Dijital fotoğraf makinesi tavsiyeleriniz?

Başlatan Xenophobia, 27 Haziran 2010 - 23:40:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Xenophobia

Kendime bir dijital fotoğraf makinesi almayı düşünüyorum. Canon veya Nikon markalarından birisini tercih edeceğim.

Görüntü sabitleme özelliği ve makro çekimleri güzel olsun istiyorum.

350-400 TL civarı bir bütçe ayırma planım var. Makine hoşuma giderse daha da ayırabilirim.

Sizlerden kullandığınız makinelerle ilgili görüş ve önerilerinizi bekliyorum. 

ırmak


ozhancik

http://www.hepsiburada.com/Liste/fujifilm-av100-122mp-27lcd-dijital-fotograf-makinesihd-video-cekimcanta-hediyeli-/productDetails.aspx?categoryid=248&productid=ft00161

aynısından ben aldım. Ben aldığımda 190 TL idi. Şimdi 159,89 TL Akşam bir kaç resim eklerim. (akşam dediğim ; şuan işyerindeyim , iftarda burda olacağız ondan sonra mesai yaparız 11 gibi eve gelirim. :)...  )

Dip Not : Şiddetle Tavsiye Ederim.
Umudunu yitirmiş olanın, başka kaybedecek birşeyi yoktur.

zeitgeist

Senin marka tercihlerin arasında değil ve bahsettiğin özelliklere sahip olmayabilir ama yine de yazayım: ben de yakın zaman içinde şu ürünü aldım

http://urun.gittigidiyor.com/KODAK-EASYSHARE-M381-12-7-MP-DIJITAL-FOTOG-MAK_W0QQidZZ30179031

3900 küsurlu çözünürlükte fotoğraf alabiliyorum.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

aniceman

fotoğraf çekmek var fotoğraf çekmek var, demem o ki kullanım amacınız belirsiz. ama ben önerimi sunayım: fujifilm s1700 hpsbrda da şu an indirimde olması lazım, geçtiğimiz günlerde bir arkadaşıma aldık 444 tlye. kendim de 1 yıldır bir kaç alt modeli (o zamanlar üsttü : ) olan s8500 kullanıyorum.
dedi ve koşarak uzaklaştı genç adam...

ns

#5
gittigidiyorda fuji maiknleri daha ucuza bulabilirsin. bende almak istiyordum o yüzden biraz araştırmıştım. amerikadan sıfır ürün yolluyorlar garantisi biraz sorunlu diye aklımda kalmış ama tam olarak nasıldı bilmiyorum. makineler sıfır hiç kullanılmamış. bazılarının objektif kapağı olmuyormuş(belirtiyorlar zaten) epey bi zoom oranına sahipler. ama pilliydi benim baktıklarım şarjlı pil almanız gerekiyor. 31. inde bir mağazada elime aldım (s1700) çok hafifti ama ben bir türlü düzgün fotoğraf çekemedim sanırım alışmak lazım makineye.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Eylül 2010 - 23:02:16

http://urun.gittigidiyor.com/Fujifilm-S1800-Dijital-Fotograf-Makinesi_W0QQidZZ30179768 bahsettiğim makine
Madem ki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik...

plymouth

Panasonic DMC-FZ38
Gercekten HD video çekebilen hibrit yapılı güzel bir fotograf makinasıdır...
Fiyatı "gitsegiderdi.com" (malum 2.el ve açıkarttırma sitesi) üzerinde en düşük 670 TL.
Memnun kalacağınızı düşünüyorum
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

Xenophobia

Canon Power Shot SX 120 IS modelini aldım. Buraya yazmayı unutmuşum. Oldukça güzel bir makine. Çok güzel çekimler yaptım.

Örnekler ; http://www.flickr.com/photos/52106757%40N06/

ns

Alıntı yapılan: Xenophobia - 04 Eylül 2010 - 00:35:07
Canon Power Shot SX 120 IS modelini aldım. Buraya yazmayı unutmuşum. Oldukça güzel bir makine. Çok güzel çekimler yaptım.

