Hasarlı hdd partitionu.

Başlatan thrall, 27 Mayıs 2010 - 20:23:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

thrall

Elektrik kesintisinden dolayı laptopumdaki hard diske erişemez oldum. Tam da bitirme tezimi yazıyordum ve bitmek üzereydi bir yıllık emeğim var içinde. Hdd'yi söküp masaüstü linux ubuntu olan bilgisayarıma bağladım fakat hasarlı hdd iki parçadan oluşmasına rağmen tek parçasını görebiliyorum o da işletim sisteminin kurulu olduğu bölüm bana lazım olan ise ikinci partition ve orayı göremiyorum. Sistem/yönetim/disk aracı bölümüne girdiğim zaman ubuntuda diğer bölümü görebiliyorum ama orada bilinmeyen, tanınmayan hdd yazıyor. Ne yapabilirim bu konuda ?

Hatti

Belgelerinin olduğu sabit disk bölümü NTFS biçimde mi?

sudo fdisk -l
çıktısını görelim.

Ozmo

raw partition diye sorarsan google amcaya sana yardımcı olacaktır...

dikkatli ol emeğin kökten girmesin...

https://help.ubuntu.com/community/DataRecovery ilk budaki yazanları yap ingilizce

http://brainextender.blogspot.com/2009/03/ubuntu-mount-partition-of-raw-harddrive.html

thrall

fdisk [-b SktUz] [-u] DiSK    Disk bölümleme tablosunu değiştirir
    fdisk -l [-b SktUz] [-u] DiSK Disk bölümleme tablosunu listeler
    fdisk -s BÖLÜM                Bölüm uzunluklarını blok cinsinden verir
    fdisk -v                      fdisk sürüm bilgilerini gösterir
Burada:
DiSK /dev/hdb veya /dev/sda gibi ve
BÖLÜM /dev/hdb7 gibi verilir.
-u: Başlangıç ve bitiş sektörlerini (silindir değil) verir
-b 2048: 2048 baytlık sektörler kullanılır

Dosya sisteminin nasıl olduğunu hatırlamıyorum şu anda o kadar telaşlıyımki bütün emeklerim boşa gidecek olursa mahvolurum. Dosya sistemini bilmiyorum ama xp kullanıyordum o makinada. Ulaşamadığım partition ise İşletim sisteminin kurulu olduğu yer olan C değil diğer alan yani D idi. Bu arada bu makinada da iki tane işletim sistemi var ve bu makinada da hdd partitionları var ama sanırım siz bakınca anlarsınız hangisinin hangi bölüm olduğunu.

Ozmo

no panic :) çıktıyı tekrar ama tam yaz :)

thrall

root@surkan:/home/thrall# sudo fdisk -1
fdisk: invalid option -- '1'

Kullanımı:
    fdisk [-b SktUz] [-u] DiSK    Disk bölümleme tablosunu değiştirir
    fdisk -l [-b SktUz] [-u] DiSK Disk bölümleme tablosunu listeler
    fdisk -s BÖLÜM                Bölüm uzunluklarını blok cinsinden verir
    fdisk -v                      fdisk sürüm bilgilerini gösterir
Burada:
DiSK /dev/hdb veya /dev/sda gibi ve
BÖLÜM /dev/hdb7 gibi verilir.
-u: Başlangıç ve bitiş sektörlerini (silindir değil) verir
-b 2048: 2048 baytlık sektörler kullanılır

zeitgeist

Kodu yanlış giriyorsun.

sudo fdisk -l

Kopyala yapıştır yap.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

thrall

thrall@surkan:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for thrall:

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bayt
240 heads, 63 sectors/track, 10337 cylinders
Units = silindir of 15120 * 512 = 7741440 bytes
Disk identifier: 0x7ba38a15

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        8127    61440088+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            8128       10336    16700009    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5            8128        9752    12284968+  83  Linux
/dev/sda6            9753       10336     4415008+  82  Linux takas / Solaris

Disk /dev/sdb: 160.0 GB, 160040803840 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x56965b29

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1               2        9919    79666335    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sdb2   *        9920       19458    76608312    7  HPFS/NTFS
/dev/sdb5               2        9919    79666303+   7  HPFS/NTFS
thrall@surkan:~$

Burda benim ulaşmak istediğim kısım sdb2 olarak görünüyor bu kısma girip dosyaları almam gerekiyor, sdb1 isimli işletim sisteminin kurulu olduğu partitiona girebiliyorum ama buna ( sdb2 ) giremiyorum.

zeitgeist

Bilgisayarı canlı cd ile açıp öncelikle fsck komutuyla diski kontrol etmeyi dene. Bir sonuç alamazsan arkadaşların dediği üzere veri kurtarma yollarına başvurman gerekebilir.

