Ubuntu Server gnome kurulumu

Başlatan koenig, 04 Temmuz 2010 - 03:04:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

koenig

Ubuntu Server kurduğunuzda herhangi bir X ekran (Grafik Arayüz) gelmez.. Zaten server kullanacak olanlar buna ihtiyaç da duymazlar.. Ama Ubuntu / Linux dünyasına yeni girdiyseniz ve üstelik Server tarafında yoğunlaşmak istiyorsanız konsoldan çalışmak ve herşeyi konsol üzerinden yapmak zor gelebilir..

Ubuntu'da Gnome kurmak için çok basit bir yöntem var..
sudo apt-get install ubuntu-desktop
bu komutla gnome'u sorunsuzca kurabilirsiniz.. fakat bu şekilde kurduğunuzda gnome ile birlikte çok fazla extra geliyor ve download edilip kurulması çok zaman alıyor..

Bunun yerine temel gnome eklentileri ile daha hafif bir kurulum yapmak mümkün...

Hafif Gnome paketinin içeriği
xorg
gdm
gnome-core
ubuntu-artwork
synaptic
update-manager
gnome-app-install
gnome-menus
gnome-mime-data
gnome-mount
gnome-netstatus-applet
gnome-nettool
gnome-screensaver
gnome-system-monitor
gnome-system-tools
gnome-themes
gnome-utils
gconf-editor
gtk2-engines
language-pack-gnome-en
language-pack-gnome-en-base
network-manager
network-manager-gnome
vino
alacarte
fast-user-switch-applet
deskbar-applet
usplash-theme-ubuntu
file-roller
gparted
firefox
update-notifier
software-properties-gtk

bunları sudo apt-get install ile çekebilirsiniz..
Fakat ben swedcore.net in Ubuntu 8.04 için hazırlamış olduğu scripti tüm dağıtım sürümlerine uyumlu hale getirerek ve türkçeleştirerek modifiye ettim ve uzun süredir sorunsuz bir şekilde kullanmaktayım ve bunu burada sizlerle paylaşmak istedim . dosya aşağıdaki linktedir şayet daha önce benzer bir konu açılmışsa prdn. Fakat Ubuntu ile yeni tanışanlara faydalı olabileceğini düşündüğüm için paylaşıyorum.
Kurulum için Yapmanız gereken

• Dosyayı indirmek
  • nano /etc/apt/sources.list komutu ile deb cdrom:[Ubuntu-Server ................... satırının başına # işareti koyarak cd yi sourcelistte pasifleştirmek
sudo sh x_install_ubuntu_server.sh
    komutu ile install scriptini çalıştırmak[/li]
x_install_ubuntu_server.sh
Pencere Mahkumiyeti bitti AMA daha PENGUEN kardeşten öğrenecek çok şeyim var.

PEN VS. PEN Kazanan UBUNTU

bytan

Teşekkürler @koenig.

Olur da dosya sunucudan silinirse diyerek tam içeriği:

#!/bin/sh

# Script to aid in installing X-Windows on Ubuntu

# Should be used in conjuction with my how-to for installing X-Windows

#

#

# Requires:

# - An active working internet connection.

# - That cdrom source for apt-get is disabled.

# - User with administrators priviliges.

#

#

#

# Free to use and free of any warranty!

# update packages database to get latest package information

sudo apt-get update

# Install X components

sudo apt-get install xorg gdm gnome-core ubuntu-artwork synaptic update-manager gnome-app-install gnome-menus gnome-mime-data gnome-mount gnome-netstatus-applet gnome-nettool gnome-screensaver gnome-system-monitor gnome-system-tools gnome-themes gnome-utils gconf-editor gtk2-engines language-pack-gnome-tr language-pack-gnome-tr-base network-manager network-manager-gnome vino alacarte fast-user-switch-applet deskbar-applet usplash-theme-ubuntu file-roller gparted firefox update-notifier software-properties-gtk

# Reinstall gnome-applets

sudo aptitude install gnome-applets

# Finished

echo "Installation of X components is now done, please reboot to activate X"
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

koenig

Alıntı yapılan: bytan - 04 Temmuz 2010 - 12:54:45
Teşekkürler @koenig.

Olur da dosya sunucudan silinirse diyerek tam içeriği:

ilginize teşekkürler bende düşünmedim değil bu olasılığı aslında
tekrar teşekkürler @bytan
Pencere Mahkumiyeti bitti AMA daha PENGUEN kardeşten öğrenecek çok şeyim var.

