WPA ve WPA2 Sorunu Hakkında

Başlatan Eren, 17 Haziran 2008 - 18:56:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

Yok backports zaten kurulu gelmiyor.
Vallahi teşekkür Münir'e gider bize değil :) O bulmuş bunu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erginemr

Gerçekten de linux-backports-modules paketinde wireless sürücüleri var:

[IMG]http://img70.imageshack.us/img70/1229/sshot1pj7.th.png[/img]

Helal olsun Münir! Eğer problem bu yolla çözülüyorsa, hepimizi çok büyük bir dertten kurtardın. @Eren'e de haber vermek lazım...

erginemr

DeFacto

Ben de bazı alsa sorunlarını backports modüllerini yükleyerek çözmüştüm. Ama wireless konusunda da aynı şeyi kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Eğer garanti ise bu çözüm, 4 kişi daha ubunu/xubuntu'lu olacak.

ufuk_k

Sorunu backports modülleri çözüyor olabilir, Münir'in çabasını da gerçekten faydalı buluyorum, o yüzden söyleyeceğim yanlış anlaşılmasın.
Eğer bu kadar zamandır olan wireless/WPA sorunu,zaten depoda bulunan bir kernel pakedi ile çözülüyorsa, bunu hiç kimse denemedi mi şimdiye kadar? Çünkü ben modüllerle/sürücülerle ilgili herhangi bir sorunum olduğunda bütün modül paketlerini deniyorum, hatta kernelleri değiştirip tekrar tekrar deniyorum. İşin açıkçası ya bununla kimse oturup uğraşmamış (göz önünde olduğu halde) ya da büyük olasılıkla bu paketlerde, ya da ilgili paketlerde güncelleme yapılmış. Yoksa bu kadar önemli bir sorunu çözmek için depodaki modüllerin kimse tarafından denenmemiş olması mümkün değil diye düşünüyorum.

Not: O modüller belli marka wireless kartlar için sorunu çözüyor olabilir. Daha fazla kişinin deneyip sonucu bildirmesini beklemekte fayda var.

DeFacto

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=564419

İlk mesajdaki çözüm önerisinin son /etc/network/interfaces dosyası düzenlemesi belki bazı kartlar için de çözüm oluşturabileceğini düşündüm.

ufuk_k

Normalde ulaştırır da o yazı 2007'de yazılmış ve sorun son zamanlarda ortaya çıktı. Aslında normalde oradaki ndiswrapper yöntemi kullanılan bir yoldu. Fakat son WPA sorunu için hem linux sürücüleri hem de windoz (ndiswrapper) kar etmemiş görünüyor.

DeFacto

Bazı kartlar için sorunun çözümü kesin iken bazılarında ise ndiswrapper isimli yazılım sorun çıkartıyormuş. Bir de statik iplerde bir sorun oluşmuyormuş. Ben bu sebepten dolayı /etc/network/interfaces dosyasındaki değerlerle oynanmasının bir yerde çözüm olacağını belirtmek istemiştim.

munirekinci

Çok sağolun arkadaşlar. Ancak henüz herkeste işe yaradığını bilmiyoruz. WPA sorunu olan arkadaşlar test ederlerse çok mutlu olurum.

Ayrıca; ben şimdiye kadar "USRobotics 5423" kablosuz adaptörüm vardı, hiç sorun yaşamamıştım, önceki mesajlarımın birinde de belirttiğim gibi abim geçen gün Edimax marka bir adaptör aldı, Ubuntu üzerinde düzgün çalıştıramayınca bana söyledi. Bende Ubuntu Studio'nun RT kernelinin haricinde Generic kernel ve modüllerini yükleyip çözüme ulaştıydım. İlk başta problemin çözümünün Generic kernel olduğunu düşündüm, ama Ubuntu 8.04.1 Generic Kernel ile denediğimde aynı problemi görünce sorunun modüller ile alakalı olabileceğini düşündüm. Synaptic ile o Kernel sürümüne ait ne var ne yoksa yükledim ve sorun çözüldü. Şuan hâlâ sorunsuz biçimde çalışıyor. 109 kib ile indiriyor maşallah. :)

