamalar kullanacak değilsin. Sistemin sorunsuzca çalışıyorsa bence deneyebilirsin.

alpsimus123

heartsmagic;
Benim kartım olan Nvidia Vanta'yı destekleyen açık kaynak kodlu sürücülerden hangilerini yükleyebilirim? Bir de önceden elle yüklediğim sürücüyü kaldırdıktan sonra, blacklist.conf dosyasına sonradan eklediğim beş adet ifadeyi silmem gerekiyor, değil mi? Yardımcı olursanız sevinirim.

heartsmagic

Açık sürücüler şu an zaten bir tane, nouveu. Eskiden bu sürücü yoktu, o zaman mesanın desteklediği şekliyle kullanılıyordu. Fakat sen söylediğin üzere kara listeye eklediğin şeyleri çıkarttıktan sonra nouveu'nun devreye girmesi lazım.

alpsimus123

heartsmagic;
    blacklist.conf içindeki eklediğimiz beş adet ifadeyi sildim. Synaptic içinde xserver-xorg-video-nouveau paketi yüklü olarak gözüküyor. Yapılandırma komutlarını vermemiz gerekiyor mu? Bunun dışında başka bir paket yüklememiz gerekiyor mu ?

heartsmagic

Hayır, zaten sürücüler söylediğim gibi yüklüdür. Şu an
glxinfo | grep render ne diyor?

alpsimus123

heartsmagic;
   glxinfo | grep render
komutu;
   glxinfo: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
şeklinde yanıt veriyor. Sahipli sürücüyü kaldırdım. Zaten ''Ek Sürücüler'' içinde ''Hiçbir sahipli sürücü yüklü değil'' mesajı bulunuyor. Şu anda sadece nouveau sürücüsü çalışıyor. Nouveau sürücüsünü yapılandırmak için ve daha performanslı kullanabilmek için, hangi komutları vermeliyim? Sahipli sürücüde kullandığımız komutları kullanabiliyor muyuz? Şu anda sistemimde boş bir xorg.conf dosyası bulunuyor. xorg.conf dosyasını nasıl düzenleyeceğim? Dosyanın içini görüntü özelliklerimle nasıl doldurabilirim?

if

@alpsimus123, herhangi bir çözüm önerisi görsem yazardım. Açık kaynak sürücleri kullanmaya yönlendirmişler.

burk

@alpsimus123 ben şu anda çalışan bir nouveau sürücüsü göremiyorum, şunun çıktısını verir misin lütfen;
lsmod | grep nouveau

zeitgeist

sudo apt-get remove --purge nvidia*
sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-nv xserver-xorg-video-nouveau
sudo apt-get install nvidia-common
sudo apt-get install xserver-xorg-video-nouveau
sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core

komutlarının ardından tekrar

glxinfo | grep render

çıktısına bakabilir miyiz?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles