Oyunlar neden kaynak kodlarını açıyor?

Başlatan Binmese, 26 Mayıs 2010 - 17:42:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Binmese

Konumuz başlıktaki gibi. Oyunlar neden kaynağını açıyor. Penguenler de oynar isimli web sitesinde her hafta "şu oyun kaynak kodunu açtı" "şu oyun artık GPL ile lisanslanıyor" tarzında haberler alıyoruz Peki neden böyle oluyor? Oyunlar neden o büyük piyasada kayboluyor?

Öncelikle bu konuda birşeyler söyleyebilmek için oyun piyasasına bir göz gezdirmek gerekiyor. Oyun piyasasında çarklar nasıl dönüyor? Oyun piyasası kelimenin tam anlamı ile büyük balığın küçük balığı yediği bir yer. Büyük bütçeli oyunların iyi grafik motorlarının kullandığı, çok sayıda çalışan ile büyük boyutta işler çıkarttıkları bir yer. Oyun piyasası eğlence üretmek yerine, gürültülü büyük tam anlamıyla kapitalizmin gezinti alanı oldu. Bunu spor oyunlarında dahi görüyoruz. (fifadan pesten bahsetmiyorum, FM, CM gibi düşünün) Savaş oyunları ise çoktandır o şekilde. Eskiden duyardık eğlence amaçlı oyun geliştirirken bir yerlere gelen insanları ama artık yok. Acaba niye yok? Ceplerinde milyonları yok da o yüzden.

Piyasayı bu kadar kötüleme yeter de artar. Şimdi düşünmemiz gerek neden kaynak kodlarını açmak zorunda kalıyorlar. Bu tür oyunlarda ortak bir payda tespit ettim. Bu oyunları yapmaya 3-5 kişilik bir ekip olarak karar veriyorlar. Başlıyorlar kodlar yazmaya, grafikleri tasarlamaya. 1-2 kademe ilerliyorlar ortaya bir oyun çıkıyor. Ama bu oyunun markete sunulması var. İnsanlar bu şekilde geliştirilmiş oyunları bilgisayarlarına kurmak yerine küresel markette isim yapmış oyunları kurmaya bakıyorlar. Bunun nedeni ise destek ve topluluk olabilir. Bu 3-5 geliştirici ise bir süre sonra yoruluyor. Geceleri uykusuz kalmaktan, kafalarını sürekli olarak yorup bir yere gelememekten. En sonunda bıkıyorlar ve oyunu kamuya hediye ediyorlar. Kendileri yine geliştirme ekibinde kalıyor tabii. Herkes bir parça ekliyor oyuna bu şekilde geliştirmenin hızı ve güzelliği cezbediyor.

Kişisel tahminlerim bu hızla devam edilirse, 6-7 sene içerisinde ticari rakiplere karşı açık kaynak kodlu oyunların adını duyarız. Çünkü gerçekten gelişim süreçleri çok iyi. İsteyenler penguenler de oynar isimli blogu ziyaret ederek bilgi alabilirler. Ayrıca özgürlükiçin sitesindede haberler geçiliyor sürekli olarak.

kaynak http://yigitozdemir.wordpress.com