atomkarinca

@munirekinci sanıyorum bulduğunuz çözüm modüller le ilgili sorunu olanlar için güzel bir çözüm. fakat benim modüllerle ilgili bir sorunum olmadı en azından ben böyle tahmin ediyorum (tahminimi destekleyecek şeyler var).   
a- Üzerinde deney yapmadığım kernel ve backports modüles kalmadı. (bağlanamadım)
b- Modül sorunu olanlar zaten kartlarını tanıtamamışlar demektir . Halbuki nette yapılacak bir araştırmada sorunun bu olmadığı görülecek. Kimse kartını tanıtamadığından şikayet etmiyor. (Zaten bu sorun okadar  çeşitli kartı vurdiki bunun modül sorunu olmadığına bu bile yeterli bir cavaptır)
Açıklama;
a- Zaten static IP ile ilgili bir sorun uzun zamandır vardı ve bu dhcp ile aşılıyordu. WPA ve WPA2 sorunu bu noktada basit ce anlatmak gerekirse IP alamamak olarak ortaya çıkıyor.
b- Sorundan etkilendinimizmi? Kolay bir test yolu var ;
iwlist scanning
Eğer kablosuz ağları görüyor ve Wpa yapılandırmasını doğru yaptığınız halde hala IP alamıyorsanız evet sorundan etkilendiniz demektir.

munirekinci

Alıntı YapModül sorunu olanlar zaten kartlarını tanıtamamışlar demektir . Halbuki nette yapılacak bir araştırmada sorunun bu olmadığı görülecek. Kimse kartını tanıtamadığından şikayet etmiyor. (Zaten bu sorun okadar  çeşitli kartı vurdiki bunun modül sorunu olmadığına bu bile yeterli bir cavaptır)

Benim başıma gelen sorun şöyleydi; Varsayılan ayarlarındaki Ubuntu kartı tanıyor, internete bağlantı kuruyor, ama 1-2 dakika kadar sonra internete girmek mümkün olmuyordu. Yani aslında kartı tanıyordu, ancak bu modülleri yükleyince bağlantı kopması sorunu ortadan kalktı.

egitimist

Bende de Münir'in anlattığı sorun vardı. WPA ile şifrelenmiş ağlara bağlandığımda 2-3 saniye içinde bağlantı kesiliyordu. Görünen ağlar listesinde WPA ağları görünüyor bağlandığında ise bağlantı kısa süre sonra kopuyordu. Modülleri yükleyince bu sorundan kurtuldum. Dünden beri 5-6 kez sistemi yeniden başlattım ve halen sorunsuz olarak WPA2 kullanıyorum.

WPA sorunu yaşayan arkadaşlar, backports modüllerini synaptic aracılığıyla yükleyip deneme yapıp sorunun çözülüp çözülmediğini burada paylaşırsanız sorunun çözülüp çözülmediği konusunda kesin bir yargıya varabiliriz.
[IMG]http://img244.imageshack.us/img244/7617/screenshotwirelessnetwohm0.th.png[/img]

atomkarinca

Anladığım kadarıyla bu sorunu modül sorunu olarak yaşayan kartlar var. Bir de benim durumumda olanlar var. Ve bu sorunun nedeni tam bilinemediği için bu iki durum karıştırılıyor. Evet internete bağlanamama sorunu yaşayanlar ın ilk yapması gereken şey  @munirekinci' nin dediklerini yapmak olacak. Buna rağmen hala bağlanamıyorsa çözüm üretilmesini beklemekten başka bir çarede kalmıyor.

egitimist

@tanzer, ben 2.6.24-19-generic kernel kullanıyorum ve generik kernel için hazırlanmış backport modüllerini yükledim. rt ve server kernelleri için hazırlanmış backport modüllerinden birini yüklemiş olmayasın. Bir kontrol edip WPA ile bağlanmayı dener misin?

atomkarinca

Galiba bunu yapmam artık mümkün değil çünki İntrepid e geçtim. Üstelik kde4 ü yapılandırana kadar öldüm bittim artık silmeyi göze alamam. (burada internet sorunu falan yok sizi de beklerim  :) )

egitimist

İntrepid'de bu modüller yüklenmiş olarak mı geliyor? 
İntrepid için ne kadar download yaptın? .iso indirip cd ye yakmak daha mı avantajlı olur?

atomkarinca

İntrepidde de bu modüller var 700MB lik bir iso indirip yakmanız yeterli ve gerekli de. Kurulum sorunlu olursa dert değil temel sistemi ve arkasından grubu kurun. Ve sistemi bununla açıp kurmak istediğiniz masa üstünü aptitude ile kurun (örneğin; aptitude install kubuntu-desktop) Çünki tasksel düzgün çalışmıyor ve apt-get bağımlılıkları ve çelişkileri aşamıyor.

