İkinci İşletim Sistemi Olarak UBUNTU 64BİT Kurulumu Hak.

Başlatan B_O_S_S, 13 Mayıs 2010 - 10:39:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

B_O_S_S

Uzun zamandan beri merak ettiğim Ubuntu'yu sonunda denemeye karar verdim. Elimde sorunlu olsada çalışan 40 GB bir hard disk ile bir deneme yaptım kurulumu yaptım ancak kurulum sırasında sorulan bölümlerin hepsinde Türkçe dil seçeneklerini seçmiş olmama rağmen ubuntu kurulumu bittikten sonra ve Ubuntu ilk açıldığında Ubuntunun tam olarak Türkçe'leştirilemedi şeklinde bir mesaj aldım ve İnternetten güncelleme yapmak için onay istedi ancak şu anda internet bağlantım olmadığı için bu onayı veremedim.
Şimdi sorunumu şöyle toparlayayım.
Normal hard diskim 750 GB ve Windows 7 64 Bit kurulu. Bunun yanına Ubuntu 10.04 64 Bit kurmak istiyorum. Ancak bazı tedirgin olduğum hususlar var.
Kurulum sırasında 3 e bölünmüş olan hard diskin seçimini yaparken neye dikkat etmeliyim. Hard diskin bir bölümünde Windows var diğer bölüm arşivim kalan son bölüm tamamen boş durumda.
Boş olan bölüme kurmak istiyorum bunu yaparken diğer bölümleri yanlışlıkla silmekten korkuyorum bir de bu kurulum sonrası tam olarak Türkçe olmayışının nedeni nedir ve nasıl düzeltebilirim.

Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla.

ebubekirs

Öncelikle hoş geldiniz

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum/10.04 

Bu adreste nasıl kurulum yapabileceğinizi bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta disk düzenleme kısmı sadece. Bu aşamada diğer disklerinize dokunmadan boş diskinizi seçerek gönül rahatlığıyla kurabilirsiniz. Tam dil desteği de kurulumdan sonra dil paketlerinin yüklenmesi ile oluyor.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

garafatma

Boş diskiniz muhtemelen kurulum sırasında sda3 olarak görünecektir. Yine de Çalışan CD'den bilgisayarı açıp bizlere konsoldan
fdisk -l
çıktısını verirseniz çok daha iyi yardımcı oluruz.

Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

umutubuntu

Öncelikle dil konusundan bahsedeyim, Ubuntu bilgisayarınıza yüklenirken bir yandan dil paketleri indirildiği ve sizin internet bağlantınız olmadığı için sisteminiz ingilizce kalmış.
Kurulumda bölümleme yaparken 3'e bölünmüş diskinizi zaten göreceksiniz, yüklemek istediğiniz alanı düzenleyip biçim (format) işaretli olduktan sonra sadece o bölüm/bölümler biçimlendirilmiş olur.

utdmr

Deneme kurulumu yaparken görmüşsünüzdür, bölümleme ekranında "Bölümleri kendim belirleyeceğim" gibi bir seçenek var. Bu seçenekte zaten diskinizdeki dolu/boş bölümler belli oluyor hemen. Siz boş bölümü seçip "/" bağlama noktası ile bağlarsanız sorunsuz kurarsınız. Bir sonraki adım olan özette de bir daha kontrol edersiniz hangi bölümlerin değişeceğini.

Not: Son bölümü silip bir de küçük bir swap ayarlarsanız daha güzel olur :).

Kurulum sonrası dil paketlerini internetten güncellemek gerekir Türkçe desteğini tam sağlamak için. İnternet bağlantınız varsa bu zaten size sorulup indirilip kurulur. Ancak yoksa başka bir bilgisayardan "language-pack-gnome-tr" paketini indirip kurabilirsiniz.