Örnekler ; http://www.flickr.com/photos/52106757%40N06/
makine de fotolar da çok hoşmuş güle güle kullan :)
Madem ki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik...

sem

@Xenophobia o linkteki fotoğrafların hepsi sizin çekiminiz mi? Bir de "uzun pozlama" isimli olan, resmi çektikten sonra belirli bir süre ışığı yakalama olayı falan vardı, (ben tam olarak tenkik kısmını bilmediğim için "ışığı yakalama olayı" gibi tabir kullanıyorum, siz anlamışsınızdır demek istediğimi) o şekilde mi çektiniz? Çok hoş ve kaliteli geldi resimlerde resimler merak ettiğim için sormak istedim... 
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

Xenophobia

Teşekkürler. Evet fotoğrafların tamamını ben çektim.

Işık yakalama diye geçmiyor, yazdığım gibi uzun pozlama şeklinde geçiyor. Işık veya herhangi bir şeyi yakalıyor. Zaman ayarlı bir mod. Cep telefonu ile adımı yazdım orada. Bir diğerinde de saatin saniye ibresi 3-4 tane görülüyor.

sem

Anladım, teşekkürler...
Çok hoşmuş...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?


Ozgurluk

#13
Fotoğrafçılık ile ilgili  amacınıza yönelik makina almanızı tavsiye ederim. Örneğin: Raw çig görüntü çekip bilgisayarınızda saatlerce fotoğraflarınızı düzenleyip zaman kaybetmek istemiyorsanız. Raw formatında çekim yapan bir makinaya ihtiyacınız yok demektir. Genelde Raw çeken kompakt olmaz sadece örnek olsun diye yazdım.

Nasıl çekim yapacağınızı belirleyin. Otomatik Sahne modlarını sorun. Renk keskinlik pozlama gibi ayarlarla ilgili bilginiz yoksa otomatik sahne modları ile çok cabuk fotoğraf çekimine başlayabilirsin. Örneğin manzara resmi çekerken mavi ve yeşil renk tonlarını baskın kılmayı, geniş alan derinliğini fotoğrafınızda yaratmayı bilmiyorsanız. Bu noktada yardımınıza otomatik sahne modları koşuyor. Konunuza uygun sahne modunu seçin. Ör: bir arkadaşınızın portesini çekmek gibi sonra denklanşöre(Türkçe olarak tetik diye geçer) Yarım basın, makina sizin için odaklar, fotoğgrafı analiz eder. sonra yarım basılı elinizi kaldırmadan sahneyi pozlaması için denklanşöre tam basın. Otomatik Sahne Modları ile foto çekmek bu kadar eğlenceli.

Fakat foto çekme beceriniz ve bilginiz arttıkça, dizginleri kendi elinize almak istiyceksiniz. Bu konuda otomatik sahne modlarının yanında da manuel çekim yapma özelliğide olsa iyi olur. Bir numara büyük alayım seneyede giyerim hesabı. Fakat fotoğrafçılık ile ilgili sadece amacınız anı dondurmak ise otomatik sahne modları işinizi görecektir. Kendi sanatınızı ve tarzınızı yaratabilmek manuel çekim olursa iyi olur.

Tavsiye değilde, fikir amaçlı yazıyorum; şöyle bir makina güzel olur.

Canon A1200

http://www.canon.com.tr/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_A1200/

Böyle bir makina seçimenin nedenleri şu olabilir, Optik Vizörü var. Jpeg ( Amatör Fotoğrafçının dostu format.) Raw ise genellikle pro fotoğrafçılar tercih eder. Çiğ görüntü olduğu için Raw'daçekim sırasında beyaz ayarını  yanlış kullansanız bile bilgisayarda beyaz ayarını dilediğiniz şekilde değiştirerek istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Ayrıca Raw'un diğer avantajı resim işleme tercih edecekler için, Jpeg Artifacts denilen (her resim işledikten sonra jpeg'de böyle basit görüntü kalitesi ile ilgili hatalar ortaya çıkar.) Raw'da bu durum söz konusu değildir.

Jpeg sadece çekim yapmak için bana göre, Resim işliycekseniz Çig görüntü olan Raw yada ara görüntü olarak TIFF formatını tavsiye ederim.

Böyle bir makina seçin demenin en önemli diğer sebebi ise şu, ilerde manuel kullanarak çekim becerileriniz arttığında, bir şelaleye gidip pozlama süresini uzatıp puslu bir görüntü oluşturabilirsiniz.

