"Ubuntu Hakkında" Hakkında

Başlatan bu5, 02 Haziran 2010 - 03:26:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bu5

Merhabalar, (öncelikle, forumda, yazacaklarımla ilgili arama yaptığımı ve bulamadığımı [benden kaynaklanmış olabilir] söylemeliyim)

Sitenizin çok da görünür olmadığını düşündüğüm bir yerde bulunan "Ubuntu Hakkında" adlı bölümünü -bilgisayarını yeni almış ve öğrenmeye çok hevesli" bir kişinin,

"Tamam işte, aradığım bu" demesi için düzenlemeniz, fikrimce Ubuntu kullanıcılarının sayısını daha da artıracaktır.

Çünkü, (yaklaşık yedi yıldır bilgisayar derlerine giriyorum ve dersimi alan öğrencilerin profiline dayanarak söylüyorum) çoğu kişi bilgisayarı internet ve MSN, interneti de İnternet Explorer ve Google sanıyor. Bilgisayarını yeni alan ve kurulu windowsla beraber gelen deneme sürümü programları bile "aman bir şey olur" diye kurcalamaya korkan kişinin

"Ubuntu, Debian kökenli, kurulum ve kullanım kolaylığı ve düzenli sürüm yükseltmeleriyle öne çıkan bir Linux dağıtımıdır." cümlesinden çıkarabileceği çok şey yok fikrimce...Ayrıca,

"Kurulumu oldukça kolay olan Ubuntu; kurulum kolaylığında Windows Vista, SuSE, Mandriva  ve Fedora Core gibi kolay kurulum ile ün yapmış işletim sistemlerini arkasında bırakmıştır. Kurulum için CD versiyonunda önce işletim sisteminin canlı cd olarak açılması gerekir,DVD versiyonunda text mod ile kuruluma başlanabilir." ifadesini çözebilmek

ve

"Debian'ın APT  (Advanced Package Tool) paket sistemini kullanan Ubuntu, kaynak listenizi (sources list) de genişletmeniz halinde 25.000 den fazla paketi internetten indirip kurmaya hazırdır."

cümlesini anlayabilmek için uzunca bir süre windows esaretinde kalması gerekecektir sanırım.

Örnekleri çoğaltmak mümkün...

Bu sayfada, en azından bir bölümünde "Ubuntuda şunları şunları yapabilirsiniz, şu, şu, şu windowstakinden daha kolaydır, ve tamamen ücretsizdir vs." gibi cümlelerle bezenmiş ve başka bölümlerde olduğunu bildiğim açıklamalı Ubuntu resimleriyle zenginleştirilmiş bir biçimde, Ubuntu'nun yeteneklerini windows ile karşılaştırmalı olarak vermeniz yeni kullanıcıları Ubuntu'ya çekmek için iyi olmaz mı sizce?...

Bu sitede yaptıklarınızı ve çözüm bulmaya yönelik gayretlerinizi takdir etmemek mümkün değil. Benimki yalnızca çorbaya tuz misali bir katkı çabasıdır.

Sevgilerimi ve selamlarımı yolluyorum.

İyi çalışmalar diliyorum.

badhero

#1
Genel olarak insanların Linux ve dağıtımlarına karşı olan korkularını yenmelerinde iyi bir yöntem olduğuna şüphe yok. Ama bunu gönüllüler yapabilir. Yani belirli kimselere "Bunu neden yapmıyorsunuz?" diyemeyiz. Eğer ortada böyle bir eksiklik varsa bundan -an itibariyle- forumda kayıtlı olan 9082 üye sorumludur. Tabi ki de herkes bu tarz `belge` hazırlayabilecek kadar bilgi birikimine sahiptir demiyorum. Ama olayın özü bu; her şeyde gönüllülük esastır.

