Pardus 2009.2 Geronticus Eremita yayınlandı!

Başlatan Yiğit Ateş, 03 Haziran 2010 - 18:53:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yiğit Ateş



TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus'un "Geronticus eremita" yani "Kelaynak" ismini verdiği yeni Pardus 2009.2 sürümü sunuculardaki yerini aldı.

Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus'un yeni sürümü çok özel bir isimle kullanıma sunuldu. Pardus 2009.2, Latince ismi Geronticus eremita olan Kelaynak kod adıyla sunuculara ulaştı. Pardus böylelikle, türü kritik tehlike sınırında olan Kelaynaklara bir gönderme yapıyor.

Pardus 2009.2 Geronticus eremita, kullanıcılara çok daha kararlı ve yüksek performansa sahip bir sistem sunuyor. Yeni sürüm, diğer tüm sürümlerde olduğu gibi kullanıcılara kolay kullanılabilen, hızlı, güvenli bir masaüstü ortamı ve binlerce özgür yazılım sağlıyor. Pardus 2009.2 Geronticus eremita ile beraber en son KDE kararlı sürümü, gelişmiş sürücü desteği, çok daha büyük yazılım deposu ile geliyor.

Pardus 2009.2 Geronticus eremita birçok yeni özelliğe sahip. KDE 4.4.4, Linux kernel 2.6.31.13, OpenOffice.Org Ofis Araç Seti 3.2.1.3, Mozilla Firefox 3.6.3, Gimp 2.6.8, Python 2.6.5, Qt 4.6.2, Thunderbird 3.0.4 depodaki yazılımların sadece birkaçı. Ayrıca bu sürüm ile birlikte birden çok dil destekli uluslararası sürüm DVD olarak geliyor. Türkçe desteğinin yanı sıra daha fazla yazılım eklenen görüntü yaklaşık 1 GB boyutu ile ister DVD'ye, ister USB disk gibi araçlara yazılarak kullanılabiliyor.


Kurulum Gereksinimleri

Pardus'u x86 uyumlu ortalama bir donanımda çalıştırabilirsiniz. Yüksek performans için en az 512 MB RAM (bellek) ve 1400 MHz işlemci öneriyoruz. Pardus 2009.2 için asgari ve tavsiye edilen donanım gereksinimleri aşağıdadır:

    * 256 MB bellek (1GB ve üzeri tavsiye edilir)
    * 450 MHz Intel ya da AMD işlemci (1000 MHz ve üstü tavsiye edilir)
    * En az 4 GB boş disk alanı (10 GB tavsiye edilir)


KDE 4.4 Masaüstü Ortamı

Öntanımlı masaüstü ortamı KDE 4.4.4 sürümüne güncellendi. Pardus depolarındaki tüm KDE programları KDE 4 sürümlerine güncellendi. Yeni KDE ile birlikte kullanıcılar masaüstü kipleri olan Öntanımlı Kip, Eski KDE Kipi ve yeni Netbook Kipi, küçük ekranlar için optimize edilmiş görünüm, arasında seçim yapabilecekler.

Pardus ekibi, ekran parlaklığı ve ses seviyesi değişikliklerini masaüstü temasına uygun ve şık bir şekilde görüntüleyen KOsd yazılımını yeni KDE sürümüne dahil etti.

Yeni sürüm KDE ile Pardus kullanıcılarına yepyeni bir masaüstü tecrübesi sunuyor. Her bileşenin masaüstünde herhangi bir yere konumlanabildiği ve özelleştirilebildiği Plasmoid teknolojisi, masaüstü ile tam uyumlu Strigi masaüstü arama teknolojisi, masaüstü ortamı ile bütünleşik masaüstü efektleri, uzaktan erişim vb.pek çok özellik içeren yeni nesil dosya yöneticisi Dolphin, kullanıcılarımızı bekleyen yeniliklerden sadece birkaçı.

Bu sürüm, her zaman olduğu gibi Pardus web sitesinden indirilebiliyor.


