Avast! Antivirüs

Başlatan yavuzsenyigit, 16 Haziran 2008 - 17:25:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ufuk_k

Arkadaşlar, bu konuyu çok uzatmaya gerek yok. Çünkü uzarsa, kısıtlı bilgi ile bir yerlere varamayız. Herşey açık seçik belli:

-Normal ev kullanıcısının ekstra güvenlik önlemlerine ve paranoyak olmaya ihtiyacı yoktur. Linux dağıtımları son kullanıcı için maksimum güvenliği sağlıyor.

-Eğer sunucu, forum ve ağ ile uğraşıyorsanız ve bunları yönetiyorsanız, bunlar için zaten çeşitli kaynaklar, belgeler var. Araştırma yaparak ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Herşeyin başı önce dökümanlar okumak.

-Bunun dışında diyeceğim, buradan geyik yapmayalım. Eğer bilgisizce bu tür geyiklere girerseniz, buranın 15 yaş grubuna hitap eden saçma sapan "krekır" sitelerinden bir farkı kalmaz. Yok eğer ille de bu tür geyiklere gireyim, heyecan yapayım diyorsanız, hiç bulaşmayın linux dağıtımlarına, kurun bir windoz, o sitelerde ne veriliyorsa cahil ve bilgisayarla alakasız insanlar üzerinde deneyin.

-Yok eğer hakikaten bir "hacker" yoluna girmek istiyorsanız, yol az çok belli. Kullandığınız işletim sistemini iyi bir şekilde öğrenmek, programlama dilleri konusunda kendinizi geliştirmek ve herşeyden önemlisi, mütevazı, meraklı ve araştırmaya istekli olmaktır. Önüne hazır bilgi gelen kimse usta olamamıştır, mutlaka sorunlarla başka çıkabilmesini öğrenmek zorunda kalır ustalaşmak isteyen. Bu konuda gerçekten güzel bir kaynak okumak istiyorsanız, bunu okuyun, üstelik de Türkçe'ye çevrilmiş:

http://www.belgeler.org/howto/hacker-howto/hacker-howto.html

DeFacto

Lütfen ben de 15 yaşımdayım :D Biraz genelleme olmadı mı bu :P Ben işe Win95 ile başlayınca o saçma sapan sitelere girmeye pek de gerek kalmadı. Annemin orta seviye bilgisayar bilen muhasebeci arkadaşları birbirlerinin ağ üzerinden paylaşıma açık olmayan dosyalarına da girebiliyorlardı. Kısacası öyle msn dondurma şifre çalıcı "hekır programı" keyloggerlar gibi sefil programlara ihtiyacım olmadı hiç. Ben olayın "hack" boyutuna gelmeden önceki aşamalarını çok iyi anladığıma inanırım ve de öyle lamer sitelerinde takılmam buranın da o tarz bir siteye döneceğini de sanmıyorum.

DeFacto

Önerdiğiniz yazıyı okudum da biraz da asosyalliğe yöneltmiyor mu :D Şöyle bir cümle var.

"Üstatlık potansiyelinizin seks, para ve sosyal olaylar gibi dikkat dağıtıcı şeyler tarafından yok edildiğini göreceksiniz."


ufuk_k


DeFacto

#29
Valla haklısın :) Okumakta gerçekten fayda var. Müthiş bir yazı. Yazan "üstadın" da çeviren kişilerin de ellerine sağlık. Gerçekten 2006'da yazılmış olmasına rağmen bu yazı 2008'i de yansıtmıyor değil. Bu varez sitelerindeki ucuz numaralar yine UseNet hikayesine değinmiş "üstat" ve o takma ad konusundaki düşüncesi tam olarak nedir onu anlayamadım bir tek. Gerçek adımızı mı kullanalım, yoksa saçma sapan bir şey mi kullanmayalım ?

maxspacemax

Alıntı yapılan: ufuk_k - 20 Haziran 2008 - 22:40:06
"maxspacemax'ın elinden geçmeyen dağıtım yoktur." :D

Teşekkür ederim @ufuk_k
Haklısın. :D
Denemediğim dağıtım kalmadı PC-BSD aslında çok güzel bir dağıtım ama hdd bölümleme ve bölümleri bağlama konusunda epey kafam karışmıştı. Kurmak kullanmak hoş olurdu. Ama biz yine Ubuntu ile yola devam ediyoruz.

Ayrıca yapıcı yönünüz için  Teşekkür Ediyorum :D

Contempt

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 21 Haziran 2008 - 00:06:13
Alıntı yapılan: munirekinci - 20 Haziran 2008 - 23:50:58
Çekirdekten bahsetmemişsiniz ama verdiğiniz iki isimde birer çekirdeğe ait isim. (Linux, BSD)

Linux kernelinde olupta BSD'de olmayan zayıflık nedir?