Optik vizörün avantajları ise :D
1) Optik vizörü olsun. Sadece LCD ekran varsa kötü olabilir bazı durumlarda. Misal ışığın yetersiz olduğu durumlarda makinanızı gözünüze dayıyarak titremesini engelleyebilirsiniz. Eliniz de cerrah eli gibiyse yani titreme yoksa :D 1/15 enstanteneye kadar elinizde gözünüze dayıyarak sabit tutabilirsiniz.
2) Optik vizör gün ışında daha kolay fotoğraflamanızı sağlar. LCD gün ışığında gözükmeyebilir. Ayrıca LCD'de çekim yaparken fotoğrafın bazen gün ışığnda aşırı sert ışıkta tabi, doğru pozlanıp pozlanmadığını anlamak zor olabilir. (* tabi ki kamerada pixellerin parlaklık değerini gösteren histogram yoksa.) Fakat histogramda bazen pozlama için yanıltıcı olabiliyor.
3) Elektronik vizör ise, optik vizöre göre parlaks hatası oluşturmaz. Elektronik vizör olursa daha iyi olabilir. Elektronik vizörü olursa sizin için avantaj.

Canon A 1200 de hem LCD monitor'den hem optik vizörden çekim yapabiliyorsunuz.

Canon A 1200 aslında pek araştırmadım. makina alırken arkadaşların dikkat edecekleri enine boyuna araştıracakları diğer konular şunlar bence

Objektif (Lens kalitesi), Görüntü Sensörü (CCD mi CMOS'mu?) Benim kişisel görüşüm CMOS'lar da görüntü daha temiz. Fakat CCD'nin batarya ömrü gibi avantajları olduğunu duydum. Görüntü işlemcisi olarak Canon'un Digic 4 kullanılmış (Canon A 1200'de). Objektifin uzaklığı, genelde objektiflerde odak uzaklığını kesme faktörüne bölerek 35 mm eş değerini bulursunuz. Objektifin alan derinliğine ve odak uzaklığına önem verin. Telezoom satın alırsanız tele modda, diafram değerinin 3,5-5,6 olacağını bilin. Telezoom üretimi gerçekten zor. Ayrı ayrı lensleri almak misal tele objektifi sadece satın almak daha hızlı bir objektif satın almak demek, f 2,8 diafram gibi daha fazla ışığın içeri girmesi demek, daha sığ alan derinliği demek.  Burada ki teknik terimlere kafayı takmayın sadece fotoğraf makinanız sizin tarzınızı yansıtacağı için illaki şu makinayı alın kimseye denemez. Fotoğrafçınıza gidip, ona bu konuları sorun size bilgi versin. Hatta çekinmeyin demo çekimi için müsade isteyin. Objektifi konusunda fotoğrafcınızdan sıkı bir bilgi almayı ihmal etmeyin. Sonra kendinize ideal makinayı bulduktan sonra sıkı bir pazarlığa girmeyi unutmayın.

Megapixel konusuna kafayı takmayın. İdeal baskı için inç başına 200 dpi yeter. Fotoğrafda bu 200 ppi biri inç başına düşen nokta sayısı yazıcılar için, diğeri inç başına düşen pixel sayısı aslında ikiside aynı şey. Sadece 200 ppi yeter ideal baskı için. Şöyle bir cetvel vericek olursak;

4X6 inç için yaklaşık 1 mega pixel
5X7 inç için yaklaşık 1,5 mega pixel
8X10 inç için yaklaşık 3 mega pxel
11X14 için yaklaşık 6 Mega pixel
baskı kalitesi için ideal sonuç verir. MegaPixel'i kafanıza dert etmeyin. Fakat Jpeg çekiyorsanız, fotoğrafınız her görüntü işledikten sonra pixel pixel kayıp ve bozulmalar yaşıycağı için yüksek megapixellerde kalmak faydalı. Bazen bir görüntü hatasınıda düzeltmek istiyorsanı egerki formatınız jpeg'se yüksek megapixellerde kalmak faydalı. * tabi ki Raw gibi formatlar için böyle bir durum söz konusu değil.

Birde kompakt ise kalem pil ile çekim yapıyorsa iyi. ( bataryası bozulunca servisden onlarca dolar verip yenisini satın almak zorunda kalmazsınız.) Ayrıca dilediğiniz her yere sarjlı yedek kalem pilleriniz ile sınırısızca foto çekmenin özgürlüğünü yaşarsınız.)