PEN VS. PEN Kazanan UBUNTU

plusnettr

Ubuntu Server ortamını masaüstü ortamı ile yönetmenin yanında server sürümü çekirdeğinin de güvenlik özellikleri üzerine sağlam bir GNOME ortamı oluşturulabilir bu sayede. Paylaşım için teşekkürler..
LMDE - Ubuntu 11.04 - Fedora 14

Ozmo

gnome sistem kaynaklarını biraz fazla tüketiyor onun yerine xfce4 kurmak daha mantıklı

assasin.xxx

Merhaba ben pc'me gereksiz paketleri içermesin diye öncelikle debian'ı netinstall'dan kurdum, kurulumu yaparken gnome gibi herhangi bir grafik arayüzü kurmadım dolayısıyla gnome'yi core olarak kurmak için yazanları başarı ile uyguladım. Kurulum tamamlandı anacak pc açılıştı yine siyah ekran geliyor, gnome'ye geçmiyor. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

NOT: Linux'da çok yeni olduğum için yapmam gerekenleri en basit haliyle anlatırsanız daha iyi anlarım. İyi günler.  :)

heartsmagic

Kurulan paketler arasında GDM var mıydı?

ls -l /etc/init.d/gdm
ne döndürüyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

assasin.xxx

böyle bir dosya ya da dizin yok diyor. Ancak ben üstteki dosyayı aşağıdaki adımları uygulayarak çekip yüklediğim için için gdm de yüklenmiş olması gerekmezmiydi ?
Alıntı Yap
Konsol ekranındayken

wget http://www.swedcore.net/wp-content/uploads/2008/05/x_install_804_server.sh

yazarak bu scripti çekip

sudo sh x_install_804_server.sh

komutuyla çalıştırıp arkanıza yaslanarak bekleyin...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Haziran 2011 - 23:09:53

gdm yazınca gdm'ye girebildim ancak root terminalede giremiyorum, tarayıcı yüklenmemiş program ekle/kaldır'ı yoktu bunlarla uğraşmak yerine xubuntu yükleyecem debian kadar olmasa da ubuntudan daha sadeymiş.  :)

mcyegen

ben update ve upgrade yaptıktan sonra direkt olarak sudo apt-get install gnome-desktop komutu ile kurmuştum, gelen ek paketlerin pek bi zararı olmaz sanırım? bi kaç ofis uygulamasının yoracagını sanmıyorum sistemi
Hello World!

tefoski

- Pekii,
- Sunucudaki gnome masaüstünü nasıl açacağız...
BirDost

heartsmagic

Alıntı yapılan: tefoski - 06 Ağustos 2011 - 00:16:22
- Pekii,

Eğer uzaktan çalışacaksan sana tavsiyem masaüstünü hiç bulaştırma sunucuya. Uçbirimle işleri biraz öğrendikten sonra SSH üzerinden istediğini yaparsın. Kaldı ki sunucuda ne kadar kalabalık paket o kadar güncelleme sıklığı, bir o kadar da açık riski demektir.

Yine de uzaktan erişim için seçeneklerim ne diye soruyorsan Ubuntu ile gelen tümleşik Vino/Vinagre ikilisinden VNC'ye kadar birkaç seçeneğin mevcut. Forumda bazı başlıklarda konuştuk bunu.

mcyegen

- Pekii,

gnome u kurduktan sonra reboot komutu ile yeniden başlatırsın, bilgisayar açıldığında kullanıcı adı ve şifreni isteyen standart login ekranı geliyor, şahsen ben kurduğum server a öyle yapmıştım. masaüstü kurmak için tek gereken şu komutlar:

sudo -i
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
reboot

en azından ben böyle yaptım ve kurdum, gnome kurmak istersen buyur.. :)
edit: unutmadan soyleyeyim gnome yerine kde kurmak istersen sudo apt-get install ubuntu-desktop yerine sudo apt-get install kubuntu-desktop yazmalısın.
> bu komutlar ile gnome kuruyorsun fakat gelen ek paketler zararlı olur mu bilgim yok server için, ben kendim için değmeyecegini düşündüm farklı çabaların cunku zaten asıl dosyalarım resellerda ve sürekli olarak yedek aldığım için sorun olmuyor. heartsmagic'in dediği gibi güvenlik açığı oluşturabilir fazla program yüklemek, bu konuda bilgim yok
Hello World!

tefoski

Alıntı yapılan: heartsmagic - 06 Ağustos 2011 - 00:32:13
- Pekii,

Eğer uzaktan çalışacaksan sana tavsiyem masaüstünü hiç bulaştırma sunucuya. Uçbirimle işleri biraz öğrendikten sonra SSH üzerinden istediğini yaparsın. Kaldı ki sunucuda ne kadar kalabalık paket o kadar güncelleme sıklığı, bir o kadar da açık riski demektir.

- Evet,Masaüstüne bulaşmak zorunda kaldım,
- VDS sunucuya VNC  ile bağlandım,
- daha ilk bağlantının 5 nci dakikasında şu işlemi yaptım;

Sunucu çok ağır çalışıyor,ee ne yapmalı - gereksiz servisleri kapatmalı diyorlar,
bende öyle yaptım,sonrasında karşı makineye ctrl+alt+del gönderdim yeni ayarlar devreye girsin diye...
VNC sunucusu kapandı ...Bir daha da açılmadı hayırsız.