Bahsettiğiniz bölümdeki Ubuntu hakkındaki bilgiler için "ansiklopedik" diyebiliriz.

canosayan

Chmod bizim işimiz.

umutubuntu

Sayın hocamızın mesajında anlatmaya çalıştığı sanırım, bilgisayar hakkında çok fazla bilgisi olmayan insanlara Ubuntu'yu sade bir dille anlatmamız ve Windows'a karşı olan avantajlarını göstermemiz daha fazla kullanıcıya ulaşmamızı sağlayacaktır.

bu5

Mesajımın "Pa" tarafından alındığını düşünüyorum.

Mesajımı  "hemşerim isteyen buraya baksın" edasıyla, "öhöm öhöm http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Ubuntu" şeklinde  cevaplayan arkadaşımın "yahu o kadar acemi de biraz öğrensin canım, o kadar acemi de Ubuntu'yu kullanmayıversin" düşüncesini taşıdığını hissettim biraz.

Ama wiki sayfasındaki bir iki cümleyi de buraya yazayım isterseniz. Yeni kullanıcının bu cümleleri nasıl yorumlayabileceğini hayal gücünüze bırakıyorum:

Sıkça Sorulan Sorular Bölümü:

Soru: Ubuntu Nedir?
Cevap : Ubuntu bir GNU/Linux dağıtımıdır.

Soru: Ubuntu bir işletim sistemi midir?
Cevap: Evet, Ubuntu bir işletim sistemidir.

Soru: CD'den kopyaladığım dosyalar kilitli, kilidi nasıl kaldırırım?
Cevap: Bu bir yetki sorunudur, bu sorunu aşabilmek için chmod komutu kulanılmalıdır.
            CD'den kopyaladığınız dosyaları kulanabilmeniz için, uç birimde şu komutu vermelisiniz; ...

Ubuntu'nun, İngilizce wiki sayfasından yapılan tercümelerle iyi tanıtılamayacağı ve yaygınlaştırılamayacağı düşüncesini hâlâ kuvvetle taşıyorum.

Sevgiler ve Selamlar...

canosayan

Mesajınızı anladığım sanıyorum. Ama açıkçası hala fikirlerimde bir değişiklik yok.
Öncelikle aşağıda yazacaklarımı lütfen kişisel algılamayın. Çok daha geniş bir yelpazede bakın.

Yaptığınız sınavlarda herkes 100 mü alıyor? Eminim bazı öğrenciler biraz daha ilgi gösterip, biraz daha çabalayarak daha iyi notlar alıyordur. Hatta kesin olarak bazıları bilgisayara diğerlerinden daha uzaktır. Bir kısmı da dediğiniz gibi msn, facebook falan geziyordur. Bu durumda sınıf içerisinde bir fark olacağı kesin. Zaten herkes 100 puan alıyorsa sınavlar neden?

Bu işte biraz öyle. Bir insanı ubuntuya geçirmek için kimseye zorla bir şey anlatamayız. Örneğin siz bir öğrenciye konuyu anlatırken ne kadar temele iniyorsunuz?

Benim fikrime göre öğrenmek biraz da merakla ve cesaretle olur. Sonuçta kimse benim yanıma oturup bak bu uçbirimdir demedi. Zaten kimse yanıma oturup bak bu başlat menüsüdür de dememişti. Bir diğer yandan ben bilgisayar ile tanıştığımda 6 sınıftaydım. Şimdiki çocuklar neredeyse okumadan önce tanışıyorlar. Eğer yeni bir sisteme geçeceklerse zaten biraz araştırmak okumak gerekiyor. Gerisi sonra öğreniliyor.

zaten "Ubuntu, Debian kökenli, kurulum ve kullanım kolaylığı ve düzenli sürüm yükseltmeleriyle öne çıkan bir Linux dağıtımıdır. cümlesi daha ne kadar kolay yazılabilir bilmiyorumda.

Ama eğer diyorsanız ki, hayır siz haksızsınız. Bu cümleleri daha kolay ve daha temel yazarız. Her yazıyı en ince ayrıntıya kadar anlatmak gerekir. Malum pedagoji bilginiz de var. Lütfen aramıza katılın ve bu belgeleri oluşturmaya yardım edin.