Sorunlu disk sda2 ise fsck yapmak için:

sudo fsck /dev/sda2

thrall

sudo fsck /dev/sdb2 komutunu yazınca ekrana bu çıktı

fsck from util-linux-ng 2.16
e2fsck 1.41.9 (22-Aug-2009)
fsck.ext2: Süperblok geçersiz, blokları yedeklemeye çalışıyor...
fsck.ext2: Bad magic number in super-block - /dev/sdb2 açılmaya çalışılırken hata oluştu

Süper blok okunamıyor ya da doğru ext2 dosya sistemi tanımlamıyor.
Aygıt geçerliyse ve gerçekten bir ext2 dosya sistemi içeriyorsa,
(ve bir takas bölümü veya ufs ya da her neyse değilse)
süper blok bozulmuş demektir. Başka bir süper blok ile e2fsck çalıştırmayı
denemelisiniz:
      e2fsck -b 8193 <aygıt>

Elessar

geçmiş olsun.

çözüm olarak veri kurtarmak için testdisk uygulamasını da içeren SystemRescueCd live cd`yi öneririm.

indirmek için : http://sourceforge.net/projects/systemrescuecd/files/sysresccd-x86/1.5.4/systemrescuecd-x86-1.5.4.iso/download
USE="peace justice" emerge --newuse --update --deep world

thrall

Verilen linkten GNU parted aracını kullanarak şunu yazdım

sudo swapoff -a

daha sonra

sudo parted /dev/sdb2

bunu yazınca GNU parted çalıştı ve help komutunu yazarak komut listesine baktım orda şu yazıyordu

rescue START END

bu komutu yazdım ve tanınmayan disk etiketi yazdı ekranda ne yapacağımı bilmiyorum sanki işin ucuna gelmişim kurtaracakmışım gibi bi his var içimde ama tıkanıp kalıyorum ne yapacağımı bilmiyorum.

bytan

Bir dene bakalım:

sudo ntfsfix /dev/sdb2

Her ne kadar öncesinde elle bağlamayı deneyip dmesg çıktısına bakmak da faydalı olurdu.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

thrall

thrall@surkan:~$ sudo ntfsfix /dev/sdb2
sudo: ntfsfix: command not found

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Mayıs 2010 - 21:39:21

sudo dmseg yazınca ekranda kayıp gitti yazılar bi ton şey yazdı ama yukarı kadar çıkamıyorum izin vermiyor yani sayfayı tamamen buraya copy/paste yapamıyorum

Elessar

bir de testdisk uygulaması deneyebilir misin?

Alıntı YapTestDisk özgür bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile lisanslanmıştır.

TestDisk güçlü ve özgür bir veri kurtarma yazılımıdır! Öncelikli olarak, yazılım hataları, çeşitli virüsler veya kullanıcı hataları (yanlışlıkla disk tablosunu silmek gibi) nedeniyle silinmiş disk bölümlerini kurtarmaya ve/veya önyüklenemez hale gelmiş diskleri tekrar önyüklenebilir hale getirmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. TestDisk kullanarak disk tablosu kurtarmak gerçekten çok kolaydır.

TestDisk şunları yapabilir:

* Disk tablosunu düzeltir, silinmiş disk bölümlerini kurtarır
    * Yedeğini kullanarak FAT32 önyükleme sektörünü kurtarır
    * FAT12/FAT16/FAT32 önyükleme sektörlerini tekrar oluşturur
    * FAT tablolarını düzeltir
    * NTFS önyükleme sektörünü yeniden oluşturur
    * Yedeğini kullanarak NTFS önyükleme sekötrünü kurtarır
    * MFT yansısını kullanarak MFT'yi düzeltir
    * ext2/ext3 Yedek süperbloğunu bulur
    * FAT, NTFS ve ext2 dosya sistemlerinde silinmiş dosyaları bulur
    * Silinmiş FAT, NTFS ve ext2/ext3 bölümlerinden dosya kopyalar.