Özgür yazılım gibi çoğalacak Kelaynaklar için

Yeni Pardus 2009.2 Geronticus eremita sürümünün üstünlüklerini, yok olmak üzere olan bir tür ismiyle sunmalarının özel bir anlamı olduğunu belirten Pardus Sürüm Yöneticisi Onur KÜÇÜK şunları söyledi:

"Geliştirdiğimiz sürümlerle ülkemizde açık kaynak ve özgür yazılımın temsilciliğini üstlenirken, bu alanın gelişmesine destek olmayı, daha fazla kullanıcının açık kaynak dünyasının sunduğu fırsat ve kolaylıklarla tanışmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Yeni sürümümüz Pardus 2009.2 Geronticus eremita da sunduğu üstün özelliklerle bu amacımıza ulaşmamız açısından önem taşıyor. Yeni sürümümüze Geronticus eremita, bir başka deyişle Kelaynak ismini verdik. Sahip olduğu tüm güzelliklere, hatta bazı yörelerde kutsal olarak kabul edilmesine karşın, yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan, çoğalmasının hayati önem taşıdığı bir tür ismi Pardus için çok anlamlı. Bu girişimimizin kelaynakların korunmasına ve çoğalmaları için yürütülen çalışmalara katkı sağlamasını umuyoruz."



Güzel ve zarif bir kuş: Kelaynak

Pardus 2009.2 Geronticus eremitaMısır hiyerogliflerinde de yer alan ve yüceltilen kelaynakların, tüysüz kırmızı bir yüz ve kafaları ile uzun kıvrık kırmızı bir gagaları bulunuyor. Başlarında tüy olmaması nedeniyle kelaynaklara bu ad veriliyor.

Eski el yazma belgelerden, kelaynakların Avrupa'da 1504 yılından itibaren yaşadıkları biliniyor. Dünyada sadece Türkiye'de Urfa'nın ilçesi Birecik'te ve Fas'ta koruma altında az sayıda yaşamını sürdürüyor. Bu tür resmi olarak kritik tehlike sınırında bulunuyor. Yaşayabilecekleri yerler Fas, Türkiye ve Suriye'den oluşuyor. Dünyada sadece yaklaşık 500 kelaynak bulunuyor.

Kelaynakların yok olmasının birçok nedeni var. Bunların başında avcılık geliyor. Beslenme alanlarının çeşitli nedenlerle kaybı da bu nedenler arasında yer alıyor. 1950 yılında çekirge salgınına karşı yapılan DDT ilaçlaması Birecik'teki kelaynakların hızla yok olmasına neden oldu. Kurtulanlar ise ilacın etkisi ile birkaç yıl yumurta vermedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Doğa Derneği tarafından Kelaynaklarla ilgili eğitim projesi uygulanıyor. Projeyle, kelaynakların tanıtımına katkı sağlamak ve bölgeye daha çok ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor. Ülkemizde 1977 yılında göçe gidenlerin dönüşüyle birlikte, tekrar doğaya bırakılarak yarı vahşi olarak varlıklarını sürdürmeleri amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından kurulan "Kelaynak Üretme İstasyonu" da bulunuyor. Yöresel olarak "Kelaynaklar" olarak adlandırılan Kelaynak kuşları Bireciklilerce kutsal sayılıyor.

Kaynak: http://www.ozgurlukicin.com

İndirme bağlantısı: ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009.2/Pardus-2009.2-Geronticus-eremita.iso (ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009.2/Pardus-2009.2-Geronticus-eremita.iso)

cemoli

2009.1 memnun etmemişti
bakalım bu ne yapacak
Linux'u Seviyoruuuuuuum ;D


sabriyurga

Alıntı yapılan: ramboberk - 03 Haziran 2010 - 19:42:43
2009.1 memnun etmemişti
bakalım bu ne yapacak

aynen benide memnun etmemişti.İnş iyi bir şey çıkar ortaya ;)

omergex

en kısa sürede deneyeceğim, pardusa başarılar
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

cemoli

Linux'u Seviyoruuuuuuum ;D


sabriyurga


Yiğit Ateş


Sitem

Her dağıtımda çeşitli sorunlar çıkabilir, bu doğaldır.  Bu sorunların çözümü ise kullanıcıların yaşadığı sorunları geliştiricilere iletmesidir ki bu sayede bir gelişim yaşanabilsin. Bu olmamış demek işin kolayına kaçıp, laf kalabalığı yapmaktan başka birşey değildir.  Eğer sorunsuz bir sistem istiyorsak işin bir tarafından tutmamız kaçınılmazdır.