Ayrıca ilk iletideki yanlış anlaşılma için kendi adıma özür dilerim. Madem o belge yeterli açıklıkta değil, bizzat kendim sizi belgeyi tekrar yazmaya davet ediyorum.
Chmod bizim işimiz.

heartsmagic

Açıkçası yapılan öneri gayet makul. Böyle özendirici bir sayfamızın olması çok isabetli olacaktır. Bu konuda hayır diyebilecek kimseyi tanımıyorum.
Fakat şu sıralar ekip olarak yoğun bir dönemden (kişisel olarak) geçiyoruz ve birçok şeye yetişirken bile zorlanıyoruz. Bu sıkışıklıkta böyle güzel bir çalışma çıkartmamız ne kadar kolay olur bilemiyorum. İşte bu noktada itiraz ediyormuş gibi görünen arkadaşların önerileri ön plana çıkıyor. Eğer vakti olan birisi varsa ve bu çalışmayı bize gönderirse seve seve değerlendiririz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

badhero

Alıntı yapılan: canosayan - 02 Haziran 2010 - 13:03:17
Benim fikrime göre öğrenmek biraz da merakla ve cesaretle olur. Sonuçta kimse benim yanıma oturup bak bu uçbirimdir demedi. Zaten kimse yanıma oturup bak bu başlat menüsüdür de dememişti. Bir diğer yandan ben bilgisayar ile tanıştığımda 6 sınıftaydım. Şimdiki çocuklar neredeyse okumadan önce tanışıyorlar. Eğer yeni bir sisteme geçeceklerse zaten biraz araştırmak okumak gerekiyor. Gerisi sonra öğreniliyor.

Size kimse öğretmedi diye biz de "çabalasınlar, öğrensinler" diyemeyiz bence. Linux ile  tanışan insanlar sizin kadar sabırlı ve öğrenmeye hevesli olamayabiliyor. Wikideki yazı Linux bilgisi olmayanlar için gerçekten de açık değil. Ben Windows'tan Ubuntu'ya geçerken o yazıdan çok "Nasıl belgeleri"ni okuyarak fikir sahibi olmaya çalıştım. Çünkü karşılaşabileceğim sorunlar anlatılıyordu. Ama bu yazıda Linux hakkında hiç bilgisi olmayan insanlar için doyurucu bilgi yok.

Linux bilgisi hiç olmayanlar ya da az olanlar için; Windows üzerinde karşılaştırmalar yapılarak hazırlanacak, görsel öğelerden de faydalanılmış bir belge gerçekten çok iyi olur. Bunu biri yapmak zorunda değil elbet. Böyle bir grup çalışması düşünülüyorsa ben de elimden geldiğince yardım ederim.

bu5

#8
 .

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

canosayan

Açıkçası bende.
Sırf bu durumlar yüzünden mesaj düzenleme yetkisini kaldıracağım gibi geliyor.
Chmod bizim işimiz.

bu5

heartsmagic ve bethiro tarafından yazılan mesajları görmeden, konunun makul karşılanması gerektiğine dair birşeyler daha yazmıştım. Onların söylediklerinden sonra buna gerek olmadığını görünce mesajımı silmeye çalıştım, olmayınca da yalnızca bir nokta koydum. Bunun forumlarda (iyi bir forum kullanıcısı değilim) hatalı bir davranış olduğunu düşünmemiştim.

Yanlış anlaşıldıysam özür diliyorum.

Sevgiler ve Selamlar...



umutubuntu

İsteğiniz makul görülmektedir zaten. Sıkıntımız yönetim olarak kişisel işlerimizden dolayı yoğunluk yaşamamızdır.
Ubuntu'yu bilgisayar bilgisi çok zayıf olan insanlara sade ve anlayabilecekleri bir dilde anlatabilecek yazıyı hazırlamak isteyen arkadaşlar olursa bu başlık altına ekleyebilirler.
Gelen yazılar değerlendirilip ana sayfaya eklenebilir.