TestDisk sadece ileri düzey kullanıcılar değil başlangıç seviyesindeki kullanıcılar tarafından da kolaylıkla kullanılabilir. Veri kurtarmak teknikleri hakkında az bilgisi olan veya hiç bilgisi olmayan kullanıcılar TesDisk yazılımını kullanarak önyükleme yapmayan bir sürücü hakkında detaylı bilgi alabilir, daha sonra bu bilgileri detaylı inceleme için ileri düzeydeki başka bir kullanıcıya gönderebilir. Veri kurtarma tekniklerine daha aşina olan kullanıcılar tarafından TestDisk yerinde kurtarma yönünden faydalı bir araç olarak görülmektedir.
USE="peace justice" emerge --newuse --update --deep world

thrall

nerden yüklerim test disk

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Mayıs 2010 - 21:57:50

tamam buldum deniyorum şu anda.

bytan

Alıntı yapılan: thrall - 27 Mayıs 2010 - 21:34:27
thrall@surkan:~$ sudo ntfsfix /dev/sdb2
sudo: ntfsfix: command not found

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Mayıs 2010 - 21:39:21

sudo dmseg yazınca ekranda kayıp gitti yazılar bi ton şey yazdı ama yukarı kadar çıkamıyorum izin vermiyor yani sayfayı tamamen buraya copy/paste yapamıyorum

Ntfsfix kullanabilmek için sistemine ntfsprogs pakedini kurmalısın. Bu arada ntfs-3g de sisteminde kurulu değil mi?

Bağlamak için:

sudo mkdir /media/sdb2
sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb2 /media/sdb2

Ayrıca görsel olarak bağlamak için:

sudo apt-get install ntfs-config
sudo ntfs-config

Şayet bağlamalar hata ile dönerse, çıktıları buraya aktar ve alttakini de yapıştır:

dmesg | tail
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

thrall

Bu komutu yazdığım zaman

sudo mkdir /media/sdb2    ekrana şu geldi

root@surkan:/home/thrall# sudo mkdir /media/sdb2
root@surkan:/home/thrall# sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb2 /media/sdb2
NTFS signature is missing.
Failed to mount '/dev/sdb2': Invalid argument
The device '/dev/sdb2' doesn't seem to have a valid NTFS.
Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around?

diğerlirini yaptım aynen

bunu yazdığımda ise     dmesg | tail     ekrana bu geldi

[   17.152522] usbcore: registered new interface driver zc3xx
[   17.152525] zc3xx: registered
[   17.175062] type=1505 audit(1274980635.814:16): operation="profile_replace" pid=979 name=/usr/bin/evince
[   17.179748] type=1505 audit(1274980635.818:17): operation="profile_replace" pid=979 name=/usr/bin/evince-previewer
[   17.182583] type=1505 audit(1274980635.822:18): operation="profile_replace" pid=979 name=/usr/bin/evince-thumbnailer
[   17.206062] type=1505 audit(1274980635.846:19): operation="profile_replace" pid=989 name=/usr/lib/cups/backend/cups-pdf
[   17.206394] type=1505 audit(1274980635.846:20): operation="profile_replace" pid=989 name=/usr/sbin/cupsd
[   17.208230] type=1505 audit(1274980635.850:21): operation="profile_replace" pid=990 name=/usr/sbin/tcpdump
[   27.168042] eth0: no IPv6 routers present
[ 3027.144019] Adding 4415000k swap on /dev/sda6.  Priority:-1 extents:1 across:4415000k

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Mayıs 2010 - 22:16:04

Sistemime senin dediğin gibi ntfs-3g kurdum ve kurduktan sonra tekrar şu komutu yazdım

sudo mkdir /media/sdb2           sonuç şu oldu

mkdir: '/media/sdb2' dizini oluşturulamıyor: File exists

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Mayıs 2010 - 23:21:26

benim anladığım kadarıyla ntfs ile yapılan komutlara yanıt vermiyor, fat olabilir mi dosya sistemi ? eğer dosya sistemi fat ise ne yapmam gerek o kayıp partition için ? Kaç saattir uğraşıyorum kendi başıma ilerleme kaydedemedim

Hatti

Bağlamak için @bytan'ın söylediği
sudo ntfs-config
komutu ile dene birde.

Ayrıca dosya sistemi NTFS. Çıktıda sdb1 mantıksal olarak ayrılmış alanların fiziksel olarak bulunduğu yeri gösteriyor. Belgelerin sdb2 ya da sdb5 üzerinde olabilirler. Önyükleyici sdb2 üzerinde...

