UBUNTU 10.04: Ati HD Serisi Ekran Kartları İçin Sürücü Ve Anlatımı

Başlatan KemalALKIN, 19 Haziran 2010 - 10:39:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cenin

Şimdi kurulum işlemini yeniden yaptım * her şey normal görünüyor, 2. monitörü genişletilmiş olarak ayarladım, restart istedi şimdi yeniden başlatıyorum...

Edit:
Herşey normala döndü, sanırım tv de bilgisayardan film izleme hevesimden vazgeçebilirim (şimdilik :) )

mhcakmak

Problem Çözülmüştür...

ATI yayınladığı yeni driver paketiyle bu sorunu çözmüştür.
Eski sürümü kaldırıp yeni sürümü kurdum ve ekran kartı sorunsuz çalışıyor.

Yeni sürümün indirileceği adres;
http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx

stratovarius

@mhcakmak haber için teşekkürler. Yeni driverla ilgili görüşlere ;

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,21384.msg257719.html#msg257719

Bu başlıktan devam edelim. Sonuçta driver kurulum başlığı burası , kurulum aşamasındaki sorunlarla ilgili.

v0ld3m0rt1s

ATI HD5770 sorunsuz Jaunty üzerine kuruldu.(Catalyst Sürücü)Compiz vs. çalışmakta

bLaCkSouL

Bugün eski 10.6 sürümünü silip yeni olan 10.8 sürümünü kurdum. Fakat catalyst içerisinde catalyst sürümü 10.6 olarak kaldı. Acaba bazı dosyalar eksik mi kuruluyor yoksa durum bu şekilde mi?

stratovarius

O sorun catalyst ayar dosyaları silinmediği için sadece catalyst sürümü eski gözüküyor. Driver konusunda fglrxinfo çıktınıza bakarsanız , yeni driverın sorunsuz kurulu olduğunu görebilirsiniz.

bLaCkSouL

Alıntı yapılan: stratovarius - 26 Ağustos 2010 - 20:55:25
O sorun catalyst ayar dosyaları silinmediği için sadece catalyst sürümü eski gözüküyor. Driver konusunda fglrxinfo çıktınıza bakarsanız , yeni driverın sorunsuz kurulu olduğunu görebilirsiniz.

Yanıt için teşekkürler.

akordion

İyi günler arkadaşlar, ACER 6930G modeli dizüstü bilgisayarıma Ubuntu 10.04 kurdum. Kurduktan sonra şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım. Ne seste,ne dokunmatiklerde, nede wireless vs'de. Ancak Ekran kartı sürücüsünü indirdim AT'den (HD 4650) gelen .bin dosyası ile ilgili hiçbirşey yapamadım. Uç birimden komutları denedim, şifre vermekten başka bir tepkide vermedi. Daha sonra Donanım Sürücüleri üzerinden baktığımda kendisi sürücü gösterdi bende kur dedim, indirip kurdu ama kurduktan sonra sanki daha kötüleşti. Mesela efektleri en üstte kullanıyordum yani şu pencerelerin dalgalanması vs şimdi onlar arkada grafik yetersizmiş gibi kara izler bırakıyor. Hani oyunlarda grafik desteklemediğinde mesela araba hatları kara lare görünüyor ya o şekilde. Sizce ne yapmalıyım ?
ubutuyu çok sevdi :)

heartsmagic

Şu an:

sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep render
ne diyor?

ATI'nin sitesinden indirdiğin sürücü dosyası .sh uzantılı olmalıydı, sen .bin dosyasını nereden indirdin? Nasıl kurmaya çalıştın, ne hata aldın?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

akordion

turuncu@ubuntu:~$ sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for turuncu:
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı inşa ediliyor.       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti       
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  mesa-utils
0 yükseltildi, 1 yeni kuruldu, 0 kaldırılacak ve 0 yükseltilmeyecek.
İndirilmesi gereken dosya boyutu 50,4kB
Bu işlemden sonra 168kB ek disk alanı kullanılacak.
Alınıyor:1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/universe mesa-utils 7.7.1-1ubuntu3 [50,4kB]
0sn'de 50,4kB alındı (238kB/s)
Önceden seçilmeyen mesa-utils pakedi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor... 127706 dosya ve dizin kuruldu.)
Unpacking mesa-utils (from .../mesa-utils_7.7.1-1ubuntu3_i386.deb) ...
Processing triggers for python-gmenu ...
Rebuilding /usr/share/applications/desktop.tr_TR.utf8.cache...
Processing triggers for man-db ...
Processing triggers for python-support ...
mesa-utils (7.7.1-1ubuntu3) kuruluyor...
turuncu@ubuntu:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 4650
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color,
turuncu@ubuntu:~$

ATİ'de bu sayfada http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
şu seçenekler ile ;
Notebook Grafik
Mobility Radeon Series
HD 4xxx Series
linux x86

Sürücü adresi ; http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx

Öüzr dileyerek düzeltiyorum .run uzantılı gedit ile açmaya çalışıyor ?

stratovarius

İlk sayfada benim bir anlatımım mevcut onu denediniz mi ?