Mesajlara cevap verdiğinizde yazdığınız içeriğin hükmünün kalmadığını düşünüyorsanız düzenleme kısmından üstünü çizebilirsiniz :)

ırmak

@bu5 fikrinize katılıyordum. Ama bunu daha nasıl açıklayabileceğimiz konusu biraz çetrefil.
Yani elbette acemi kullanıcıya çok yabancı kavramlar bulunuyor anlatımlarda.
Sonuçta

Alıntı YapSoru: Ubuntu Nedir?
Cevap : Ubuntu bir GNU/Linux dağıtımıdır.

şeklinde bir örnek vermişsiniz.
Eğer bahsettiğiniz şey kullanılan kelimelerin belirsizliğiyse,
Ama SSS sayfasında görüldüğü gibi Wiki'nin link kolaylığından faydalanıp belirsizlikleri minimuma indirmeye çabalıyoruz.
Sonuçta şahsen Ubuntu'yu kullanacak insanın GNU/Linux kavramını öncelikli olarak öğrenmesi taraftarıyım.
Eğer anlatımın kısalığıysa hoşunuza gitmeyen, Sıkça Sorulan Sorular başlığında kısa yanıtların bulunması konunun formatı gereğidir diye düşünüyorum.


badhero

Alıntı yapılan: ırmak - 04 Haziran 2010 - 23:46:24
Sonuçta şahsen Ubuntu'yu kullanacak insanın GNU/Linux kavramını öncelikli olarak öğrenmesi taraftarıyım.
Eğer anlatımın kısalığıysa hoşunuza gitmeyen, Sıkça Sorulan Sorular başlığında kısa yanıtların bulunması konunun formatı gereğidir diye düşünüyorum.

Öncelikle ilk cümlenize değincem;
bence bu yaklaşım insanları Ubuntu'dan soğutacaktır. "Ben Ubuntu kurmak istiyorum ama Windows'tan kalma alışkanlıklarımı bu sistemde nasıl karşılayabilirim?" diyen birine "Siz önce GNU/Linux kavramını öğrenin ondan sonra bir dağıtım kurabilirsiniz" demek olmaz. Ben Ubuntu'yu kurmadan önce GNU/Linux kavramını bilmiyordum ve Ubuntu'yu başlı başına bir işletim sistemi sanıyordum. Kurduktan sonra bunun üzerine gittim ve yeni şeyleri de beraberinde öğrendim Linux hakkında. Ama Windows'tan bıkan biri Ubuntu'ya geçerse O'nun için bunların çok önemi yoktur. Öğrenmek zorunda da değildir. Sistemi kurar ve rahat rahat kullanır.

Anlatımın kısalığının hoşuna gitmediğini sanmıyorum. Ubuntu'ya geçmek isteyen bir insana içinde bilmediği terimler olan bir yazı okutursanız tek tek bu terimleri araştırmak zorunda kalır. Bunlarla zaman kaybetmek istemez, Ubuntu'dan soğur. Ubuntu'yu karmaşık bir sistem olarak düşünür. Kısa veya uzun olması önemli değil. Yeni başlayan biri için işin felsefesi de önemli değil. Görsel öğelerden faydalanılarak, Linux bilgisi olmayan birinin de anlayabileceği dilde hazırlanmış bir çeşit "Ubuntu Kılavuzu" nun eksikliğinden bahsetmiş bu5.

garafatma

Sene 1999'du sanırım. O zamanlar Windows 98'im vardı bilgisayarımda. Geçinip giderdik, Time Commando, Fifa 98, Mega Race 2 vs..