sabriyurga

Fazla Linux dağıtımı denemedim.Sadece slax,ubuntu ve pardus denedim.İçinde en iyisi Ubuntu ;) Koskaca xp yi bile kaldırttırdı ;)

badhero

Alıntı yapılan: sabriyurga - 08 Haziran 2010 - 13:49:45
Fazla Linux dağıtımı denemedim.Sadece slax,ubuntu ve pardus denedim.İçinde en iyisi Ubuntu ;) Koskaca xp yi bile kaldırttırdı ;)

XP'yi fazla abartmışsınız.

sabriyurga


cemoli

2009.1 sürümünde yaşadığım sorunlar aynen devam ediyor

bence kernel i en son sürüme güncellemedikleri sürece pardus iyileşmiş diyemeyeceğim

yaşadığım sorunların başında kde nin ve dolphin in çökme olayları geliyor

sonra oyun yada program pketi indirirken sürekli olarak yarıda yada ta başında donuyor

100 mb paket de bile çakılıyor

halbuki her türlü güncelleme ve ayarı yapıyorum
Linux'u Seviyoruuuuuuum ;D


ironic

Test sürümleri boyunca yüzlerce MB güncelleme/yükseltme yaptım bu tür sorunlarla karşılaşmadım. Yalnız ben hep uçbirimi kullandım. Çökme sorunlarıyla hiç karşılaşmadım. @ramboberk, eğer hata alıyorsan, Pardus hata sistemine bildirmelisin.

cemoli

Linux'u Seviyoruuuuuuum ;D


heartsmagic

Alıntı yapılan: ramboberk - 09 Haziran 2010 - 10:27:11
maalesef
çoktan uçtu bile

Bu şekilde destek olunuyor diyemeyiz ama. Bir dağıtımı/uygulamayı ileriye götüren etkenlerin başında hata kayıtları gelir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gelturi

ben parduse acayip destek veriyorum 2008 sürümünden beri ati xpress kartımdan dolayı kurulum ve kullanım yapamıyorum onlarca konu ve bugzilla hata bildirim ile sürekli geliştiricilere bilgiler veriyorum ve bekliyorum bir gün gelecek ve bende pc imde pardus kullanacağım 1 seneyi devirdik umutlar kaldı 2011 sürümüne  :)

heartsmagic

Hata kaydı açıp geri bildirim beklemek çok farklı bir olay :) Eğer böyle yapılıyorsa son kullanıcı olarak elden gelen desteğin bir kısmı veriliyor demektir. Fakat hiçbir şey yapmadan kur/kaldır şeklinde bakınmak dediğim gibi çok makul değil.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gelturi

benim pc de yüklü bekliyor hatta tavsiyenle gflrx  sürücüsü ve kendi sitesinden sürücü indirip bir kaç ayar yaparak denemiştim olmamıştı yeni sürüm çıktı yükledim çalışmıyor ama olsun bekliyorum belki bir gün çalışır bana bir zararı yok pc de bugzilla dan gelen tavsiyeleride deneyip geri bildirim yapıyorum ama çalışmıyor diye silmiyorum bence bir gün gelecek bu pardus sözü sayılır bir işletim sistemi olacak...  :)

sudusleri

Alıntı yapılan: gelturi - 10 Haziran 2010 - 23:56:28
benim pc de yüklü bekliyor hatta tavsiyenle gflrx  sürücüsü ve kendi sitesinden sürücü indirip bir kaç ayar yaparak denemiştim olmamıştı yeni sürüm çıktı yükledim çalışmıyor ama olsun bekliyorum belki bir gün çalışır bana bir zararı yok pc de bugzilla dan gelen tavsiyeleride deneyip geri bildirim yapıyorum ama çalışmıyor diye silmiyorum bence bir gün gelecek bu pardus sözü sayılır bir işletim sistemi olacak...  :)

Ati sürücüleri için Pardus geliştiricilerinin yapabileceği birşey yok. Bu konu tamamen Ati firmasıyla alakalı. Muhtemelen desteklenmeyen bir serinin kartını kullanıyorsunuz. Bu arada Pardus, Pardus olarak yazılır yazıldığı gibi okunur. Pardüs olarak yazmamak ve Pardüs'e diye bir ek getirmemek gerekir sonuna ;) Ü değil U ile yazılır..