Not2: Ben gönderene kadar 3 yanıt daha gelmiş, gerek kalmadı ama, boşa gitmesin yazdıklarım :).
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

B_O_S_S

Cevap veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Yazdıklarınıza dikkat ederek düzgün bir kurulum yapmaya çalışacağım. Şu anda iş yerinde olduğum için bunu daha sonra yapmak zorundayım. İlginize ve yardım severliginize çok teşekkürler.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Mayıs 2010 - 12:17:14

Arkadaşlar şu dil paketini buradan http://packages.ubuntu.com/source/dapper/language-pack-gnome-tr-base indirdim ancak burada iki tane link var biri 0.6 kB lık bir link ve bir çeşit kod çıkıyor diğeri 640.4 kB onuda indirdim ama bunu kurmak için özel bişey yapmam gerekir mi? Yani dil paketi nasıl kurulur.

garafatma

Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: B_O_S_S - 13 Mayıs 2010 - 11:24:50
Cevap veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Yazdıklarınıza dikkat ederek düzgün bir kurulum yapmaya çalışacağım. Şu anda iş yerinde olduğum için bunu daha sonra yapmak zorundayım. İlginize ve yardım severliginize çok teşekkürler.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Mayıs 2010 - 12:17:14

Arkadaşlar şu dil paketini buradan http://packages.ubuntu.com/source/dapper/language-pack-gnome-tr-base indirdim ancak burada iki tane link var biri 0.6 kB lık bir link ve bir çeşit kod çıkıyor diğeri 640.4 kB onuda indirdim ama bunu kurmak için özel bişey yapmam gerekir mi? Yani dil paketi nasıl kurulur.
Yönetim menüsündeki dil desteği kısmına tıklayın. Gerisini kendi halleder.

B_O_S_S

Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 13 Mayıs 2010 - 13:51:15
Alıntı yapılan: B_O_S_S - 13 Mayıs 2010 - 11:24:50

Yönetim menüsündeki dil desteği kısmına tıklayın. Gerisini kendi halleder.

.tar uzantılı bir dosya indirdim umarım yapabilirim.
Teşekkürler.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

B_O_S_S

Alıntı yapılan: heartsmagic - 13 Mayıs 2010 - 16:13:29
.tar paketlerini değil, .deb paketlerini indir.

Kardeş şu dil paketi olayında bana yardım edebilir misin.

Şu anda internet bağlantım yok o neden bu dil paketini bir şekilde yüklemem lazım ama bir türlü yapamadım.

Ubuntu yönünden tam bir kara cahilim  :D o yüzden bana bu dil paketini bulup nasıl kurulacağını anlatsan minnettar kalırım.

Şöyle flasha yükleyip götürüp yükleme işlemini nasıl yapabilirim

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

B_O_S_S

Yardımınız için teşekkürler. Akşam ilk fırsatta deneyeceğim.

B_O_S_S

Hardiski 3'e bölmüştüm bir bölümüne Ubuntu kurdum ama Ubuntuyu kurduğum bölüm Win 7 de neden görünmüyor.

eribol

Linux dosya sistemleri windows tarafından desteklenmiyor. Yardımcı programlar yardımıyla ancak görünür.

B_O_S_S

Bir şey daha sormak istiyorum şu anda kullandığım Ubuntu ingilizce ayrıca işletim sistemini daha yeni tanıyorum.

Sormak istediğim şey 3 mesaj üstte verilen dil paketlerini yüklemek için tam olarak nasıl bir yol izlemeliyim yani terminale nasıl girebilirim ayrıca indirdiğim dil paketlerini nereye yükleyip terminalden çalıştırmalıyım.

Teşekkürler.

barış

@B_O_S_S
Sistem>Yönetim>Dil Desteği

Ayrıca bu şekilde yazınızın tamamını kalın, italic vb. yazmayın. Yazınızı düzenleyin lütfen.

B_O_S_S

Alıntı yapılan: barışubuntu - 20 Mayıs 2010 - 12:00:11
@B_O_S_S
Sistem>Yönetim>Dil Desteği

Ayrıca bu şekilde yazınızın tamamını kalın, italic vb. yazmayın. Yazınızı düzenleyin lütfen.

Daha rahat okunabilsin diye böyle yazıyordum ama madem düzene aykırı artık dikkat ederim teşekkürler.

heartsmagic

Uçbirim için:
Uygulamalar-Donatılar-Uçbirim

Diyelim ki paketler Masaüstünde Türkçe dizini altındalar:

cd ~/Masaüstü/Türkçe
sudo dpkg -i *.deb

Bu şekilde kurabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

B_O_S_S

Alıntı yapılan: heartsmagic - 20 Mayıs 2010 - 13:20:55
Uçbirim için:
Uygulamalar-Donatılar-Uçbirim

Diyelim ki paketler Masaüstünde Türkçe dizini altındalar:

cd ~/Masaüstü/Türkçe
sudo dpkg -i *.deb

Bu şekilde kurabilirsin.

Çok açıklayıcı oldu kardeş teşekkür ederim.