Ayrıca sh uzantılı olması lazım driverın doğru driverı indirdiğine emin misiniz.

Notebook kullandığınıza göre başlangıçta mobility radeonu seçmeniz lazım, sonra kendi ekran kartınıza uygun olanı seçip driverını indiriz sonra anlatımı uygulayınız

Donanım sürücü kurduğunuz için ilk onu kaldırınız mutlaka ilk sayfadaki anlatımda bunuda anlatmıştım.

akordion

Kendi kurduğu sürücüyü kaldırdım ve sizin verdiğiniz şekilde denedim. 5. komutla kuruluma geçti ve kurdu, daha sonra 6. komuttan sonra hata verdi. Bende bilgisayarı yeniden başlattım ve ubuntu şu anda mor ekranda kalıyor açılmıyor. :) Kaldırıp tekrar kuruyorum işletim sistemini

stratovarius

İşletim sistemini yeniden kurmanıza gerek yok.

Kurtarma modunda düşük çözünürlük modunda ubuntuyu açabilirsiniz.

Ve 6 ıncı aşamayı yapıp verdiği hatayı buraya eklerseniz sevinirim.

Bu şekilde nerede hata oluşmuş anlayabiliriz.

akordion

Alıntı yapılan: stratovarius - 14 Eylül 2010 - 15:37:22
İşletim sistemini yeniden kurmanıza gerek yok.
Kurtarma modunda düşük çözünürlük modunda ubuntuyu açabilirsiniz.
Ve 6 ıncı aşamayı yapıp verdiği hatayı buraya eklerseniz sevinirim.
Bu şekilde nerede hata oluşmuş anlayabiliriz.

İşletim sistemini en baştan kurmuş bulundum. İlk sayfadaki anlatımlarınızı tekrar uyguladım ve en sonuna kadar bir sorunla karşılaşmadım ve kurulum tamamlandı. Ancak nedense yine aynı şekilde, efektlerde azda olsa sorun var. VLC player yükledikten sonra video ile deneme yaptm çok bişey farketmesede iyileşme var.

stratovarius

İlk sayfada kontrol için komutlar mevcut, o komutlarla çıktılarınız uyumlu mu kesin driverınız kuruldu değil mi ?

akordion

Alıntı yapılan: stratovarius - 14 Eylül 2010 - 18:04:45
İlk sayfada kontrol için komutlar mevcut, o komutlarla çıktılarınız uyumlu mu kesin driverınız kuruldu değil mi ?

donanım sürücülerinden kontrol ettiğimde hala etkinleştirmem gerektiğini söylüyor bu nedir ?
Buyrun komtrol komutlarının yanıtları ;

serhat@ubuntu:~$ cat /etc/X11/xorg.conf
Section "ServerLayout"
Identifier     "aticonfig Layout"
Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option     "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option     "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option     "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
Driver      "fglrx"
BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device     "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     24
EndSubSection
EndSection

serhat@ubuntu:~$
serhat@ubuntu:~$
serhat@ubuntu:~$ fglrxinfo
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL version string: 3.3.10151 Compatibility Profile Context

serhat@ubuntu:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GL_NV_cond

stratovarius

Düzgün yüklenmiş sorun gözükmüyor. Atide her zaman ufak defekt sorunlar mevcuttur ama driverı kurduktan sonra çok fark yaşamadım tarzında yorumunuz ilginç geldi.

Benim merak ettiğim siz neye göre karşılaştırma yapıyorsunuz ?

Mesa driverlara göre mi ? Driversız haline göre mi?

akordion

Alıntı yapılan: stratovarius - 14 Eylül 2010 - 18:47:02
Benim merak ettiğim siz neye göre karşılaştırma yapıyorsunuz ?
Mesa driverlara göre mi ? Driversız haline göre mi?

Evet pencere geçişlerini ve efektlere tepkilerine göre yorum yaptım.

stratovarius

Güncel sürüm 10.9 ile ilgili sorun mevcuttur. Şimdilik manuel kurulum yapan arkadaşlar yeni driverları kullanmayınız.

