Zaragoza Linux'a Nasıl Geçti?

Başlatan fortran, 28 Haziran 2010 - 13:47:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fortran


İspanya'dan gelen haberlere göre, Zaragoza şehrinin açık kaynak masaüstüne göçü güzel ilerliyor. Şehirdeki yerel yönetim birimleri Mozilla Thunderbird, VLC, Firefox ve OpenOffice.org  gibi özgür yazılımları kullanıyor. Bu yıl içinde 2.800 masaüstü bilgisayarın 700 kadarında Linux'a geçiş tamamlanacak.

Zaragoza şehir yönetimi, ihtiyaç duyduğu çeşitli yazılım ve araçları barındıracak şekilde özelleştirilmiş bir Linux dağıtımını, AZLinux'u kullanıyor. Bu model, Almanya'nın Münih kentinde LIMux, Avusturya'nın başkenti Viyana'da ise Wienux isimli dağıtımlarla başarıyla uygulanan bir yöntem.

Zaragoza Neden Linux'a Göç Ediyor?

Yedi çalışandan oluşan ekibiyle göç sürecini yöneten Eduardo ROMERO, "Yazılım lisansı harcamalarında tasarruf, teknolojik bağımsızlık ve esneklik özgür masaüstüne geçişin avantajlarından sadece üçü. Özgür yazılımlara göç, bizim gibi büyük bir şehirde, hem orta hem de uzun vadede çok önemli faydalar sağlayacak." diyor.

ROMERO, 2006 yılında başlayan özgür yazılıma göç sürecinin, daha başlarında olmasına rağmen şimdiden kendini amorti ettiğini söylüyor.

Linux ve özgür yazılımlar, şehir yöneticilerinin Bilgi Teknolojileri'ne (BT) yaklaşımını daha esnek kılmış. "Sürekli iyileştirme yapıyoruz ve kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için iş süreçlerimize uyarlıyoruz. Eskiden kullandığımız "sahipli/patentli platform"da, kullanıcıların kendilerini doğrulamaları ve sisteme girişi için yeni ve alternatif yollar sunmak çok zordu. Ancak, özgür yazılımları kullanarak; zaman, ağ adresi, kullanıcı ya da departman adı gibi çeşitli parametrelerle tanımlanmış bir ağ yapılandırmasını yönetmek çok kolay."

Eduardo ROMERO, özgür işletim sistemlerini yönetmeyi kolay buluyor: "Bir web sunucusu ve diğer özgür yazılım araçlarını kullanarak, tüm masaüstlerinde bütün uygulamaları dağıtıyor, yönetiyor ve yapılandırıyoruz. Merkezi bir kontrole sahibiz ama aynı zamanda her kullanıcıya bir kişiselleştirilmiş sistem verebiliyoruz."

Özgür Yazılıma Direnç Nasıl Aşıldı?

Zaragoza kentinin yönetimi, 100'e yakın farklı ofise bölünmüş dağıtık bir yapıya sahip. Zaragoza'nın Linux'a göç sürecini yöneten Eduardo ROMERO'ya göre açık kaynak masaüstüne göçte en büyük engel, kuruluşlardaki farklı iş süreçleri: "Sadece özel amaçlara yönelik hizmet veren birimlerimiz var. Örneğin; şehir planlaması, sosyal hizmetler ve hesaplama, her biri kendine özgü uygulama ve süreçleri kullanıyor."

Zaragoza kenti sakinlerine hizmet veren bu birimlerin bazılarının çeşitli sahipli/patentli yazılımlara bağımlılığı, Linux'a göçü zorlaştırıyor. ROMERO, özellikle OpenOffice.org'a geçişin, kullanıcı arayüzündeki değişiklikler, dosya biçimleri, makrolar ve diğer uygulama ve veri kaynaklarına bağlantılar nedeniyle zorlu geçtiğini aktarıyor.

Eduardo ROMERO, özgür yazılımlara göç sürecinde, kullanılan tüm uygulamaların özgür muadillerini bulmanın mümkün olmadığını söylüyor: "Örneğin, Bilgisayarlı Tasarım (CAD) ve Optik Karakter Tanımlama (OCR) araçları açık kaynak alternatifleriyle değiştirilemiyor. Fakat, sahipli/patentli ve özgür yazılımlar birlikte yaşayabiliyor ve gerçekten açık kaynak alternatifini bulamamışsak, kullanıcılara patentli yazılımları kullandırabilmek için Virtualbox ve Wine'a müracaat ediyoruz."

ROMERO, bilgiişlem altyapısında değişiklik yaparken önemli bir direnç ile karşılaştıklarını anlatıyor: "Kullanıcılara, teknisyenlere, kamu yöneticilerine ve diğer herkese açıklamak zorundayız. Korku, belirsizlik ve şüphenin bizim sürecimizi etkileyen tehditler olduğunu fark ettik. İyi ki siyasetçilerimiz, BT politikalarımızı özgür yazılıma aktarmamızı destekliyor ve onaylıyorlar. Göç sürecinde politik desteği bulmak ve sürdürmek, zorlukların üstesinden gelmek için çok önemli."

Kaynak: OSOR

ozgurlukicin.com
Özgür yazılım dergisi: eniXma