Daha sonra bir arkadaşım, bilgisayar dergilerinin birini eline almış kapıyı kırarcasına çaldı. Dergi'nin linux diye birşeyden bahsettiğini, Windows'tan daha iyi olduğunu, hatta kurarken elektrik kesilirse harddisk'in yanabileceğini bile yazmışlardı (ne kadar doğruydu acaba halen merak ederim)

Biz iki kafadar ilk başta korktuk, Windows neydi ki?(işletim sistemi?) Linux ne? nasıl kurarız? Ama merakın verdiği bir heyecanla kurulumu  birkaç kerede de olsa tamamlamıştık. Ne internet var ortada, ne dergide bir anlatım. Sadece format atmayı bilen iki velet(sanırım orta son veya lise 1 zamanları) olarak o zamanlar kurmuştuk. Tabi karşımızda bir konsol görünce daha ilerisine gidemedik. Sonuçta Windows gözümüzü boyamıştı ya rengarenk renkerle açılan bir şeydi.

Şimdi ben bunu niye anlattım. Bilgisayardan hiç anlamayan bir insan olsa dahi, eğer merakı varsa herşeyi her zaman öğrenebilir. Wiki'yi okurkende terimleri araştırırsa, karşısına çıkan Ubuntuya daha bir bilen kişi olarak yaklaşacak ve kullanması daha bir zevkli olacaktır.

Kişisel fikrimi söylemek isterim. Bence Wiki yeterince açık, evet bilinmeyen terimler var ancak "armut piş, ağzıma düş" mantığını  hiçbir zaman sevemedim. İnsan biraz araştırmacı olmalı.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

eribol

Alıntı yapılan: bethiro - 05 Haziran 2010 - 00:00:41
Alıntı yapılan: ırmak - 04 Haziran 2010 - 23:46:24
Sonuçta şahsen Ubuntu'yu kullanacak insanın GNU/Linux kavramını öncelikli olarak öğrenmesi taraftarıyım.
Eğer anlatımın kısalığıysa hoşunuza gitmeyen, Sıkça Sorulan Sorular başlığında kısa yanıtların bulunması konunun formatı gereğidir diye düşünüyorum.

Öncelikle ilk cümlenize değincem;
bence bu yaklaşım insanları Ubuntu'dan soğutacaktır. "Ben Ubuntu kurmak istiyorum ama Windows'tan kalma alışkanlıklarımı bu sistemde nasıl karşılayabilirim?" diyen birine "Siz önce GNU/Linux kavramını öğrenin ondan sonra bir dağıtım kurabilirsiniz" demek olmaz. Ben Ubuntu'yu kurmadan önce GNU/Linux kavramını bilmiyordum ve Ubuntu'yu başlı başına bir işletim sistemi sanıyordum. Kurduktan sonra bunun üzerine gittim ve yeni şeyleri de beraberinde öğrendim Linux hakkında. Ama Windows'tan bıkan biri Ubuntu'ya geçerse O'nun için bunların çok önemi yoktur. Öğrenmek zorunda da değildir. Sistemi kurar ve rahat rahat kullanır.

Anlatımın kısalığının hoşuna gitmediğini sanmıyorum. Ubuntu'ya geçmek isteyen bir insana içinde bilmediği terimler olan bir yazı okutursanız tek tek bu terimleri araştırmak zorunda kalır. Bunlarla zaman kaybetmek istemez, Ubuntu'dan soğur. Ubuntu'yu karmaşık bir sistem olarak düşünür. Kısa veya uzun olması önemli değil. Yeni başlayan biri için işin felsefesi de önemli değil. Görsel öğelerden faydalanılarak, Linux bilgisi olmayan birinin de anlayabileceği dilde hazırlanmış bir çeşit "Ubuntu Kılavuzu" nun eksikliğinden bahsetmiş bu5.
Aslında öncesinde bu5 arkadaşımızın yazdıkalrından alıntı yapmayı düşünmüştüm ama silinmiş ileti. Neyse kısaca bilgisayar tarihinden ve detaylı anlatılmasından sanırım şikayet edilmişti. Hak veriyorum, bilgisayar konusunda özellikle bilgisayar nedir? sorularına ders kitaplarında verilen cevaplar ve izlenen yol beni tatmin etmiyor. Çünkü bilgisayarın temeli kesinlikle tümden gelim yöntemiyle anlatılmamalı. Parça parça anlatılıp bütüne doğru gidilmeli. Diğer şekilde sadece kafa karışıklığı olur. Ancak önce bir işletim sisteminden(çünkü kullanıcı çabuk kavrar) bir ofis programından bahsedilse ve sonrasında bilgisayarın temel mantığına doğru ilerlese kullanıcı/öğrenci kavram kargaşası yaşamadan öğrenir veya öğrenmesi daha basit olur. Elbette sade bir dil kullanılması amaçtır ama bazen belli bir seviyeyi tutturabilirsiniz veya tutturmak zorundasınız.

