Debian paketleri ubuntuda çalışıyor mu ?

Başlatan mahmut_elmas06, 06 Haziran 2010 - 22:43:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mahmut_elmas06

Ubuntu debian tabanlı olduğuna göre debian paket deposunu ubuntuda kullanabilir miyiz ?
Birde mesela ubuntunun eski sürümlerinin depoları neden çalışmıyor sebebi nedir her sürümde yeni bi depo mu olacak yani saçma değil mi

bytan

Her sürümün kendine has paketleri olur. En basitinden paketlerin ve bağımlılıkların sürümleri farklıdır. Haliyle depolar da farklıdır. Aynı işletim sisteminin bir önceki deposu bile kullanılırken sıkıntı yaşatıyorsa ya da yaşatma ihtimali varsa, başka bir işletim sisteminin deposu daha büyük sıkıntı yaşatır.

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ironic

Hayır kullanamazsın. Ubuntu paketleri bildiğim kadarıyla unstable depodan alınıp yamalanarak hazırlanıyor. İçlerinde bazıları çalışabilir doğrudan ama genelleyemeyiz. Anlamadığım neden Debian? Ubuntu depoları + Launchpad depoları bir kullanıcının gereksinim duyacağı herşeyi karşılayabilecek nitelikte.

Her sürümde birçok sistem bileşeni, kütüphaneler güncellenir. Yine içlerinden bazıları üst/alt sürümde de çalışabilir. Ubuntu çok hızlı yenilenir. Örneğin Karmic' te python 2.6.4 sürümü varken, Lucid' de 2.6.5 var.

mahmut_elmas06

İhtiyaç duyduğumuzdan değilde daha çok bilmek istediğimden.Neden derseniz bazı yazılımların sitelerinde deb. uzantılı olarak indiriyorsun ama ubuntumu debian mı yazmıyor.uyumluluk olur mu açısından sormuştum daha çok.

debianın mı yoksa ubuntunun mu deposu daha büyük acaba

bytan

Öyle deb paketleri olur ki sisteme derinden bağlı değildir. Bu paketlerin hangi depoda olduğunun bir önemi kalmıyor bu durumda.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

@mahmut_elmas06, aslında .deb bir paketleme sistemidir bildiğin üzere. Debian'ın veya Ubuntu'nun kendi sistemine göbekten bağlı olmayan bazı uygulamalar .deb olarak da dağıtılabilirler ve her iki sisteme de kurulabilirler. Örneğin Frostwire. Sanıyorum ki Debian'a veya Ubuntu'ya kurmak sıkıntı çıkartmaz. Fakat bu iki dağıtımın depolarından doğrudan çekilecek bir .deb paketi farklılık gösterebilir zira iki dağıtımda paketleme politikaları değişiklik gösterebiliyor. Kısacası doğrudan kurmamız hem mümkün olmayabilir hem de doğru olmaz.

Hangi dağıtımın deposu daha geniş? Cevap vermek zor aslında. Ancak sanıyorum ki PPA'larla beraber Ubuntu öne geçmiştir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.