Dizüstü bilgisayar dahili HDD'yi USB ile bağlamak.

Başlatan Aequitas, 05 Temmuz 2012 - 18:01:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aequitas

Sabit diskimde oldukça fazla sayıda bozuk sektör var. Seatools for Dos yazılımı ile bu bozuk sektörleri ayrılmamış bölümler ile değiştiriyordum ama işlem beklediğimden çok daha uzun sürüyor. Seatools yazılımının bulduğu bozuk sektör sayısı 99 olduğunda testi sonlandırıp bulduğu bozuk sektörleri yeni bölümlerle değiştirme işlemini yapıyor. Bu işlemi yaklaşık 15 defa tekrar etmeme rağmen diskin henüz %3'lük kısmını geçmeyi başaramadım. Haliyle daha ne kadar bozuk sektör var bilemiyorum. Aynı yazılımın windows için olanı da var fakat windows üzerindeyken düzeltme işlemi yapamıyor, sadece tespit edebiliyor. Fakat eğer inceleme yapılan disk birincil disk değil de ikincil ya da harici olarak bağlanan bir disk ise düzeltme işlemini yapabiliyormuş.

Amacım şu: Diski USB çevirici ile başka bir bilgisayara bağlayıp windows üzerinden bu işlemi yapmak. Neden windows üzerinden, çünkü her 99 hata tespiti sonrası bazı "tıklama" işlemleri yapılması gerekiyor. İmleç hareketlerinin kaydedilebildiğini biliyorum. Belirli bir şablonda fareye bu hareketleri yaptırıp yazılımın ara vermeden devam etmesini sağlamayı amaçlıyorum. Çünkü her tespit işlemi yaklaşık 7-8 dakika sürüyor. Sonrasında bir onay penceresi geliyor, daha sonra bulunan hatalara ne şekilde davranılması gerektiğini soruyor ve işlem tamamlanıyor. Her defasında bunlara elle müdahale etmek işkence.

Aklıma takılan ise şu: İnternette Sata>USB dönüştürücü adaptörler var, ancak ben sabit diski USB'ye taktığımda sabit disk gücünü nereden alacak? Bildiğim kadarıyla Sata veri girişi yanında bir de güç girişi var. Ama bu dönüştürücülerde böyle bir giriş yok. Bu konuda fikri olan var mı?


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

cagriemer

Harici guc ile calisan adaptorler var. Genelde SATA-USB donusturuculerle birlikte onlari da satarlar. Ornegin ebay'de 15-20 dolara butun kiti bulabilirsiniz.

furkankalkan

Usb harici diski biostan başlangıç aygıtı olarak seçmek te işe yarayabilir.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

arpia

Merhaba @Aequitas
Alıntı yapılan: Aequitas - 05 Temmuz 2012 - 18:01:13
Fakat eğer inceleme yapılan disk birincil disk değil de ikincil ya da harici olarak bağlanan bir disk ise düzeltme işlemini yapabiliyormuş.
Benim anlamadığım, düzeltmeden kastınız nedir? Bozuk sektör düzeltmekten bahsediyorsanız eğer, teorik olarak pek mümkün değil. Daha doğrusu mümkün ama yeni disk almak çok daha ucuza gelir.




Aequitas

@arpia, bozuk sektörlerin düzeltilme işlemi sanırım şu şekilde oluyor. Her sabit diskte, zamanla gelişecek bozuk sektörler ile takas edilecek belirli miktarda yedek alanlar mevcut oluyor. Bozuk sektör düzeltme işleminde ise sabit diskin markasına ait yazılım, bozuk sektörleri "0"lar ile kapatıp, bu sektörün yerine bu yedek sektörlerden birini açıyor, ve o sektörün adresini yeni açılan sektöre aktarıyor. Böylece bu bozuk sektör düzeltme işleminden sonra yaptığınız biçimlendirme sonrası artık pasif hale gelen bozuk sektörler kullanılmadığı için disk düzelmiş gibi işlev görüyor.
En azından benim fikrim bu yöndeydi, ancak dediğim gibi bu düzeltme işleminin sonu hiç gelmeyecekmiş hissine kapılıp tüm sabit diski "0"ladım. Bu işlem bile 5 defada gerçekleşti. Her defasında hata vererek yarıda kalmıştı, beşincide tamamını sıfırlayabildim. Sıfırlama işleminden sonra Ubuntu Canlı CD ile başlatıp gparted ile diski biçimlendirdikten sonra gördüm ki gparted'in daha önce verdiği hatalar görünmüyordu. Sanırım işe yaramış görünüyor sıfırlama işlemi.
Yine de @cagriemer'in bahsettiği bu kitten almam gerektiğini düşünüyorum. Elimin altında bulunsun, çünkü bu sabit disk ileride yine tekleyecekmiş gibi geliyor bana.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

arpia

Evet @Aequitas, haklısınız dediğini gibi bir işlem var fakat disk üzerinde ki veri önemliyse verilerinizi alıp diski mümkünse kullanmayın.
Dediğiniz çözüm geçici bir çözüm ve 10 dk mı idare eder 10 yıl mı belli olmaz. Eğer kritik işler ve veriler var ise o diski kullanmanızı önermem çünkü bozuk alan aslında düzeltilmez sadece o kısmı kullanmaması söylenir. Fakat o bozuk alandan çıkan parça okuyucu kafayla diskin arasına girdiği gün bütün diski çizer. İçinden veri kurtarılamaz hale gelir.
Yok çok önemli değil diyorsanız veriler, o zaman gittiği yere kadar devam :)

Aequitas

@arpia, haklısınız. Ama bu eski bir bilgisayara ait sabit disk. Bu bilgisayarı da babam kullanıyor. Yaptığı tek şey Mürşit açıp kapamak, o kadar. Üzerinde hiçbir veri bulunmuyor. O nedenle ben de sanırım ayda bir, iki ayda bir diski yeni oluşan bozuk sektörler açısından tarayıp ona göre düzeltmeleri yapmayı düşünüyorum. En ucuz disk bile 170 lira civarında sanırım. Gittiği yere kadar bu şekilde gitsin, tamam dediğinde yedek oyuncuyu devreye sokarız artık :)


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

arpia

Anlıyorum sizi, haklısınız o zaman :)
Bir bilgisayarcıya gidip istediğiniz ürünü alabilirsiniz ... "IDE" disk için hatırlıyorum, "IDE" den fazladan iki kablo çıkıyordu ucunda güç girişi vardı, gücü oradan alıyordu.
Herhangi bir bilgisayarcı tedarik edecektir sanırım size.

ekremsenturk

Sata disk'ler için boş harici disk kutuları var. Disk'inizi söker, kutuya yerleştirir v harici disk olarak kullanabilirsiniz. Bu bir işe yararsa. 2,5 inch'lik disk'ler için harici güç kaynağı gerekmiyor. Daha iyi bir çözüm, Bozuk alanların yerini (fazla dağınık değilseler) tesbit edip, diak'i yeniden biçimlendirirken, bozuk bölümleri kullanılmayan alan olarak bırakmak. Disk'in kullanılabilir boyutu bundan etkilenecektir. Veya yeni bir Sata disk alıp, tüm veriyi, şletim sistemi'de dahil yeni disk'ke kopyalamak. Bu işlem için gerekli programlar Ultimat Boot CD'de mevcut. (Çalışan bir FreeDos, sorun giderme CD'si)