Eren

Sorun çözüldüyse güzel. Benim bu denemeyi önümüzdeki 1 ay içerisinde yapmam mümkün değil. İstanbul'a dönünce deneyebilirim. İnşallah sorun yaşayan herkes bu şekilde sorunundan kurtulabilir.

Teşekkürler Münir.

Kaisiersose

Öncelikle herkese selam.Benim aslında wireless ile ilgili bu konuyle ilgili ve başka sorunlarım var ama burada tam olarak bundan bahsetmeyeceğim sadece araştırmam sırasında bu başlığa rastlayıp tüm yorumları okuyunca aklıma takılan bazı soruları sormak istedim.

Su ana kadar yazılan yazılar ve verilen cevapların çok yetersiz ve kendini tekrarlar olduğunu gördüm bu konu neden bu kadar karmaşık ve çözülemez hale geldi.Nasıl diye sorarsanız bana karmaşık gelen tarafı sorunun çekirdektenmi yoksa modül eksikliğindenmi sorusunun cevabı bile bir türlü yok ortada hep varsayımlar var.Açık kaynak kod ve özgür yazılım mantığı içinde bu nasıl oluyor bu sorumda yanlışlık olabilir çok sığ bir şekilde düşündüm farkındayım ama kafama takıldı.

Yazılımsal olarak kernelde bir sorun olsa hemen anlaşılmazmı bunu çözmek yada teknik destek vermek zormu yada neden yapılmaz?

Donanımsal olarak nasıl oluyorda bazı donanım aygıtları tanınırken bazıları tanınmıyor her wireless donanım aygıtı kendine has farklı bir çalışma yapısımı barındırıyor bunun bir standartı yokmu ve nasıl olurda bu çalışma yapıları programsal olarak işletim sistemine adepte edilemez,burda sorun nerde çözüme neden ulaşılamıyor engel kim yada ne?Aklıma paranoyakça gelecek ama sanki kasıtlı yapılıyormuş gibi bile geldi.Şu windows xp sürücülerinin uyarlanarak çalıştırılması olayında bile sorun çıkmasıda bana çok garip geldi nasıl oluyorda xp de mevcut sürücüyle çalışan donanım aynı mantıkla linux üstünde aracı bir program ile kullanıldığında çalışmıyor?

Konu başlığından yola çıkarak sorun sadece wpa ve wpa2 kullanıldığındamı ortaya çıkıyor herhangi bir şifreleme olmadığında yad web kullanıldığında sorun yaşayan kullanıcıların sorunları bittimi.Bende wireless kullanıyorum başlangıçta wpa2 ve wpa de kopma sorunları bağlanamama sorunları yaşıyordum sonra arkadaşım birşeyler yaptı bende sorun kalmadı sanırım rutin güncellemelerlede sorunlar çözülmüş olabilir.Ama geçen gün web şifreleme denedim ve kesinlikle sisteme wireless a bağlanamadım :) arkadaşım kubuntu kullanıyor oda bağlanamadı sadece elimizde xp kurulu laptop ağa girebildi.Bundan nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?

Halen ben hiç sorunsuz ve kopmadan wireless bağlantımı kullanırken arkadaşımın kubuntusu kopmalardan sonra tekrar bağlanmakta neden sorun yaşar ve bağlandığında ondada herhangi bir kopma olmadan yoluna nasıl devam eder bu sizce garip değilmi?

Bunların hepsinden acı olan ne türk nede yabancı sitelerde genel bir aramada birçok konu başlığına bakmamıza rağmen bu ve benzeri sorunlara kesin yada en azından tutarlı cevaplar veren ve konuşan bir yer bulamamış olmamız.Sakın yanlış anlaşılmasın ama her yerde aynı sorunlar ve çözümsüzlükler bir kısır döngü gibi olmuş durumda.

Bizim şuan yaşadığımız asıl problem wireless hızı konusunda bu konuda hangi başlık altına sorumu yazsam daha uygun olur?

Çok uzattım özür diliyorum,herkese linux lü günler diliyorum...