Birde hızlı fotoğraf karltarını seçin. Çocukları ve haraketli görüntüleri pozlamının zorluğunu aklınızdan çıkarmayın. Burada en iyi sonucu elde edebilmenin yolu Sürekli Çekim moduna sahip olan makinalarda (Yeni dijitallerin hespinde var) Ard arda sürekli kareler alarak en ideal pozu yakalamanız. Böyle bir durum için hızlı hafıza kartları tercih edin. Fotoğraf çekmek kartın görüntüyü yazmasını beklemeyin. class 6 ile class 10 arası, hızında hafıza kartları ile hafıza kartlarını beklemeden ard arda çekim için beklemeden fotoğraf çekimi için kullanın.

son iki paragrafda yazdığım tavsiyeler aslında en iyi tavsiyelerimdi.

Bu arada reklama girmezse şuan Amerika'da en çok satan dijital makina olympus marka olarak onuda dikkate almanızı tavsiye ederim. Ubuntu'da Shotwell, Digikam kullanarak fotoğraflarınızı düzenliyebilirsiniz. Facebook'a atabilirsiniz. Bunuda hatırlatıyım

Saygılarımla...


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Temmuz 2011 - 13:13:12

Alıntı yapılan: syagdiran - 27 Temmuz 2011 - 21:55:28
http://www.hepsiburada.com/Liste/fujifilm-finepix-s2950-140mp-30-lcd-18x-optik-dijital-fotograf-makinesi-hd-video-cekimi/productDetails.aspx?categoryid=248&productid=ft245443

Gerçekten güzel makina her yönünü beğendim. Gövde Tasarımı çok hoşuma gitti. Objektifi telezoom olarak her türlü konunun çekimi için ideal bence. Yalnız CCD shift ile görüntü sabitleme sistemine pek güvenilmez. Tek eksi bulduğum yön o oldu. Dahili görüntü sabitleme objektifin üzerinde olan sistemler daha iyi sonuç veriyor. Titremeyi engellemek için. Düşünülmesi bu makinada satın alınırken tek gereken yönü bu!.. Onun dışında sahne modları ve Yarı otomatik modları ve manuel modu ile hem günlük çekim hem sanatsal çekim anlamında insanları fazlasıyla sonuçları ile memnun edebilir. Diğer beğendiğim yönü ise fiatı oldu.

Burada aslında güzel tavsiyeler verilebilir. Bilgisayar ile fotoğraf, grafik tasarım gibi sanatsal konular artık iç içe özdeşleşmiş durumda. Bir Web sitesini öne çıkaranlar bazen programlama detaylarından öte sahip olduğu fotoğraf ve temalarla öne çıkıyor. Onun için herkesin fotoğrafçılığa el atmasını öneririm.

nasilolcekbuisler

merhaba

bu arkadaş sanırım almıştır artık makinasını ama konu ile ilgil ibilgi arayanlar için yazayım.bu segmentte 0-800 tl segmentinde yani.hangi makinayı alırsanız alın çok büyük farklar göremezsiniz.görüntü kalitesinin temel unsuru görüntü işlemcinin boyutudur .görüntü işlemcisi ne kadar büyük olursa kalite o kadar artar.görüntü kalitesine etki eden diğer bir unsur objektif kalitesi dir.objektifin elementleri ne kadar iyi olursa optik kalitesi yüksek olursa o kadar kaliteli keskin görüntü elde edersiniz.am bu fiyat aralığında satılan bütün makinaların görüntü işlemci tipleri ve boyutları aynı.objektif kaliteleri de aynı.sadece kabukları değişik.birde içine saçma sapan yazılımsal şeyler sokmuşlar.onun haricinde para tuzağı.hele canon ve nikon çok gereksiz.zaten o fotoğraflar en fazla 20x30 ebatında büyüyecek.10mp başından bile aşar.ucuz bir alternatif olarak pentax bakılabilir.kimi özellikleri canon ve nikondan çok daha iyidir.piyasada tutunmaya çalıştıkları için yenilikler yapmak zorundalar.bende nikon dslr canon filmli makina ve  hasselblad orta format var.