Şimdi yukarıdaki alıntıyı da ele alırsak eğer bahsedilen döküman ise ve onu okuyan kişi Ubuntu'yu ve linux'u öğrenecekse(ki amaç bu) muhakkak işin felsefesine doğru yol almıştır. Yani sırf kullanmak için ubuntu kullanan biri dökümanları okumaz zaten. Öte yandan illa GNU/Linux felsefesini öğrenmek şart olmasa da sonuçta aldığımız bilgisayarlarda Ubuntu hazır gelmediği için onu kullanacak kişi muhakkak bir seçim sürecinden geçecektir ve belli başlı bazı tecrübeleri edinecektir. Yani bir şekilde GNU nedir ne değildir bilmiş olacaktır. Yoksa kaç tane kendi halinde açık kaynaktan bihaber ev kullanıcısı(dikkat arkadaşları tarafından özendirilenler değil konumuz) "Dur ubuntu kurayım" demiş ki? Şart değil belki ama en azından kıyısından köşesinden geçmeyen de kullanmamıştır.

Tekrar dökümana dönecek olursak o belgeyi okumaya başlayan biri muhakkak öğrenme sürecine girmiştir ve yavaş yavaş kavramlar kafasında yer edinmiştir. Tamam temele inilsin ama fazla inilirse yukarıya çıkması zor olur.

bu5

#17
Bakış açıma göre,

Wiki SSS sayfasında, aşağıdaki "beylik" sorulara verilecek tatminkar cevaplar ilgi çekmez mi mesela:

Soru: Ubuntu'da MSN var mı?
Soru: Ubuntu'da Word var mı? Excel var mı?
Soru: Media Player var mı?
Soru: Mp3 dinleyebilir miyim?
Soru: Video izleyebilir miyim?
Soru: Masaüstünü özelleştirebilir miyim?
Soru: Photoshop var mı?
Soru: Bilgisayarı kasıyor mu?
Soru: Açılıp kapanması uzun sürüyor mu?
Soru: Hangi antivirüs programını kurmalıyım?
Soru: Oyun oynayabilir miyim?
Soru: DVD oynatır mı?

(Bana sorulan sorulardan bazılarıydı...)

Bir iki saniye düşünün, ondan sonra "yok, bu kadar da değil" deyin lütfen...


(Bu arada, Ubuntu'nun Wiki'deki ekran görüntülerini ve Ubuntu'yu indirme adresini "Ubuntu'yu tanıtmak için" sitemde kullanmamın bir sakıncası var mıdır?)

Sevgiler ve Selamlar...

garafatma

Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

canosayan

Benim ilk linux maceram, bir windows, bir çok fotograf, bir çok mp3 hatta yanlış hatırlamıyorsam bir harddiske mal olmuştu.

Babam açık bir şekilde bir dahada yükleme şöyle şeyler demişti. Bilgisayarcı oğlum ne güzel windows demişti.

Bu güne gelirsek bir çok dağıtım kurdum. Babam şu an linux mint kullanıyor. O bilgisayarcı da çoktan kapandı.
Chmod bizim işimiz.

bytan

@bu5, elbette ki alıntı yapabilirsiniz.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

bu5

Merhabalar

@bytan teşekkürler.