DeFacto

Net cevapların oluşamamasının nedeni, herkeste ayrı telden hatalar oluşuyor. Kimileri aynı kart ile wireless kullanırken birisi bağlanıyor diğeri bağlanamıyor. Standart konusuna gelince, hayır bir standart yok. Sorun ya sürücülerden ya wireless aletlerin chiplerinin Linux desteği verilmemesinden ya da bazı güncelleştirme/modül eksikliğinden oluşuyor. Kernel ile ilgili bir varsayım ve sorununu çözen 1 kişi vardı. Yani anlayacağınız problem çoğu ileri seviye kullanıcıların bile kavrayamadağı bir noktaya vardı. Bundaki suçlunun ben Linux değil de donanım sağlayıcıların olduğu kanısındayım. Dediğiniz aracı programların problem çıkarması çok normal bir durum. Olağanüstü bir sorunmuş gibi vurgulamanız dikkatimi çekti. Winzort üstündeki bazı emülatörler (hatta çoğu) da hata vermektedir. Wine isimli API leri Linux'e uyarlayan çok önemli bir çalışmanın da eksikleri bulunmaktadır. Sadece wireless için bir donanım  yükleyicinin bu hataları vermesi bence normaldir. Sizin sorununuz da apayrı. Önerilerde WEP şifrelemesinin bir sorun çıkarmadığı yazarken buyrun sizde çıktı. Dediğim gibi şuan için herhangi kesin bir varım yok. 8.10 kararlı sürümü ile bu sorunların çözümünü beklemekten ve diğer çözüm önerilerini denemekten başka çaremiz de yok. Zaten denemeden yanılmadan bu işletim sistemini öğrenmek kusura bakmayın deveye hendek atlatmaktan da bayağı zordur. Bazı hatalar alıcaksınız ki çözüme ulaşabilesiniz. Cevabım tam anlamıyla size yönelik değildir, kendimce ufak bir durum değerlendirmesi yaptım.

Eren

Alıntı yapılan: DeSPeRaDo - 09 Temmuz 2008 - 23:06:40
Sorun ya sürücülerden ya wireless aletlerin chiplerinin Linux desteği verilmemesinden ya da bazı güncelleştirme/modül eksikliğinden oluşuyor.

Alıntı YapBundaki suçlunun ben Linux değil de donanım sağlayıcıların olduğu kanısındayım.

Realtek ve Asus resmi olarak Linux sürücü desteği veriyor. Burada donanım üreticilerini suçlamak mantıklı değil. Ayrıca Solaris ve BSD dağıtımlarında sorun yok.

DeFacto

Ben sorunun çıktığı donanım ve sistemlerden söz ediyordum. BSD'de sorun olmadığını diğer makinemden biliyorum. Fakat ben bunu BSD Linux çekirdeği kullanmadığını zannetiğim için yazmıştım.

Eren

Alıntı yapılan: DeSPeRaDo - 10 Temmuz 2008 - 17:24:42
Ben sorunun çıktığı donanım ve sistemlerden söz ediyordum. BSD'de sorun olmadığını diğer makinemden biliyorum. Fakat ben bunu BSD Linux çekirdeği kullanmadığını zannetiğim için yazmıştım.

BSD ayrı bir çekirdek. Örneğin benim denediğim kartın resmi Linux sürücü desteği var ve Nexenta OS Solaris dağıtımında sorunsuz çalışıyor. Sorun Linux dağıtımlarını etkileyen bir sorun. Bu sebeple donanım üreticilerini "bu durumda" suçlamak doğru değil çünkü onlar resmi sürücü yayınlayıp üstlerine düşen görevi yapmışlar.

DeFacto

O zaman kim suçlu ? Resmi Linux sürücüsü yayınlanıyor fakat yine aynı tas aynı hamam mı ? Eksiğim var mutlaka çünkü ben de anlamadım gitti durumu  :-\

Eren

Alıntı yapılan: DeSPeRaDo - 10 Temmuz 2008 - 17:39:02
O zaman kim suçlu ? Resmi Linux sürücüsü yayınlanıyor fakat yine aynı tas aynı hamam mı ? Eksiğim var mutlaka çünkü ben de anlamadım gitti durumu  :-\

Bende hem Asus hemde Realtek USB adaptör var. İki aletinde "resmi Linux sürücüsü" var ve ikiside çalışmıyor. 10 gündür deneme şansım olmadığı için son durum nedir bilmiyorum. Eylül ayına kadar bilgisayardan uzak kalacağım için deneme şansım olmayacak.

Bu satırlarıda İnternet cafe den yazıyorum.