- VDS yi SSH  ile yeniden kurdular,
- şimdi kendisini göremiyorum ama hiç değilse çalışıyor,
- EHCP paneli de kurdum,
- internet de bir şeyler yayınlıyorum artık...

- Yeni bir problem çıktı, 
- var/www/... dizini içinde bir dosyada küçük bir değişiklik yapmam gerekiyor,
- ama malum bu dosyaya yazamıyorum,
- bu ve bunun gibi dosyaları nasıl düzenleyebilirim.

Bilenlerden bilmeyenler adına konunun aydınlatılmasını rica ederim.   
BirDost

heartsmagic

Yetki isteyen her şeyi sudo ile yapabilirsin.

sudo nano /nerede/bu/dosya
sudo vim /nerede/bu/dosya

tefoski

Problem ; Ubuntu Server 10.04 /EHCP kontrol paneli ile oluşturduğum e-posta hesaplarından SMTP posta gönderemiyorum.

Çözümü :  /var/www/new/ehcp/webmail/config/config.php dosyasında değişiklik yapmalıyım.

$useSendmail = false;
$smtpServerAddress = 'localhost';
$smtpPort = 25;                                         ( 25 sayısını 587 olarak değiştireceğim )
$sendmail_path = '/usr/sbin/sendmail';

heartsmagic kulaanıcının dediği yolla ;

user6@sr:~$ sudo nano /var/www/new/ehcp/webmail/config/config.php
[sudo] password for user6:

- dosya açıldı - değiştirdim - kaydettim.

EHCP Kontrol panelinden oluşturduğum e-posta hesaplarından posta gönderebiliyorum.

Esenkalın.
BirDost

aylcan7106

Arkadaşlar.Server kurdum.ve gnome kurmak için
apt-get install ubuntu-desktop yazıyorum fakat çıkış yapıp bağlanamıyorum diye bir hata veriyor.neler yapmalıyım?Şimdiden teşekkürler

ebubekirs

Çıkış yapıp bağlanamıyorum derken, sunucudan bağlantınız mı kopuyor o esnada ? Yoksa verdiği hata çıktısı mı böyle ?
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

cagriemer

@aylcan7106 root degilseniz sudo kullanmaniz gerekiyor komutun basinda. Yani soyle olacak;

Tekrar hatirlatmakta fayda var, @heartsmagic'in de dedigi gibi el biraz ucbirime alistiktan sonra sunuculari SSH uzerinden yonetmek en mantiklisi.

kowalski

server 11.10 da gui kuramıyorum gnome-shell yada ubuntu-desktop kurmaya çalıştığımda unable locate package diyor;nete mi bağlanamıyor?

bytan

Sources.list dosyanda ilgili paketlerin depolarının bulunuyor olması lazım. Bunun kontrolünü yapma imkanın oldu mu?

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

kowalski

yeniyim ve sanırım sorun nete bağlayamamam da wmware üzerine kurulu ve vın la bağlanıyorum, gerçi kurulum yaparken bişeyler indirmişti ama şimdi sadece cd den bulmaya çalışıyor.
zahmet olmazsa source list i ayarlama yı gösterebilirmisiniz?

bytan

Dışarıya ping atmaya çalışarak internet durumunu kontrol edebilirsin.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=417.0

PF @ ST

kowalski

bağlantı var ; eyvallah fikir için.
gösterdiğin sayfadan yararlandım uğraştığın için çok saol

Heisenberg

şimdi atıyorum bir okul labarutarı var orada da şu aptal pclerden var bu ana makinadaki server uçmuş leyla olmuş tıka basa virus dolu yoğun kullanım dolayısıyla ve farzedelim böyle xenon işlemcili bir makinaya server ubuntu kursak diğer o ana makinaya bağlı aptal pcler çalışır mı bildiğim kadarıyla böyle büyük sistemler için özel ticari yazılımlar var biz bunu ubuntuyla çözebilir miyiz çok mu uzmanlık gerektirir çok becerikli olmayan biri olarak bunun altından kalkabilir miyiz?
ALLES WAR DIE SEKTE !

heartsmagic

@Heisenberg, kastettiğin şey "terminal" sunucusu olarak Ubuntu'yu kullanmak mı? Eğer öyleyse:
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP

Çok mu uzmanlık gerektirir, çok mu becerikli olmak gerekir? Sonuç olarak bu işlere yatkınlığın varsa yapmak işten bile değil. Ancak illa ki araştırmak, okumak, uğraşmak gerekiyor. Kurdum oldu mantığı bu tür işlerde zaten yürümez. Hangi ortam olursa olsun mutlaka konuyu bilmek, bilmiyorsak da öğrenmemiz gerekir.