[Çözüldü] Hiç Ses Gelmiyor (Realtek ALC269)

Başlatan gokhankarabudak, 29 Haziran 2010 - 16:42:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gokhankarabudak

Merhaba Arkadaslar ubuntuyu yeni yukledim daha cok acemiyim
Sony Vaio vpceb1m1e laptobum var
forumda o kadar arastırmama ragmen beceremedim pcden hiç ses gelmiyor

lspci | grep audio

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5600 Series]

yardımcı olursanız cok sevınırım...

sem

Sağ üst yukardaki alandan sesi açmayı denediniz mi, ben de orası kısık olarak açılıyor bilgisayar...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

zeitgeist

Yukarıdaki öneri işe yaramazsa:

aplay -l
cat /proc/asound/cards
amixer info

çıktılarını görmek faydalı olur.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

gokhankarabudak

**** PLAYBACK Donanım Aygıtlarının Listesi ****
kart 0: Intel [HDA Intel], aygıt 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
  Altaygıtlar: 0/1
  Altaygıt #0: subdevice #0
kart 1: Generic [HD-Audio Generic], aygıt 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
  Altaygıtlar: 1/1
  Altaygıt #0: subdevice #0
mehmetgkhn@ubuntu:~$ cat /proc/asound/cards
0 [Intel          ]: HDA-Intel - HDA Intel
                      HDA Intel at 0xf5e00000 irq 22
1 [Generic        ]: HDA-Intel - HD-Audio Generic
                      HD-Audio Generic at 0xf0040000 irq 17
mehmetgkhn@ubuntu:~$ amixer info

zeitgeist

Ses simgesinde gireceğin ses özelliklerinde ses aygıtı olarak ati ve intel görünüyorsa ikisi arasında seçim yaparak denemeler yapman faydalı olabilir.

Forumda ati kartların ses çıkışıyla ses kartının ses çıkışı arasında henüz kavrayamadığım bir ilişkiden dolayı sorunlar olduğu konuşulmuştu. Daha çok alsa derlemesiyle çözüldüğünü hatırlıyorum bu sorunların. Forumdaki alsa derlemesi başlığına da bakılabilir.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

ufuk_k

Uçbirime alsamixer yazın. Sessiz olan M yazan kanal varsa M tuşuyla mute durumunu kapatın. Eğer M yazan bir kanal yoksa klavyenin yukarı aşağı tuşlarıyla sesi artırıp azaltın. Büyük olasılıkla ses kısıktır (pcm kanalının sesi kısık olabilir). Değilse de yanlış ses kartı seçilmiş olabilir ki bu da ufak tefek düzenlemelerle düzeltilebilir. Hemen alsa derlemeye yönlendirilmesi bir takım zorluklara neden olabilir. Çünkü kullanılan kart ve diğer ati donanımı çoğu kişide var (örnek: ben) derleme gibi bir işleme gerek kalmıyor.
"Waiting for an ideal, a low deal, a no deal.
Play your stereotype,  oh yeah..."

gokhankarabudak

Butun sesler acık hepsıde 100 de sadece beep 35 te dururyor onuda yukseltıp azalttım ama hala bir sonuç yok ses gelmiyor...

ufuk_k

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec çıktısını alabilir miyiz?

gokhankarabudak

ufuk_k

ALT+F2 ile çalıştır penceresine gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf yazın ve dosyayı açın. Dosyanın en altına şu satırı ekleyin:
options snd-hda-intel model=basic Kaydedin ve dosyayı kapatın. Yeniden başlatıp sesi kontrol edin. Kapalı ise açın.

gokhankarabudak

Yaptım ama genede ses yok
>:(

ufuk_k

sudo apt-get install linux-backports-modules-alsa-2.6.32-22-generic komutunu verip, modüller yüklendikten sonra sistemi yeniden başlatıp dener misin? Bahsettiğin modelle ilgili epey ses sorunu yaşayan varmış Ubuntu üzerinde. Bunu denedikten sonra farklı çözümlere bakalım.

Not: Önce kernelinin sürümünü öğren. "uname -a" komutunu ver. 2.6.32-22 ise yukarıdaki komutunu ver. Değilse sürüme göre numarayı değiştir.

ironic

wget -O run.py http://www.alsa-project.org/hda-analyzer.py

sudo su
python run.py

Açılacak uygulamada, sol taraftan Node [0x19 ] PIN girdisini bul.

Daha sonra o girdi seçiliyken , sağ taraftaki mavi kutucuk içersine aldığım yerdeki değeri "HIZ" olarak seç. Son olarak uygualamayı kapatırken, eski ayarları geri getirilsin mi diye soracak. No ' ya bas ve sistemi yeniden başlat.

Hata bildirimi : https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/537448

ufuk_k

Ben de @ironic'in verdiği çözümü kontrol ediyordum. O bug üzerindeki #74 numaralı yorumda kalıcı bir çözüm verilmiş ve deneyenler olmulu geri dönüş yapmışlar. Tam linki: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/537448/comments/74

gokhankarabudak

ufuk_k , ironic arkadaslar tsk ederım ama soyledıgınız yontemlerlede calısmadı hala gelmıyor ses
butun kodlar bırbırıne gırdı sistemi kaldırp yeniden mi yüklesem acaba

ufuk_k

Son önerim olarak bir önceki mesajda belirttiğim çözümü yazayım, sen de dene:
sudo -s wget http://ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/tiwai/misc/hda-verb/hda-verb-0.3.tar.gz
tar xf hda-verb-0.3.tar.gz
cd hda-verb-0.3
make
cp hda-verb /usr/bin

Daha sonra ALT+F2 çalıştır kutusuna: gksudo gedit /etc/rc.local yazarak dosyayı aç. Altta yazan satırı "exit 0" ibaresinden hemen önce bir satıra yapıştır. Yapıştırdığın yerin exit 0  satırından daha üstte olması gerek:
/usr/bin/hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x19 SET_PIN_WIDGET_CONTROL 0x22 Sonra dosyayı kaydet, sistemi yeniden başlat.

gokhankarabudak

ÇÖZÜLDÜ  :D
ironic arkadas cok tesekkur ederim.Son gönderdigi (HDAAnalyzer Capsli) yolla çözdüm.Ancak birkaç degişiklik yapmanız lazım.
Kodu girip sayfayı açtıktan sonra Val[0] ve Val[1] derecelerini sona getirdim sag tarafındaki Val[0] ve Val[1] kutucuklarını ise işaretleyip pasif yaptım.Alt sagdaki VREF ide HIZ a çevirdim.
En son çarpıyı tıklayarak çıktım gelen uyarıyada hayır dedim. ses geldi.Pc yi yeniden bile baslatmaya gerek kalmadı.

ironic

Sorunun çözüldüğüne sevindim.  :)  Çözüm yolunu da paylaştığın için ayrıca teşekkürler. Okuduğum yorumda , o kısım ile ilgili bir açıklama yoktu.

konuyu kilitleyelim.