Eğer kernel meselesi değilse (az önce öyle dediniz) BSD dağıtımlarında ki güvenlik üstünlüğü nedir?
Bu kıyaslamayı yaparken (BSD ve Linux dağıtımları) hangi dağıtımları kıyasladınız?
Kısacası kim neye göre ne açıdan üstün, bunu öğrenmek istiyorum.

Az kullanılması gibi bir sebebin inandırıcı olduğunu düşünmüyorum.

İnsan yapımı olan her şeyin bir arka kapısı olduğunu düşünüyorum.
Keşfedilenler sürekli göz önünde duranlar oluyor.

Ben Linux a zayıf demedim. @JesusPenguin ve @Contempt bu güvenlik olayını iyice abartmaya başlayınca
buna bir tepki olarak dedim ki: "Linux tan da şüpheliyseniz daha kısıtlı kullanılan bir taban geçin (BSD) güvenli olur ama bunun da zor olduğunu belirttim." (FreeBSD nin kurulum talimatına bakmıştım dün.)

Karşılaştırma yaparken Linux ve BSD kelimelerini kullanıp dağıtım ismi kullanmamam altında bir niyet aranması beni şaşırttı. Ben "türev" olarak anlaşılır diye verdim o iki kelimeyi.

BSD derken FreeBSD yi Linux derken de tabiyki Ubuntu yu kastettim.
Ben abarttığımı düsünmüyorum sadece  her soruya ve cevaba bilgi olarak yaklaştığım için ufak yada gereksiz bir bilgi bile olsa işime yaracağını düşünüyorum.
Sana gereksiz geliyorsada O senin sorunun!
Herşeye Rağmen...

DeFacto

Ben de abartmadım. Fakat sadece eskiden çok gündemde olan exploit olayına bir değindim. Ki daha önceki güvenlik ile açılan bir başlıktaki yorumum ise.

Alıntı yapılan: JesusPenguin - 13 Haziran 2008 - 16:06:44
Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Mayıs 2008 - 22:08:37
Kimse kimsenin bilgisayarına cart diye giremez, modemi cort diye resetleyemez. Ben isterseniz birazdan 5900 portunu açayım, o resetledim diyen arkadaş gelsin bir benim bağlantıyı resetlesin.

Port açtığınız sürece her daim risk altındasınız demektir. Bu Linux Windows meselesi değildir o port üzerinde çalışan uygulamanın meselesidir. Exploit varsa biri uygular, neye ne kadar hata belirtilmişse, elinin uzandığı yere kadar ne isterse yapar. Router modem kullanıyorsanız ve portlarınızın ne durumda olduğunu biliyorsanız korkmaya gerek yok.



Kendisine katılıyorum. Çünkü düz mantık olarak da firewall'lar port açmasına izin verdiğimiz uygulamaların veri gönderip almalarına izin verirler. Fakat biz firewallımızı kapayıp da modemimiz de router değilse (ki ADSL'ye büyük çoğunlukla geçmiş olan ülkemizde ufak bir ihtimal) risk altındayızdır. Fakat bu risk de ancak sunucu sahibi isek geçerli sonuç olarak hangi psikopat dünyadaki milyonlarca bilgisayar arasından sizinkini göçertmek ister. :D

Buradan son kullanıcıya çok da dokunmadığını söyledim.

ubunturk

wubi ile ubuntu kurmuş olmasam neyse ama windowsu korumak için deneyebilirim çünkü diger disklerde ortak dosyalar var
öte yandan güncellemeler yeterli ubuntuda antivirüs'e gerek yok
_,-O
O(_)) ubuntu
 `-O

komikimben

Acaba şu Ubuntu ve virüs saçmalığı ne zaman son bulacak çok merak ediyorum.

DeFacto

Benim merak ettiğim bir nokta var. Wine ile bir winzort virüsü açarsak ne olur :) Yani yayılır mı virüs ?

munirekinci

En fazla Wine ve Wine ile yüklenen programlar bozulur.

DeFacto

Yani Wine'nin C sürücüsü gider sadece herhalde. Mantık olarak .wine dizininden dışarı çıkamaz herhalde o vürüs :D

Sypro

Cevap basit: Hayır. :)
Wine içindeki yapay windows dosyalarına belki, yine de bu size yarar/zarar sağlamaz. Ubuntu, etkilenmek bi yana farkına bile varmaz.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

Felâsife

Wine'de bir gariplik var aslında Pardus sitesin de verilen yabancı kaynaklı bir haberde de şöyle bir konu geçmişti.

<<UYARI>>
Bu işlemi yapınca nautilus kilitleniyor.


