Ubuntu Server da Dosya Paylaşım Serverı nasıl Kurulur ÇÖZÜLDÜ :)

Başlatan redcoder, 15 Haziran 2010 - 09:36:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

redcoder

Windows ürünlerinden sıkılmamla birlikte artık tam anlamıyla linux üzerinde bir server kurayım dedim. Ubuntu kullandım ve halen kullanıyorum ama benım sorunum Smb.Conf(Paylaşım) dosyasının ayarlarıyla ilgili. Lütfen birisi bu ayarlar ile bana yardım edebilirmi? Şöyle ki;

ahmet,hasan, mehmet /deneme klasörüne girsin tam kontrol
ceylan,melek /deneme klasörüne girsin ama sadece okusun

Bunu Windows serverdan basitce yapabiliyoruz ama Ubuntu serverda nasıl oluyor... Diğer sistemler XP.

ufuk_k

Aslında Gnome üzerinde bir samba grafik arabirimi olması gerek ve epey bir iş yapılabiliyor diye biliyorum. Ben kendi bildiğim kadar öneride bulunayım. Öncelikle, smb.conf dosyasının Networking kısmında ayarları yapmış olmalısın. Yani:
# hosts allow = 127.0.0.1 192.168.1.0/24
hosts allow = 127.0.0.1 192.168.1.1 192.168.1.2
hosts deny = 0.0.0.0/0

Bu şekilde bir düzenleme ile temel güvenliği sağlamış olursun. "hosts allow" kısmında belirttiğin ip adresleri dışında (internal ipler bunlar) kimse servisi kullanamaz.

Paylaşım için yapmak istediğin ayara gelince... Bunu yapmak için 2 yol aklıma geliyor. Birinci yol, ahmet, hasan, mehmet'i bir grup yaratıp (örnek: yazabilenler) buna dahil edip, bu gruba dizin için tüm hakları vermek, diğer kullanıcıları da ayrı bir gruba dahl edip o gruba da yalnızca okuma hakkı vermek. İkinci yol ise şu şekilde olabilir:
[private]
        comment = Private Share
        path = /path/to/deneme
        browseable = no
        read only = no
        valid users = ahmet hasan mehmet ceylan melek
        write list = ahmet hasan mehmet

Bu şekilde 5 kişi dışında kimse dizinlere giremez. ahmet hasan mehmet dışında da kimse dizine yazamaz. Hatalarım olabilir, uzmanı değilim sonuçta.

"Waiting for an ideal, a low deal, a no deal.
Play your stereotype,  oh yeah..."

redcoder

şimdi bu kullanıları sisteme atamalıyım dogru mu? yani
adduser mehmet
passwd xxx

aynı şekilde smbpasswd -a mehmet
passwd buradakı şifre kullanıcı ile aynı mı olacak

yada samba dizini altındaki user dosyasını editlesem olur mu? Bu konuda yeniyim. Araştırdım ama anlamadım. Ben bu iş için ubuntu serverı seçtim amacı sadece dosyaları tutmak. Yani File server gibi

ufuk_k

sudo  smbpasswd -a username komutu ile yeni bir samba kullanıcısı ekleyip şifresini belirliyebiliyorsun.
sudo smbpasswd -e username komutu ile bu kullanıcıyı aktive ediyorsun. smb.conf dosyasında ya da kullanıcılarsa yaptığın her değişiklikten sonra:
sudo /etc/init.d/samba reload ya da sudo smbd reload komutuyla samba servisini yeniliyorsun.
Benim vereceğim bilgiler çok detaylı olmayacak, istersen Ubuntu için bu belgeye: https://help.ubuntu.com/community/SettingUpSamba
ve sambanın kendi dökümantasyonuna: http://www.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/AccessControls.html#id2611921 bakabilirsin.
"Waiting for an ideal, a low deal, a no deal.
Play your stereotype,  oh yeah..."

h.sonmez

Buradan ebox indir ve kur.
http://trac.ebox-platform.com/wiki/Download
Ebox ubuntu tabanlı ispanyol bir firmanın geliştirdiği server işletim sistemidir. Ubuntu 8.04 kullanıyorlar. kurulum sonrası  ilk açılışta cd ister. cd tak ve firefox,samba,users and group seç. kurulum tamamlanınca firefox açılacak.masaüstünde yanlızca terminal ve firefox açabilirsin. şifre ile girişi yap. sambayı aç. sambada ayarları yap. users and groups ta grup ve kullanıcı oluştur. kotaları belirle. 0 yazarsan limitsiz kota olur. kullanıcılardan birisine yönetici hakkı ver. eğer sambada pdc işaretlersen domain controller oluyor. böylece etki alanı denetleyicisi olarak ta kullanabilirsin. konsol komutlarıyla uğraşırım dersen kendin konfigure etmen gerekir.