Düşten yumak oldun... alıp gittin günahları...

mbt28

Ne gibi bir sorun var? çalışıyor olması gerek bence biraz daha araştırmalısınız, ekran kartının orjinal sürücüsünü yükleyemese bile yazılımsal hızlandırma ile işletim sistemini kullanabiliyor olmanız lazım.

gelturi

Alıntı yapılan: sudusleri - 11 Haziran 2010 - 08:52:53

. Bu arada Pardus, Pardus olarak yazılır yazıldığı gibi okunur. Pardüs olarak yazmamak ve Pardüs'e diye bir ek getirmemek gerekir sonuna ;) Ü değil U ile yazılır..
bu kısım pek anlaşılır olmadı benim açımdan tam olarak nerde hata yaptığımı gerçekten öğrenmek isterim ü ve u bağlamında... ve bir iletinin bu kadar dil bilgisi ve kompozisyon ölçeklerinden geçirerek analiz etmeniz beni mutlu etti  :)
Alıntı yapılan: mbt28 - 11 Haziran 2010 - 15:36:51
Ne gibi bir sorun var? çalışıyor olması gerek bence biraz daha araştırmalısınız, ekran kartının orjinal sürücüsünü yükleyemese bile yazılımsal hızlandırma ile işletim sistemini kullanabiliyor olmanız lazım.
radeon ve diğer sürücü seçenekleri tek tek denendi ama olmadı kendi sürücüsünü indirip dediğim gibi bir kaç ufak ayardan sonra tek değişen, ekran radeon ve diğer sürücülerde uyku moduna geçiyor kendi sürücüsünde ekran siyah ama uyku moduna geçmeden öylece siyah kalıyor 2009.2 de de...

sudusleri

Alıntı yapılan: gelturi - 11 Haziran 2010 - 23:25:11
Alıntı yapılan: sudusleri - 11 Haziran 2010 - 08:52:53

. Bu arada Pardus, Pardus olarak yazılır yazıldığı gibi okunur. Pardüs olarak yazmamak ve Pardüs'e diye bir ek getirmemek gerekir sonuna ;) Ü değil U ile yazılır..
bu kısım pek anlaşılır olmadı benim açımdan tam olarak nerde hata yaptığımı gerçekten öğrenmek isterim ü ve u bağlamında... ve bir iletinin bu kadar dil bilgisi ve kompozisyon ölçeklerinden geçirerek analiz etmeniz beni mutlu etti  :)


Alıntı yapılan: gelturi - 10 Haziran 2010 - 23:27:21
ben parduse acayip destek veriyorum 2008 sürümünden beri ati xpress kartımdan dolayı kurulum ve kullanım yapamıyorum onlarca konu ve bugzilla hata bildirim ile sürekli geliştiricilere bilgiler veriyorum ve bekliyorum bir gün gelecek ve bende pc imde pardus kullanacağım 1 seneyi devirdik umutlar kaldı 2011 sürümüne  :)

Amacım kör eleştiri değil.. yada canınızı sıkmak gibi bir niyetim de yok.. Sadece bu tür ü lü kullanımların çok yapıldığını biliyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim..
Düşten yumak oldun... alıp gittin günahları...

hasansahin

2009.2 test ederken (daha doğrusu test etmek isterken) çok ilginç şeyler başıma geldi.

İndirdiğim iso dosyasını md5 ve sha1 testinden geçirdim. Sonuç sağlam. 16x ve DAO modunda cd.ye yazdım. Kurulumdan önce bütünlük testinden geçti.
Ama her defasında kurulumda %33 veya 38'de kalıyorum. İlerlemiyor ve donuyor. Başka bir bilgisayarda cd.ye tekrar yazdım ama sonuç aynı. 2009.1'de böyle bir sorun yoktu.

Maalesef bu sorun yüzünden bu dağıtımı test edemedim. Ne olabileceği hakkında da en ufak bir fikrim yok.

NOT : Bu iso dosyasıyla sanal kurulum yapabiliyorum.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sudusleri

Alıntı yapılan: hasansahin - 20 Haziran 2010 - 20:07:20
16x ve DAO modunda cd.ye yazdım.

Yüksek bir hızda yazdırmışsın. En düşük hızda yazdırmalısın..
Düşten yumak oldun... alıp gittin günahları...