Gizli dosyaları göster dedikten son .wine içine girin ve verdiğim yolu habire takip edin,uzuyor da uzuyor ama sonun da Nautilus kilitleniyor  :D
Sonsuz döngü bi'türlü oluşmadı  8)

/home/***/.wine/dosdevices/c:/windows/profiles/***/Belgelerim/.wine/dosdevices/c:/windows/profiles/ diye devam edin

Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

maxspacemax

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 20 Haziran 2008 - 21:41:32
İddasına varım Billdows kullanıcıları sizin kadar endişelenmiyolardır.

Linux tan şüphesi olanı BSD ye alalım.
Dün kurulum talimatına baktım 300 sayfadan bahsediyorum size.


PC-BSD var kurulum ubuntudan çok çok daha kolay.

heartsmagic

#41
@mono, o virüs değil de olsa olsa uzun ve saçma yol isimleriyle alakalı bir Nautilus böceğidir.
@maxspacemax, neyin ne kadar kolay olduğu değil kalıcı olduğudur bence önemli olan. PC-BSD kurup kaç ay kullanacaksın merak ediyorum örneğin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

munirekinci

3 sene kadar önce Windows üzerinde bir klasör oluşturup içine 1,2,3,4,5 isimlerinde 5 tane klasör oluşturmuştum. Herbirinin içine aynı şekilde 5 tane daha oluşturmuştum, daha sonra bunların içindeki herbirine de 5'er tane klasör oluşturmuştum. Daha sonra o klasöre girmeye çalıştığımda Internet Explorer, Explorer ve dolayısı ile Windows çakılıyordu, resetlemekten başka bir çare kalmıyordu.

Hangi dosya tarayıcısı ile denerseniz deneyin benzer bir tepki alırsınız, o kadar uzun adreslemelerde dosya sistemide, dosya tarayıcısıda sapıtabilir. En güzeli sistemi kilitlemeden haddini bilerek sapıtmasını bilendir, ufacık bir sebep yüzünden sistemi resetleten deyyustur.

DeFacto

:) Ama şimdi öyle bir çakılmada konsoldan nautilus'u sonlandırıp tekrar başlatsak düzelmez mi :) winzortta explorer sapıtınca böle cd kapağını açınca ya da işlemlerden explorer'ı sonlandırıp tekrar çalıştırınca düzeliyordu.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

maxspacemax

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Ağustos 2008 - 20:14:16
@mono, o virüs değil de olsa olsa uzun ve saçma yol isimleriyle alakalı bir Nautilus böceğidir.
@maxspacemax, neyin ne kadar kolay olduğu değil kalıcı olduğudur bence önemli olan. PC-BSD kurup kaç ay kullanacaksın merak ediyorum örneğin.

@heartsmagic kardeş öncelikle selamlar. Daha önce meraktan PC-BSD kurdum kullandım çok kolay kullanılabilen bir sistem istediğin programların PBI dosyalarını internetten indirip kuruyorsun. Çok rahat KDE kullanıyor Linux'ten çok büyük farklar göremredim . İkiside çok rahat kullanılabilen sistemler. Bol Linuxl'u  günler. :D

DeFacto

Konu dağılmış aslında biraz :) Biraz özüne döndertme çabası göstererek, madem linux'de virüs tehdidi yok (en azından Ubuntu için) niçin Antivürüs üreticiler Ubuntu'ya göre antivürüs yazılımları geliştiriyorlar ? Bir bildikleri vardır herhalde yoksa sadece reklam amaçlı ya da açık kaynak aleminde biraz atılganlık olması baabındamı acaba bir anlam veremedim ben.

heartsmagic

@maxspacemax dikkat edersen kolay değildir dememişim, ne kadar kalıcıdır demişim :)

@DeSPeRaDo sabit bir antivirüs başlığımız vardı orada yazıyor yanılmıyorsam. Bunun birden fazla sebebi olabilir. Linux üzerinde virüs olması bir ihtimal olsa da düşük, ancak asıl sebep bir sunucu üzerinde koşan Linux, ve ağdaki diğer istemcileri (Windows istemciler mesela) kontrol edebilecek bir antivirüs programının olması. Windows sürümlerinin kullanılacak hali yok tabi bu durumda.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DeFacto

Anlıyorum. Yani sadece Linux güvenliği değil de aynı ağ ya da sistem üzerindeki winzort dosya-ayarlarının da kontrolü. Evet bu daha mantıklı. Teşekkürler.

asd99

Mac in dünyada pazar payı %15 ten falza olmasına rağmen daha virüs içermiyorsa %1-2 lik kullanıma sahip linux dağıtımlarında anvtivirüs kullanmak baya tuhaf. Birde unutmamak lazım ki %1-2 lik dilimin içinde kaç yüz tane dağıtım vardır. Birinin etkilendiği virüsten çoğu etkilenmez ...