`belge` için http://doc.ebox-platform.com/en/

Bunuun yanı sıra güvenlik duvarı ve vekil sunucu özellikleri de var. log tutabiliyorsun vs...
Ayrıca samba arayüzü için webmin ya da swat kullanabilirsin ama en kolay yolu ebox. Ben kurdum ve çok memnunum. Bir

redcoder

h. Sonmez kardesim diyorsunki Ebox mı kullan. Benim sorunuma çözüm bumudur yani. Bütün bilgisayar çalıştıkları dosyayı serverdan alacak ve çalışacak.

heartsmagic

Ebox rahatlık sağlar. Fakat Ebox kurulu bilgisayarı sen de kullanacaksan bazı şeyleri geriden takip etmiş olursun. Zira 8.04 çok geride kaldı. Senin istediğin şey Samba yapılandırması ve biraz araştırmayla emin olur bunu rahatlıkla çözersin. Forumda da bir Samba belgemiz olacaktı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

redcoder

Hocam benim problemim belli. Herkese yardımlarından dolayı teşekkür ederim. Ben illa E-Box olsun demiyorum arkadasım dedigini yaptım E-box indirdim ama bundan da emin değildim. Sizin dediğiniz gibi sürekli olarak sistem (Versiyon) değişiyor ve görsel bir arabirim istemiyorum sadece siyah dos üstünde (eski günlerdeki en iyi arkadasım :) ) işlemlerimi yapmak istiyorum. Dosyaya paylaşım veriyorum ama Servera bağlandığım kullanıcı adı ile başka bir dosyaya bağlanmak istediğimde;
Aynı kullanıcı adıyla birden fazla dosya sunucusuna bağlanamazsınız. Etkin bağlantıları kapatıp tekrar deneyiniz gibi bir uyarı veriyor. Bana Ufuk_k arkdasımızın verdiği gibi açıklayıcı bir smb.conf dosyası lazım mümkünmüdür. (Biraz emeksiz iş gibi oldu ama bu sefer göyle olursa sevinirim)
Örnek windows server xxx de kullanıcı oluşturursunuz yetkilerini verirsiniz. Klasöre sağ tıklar ve kullanıcıyı atayıp gerekli yetkileri verdikten sonra karşı tarafın bilgisayarından paylaşıma erişmek istediğimde atadıgım kullanıcı adı - şifre - hatırla deyip her zaman erişim yapabiliyorum. Bunu windowsta yapabiliyorsam Linuxdede yapabilmem gerek çünkü Linux bu konuda daha iyi.
2 günden beri uğraşıyorum servera Swat bile kurdum ama ben sonuca ulaşmak istiyorum. Yani ubuntu 9.10 server ve grafik ekransız sadece komut ortamı. Bunun içinde çalışmaya devam. Sorunu çözersem sizlerle paylaşacağım. Herkese teşekkürler.

heartsmagic

Eğer makineyi aktif olarak kullanmayacaksan ve sadece paylaşım sunucusu olarak hizmet verecekse, ayrıca illa uçbirimde uğraşayım diyorsan Ubuntu 10.04 sunucu sürümünü indir. Zira 9.10 desteği de kesilecek bir süre sonra. 10.04 uzun süreli desteğe sahip ve şu an en güncel sürümdür. Kısacası bence ilk iş olarak 10.04 sunucu sürümünü kur.

İstediğin şekilde hazır bir smb.conf dosyası bulman çok zor zira ihtiyaçlar hep farklılık gösterir. Samba'nın kendi sitesinde belgelendirmeler mevcut. Dediğim gibi forumda da bir tane var:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,1437.0.html
Elle yapılandırma da anlatılıyor orada.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

redcoder

herkese teşekkür ettim ve sorunu çözdüm artık 9.10 ubuntu file serverım var. :) Yardımlarınızdan dolayı hepinize teşekkürler. Hemde sadece komut tabanlı ve hızlı çalışıyor. Saygılar.

NOT : en kısa zaman sizlerle bu bilgiyi paylaşacağım ama görsel olması açısından biraz beklemenizi rica ediyorum. Adım adım anlatmalı ve uygulamalı olacak. Çünkü daha 10.04 indiremedim çünkü sunucu yavaş çalışıyor. Allah nasip ederse 10.04 üzerine yükleme yapacaz.

garafatma

Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010