@keiser_soze, cevaplardan biri şöyle olabilir mi mesela?

Soru: Ubuntu'da MSN var mı?
Cevap: Evet, MSN'nin işini gören birden fazla program var, onlardan biri aMSN Messenger,

(buraları sitesinden alıntı)

aMSN MSN Messenger'ın açık kaynak kodlu bir benzeridir. Özellikleri şunlardır:
» Çevrimdışı Mesajlaşma
» Sesli İletiler
» Yeni giriş penceresi ve Kişi listesi (0.97 sürümü ile)
» Görüntü Resimleri
» Özel duygu ifadeleri
» Çoklu dil desteği (Şu anda yaklaşık 40 dil desteklenmektedir)
» Tek oturumda birden çok hesaba bağlanma
» Dosya Aktarımı
» Grup Desteği
» Hareketsiz, hareketli ve sesli duygu ifadeleri
» Sohbet kaydetme
» Olay bildirimi
» Toplu görüşme desteği
» Kamera desteği
» Renkli sohbet geçmişi gösterimi
» Dosya aktarım penceresinde, dosya alımı tamamlandığında kendiliğinden kapanma özelliği
» Yeni eklenti takip penceresi (Alt-P)
» Desteklenen dillerle uyumlu eklentiler
» Hızlı kabuk değiştirme penceresi
» Sohbet pencerelerinde kabuk desteği
» Boyutlandırılabilir sohbet penceresi
» Yeni bir kişiyi istediğiniz gruba ekleyebilme özelliği
» Sohbet ettiğiniz kişinin durumu değiştiğinde pencerenin üstünde değişen renkler görebilme, ( yeşil:uygun, gri:çevrimdışı, vb.)
» Yeni bir aMSN sürümünü bildiren pencere özelliği
» Yeni sürümü doğrudan aMSN üzerinden indirebilme
» Dil ve eklentileri doğrudan güncelleyebilme
» Kişi silme işlemi için yeni arayüz (silerken aynı zamanda engelleyebilme)
» Herbir kişi için notlar ekleyebilme (XML)
» MSN Mobile desteği
» Sekmeli Penceler ile sohbetleri gruplayabilme
» Kullanıcı durumu bir çerçeve içerisindedir, böylece listeyi kaydırırken durum görünümü kaybolmazl
» Olay bildirimlerinde resim gösterme (MSN 7'de olduğu gibi)
» Geçmiş istatistikleri (kayıtlar ile)
» Artık giriş durumunuzu istediğiniz her şekilde seçebilirsiniz (önceden sadece çevrimdışı ya da görünmez olarak girilebiliyordu)
» Zaman bildirim...

Ekran görüntülerinden bazıları da şöyle:


(ekran görüntüsünü Windows'tan almış ama...:)  )





Diğer bir program Pidgin, özellikleri şöyle: ... ekran görüntülerinden bazıları da şunlar:...

Bir diğeri Mercury, özellikleri şöyle: ... ekran görüntülerinden bazıları da şunlar:...

ve diğerleri...


Ne dersiniz?...


Selamlar...

garafatma

Ama zaten adam MSN'in ne iş yaptığını biliyorsa aMSN'nin ne yaptığını açıklamaya gerek olur mu?

He adam MSN'i hiç bilmez, o zaman;

aMSN buduri özellikleri şunlardır vs.. şeklinde bir açıklama yapılabilir. Zaten MSN'i de karıştırmaya gerek olmaz :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Tuxie