İlk defa ubuntu kuran arkadaşlar donanım sürücüleri kısmını kullanarak driverınızı yüklemenizde fayda var.

Sorun çözüme ulaşınca konuyla ilgili buradan geri bildirimde bulunacağım.

@KemalALKIN veya yönetimden bir arkadaş ilk mesaja konuyla ilgili not düşebilirseniz sevinirim.

Sorunun konuşulduğu başlık;

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,22396.msg269761.html#new

ufuk_k

Yalnız yanlış anlaşılma olmasın @stratovarious, sorun hiç bir şekilde ATI 10.9 sürücüleriyle ilgili değil. Sorun tamamen son Ubuntu 2.6.32-24.43 sürümlü kernel güncellemesi ile ilgili. Çünkü sürücünüzü bu çekirdek değil de daha önceki sürümde kurmuşsanız, tekrar sürücü kurmaya kalkmazsanız sorun olmuyor. Ya da şöyle diyeyim, çekirdeğiniz 2.6.32-24.43 sürümüne güncellendikten sonra depodaki eski sürüm fglrx dahil hiç bir ATI sürücüsünü kuramıyorsunuz. Fakat daha önce sürücü kurduysanız bunu kullanabiliyorsunuz. Örneğin bu yeni ATI sürücüsünü son güncellemeden bir kaç günce kursak, sorun olmayacaktı. Kısacası güncel Ubuntu'da ATI sürücüsü kurmak için sorunun düzelmesini bekleyeceğiz, yeni bir çekirdek güncellemesi ile. Hali hazırda çalışan sürücünüz var ise şu an güncellemeyin.
"Waiting for an ideal, a low deal, a no deal.
Play your stereotype,  oh yeah..."

stratovarius

Hım bende kernel güncellemesinden sonra sorunla karşılaşmayınca 10.9 da bulmuştum suçu. Teşekkürler bilgilendirme için , şu anda soru işaretide kalmadı aklımda eski driverı neden kuramadım diye düşünüyordum :D

O zaman kimse güncellemesin , yeni ubuntu kuran arkadaşlarda sabretsinler biraz yeni kernel çıkana kadar.

Aslında hep ati kısmı sorunlu olurdu ilk de fa ubuntuyu sorunlu görünce insan genede suçlayamıyor :P

ufuk_k

Alıntı yapılan: ufuk_k - 18 Eylül 2010 - 22:42:34
Yalnız yanlış anlaşılma olmasın @stratovarious, sorun hiç bir şekilde ATI 10.9 sürücüleriyle ilgili değil. Sorun tamamen son Ubuntu 2.6.32-24.43 sürümlü kernel güncellemesi ile ilgili. Çünkü sürücünüzü bu çekirdek değil de daha önceki sürümde kurmuşsanız, tekrar sürücü kurmaya kalkmazsanız sorun olmuyor. Ya da şöyle diyeyim, çekirdeğiniz 2.6.32-24.43 sürümüne güncellendikten sonra depodaki eski sürüm fglrx dahil hiç bir ATI sürücüsünü kuramıyorsunuz. Fakat daha önce sürücü kurduysanız bunu kullanabiliyorsunuz. Örneğin bu yeni ATI sürücüsünü son güncellemeden bir kaç günce kursak, sorun olmayacaktı. Kısacası güncel Ubuntu'da ATI sürücüsü kurmak için sorunun düzelmesini bekleyeceğiz, yeni bir çekirdek güncellemesi ile. Hali hazırda çalışan sürücünüz var ise şu an güncellemeyin.

Bahsedilen soruna alternatif bir çözüm yazım. Başlık: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,22438.0.html
"Waiting for an ideal, a low deal, a no deal.
Play your stereotype,  oh yeah..."

mehmetux

2-3 gündür video ve compiz performansını arttırmak için çeşitli alternatifler ile uğraşıyorum ama bir sonuç elde edemedim, ati kullanıcılarınada tavsiye etmiyorum zaman kaybı oluyor, amd ye mail atacağım en kısa zamanda, bol bol kalaylayacağım bu arada bu başlık bana çok yardımcı oldu anlatım gerçekten 10 numara emeği geçenlere teşekkürler.
Soru sormadam önce empati kurmak lazım.

stratovarius

carantinas

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:i686:lib::none:2.6.35-23-generic; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

sudo sh atixxxx enterladıgım zaman yukardaki hatayı veriyor sorun nedir anlamadım werilen linkten indilirilen surum 9.5 acaba sadece 10.xx surumleri icin mi gecerli.