Şu iletide geçen uygulama ile bozulmuş bir NTFS dosya sisteminden belge kurtarmak mümkün.

heartsmagic

@thrall, bölüm görünüyor aslında fakat belli ki dosya sisteminde (NTFS) sorun olmuş. Açıkçası bölüm extX olsaydı sana fsck yapalım, sorunu çözmeye çalışalım derdim ancak bölüm ntfs olunca ne yazık ki bizim Linux'un kendisine açık olmayan bir bölümde düzeltme yapmamız çok zor olur. @bytan'ın söylediği üzere ntfsprogs uygulamasını kurduktan sonra ntfsfix'i deneyebilirsin, fakat ben sonuç alabileceğini sanmıyorum. Bu durumda iki şey kalıyor geriye:

1. Windows üzerinde, Windows ve NTFS için yazılmış bir disk uygulaması ile bölümü düzeltmeye çalışmak.
2. Bizim tarafta Testdisk ile bölüme ulaşıp verilerini kurtarmak, ardından bölümü silmek.

Seçim sana kalıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

thrall

windows üzerinde  hirens boot cd de dahil olmak üzere bir çok program denedim ama windows üzerinden artık hard diski göremiyorum hiç bir şekilde ulaşamıyorum, ne dos ortamında ne de bir başka programla. Ama gel gelelim gözünü sevdiğimin linux unda partitionlardan birini şak diye görüyor, içine giriyorum ve içinden veri alabiliyorum benim için önemli olan partitionu yani sdb2 yi göremiyorum onu etiketsiz olarak gösteriyor hala. Test disk isimli programı çalıştırıyorum ama ne yapacağımı nasıl kullanacağımı ve hangi ekran çıkınca ne yapacağımı bilmiyorum. Diyelimki o program partitionları buldu içinden verileri bırakın nasıl kopyalıycağımı anlamayı ekranda çıkan sonuçların ne anlama geldiğini bilmiyorum, testi başlatıyorum yüzde olarak sayıyor bir şeyler yapıyor ama sonra alt kısımda menü çıkıyor P harfi var * var D harfi var L harfi var bunlardan birini seçmem gerekiyor ne yapcağımı bilmiyorum.

zeitgeist

Sudo dergisinde Testdisk uygulaması ve kullanımı ayrıntılı olarak anlatılmıştı. Hangi sayıda olduğunu hatırlamıyorum ama o belge sana çok yardımcı olacaktır.

thrall

Hasarlı hddyi ben linux a takıp işletim sisteminin kurulu olduğu kısmı şak diye görmüştüm amacım diğer partitionu görebilmekti. En sonunda test disk ile ilgili bilgilere forumdan ulaştım ve denemelerim sonunda bir partitiona ulaştım ve bunun için çok sevindim ama sonra baktımki bu partition zaten linux un otomatik olarak hard diski takınca gördüğü partition ben hala etiketsiz tanımlanamayan olarak linux ubuntu da sistem/yönetim/disk aracında görünen etiketsiz kısmı göremiyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Mayıs 2010 - 21:43:35

İkinci partitionun formatını hatırlamıyorum, xp ile kurulu olduğuna göre Fat mi olmuştur yoksa ntfs mi olmuştur buna çıkaramıyorum.

such

Alıntı yapılan: thrall - 29 Mayıs 2010 - 21:40:00
Hasarlı hddyi ben linux a takıp işletim sisteminin kurulu olduğu kısmı şak diye görmüştüm amacım diğer partitionu görebilmekti. En sonunda test disk ile ilgili bilgilere forumdan ulaştım ve denemelerim sonunda bir partitiona ulaştım ve bunun için çok sevindim ama sonra baktımki bu partition zaten linux un otomatik olarak hard diski takınca gördüğü partition ben hala etiketsiz tanımlanamayan olarak linux ubuntu da sistem/yönetim/disk aracında görünen etiketsiz kısmı göremiyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Mayıs 2010 - 21:43:35

İkinci partitionun formatını hatırlamıyorum, xp ile kurulu olduğuna göre Fat mi olmuştur yoksa ntfs mi olmuştur buna çıkaramıyorum.

Hirenboot cd nin içinde Find And mount adlı bir program olması lazım diye hatırlıyorum. Onunla bölümü bulup içinden gerekenleri alabilirsin. sonrada o bölümü artık siler ya da başka şeyler denersin ama ilk olarak önemli dosyaları almana yardımcı olabilir.