hey ubuntu topluluğu;kısaca şunu yazıcam fazla uzatmadan sanıyorum ocak ayıydı, ve ben burada ubuntu ile ilgili bi e book yada siteye iliştirilebilecek bir sayfa şeklinde çok basit görsel öğelere yer verilmiş  bol şakalı öğretici hiç bilmeyen insanların korkularını yenebileceği bir şey hazırlama teklifinde bulunmuştum o aralar çok hevesliydim ama geri tepti çoğu kişi gerek yok zaten yeterli kaynak var dediler ha bide burda şu sorun var ortada kaynak var fakat dağınık şimdi wiki ci arakadaşlar alınmasın ama  wiki açtığımda mesela bir sürü komut özellikle ağkartı kurulumları modem kurulumları sanırım ubuntunun çok eski sürümlerine tekabul ediyor.
mesela bunları sürüm adlarıyla bir ayırsak kişi bilmiyor jaunty için hazırlanmış bi şeyi lucid uyguluyo olmuyor haydi vazgeçiyor.tabi ki hala jaunty kullananda vardır o yüzden sürüm adlarıyla ayrılması taraftarıyım, ve son olarak bende hocamdan duyduğum pardus daha sonra ubuntu,solaris,mandriva,debian,suse,... ve en son backtrack deniyorum bunların arasından sadece ubuntuyla bir elektrik aldım diğerleride çok iyi işler yapıyor linux dağıtımların hepsi iyidir güzeldir ama burada ben tek tek kendim araştırarak aylarca uğraştım her gün yeni bişey öğrendim hayatımda ilk defa kapıma kadar ücretsiz cd geldi.ve inanın bunların hepsini yaparken bir an için bile acaba win. gerimi dönsem demedim büyük bir zevk aldım.sanki içimden bi ses sen bunu bulmalısın ubuntu ve sen uyumlusunuz diyordu yani anlıycanız şimdi düşüncelerim değişti insanlar hazırcı olmasın lütfen biz nasıl yapıyorsak onlarda başlasın içinde varsa zaten kendi buluyor ha tabiki teknik konularda yardıma her türlü hazırım ve buradaki arkadaşlarda hazırdır ama daha windowsun bir program olduğunu bilmeyen sanki içinde bir aletmiş zanneden okulda yrd. doç olmuş bir adamın gidip hocam ubuntu diye bişey varımış linu muş dedğinizde napçan onu bo işlerle uğraşma windows en iyi onu bilmeden işe alınmassın diyen lere birşey yapılamaz feci vakalar çünkü ohhh. :o

heartsmagic

Sondan başlayalım. @Tuxie, geri tepmeler insanların kendilerini bağlar. Yapmak istiyorsan dilediğin gibi yapabilirsin.

Şimdi, şunu kabul edeyim ki benim için de bir insanın Linux kullanmaya başlaması için GNU'yu bilmesi şart değil. Hiçbir şeyi bilmesi bile gerekmiyor. Sonuçta kimse sanırım Windows kullanmaya başlamadan önce Microsoft'un ne olduğunu bilmiyordu. En azından benim zamanımda öyleydi. "Ama yapma Microsoft ile GNU aynı şey mi?" sorusuna cevabım hayır olacaktır, fakat GNU ilk aşamada olmazsa olmaz öğrenilecekler arasında gelmiyor benim kitabımda. Daha çok pratik insanıyım ben, bu işin felsefesi geri planda kalıyor benim için. Dileyen felsefeyi genişletip istediği kıvama sokabilir. Bu felsefeye sahip uygulamalar kullanılmadığı sürece felsefenin değeri pul kadar etmeyecektir.

Konu aslında tartışma yürütülmeyecek cinsten. @bu5, hocam tekrar edeyim hazırlanacak bir belgeye hayır demeyiz. Buradaki fikirler kişiseldir. Ortada cidden güzel bir belge olursa seve seve onu yayımlayacak bir yer buluruz bizler. Her birimizin aynı şeyi düşünmesi mümkün değil. Fikir ayrılıkları olacaktır elbette. Fakat ben böyle bir belgenin hazırlanması durumunda yayımlama sözünü rahatlıkla veriyorum. Gerçi bu sözü vermeme gerek bile yok zira Wiki herkese açık. İlla SSS olmaz da, daha başka bir madde altında olur. İsteyen herkes bu maddeyi referans gösterir çevresine.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.