ubuntu server internet dağıtımı

Başlatan drmavi, 12 Haziran 2010 - 22:51:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

drmavi

okulumuzda internet dağıtımını ve kontrolünü yapmak için ubuntu server kurdum. server sadece ubuntu olacak diğer makinalar xp .(orta düzey linux kullanıcısıyım) server olarak kullandığım makinada iki adet ethernet kartı mevcut. bunlardan ilki modeme bağlı diğer ise iç ağa bağlı durumda.

bu forumda okuduklarımı yaparak ilk olarak ağ yapılandırmasını yaptım. modeme bağlı olan eth1 'e modemden alınan 192.168.1.10 statik ipyi verdim. ikinci ethernete de iç ağ için 192.168.2.1 ipsini verdim. daha sonra modemin dhcpsini kapatıp ubuntu servere dhpc kurdum. gerekli ayarlarını buradan okuduğumla yaptım.

şu an makinalar ip alıyor fakat internet gelmiyor.

şimdi sorum şudur ki ; acaba yaptıklarımın sırası doğru mu ve eksik yaptığım birşey var mı?

en süperi bilen biri yapacağım işleri sırasıyla yazarsa çok sevinirim.

herkese teşekkürler kolay gelsin..

garafatma

Squid yükleyip, gerekli ayarları yapmalısınız. squid ile ilgili internette ve forumumuzda açıklayıcı bilgiler mevcut.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

drmavi

teşekkür ederim. yarın okula gidip squid deneyeceğim.

ayrıca squid kurunca diğerlerine gerek kalmıyor mu. mesela dhcp kurmaya gibi...

birde yapmak istediğim sadece internet dağıtımı bunu ubuntu server ile yapmak mı mantıklı yoksa normal ubuntu kurup görsel olarak mı yapmak mantıklı. yada ubuntu server üzerine gnome kurup öyle yapmak mı mantıklı.

garafatma

Alıntı Yapdaha sonra modemin dhcpsini kapatıp ubuntu servere dhpc kurdum. gerekli ayarlarını buradan okuduğumla yaptım.
Bu adımda gerekliydi tabi ve siz bunu yapmışsınız. Bu da kalmalı.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

drmavi

o zaman şöyle yaptıklarımı ve yapacaklarımı sırasıyla yazayım. eksik varsa eksiklerimi yazarsanız çok sevinirim.

1. network ayarlarını yaptım (iki ethernete göre)
2. dhcp kurulumu yaptım (ayarlarını iç ethernete göre ayarlardım)
3. squid kurulumu yapacağım.
4. iptablesi ayarlayacağım.

network ayarlarını şöyle yaptım.

eth1 dış modem
modemden 192.168.1.10 ile ayar yaptım

eth0 iç ağ

ip olarak 192.168.2.1 verdim

inşallah yarın olur sonuçları yazarım ya da yine burdan yardım isterim

teşekkür ederim...

heartsmagic

Linux üzerinde ağ meseleleri benim yumuşak karnım sayılır :) Fakat uzaktan bakınca bana Squid değil de, sanki yönlendirme yapmak gerekiyor gibi geldi :) Buna da yanlış bilmiyorsam MASQUERADE deniyor.
iptables ile ufak bir yönlendirme (MASQUERADE) işlemi sanırım senin işini görecektir. İçeriden gelen istemciler yönlenerek dışarı çıkmalılar, haliyle bir ağ geçidi de ayarlı olmalı bu istemcilerde ki bu da sanırım dışarı çıkan bacağın IP adresi olacaktır.

Şurada farklı örnekler var mesela:
http://www.howtoforge.com/nat_iptables
http://www.debian-administration.org/articles/23
http://www.yolinux.com/TUTORIALS/LinuxTutorialIptablesNetworkGateway.html

Bu da MASQUERADE için belgelendirme:
http://tldp.org/HOWTO/html_single/Masquerading-Simple-HOWTO/

Söylediğim üzere ağ konuları benim yumuşak karnım ve verdiğim tavsiyeler uzaktan baktığım kadardır. Daha fazla tecrübe sahibi birileri nokta atışı yapabilir.

Diğer soruna da cevap verelim. İnterneti nasıl dağıtacağın tamamen sana bağlı aslında. Eğer sunucu sürümünde sorun yaşamam, elimi uçbirime bol bol götürmekten erinmem diyorsan bırak böyle kalsın sistem. Fakat uçbirim yerine arabirimlerle çalışayım diyorsan normal Ubuntu da görecektir işini. En nihayetinde fazlası sadece masaüstü ortamları ve belki de işine yaramayacak bir dünya uygulamadır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.