İkinci diskten yükleme yapmak mümkün mü?

Başlatan Haplo, 16 Temmuz 2010 - 03:18:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haplo

Panellerimi kaybettiğimi söylemiştim. Sil yükle tavsiyesi de hüsranla sonuçlandı. Daha önce bilgisayarıma USB Flash'dan boot ederek yüklemiştim ubuntuyu. Fakat evdeki 2 dizüstü bilgisayara DVD'ye yazdırdığım kalıpdan yüklemiştim. USB Flash'ım yanımda olmadığı için evdeki dizüstü bilgisayarlara yüklediğim DVD ile masaüstüne tekrar kurulum yapmak istedim. Diski hatalar için kontrol ettim, sorun göstermedi. Xubuntu kur dedim daha aşamalara gelmeden hatırlamadığım bir hata geldi pencerede. Ardından Masaüstü başlatılacak gibi * bir şey söyledi ve CD'den Xubuntu başlatıldı. Masaüstüne kadar geldim. Ortada hiçbir sorun görünmüyordu. Daha sonra masaüstündeki setup ile kuruluma geçtim. Adımları tek tek geçtim. Kurulum bitip de yeniden başlat dediğimde onlarca satır hata ile karşılaştım.
"1404.******] end_request: I/O error, dev sr0, sector ******" (* değişken rakamlar)

Bir tuşa bastığımda "...will restart" dedi ve yeniden başladı. Masaüstü açıldığında formattan önceki masaüstüm geri geldi. Aldığım screenshotlar duruyordu. Panelim hala bozuktu Applications ile Places görünmüyordu. Kurulumda sda1 'i sil deyip daha sonra ekle deyip gerekli ayarları yaptığıma eminim. Yani kesinlikle silmesi gerekti.

Ardından yine DVD ile boot edip masaüstüne kadar ulaştım. Şimdi kurulum yapılmamış hali ile bağlandım ve bunları yazıyorum.

Aklıma bide şu geldi. "xubuntu.iso" kalıbı NTFS olan ikinci harddiskte mevcut. Daha önce aynı DVD ile 2 dizüstüne ubuntu kurdum. Ama yinede DVD'nin bozuk olma olasılığına karşı ikinci harddiskten bu iso ile direk yükleme yapabilir miyim? Yada başka ne yapabilirim? Format ve kurulum sonra eski masaüstümün gelmesine karşı bir yorumunuz var mı? Ben şaşırdım doğrusu. Birde yarın USB Flash'ı alıyorum arkadaştan. Fakat Linux'de hangi program ile Bootable Flash hazırlayacağımı bilmiyorum. XP'de iken "Unetbootin" programı ile sorunsuz hazırlamıştım ve bununla hazırladığım USB Flash ile sorunsuz yüklemiştim.

Teşekkür ederim.

serkanburda

Yeniden kurulum yaparken disk bölümleme sırasında neler yaptığınızı tam olarak açıklarsanız neden eski masaüstünüzle karşılaştığınızı söylemek mümkün olur. Bunu bilmeden sadece tahmin edilebilir ki benim tahminim sizde şöyle bir şey oldu:
sda1'e kök dizini kurdunuz, biçimlendir dediniz ve sistem kuruldu. Ancak sda3(muhtemelen) home dizini olarak bıraktınız ve biçimlendirmediniz. Bunun sonucunda bütün masaüstü ayarlarınız ve de ekran görüntüleriniz baki kaldı. Çünkü kullanıcıya ait ayarlar ve veriler home dizininde saklanıyor. :) Tahminim bu benim!

Haplo

Kurulum sırasında yaklaşık 28 GB'lık alan olan sda1 'e sağ tıklıyorum ve sil diyorum. Sildikten sonra yine sağ tıklayıp ekle diyorum ve Birincil / Ext4 dosyalama / root dizini de "/" olarak gösteriyorum. Tamam diyorum. Swap alanım zaten önceki yüklememde yapılandırılmış, hazır 2045mb olarak gözüküyor. sda5 80 GB civarında eskiden D:\ olarak kullandığım alan, sdb1 ve sdb2 ise toplamda 320 GB 'lık harddiskin parçaları. Daha sonra ntfs-config yükleyip yapılandırırım diye onlara hiç dokunmuyorum kurulum sırasında. Ve sonuç yukarıda anlattığım gibi oldu.

Bu sabah kalkıp tekrar kontrol ettim dün kurduğumu. Yine beni eski masaüstüme çıkardı. Mouse hareket etmiyor ayrıca. Fakat CD'den çalıştırdığımda bir sorun yok şu anda. Home dizini diğer disklerin altında olabilir mi dediğinde şimdi ntfs-config yükledim ve sda5,sdb1,sdb2 dizinlerini kontrol ettim. Hiçbir gizli klasör dahi bulundurmuyorlar. system monitore baktığımda şu anda 1gb ram'in 241mb 'ını kullandığını 1.9gb swap'ın da hiç kullanılmadığını görüyorum.

CD'den kurulum yapmadan başlattığımda başlangıçta böyle bir hata alıyorum.
[IMG]http://img249.imageshack.us/img249/299/resimz.th.png[/img]

File Systems'de şu anda böyle görünüyor. Yaklaşık 30GB 'lık ext4 kurulum dizini ile swap alanımı göremedim.
[IMG]http://img706.imageshack.us/img706/8928/resim2z.th.png[/img]

Edit:
Tekrar kurulum yapıyorum şimdi. Bu sefer swap'ı da sildim tekrar yapılandırdım. Başlangıçta mor yada bordo ekranda hiç görmediğim ubuntu yazıları alıyorum bu arada ikidir. Sonra parola girdiğim yer geliyor ve masaüstüne ulaşıyorum. Daha önce böyle birşey gördüğümü hatırlamıyorum. Kurulum bitince sonucu paylaşırım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Temmuz 2010 - 12:02:39

Kurulumu tamamladım. Görünürde problem yok. Yalnız ben hâla oluşan sorunların, panel kaybolmalarının vesairelerin bir şekilde bir güncellemeden geldiğini düşünmekteyim. Gelen tüm güncellemeleri körü körüne yükledim bakmadan. Bir arkadaş da Karnel güncellemesi yaptınız mı diye sorunca acaba dedim. Şu anda 164 yeni güncelleme mevcut. Ne işe yaradığını bilmediğim 141MB güncelleme. Ne yapacağım gelen tüm güncellemeleri yüklemeye devam mı?

zeitgeist

Belki gelen güncellemeri kendine göre 3'erli 5'şerli gruplara ayırarak sırayla yükleyebilir ve tahmin ettiğin gibi güncellemelerle ilgiliyse hangi güncellemenin neden olduğunu saptayabilirsin. Ancak bu biraz zahmetli olacaktır tabi. Eğer genel olarak son güncellemelerle ilgili Xubuntu ortamı için bir hatadan bahsedilmiyorsa nette senin sisteminle ilgili bir aksaklık söz konusu olabilir ama bu aksaklığın ne olduğun söylemek şu aşamada kolay görünmüyor.

Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles